Læs dagbog

Dagen i går og Kære Mikael

En side i dagbogen "I nat valgte jeg livet"
Skrevet af jegvinder 10. marts 2018 09:16

Jeg lå underdrejet hele dagen i går, men sådan selvvalgt. Jeg besluttede mig for ikke, at røre en finger hele dagen. Jeg har optaget en del på tv, jeg gerne ville se, men ser sjældent tv, så jeg har ikke fået det gjort. Men i går tog jeg en tv-maraton.

Jeg lå i sofaen med kaffe, slik og så tv hele dagen!

Jeg vidste godt det blev svært, når manden kom hjem. Jeg vidste godt, at jeg måtte gøre noget, sige noget, forklare, for han ville hurtigt fornemme mit humør.

Så da ham kom hjem havde jeg kopieret min dagbog fra i går, jeg spurgte ham, om han ville læse den. Det gjorde han.

Han smilte da han havde læst og sagde, at han godt forstod mig. Han synes også der blev gået rigeligt til mig til mødet.

Vi talte om på en god måde. Og vi talte også om det med drengene og om den aften, hvor han ikke ville høre på mig, hvor jeg blev meget såret. Jeg prøvede, at forklare ham, at det jeg egnetlig ville sige, var at vi alle var meget påvirket af hans kræftforløb og at vi måtte hjælpe hinanden, at jeg ikke kunne klare det alene.

Jeg viste ham den dagbog Såret, hvor jeg skrev om det.

Vi talte videre. Jeg sagde, at der skal ikke så meget til. Lidt hjælp og lidt omsorg, så kan jeg klare rigtig meget, men uden går jeg i stå.

Så sagde han, at det kunne jeg få mellem 6-6.30 om morgenen og mellem 17-18 om aften, for det er kun der han har overskuddet til det.

Det forstod jeg ikke?

Ja, efter 18 orkede han ikke mere.

Hvad gør du så når du sejler om aftenen? Det har du da overskud til?

Jeg vidste du ville komme med den!! svarede han.

Ja, man skulle være en sejlbåd! sagde jeg.

Han rejste sig og gik.

Jeg var ked af som samtalen endte, det havde egentlig været en god snak.

Men især når vi kommer ind på hvad han gør, eller mangel på samme, her hjemme, så bliver han sur og lukker i.

Da jeg første gang blev syg (2002), tog manden mange opgaver her hjemme. Jeg skulle faktik kun tage mig af vasketøjet, så ordnede han resten. Som jeg fik det bedre, tog jeg flere og flere opgaver på mig. Jeg havde meget dårlig samvittighed over ikke at lave noget, og jeg fik det bedre når jeg kunne hjælpe mere til.

Det er så nu blevet til at manden tager sig af rengøringen og jeg tager resten. Og det er jeg jo selv ude om, det har jeg selv valgt.

Da drengene blev gamle nok gav vi dem arbejdeopgaver her hjemme. Den ældste skulle ordne toiletter og støvsuge 1. sal, den yngste skulle støvsuge stueetagen og slå græs i sommer perioden.

Så det var mandens arbejdeopgaver der blev lettet. Så nu har han kun tilbage at vaske gulv og tørre støv af, men det gør han så sjældent, at jeg vil sige, at han nærmest ikke gør det.

Og det er mig, der skal hive alle tre til opgaverne. Det synes jeg altså ikke er fair.

Det sagde jeg også til manden i går.

Jeg sagde også til ham, at jeg siden før sommerferien sidste år har bedt ham om hjælp. At jeg havde forklaret dem alle tre på sommerferien, at jeg havde brug for deres hjælp, at som det var nu, følte jeg mig taget for givet og at jeg ikke følte mig respekteret.

Det kunne han ikke huske!

Men manden forlod samtalen og gik i køkkenet og begyndte at lave mad. Jeg blev liggende i sofaen, vidste ikke hvad jeg skulle sige eller gøre.

Drengene kom hjem. Den ældste skulle hurtigt af sted igen, og den yngste skulle til fest, så han gik i bad.

Manden sagde, så er der mad. Og vi spiste, manden, den yngste og jeg. Da vi sad der tog manden pludselig min hånd og gav den et klem. Vi så på hinanden. Det var godt, rart og lettende.

Efter mad sagde manden, jeg skal nok rydde op, læg dig bare hen. Jeg smilte og sagde tak, men vi hjalp hinanden færdige i køkkenet.Kære Mikael

Jeg ved det godt. Jeg ved godt det hele, alt det du skriver.

Jeg kan i den grad mærke, at du holder af mig, det står klart med det du skriver. Og det at du skriver til mig, tænker på mig og forsøger at hjælpe mig, ved at gå ind i det der sker, det du læser i min dagbog.

Jeg føler netop ved det du skriver, at jeg får omsorg og respekt fra dig!

Jeg føler, at jeg har fået blandet det hele sammen.

Min depression, mandens sygdomsforløb, mine og mandens opgaver og ansvar, drengenes reaktioner og alle mine følelser omkring det hele.

Det at jeg ikke kan varetage et arbejde ligger også tungt, og jeg tror jeg forsøger at kompensere for mit manglende formåen på arbejdemarkedet, med at så kan jeg i det mindste klare det at være "hjemmegående" husmor.

Men jeg er jo førtidspensionist af en årsag, den føler jeg bare er blevet lidt glemt undervejs. Og en stor del af skylden til det, er jo at jeg ikke siger fra, jeg beder ikke om hjælp.

Ind imellem ser jeg det hele klart. Hvordan det hænger sammen og hvad vej jeg skal videre, for at løse det.

Andre gange, som i går, brænder det hele sammen.

Det du beskriver er faktisk fuldstændigt det psykologen på psyk. sagde i torsdags. og jeg forstår godt meningen. Jeg forstår godt hvad i siger : )

Jeg føler også at manden, efter samtalen i går, forstår mig, han forsøger i hvert fald alt hvad han kan. Og det i sig selv siger jo meget om hans kærlighed til mig.

Jeg er ikke alene : )

Kæmpe kram til dig, Mikael, og tak for din omsorg <3

Kærligst
jegvinder

Kommentarer fra andre brugere

Hej Jegvinder

Har du tænkt over om du er bipolar og måske får forkert medicin? Evigt tilbagevendende depressioner kunne tyde på bipolar. Jeg er ikke fagperson, men når du hele tiden for depressioner skal man altid tænke på bipolar. Du vil (måske) kunne få et bedre liv, hvis det nu viser sig at du er bipolar med rette medicin. Blot en tanke.

Knus

Skrevet af Ingeborg, 10. marts 2018 18:22