Behandling

Psykiater Morten Birket-Smith

Hvis du er bekymret for, at du selv eller én af dine nærmeste fejler noget alvorligt, som mavesår, dårligt hjerte eller kræft, hvad gør du så?

  • Venter på, at det går over?
  • Prøver at tage dig sammen og glemme det ?
  • Går til din læge?

Heldigvis går de fleste før eller siden til læge. Det er bedre at gøre det tidligt end sent. Det samme gælder for en depression. Mange venter desværre for længe med at gå til lægen med en fysisk sygdom, og endnu flere venter for længe med at søge behandling for depression. Jo tidligere du kommer i behandling, desto bedre virker behandlingen

Når du kender symptomerne på depression, kan behandlingen begynde tidligt. Og husk, at familie og venner er ofte de første, der opdager en begyndende depression.

Behandlingen af depression har ændret sig i en meget positiv retning, så behandlingsmulighederne er rigtig gode i dag. Læs mere om behandling her.

Blandt de øvrige fordele ved at gå til lægen med en depression er, at du kommer hos en professionel, der ved, hvad depression er, og hvad der kan gøres. Du kan også få professionel støtte og hjælp til sociale og andre problemer.

Ved at starte en behandling for depression vil du få det bedre og til slut blive rask, og du belaster dine nærmeste mindre. Hvis du overvejer at prøve en af de forskellige typer  psykoterapi, skal du vide, at psykoterapi er en effektiv behandling af depression og samtidigt kan forebygge nye depressioner.

Stop ikke for tidligt 

Undersøgelser har vist, at langt under halvdelen gennemfører fire ugers behandling, og flere end halvdelen er stadig deprimerede, når de stopper med deres behandling.

Det er til stor skade for dig selv og dine omgivelser, hvis du standser din behandling for tidligt. Hvis du har haft en depression, har du risiko for at få flere, for depressioner har desværre en tendens til at komme igen. Omkring 12% af dem, der har haft depression, vil få tilbagevendende depressioner. Vi ved også i dag, at depression kan forværre hjertesygdom og andre alvorlige fysiske sygdomme. Depression kan måske ligefrem øge risikoen for at få alvorlige fysiske sygdomme.

Sidst opdateret:: 28. juni 2011