Læs dagbog

Hedebølgen + råbende overbo + retspsykiatri

En side i dagbogen "Dagen og vejen"
Skrevet af Åsa 9. august 2020 11:47

Pyha, det er varmt. Vågnede tidlig morgen uden dyne med sveden drivende af en. Lukkede vinduet helt op. Men det hjalp ikke. Hældte også vand indenbords. Måske jeg skal til at lægge lagener/dynebetræk i fryseren i en plastikpose som Frederik40 foreslog.

Har lavet lidt isotonisk drik til når jeg og vennen skal sidde på havnen, hvis vi kan finde skygge. Hvis man kun drikker vand, risikerer man at skylle alle salte ud af kropppen. Man skal sørge for at få salt nok, dog ikke overdrive.

Men isotonisk drik er godt i en hedebølge. Opskriften kommer her:

Rør 50 gram sukker og 1 gram salt ud i 1 liter lunkent vand. Hvis du vil tilføje smag, kan du blande friskpresset appelsinsaft i eller citron, men så er holdbarheden nok kortere.

Den råbende overbo har været i sin lejlighed et par gange. Jeg mødte moderen i opgangen. Der er altså også noget galt med hende. Overboen stod på altanen og talte meget højt - dagene på psykiatrisk har åbenbart ikke hjulpet noget videre. Senere på gaden talte hun også meget højt med en monotom stemme, kunne jeg høre, da mit vindue var helt åbent. Moderen siger, overboen har fået en lejlighed i nærheden af moderen. Spurgte ikke ind til det men ønskede tillykke. Lige om lidt er hun fortid. Ud af øje - ud af sind.

Jeg har arbejdet et sted, hvor jeg bl.a. skulle sætte mig ind i regler omkring retpsykiatriske patienter, og hvor svært - eller nærmest umuligt for almindelige folk som naboer, at kunne gøre noget. Der er dog visse redskaber som fx. at tilkalde politiet, når der er risiko for at personen er til fare for omgivelserne og sig selv. Man kan godt få indlagt nogen på "røde papirer", men der skal meget til, og de følges af den grund nøje af "systemet" Problemet er så ofte, at patienten kan være ude 2 dage efter. Så vidt jeg husker kan de tilbageholdes i 24 timer, så man kan tage bestik af, om patienten fx er svært psykotisk, da det i givet fald vil skinne igennem. Nå, men det er mange år siden, jeg arbejdede det sted. Men absolut et spændende område.

Der er masser af mennesker på havnen. Der kom 3 unge kvinder iført 80'er tøj, det var ret sjovt at se. Der kom også en topløs ung kvinde, måske lige lovlig friskt. Det er trods alt ikke nudistbadestrand, men en havn midt i København. Der myldrer med unge mænd af anden etnisk herkomst end dansk. De kører langsomt forbi i bil, og kan finde på at standse helt, og således stoppe for trafikken. Der holder de så i adskillige minuter, før de kører videre.

Igår fik vi rullesteg. Den er lavet på en nakkefilet og svedsker fra en dansk slagter. Den blev fantastisk god. Den skulle være grydestegt, men den store gryde var for lille, så den røg i ovnen, hvor jeg dækkede toppen til med staniol for, at den ikke skulle blive branket, da der var svedsker på toppen.

Iaften vil jeg lave stegte kartofler og gulerødder som tilbehør til rullestegen. Jeg skræller hverken gulerødder eller kartofler, men skærer dem kun i tykke skiver og så på panden i "rigeligt smør".