Læs dagbog

En fars forhutlede liv i misbrug og psykoser

En side i dagbogen "Dagen og vejen"
Skrevet af Åsa 13. maj 2020 11:43

Valters far er født bag jerntæppet. Han tog til DK og blev dansk gift efter en omtumlet tilværelse i sit hjemland.

Ægteskabet var voldeligt, faderen led af ptst. Hitler og 2V var indblandet. Men de fik 4 børn, 3 drenge og en pige. Den ældste dreng ved jeg ikke så meget om. De tre andre kom alle ud i misbrug som unge/voksne. Valter har et meget hård teenageliv. Moderen dør af kræft. Et halvt år efter dør faderen af selvmord. Valter er bare 16 år. Valter kommer til at bo hos sim mormor til han flytter på kollegiet. Lillebroderen flytter ud til sin storesøster. Storesøsteren var da allerede alkoholiker. Valter flytter siden på kollegiet og er tilmeldt HF, som han ikke følger.

Valter forsumper og ender med at må fraflytte kollegiet. Han får dog en lejlighed og arbejde som buschauffør. Lejligheden er et totalt rod, ligesom hans kollegieværelse var det. Lejligheden ryger og han flytter rundt og ender hos Sonja. De lever 10 år sammen i kaos. Valter er utro og væk i perioder og drikkeriet og hash går hånd i hånd sammen med skænderier. Til sidst flytter han på værelse. Her finder han ud af, at han skal være far. Han vil ikke være far.

Karla kommer til verdenen. Hun ser sin far i weekender under hele sin opvækst. Men fortæller ikke moderen, hvordan det virkelig er hos sin far, før hun laver det endelige brud som 15-årig.

Karla sidder på værtshusene med sin far og drikker kakaomælk mens faderen hælder øl indenbords. Han tager hende med på Christiania for at købe hash. Han taler grimt til sin datter. Karla elsker at synge, som hun var rigtig dygtig til, tone-rent og med vibrato allerede som 10 årig. Hun sang også hos sin far. Han bad hende holde kæft, for det lød virkelig grimt. Det ødelagde hendes selvtillid på det område.

Valter får problemer med belysningsvæsenet og de slukker for strømme. Nu sidder Karla sammen med sin far i en mørk lejlighed. Således går der flere år, før der igen er strøm. Komfuret blev fodret med flaskegas, da der også er lukket for gassen.

Årene går, til sidst er besøgene hos hendes far endagsbesøg en gang om måneden.

Den sidste dag hos sin far. Valter har nu udviklet hashpsykose. Han er skæv, fuld og psykotisk, da Karla som 15-årig besøger sin far. Besøget bliver fatalt. Valter råber og skriger psykotiske ting til sin datter og at han vil slå hende ihjel. Mens råberiet står på, får Karla kontakt til døren som flås op og hun stikker af. Siden da har Karla ikke set sin far. Og jeg støtter hende. Valter har ikke fortjent sin datter. Først da fortæller hun sin mor, hvad der virkelig er foregået hjemme hos sin far. Moderen er målløs og i sorg over, at datteren ikke tidligere fortalte noget om besøgene hos faderen.

Så Valter ved ikke, han er morfar og han får det nok aldrig at vide - ihvertfald ikke fra sin datter.

Da Karla blev mor, referede jeg, hvad hendes far fortalte mig, da Karla var baby: "Så bliver hun (Karlas mor) gravid og hun fortæller det først, da en abort ikke er en mulighed. Jeg vil ikke have noget barn og ønsker det ikke."

Karla var meget glad for, at jeg fortalte hende det. Det kom ikke som nogen overeraskelse for hende. Nogle brikker faldt på plads, og bestyrker hende i hendes valg omkring sin far. Man truer ikke sit barn på livet. Det har konsekvens.

Den sidste gang jeg besøgte Valter, var da han fortalte, at han ikke ønskede sig et barn, da var Karla en baby. Jeg valgte i stedet at være noget for den lille baby, som Valter havde vendt ryggen. Kun fordi Karlas mor kæmpede for, at hendes datter skulle have en relation til sin far blev Valter Weeekendfar. Det begyndte da Karla var ca 2 år og stoppede meget dramatisk, da hun va 15 år.

Mange år senere spurgte jeg moderen, om ikke Karla havde været bedre foruden sin far. Til det svarede Sonja, at hun selv var blevet mobbet i skolen over ikke at have en far og det ville hun ikke byde sin datter. Så det var altså ikke far-datter relationen der var i højsæde men frygten for at datteren blev mobbet i skolen over en manglende far. Ren egoisme. Men Sonja indrømmede dog set i bakspejlet, at prisen havde været høj.

Karlas mor er i dag død. Karlas far var ikke inviteret til begravelsen, og fik først at vide, at Sonja var død efter begravelsen. Karla har ikke talt med sin far siden. Han begyndte nemlig at tale grimt om Karlas mor i telefonen. Karla afsluttede telefonsamtalen.

Kommentarer fra andre brugere

Det er en stærk historie. Der er så mange skæbner her i verden.

Skrevet af hypenhjertet, 13. maj 2020 12:39

Ja Hybenhjerte - en stærk historie.

Datteren klarer det. Hendes barn har indtil nu en anden opvækst end sin egen. Derved tegner hun til at være mønsterbryder.

Skrevet af Åsa, 13. maj 2020 18:59

Pyha sikke en historie
Ja der findes mange triste skæbner

Skrevet af Lunaj, 14. maj 2020 12:43