Læs dagbog

Min første arbejdsplads for 38 år siden

En side i dagbogen "Dagen og vejen"
Skrevet af Åsa 22. maj 2020 11:32

Min første arbejdsplads var et meget spændende sted og så er det 38 år siden jeg blev ansat der. Grundlæggende fungerer prucedurerne fra dengang som i dag. Det var servicering af ministeren. Men der var ingen computere. Telefonerne havde dog trykknapper. Man skrev bl.a. lovforslag. Det er der et helt kapitel om i lov om offentlig ret, ret omstændig. Det fik jeg 10 i, da jeg nogle år senere var til eksamen i netop offentlig ret. Det var dødspændende. Det handlede jo om grundloven og lov om offentlig ret.

Fuldmægtigene (typisk cand.polit og jurister) håndskrev udkast til breve/notater/ lovforslag/ rapporter/ publikationer, som så skulle skrives rent af assistenter. Assistenterne havde kun en skrivemaskine til rådighed. Skulle et notat så ændres og det skete ofte, blev saks og tape taget i brug. Man klippede nye afsnit til. Breve blev skrevet med gennemslagspapir. Skulle man rette i brevet, skulle man også rette de 2 gennemslagskopier, brevene typisk bestod af. Det hele er blevet historie og ligger i dag i Rigsarkivet. Assistenterne var eksperter i stavning, de var omvandrende retskrivningsbøger. Den dag i dag har Folketingets ombudsmand skrivetest af nyansatte kontorfolk. Ikke så meget som et komma, må stå forkert i deres afgørelser. De har også korrekturlæsere ansat. Ofte læste korrekturlæserne bagfra, for at undgå oversete tastefejl.

Siden kom printeren og tekstbehandlingsmaskiner. Det var i den grad revolutionerende. Nu var det muligt at rette breve og notater, før de blev printet. Det var nyttigt, da notater ofte blev redigeret ret så meget, før de blev endeligt godkendt.

Indkøbsinspektøren var en særlig oplevelse. Var blyanten slidt ned, skulle man medtage den udtjente stump som bevis for retten til en ny blyant. Mange år senere har de fleste afdelinger et lille rum med selvbetjening af papir og skriveredskaber.

Prucedurerne i servicering af ministeren er ofte det samme som tidligere, men teknikken fuldkommen forandret og forenklet.