Læs dagbog

Lige om lidt er de sidste vidner jo gået bort

En side i dagbogen "Dagen og vejen"
Skrevet af Åsa 27. januar 2020 22:36

Lige om lidt er de sidste vidner fra Auschwitz og andre grusomme lejre døde. Historien må aldrig dø.

I handelsgymnasiet havde jeg en tysklærer, der overlevede en koncentrationslejr. Hun var mærket psykisk for livet. Men hun var en fremragende tysklærer. Med hende forstod jeg endelig den tyske grammatik.

Da jeg gik i de små klasser, sagde jeg en dag derhjemme, at jeg gik i klasse med en jøde. Jeg fik straks at vide, at det talte man ikke om. Jeg var for lille til at forstå alvoren og så havde samtlige voksne anden verdenskrig i frisk erindring. Min mor hadede tyskerne og min far havde en tysk kæreste under besættelsen, som ikke havde noget med krigen at gøre, men der blev set skævt til det. De blev sidenhen gift - og skilt efter flere år.

Jeg voksede op med tyskerne som venlige turister, når de invaderede Falster om sommeren. Tyskerne skulle leve med den frygtelige arv mange år frem i tiden. Når de spurgte om vej - spurgte de bagefter om jeg havde boet i Tyskland, for jeg talte så godt. Men det havde jeg nu ikke. Tysk blev mit andet sprog. Nu er det så mange år siden, at jeg har glemt en del. Man taler ikke specielt meget tysk i hovedstaden og da jeg flyttede hertil var der hverken parabolantenner eller kabel-tv. Ikke engang på fm-båndet kunne jeg høre tysk - kun svensk - min farmors sprog.

Her hvor jeg bor, møder jeg af og til en tysker. Hun fortalte, at hun var med i Hitlerjugend. Der var ingen valgmulighed - alle børn skulle deltage. Og de skulle angive, hvis de hørte noget i hjemmet, som var nazi-fjendsk.

Jeg har været i Hanstholm og set tyskernes kanoner for mange år siden. Besættelsen føltes som var det i går, og så alligevel ikke.

I dag har jeg stegt nakkefilet i stegeso. Den blev mør som smør. I den er der mad til resten af ugen.

Kommentarer fra andre brugere

Kære Åsa, Tysk er et logisk og interessant sprog, godt du har lært det så godt som du har.
Hvad der skete under 2 verdenskrig kan ikke beskrives med ord. Det lyder utroligt at have haft en sådan lære.

Viktor Klempere skriver i sin retoriske kortlægning af det nazistiske sprog LTI følgende : "man kan ikke bekæmpe nazismen uden at bekæmpe de nazistiske værdier, den nazistiskee mentalitet og det nazisitiske sprog.

Den bog kan jeg anbefale
Bon appetite

Skrevet af Netas, 27. januar 2020 23:18

Kære Åsa, Tysk er et logisk og interessant sprog, godt du har lært det så godt som du har.
Hvad der skete under 2 verdenskrig kan ikke beskrives med ord. Det lyder utroligt at have haft en sådan lære.

Viktor Klempere skriver i sin retoriske kortlægning af det nazistiske sprog LTI følgende : "man kan ikke bekæmpe nazismen uden at bekæmpe de nazistiske værdier, den nazistiskee mentalitet og det nazisitiske sprog.

I lyset af den retorik der hersker i kommuner og stat kunne man fristes til at sige at dele af nazismen ikke blev bekæmpet, men fik nyt navn.

Den bog kan jeg anbefale
Bon appetite

Skrevet af Netas, 27. januar 2020 23:20

Hej Netas

Tak for tippet med bogen. Den må jeg se at få læst. Jeg havde stor respekt for min tysklærer, det tror jeg nu hele klassen havde.

Knus

Skrevet af Åsa, 27. januar 2020 23:43

Ja selv om det er grusomt og grimt
Skal historien huskes,,
vi er jo alle en del af historien
Min mor og far var børn under krigen
Min farfar var dybt mærket
af krigen ,, Så selv om det er rædsler og gru må det huskes

Skrevet af Lunaj, 29. januar 2020 12:33

Ja Lunaj :)

Det var rædsler der skete under 2. verdenskrig. En dag væltede det ind med tyskere i min morfar og mormors hus. De ville unndersøge, om de skulle overtage huset og smide mormor og morfar ud. Mens de var i huset, min mormor fik af min morfar besked på at gå i køkkenet og arbejde og holde mund, så hun ikke afslørede sig selv som polsk-ukrainer. Hun talte kun bebrokken dansk. Tyskerne endte med ikke at overtage huset.

En af de sidste overlevende i DK siger, at verdenen ikke har taget ved lære. Og når man tænker over det, så dræber Islamisterne på livet løs. Det siger de, at de har ret til ifølge koranen. Xi Jinping (efternavnet står altid forest hos en kineser) går i mao-tøj og begår store forbrudelser mod sit eget folk og det muslimske mindretal og andre mindretal. Mange kinsere, der fængsles, bliver ufrivillige leverandører til organdonationer og forsvinder fra fængslerne. Kina har ingen leveranceproblemer mht organer. Putin skiller sig af med kritikere, befolkningen tør ikke sige deres mening. Der var massedrab i jugoslaviens borgerkrig. Så ja, den overlevende fra koncentrationslejren har ret. Verdenen HAR ikke lært noget.

Skrevet af Åsa, 29. januar 2020 14:52