Læs dagbog

Den enes død ▫▫▫▫

En side i dagbogen "Dagen og vejen"
Skrevet af Åsa 13. januar 2020 23:50

Et afsnit fra Matador. Den holder stadig, men kan godt selv høre, at sproget nu til dags er gammeldags. Og sådan talte jeg selv dengang i slut-70'erne, da serien blev indspillet. Eller det vil sige, jeg kunne tale 2 dialekter fejlfrit - Sjællandsk (Ringstedkanten) og Nordfalstersk. Det udnyttede jeg på det groveste, så de lokale på Falster troede, jeg var københavner. De kunne ikke høre forskel på sjællandsk og københavnsk - det kan de stadig ikke. Måske nok også en af grundende til, at Jyderne kalder hele Sjælland for djævleøen 😎

I dag er mit nordfalstersk ved at gå i glemmebogen. Jeg har trods alt boet i København i 39 år. Så hver gang jeg er på besøg på Sydhavsøerne, betragtes jeg som "udlandsdanskeren". Det er nu ret ligegyldigt. Jeg vender jo aldrig tilbage. Der er kun lidt slægt tilbage på de kanter. Jeg savner stadig at kunne se årstidernes skiften, ved et kig udover markerne i det daglige, men hovedstaden har så meget andet at byde på.

Første gang jeg holdte jul i København som teenager, var jeg forundret over, at den sne, der faldt kunne blive liggede. Troede faktisk, at det ville smelte, straks snefnug landede på fortovet eller asfalten. Og ja, man tror det ikke, men sneen dalede ligeså stille ned juleaftens dag - et særsyn.

Vi skulle holde jul hos en slægtning. Fra stuevinduet kunne man se lige ned i Mosaisk Nordre Begravelsesplads. En gravplads blot med en sten og ellers græs overalt. ikke noget med en lille hæk og små blomster omkring gravpladsen. Intet. Kun sten med de afdødes navne. Jeg tænkte "Hold da kæft for en deprimerende udsigt". Idag tænker jeg anderledes, det er jo en oase og ynder selv at gå tur på Assistens Kirkegård. Jeg fandt senere ud af, at Mosaisk Nodre Begravelsesplads er den ældste i DK og ingen bliver begravet der længere, der er ikke plads. En jødisk grav sløjfes aldrig. Gravpladsen vil eksistere til evig tid.

Det var vildt spændende at gå i gaderne juleaftens dag på Nørrebro, mens mørket faldt på. Befolkningen var så meget anderledes, end min lille provinsby på Falster. Jeg vidste ikke, at jeg få år senere ville forlade Falster for altid til fordel for København.

Kommentarer fra andre brugere

Hihi Åsa ,, altså jeg er jyde,, Nordjyde..
jeg har aldrig hørt
sjælland omtalt som djævleøen,,

Matador..I LOVE IT ,, hihi
Det er den bedste danske serie efter min mening
Kan se den om og om igen

Skrevet af Lunaj, 14. januar 2020 11:49

Hahaha Lunaj

Det var det sjovt, at du ikke har hørt det. Ved så ikke fra hvilken egn man kalder sjælland for djævleøen, jeg har bare hørt det 😊

Jeg er vild med matador. Der ramte Lise Nørgård plet i danskheden. Jeg tror ikke, jeg så serien første gang den blev sendt i vistnok 1978/79. Men det har jeg så sidenhen rigtig mange gange - Jeg var i 1978 flyttet på kollegie, og eget tv var stadig et særsyn for unge mennesker, ligesom telefonen var det. Der var tv i fællesrummet og en fælles telefon udenfor. Der kunne man så stå i vinterkulden og tale i telefon. I dag har små børn telefon og børn under 2 år leger med iPad. Der er sandelig sket noget sidenda.

Skrevet af Åsa, 14. januar 2020 12:58

hæhæ jeg troede det var Bornholm
man kaldte Djævleøen.
Ja vildt som udviklingen er taget til inden for teknik
og tit kan mine små børnebørn fra 3til 5 år finde ud af mere på ipad end jeg kan,,
Men mange af de spil de små spiller er gode og lærerige spil
hvor de lære noget ,,
Men Åsa der var også en vis hygge over at klemme sig 4 til 5 mennesker sammen i en telefonboks ,, når man skulle ringe.

Skrevet af Lunaj, 14. januar 2020 13:19

Hehe Ja, børn taler om begreber der var fuldstædig fremmede for os, da i var i samme alder.

Det er godt med teknik også for de små og de lærer kolosalt meget på spil, men den intethed, der var i at ingen sms'ede eller ringede andet end at det var nødvendigt eller skrev på instatram/twitter/facebook var det rene guld. Man kunne gå en hel dag uden at snakke/skrive med nogen. Man havde tid til sig selv og til fordybelse ingen sms'ede kl. 24.00 til en. Det er forsvundet.

Skrevet af Åsa, 14. januar 2020 14:19

Men man skrev breve. Man kunne sende et brev som modtager fik næste dag. Det var fantastisk 😊

Skrevet af Åsa, 14. januar 2020 14:20

Jeg er egentlig også Jyde og har hørt og anvendt udtrykket mange gange. Jeg er fra Himmerland, så det kan være at det er der man særligt bruger udtrykket? Måske. Jeg ved det ikke. Nu er jeg flyttet og bor selv på Djævleøen. :-)

Skrevet af hypenhjertet, 16. januar 2020 15:59

Jeg har hørt udtrykket anvendt om Sjælland fordi øen skulle ligne en djævel med horn i panden og så er der jo de "frygtelige kjøvnehawnere", som man måske kommer til at ligne lidt, når man har boet her i en del år, som jeg har. Jeg ved ikke noget om hvad Bornholm kaldes andet end at man har kunnet få fantastiske Krølle Bølleis derovre (selv smagt dem uhm. )

Skrevet af hypenhjertet, 16. januar 2020 16:04

Hahaha Hybenhjerte,

Den med hornene køber jeg 😊

Skrevet af Åsa, 16. januar 2020 17:35

Ahhhhhh en djævle med horn i panden!!!haha
Altså med lidt god vilje syntes jeg da at sjælland ligner lidt nordjylland

Næse og en art "lille skagen prøv selv at se på et danmarkskort
Det ligner altså lidt nordjylland bare lidt "trukket skævt,,

Skrevet af Lunaj, 16. januar 2020 17:47