Samfund og holdning

Der er mange grunde til, at du måske ikke vil erkende, at du har en depression. Der er mange grunde til, at du heller ikke vil behandles for din depression: Et af de største problemer ved depression er den manglende erkendelse af, at det er en sygdom.

Det er klart, at hvis din depression ikke bliver diagnosticeret, så bliver du heller ikke behandlet korrekt for sygdommen. Selvom du erkender, at du har en depression, så bliver den ofte ikke behandlet godt nok - og længe nok.

Hovedårsagen til, at du ikke erkender depressionen og bliver behandlet for den, er det stigma, der knytter sig til depressionen. Så lad os gå lidt mere i dybden med det.

Stigma

I fagkredse er et stigma et af de tydelige tegn på en sygdom. Et stigma kan fx være det udslæt, du får af mæslinger eller skoldkopper.

Men det er ikke den type stigma, vi taler om her. Vi taler om den type stigma, som får dig til at undgå:

  • at få stillet en diagnose
  • at få behandling
  • at omtale depression.

Stigma historisk set

Ordet stigma stammer fra et græsk ord, som betyder at prikke på samme måde, som du prikker med en nål. Prik med en nål giver normalt et mærke. Derfor er stigma kommet til at betyde "et mærke" (f.eks. et brændemærke).

Ovenstående mærker er blevet brugt som en form for straf eller til at udpege de "uønskede". Derfor har "stigma" fået en ubehagelig klang. Hvis du prøver at tænke på et stigma fra nyere tid, tænker du måske på: Armbind med jødestjernen, som jøderne blev tvunget til at bære.

Længere tilbage i historien mærkede visse samfundsgrupper kvinder i panden, hvis man mente, de var utugtige. Disse mærker udstødte folk fra det "rigtige" samfund. Blev du set i selskab med mennesker, som var mærket på den måde, kunne mærket smitte af på dig selv.

Stigma ved depression

Vi kan godt tale om et ubehageligt stigma i forbindelse med depression. Men du undrer dig måske over:

  • Hvorfor det findes
  • Hvorfor det knytter de sig til depression
  • Hvad der er galt med at være syg.

Du bliver ikke stemplet, hvis du har influenza. Du bliver heller ikke stemplet, hvis du drikker dig fuld, kører ind i et træ og slår dig halvt ihjel. Det er mere sandsynligt, du får sympati frem for et stigma. Kun hvis du er skyld i, at andre mister livet, kan du blive stemplet.

Kan vi slippe af med et stigma?

Vi har ikke en let løsning på, hvordan du slipper af med et stigma. Det er åbenlyst, at stigmaet findes, og at det er irrationelt og urimeligt, men hvordan kan du slippe af med det?

Selvfølgelig skal du være fornuftig. Men vi må indrømme, at det kan falde os mennesker meget svært at være fornuftige. Men lad os forsøge at se, hvad der kommer ud af det.

Mennesker har svært ved at have med "mysterier" at gøre. Mysterier er nemlig ting, du hverken kan se, mærke, smage eller måle, eller ting som ikke synes "virkelige".

Så vi opfinder myter for at "forklare" den slags uforklarlige ting. Hvis vi ikke ved, hvad der forårsager lyn og torden, så opfinder vi en gud, der kan kaste det i hovedet på os, når vi ikke har opført os pænt.

Sidst opdateret:: 23. november 2009