Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Erfaringer med perikon mod depression

Written by irsten 29. jul 2006 09:43

Jeg har længe efterlyst andres erfaringer med brug af perikon til helbredelse og forebyggelse af alvorlige depressioner. Jeg har selv taget perikon i fire og et halvt år nu. Og nu har jeg selv gjort nogle erfaringer, som jeg gerne vil viderebringe.

For en ordens skyld: Perikon kaldes også perikum eller hyperikum (engelsk: St. John’s wort). Det er en almindeligt forekommende plante i den danske natur. Planten har været brugt mod depressioner i århundreder. I Tyskland ordinerer psykiatere perikon mod depression. I Danmark er de fleste læger og psykiatere meget skeptiske over for brugen af det. I ”Ugeskrift for læger” var der den 21. marts 2005 en kort artikel med overskriften ”Hyperikum er effektivt til patienter med svær depression”.

Perikon-ekstrakt kan købes som kapsler på apoteket, i Matas og i helsekostforretninger. I Danmark er det ikke godkendt til behandling af depressioner, kun til tristhed. Jeg køber perikon af mærket Modigen, som fås på apoteket. Med produktet følger en detaljeret indlægsseddel, som det er vigtigt at studere grundigt.

Jeg har haft meget positive erfaringer med perikon. Jeg har tidligere forsøgt mig med flere af de almindelige antidepressiva (Seroxat, Cipramil og Zoloft), men de gjorde mine depressioner værre. Derfor var det en nådegave, at jeg fandt perikon.

Som jeg før har skrevet, har jeg ikke haft andre bivirkninger, end at jeg har nemmere ved at blive solbrun om sommeren, og når jeg er sydpå. Perikon gør nemlig huden mere lysfølsom. Men for mig er dette ikke nogen negativ virkning – tværtimod.

Her i sommer har jeg dog været nødt til at tage perikon i en meget stor dosis, fordi jeg var udsat for en hård belastning, der udløste en begyndende depression. Nu er depressionen væk igen, men jeg har gjort nogle erfaringer, som jeg gerne vil berette om.

Hvis man lider af forhøjet blodtryk, som jeg gør, skal man være meget forsigtig, når man tager perikon i store doser. Man kan dog undgå problemer, hvis man lader være med at spise visse fødevarer.

Jeg er nødt til at forklare lidt om perikon, for at det er muligt at tale præcist om dosis og styrke. I perikonplanten er der mange forskellige stoffer, der modvirker depression. Det er antagelig derfor, at virkningen er så skånsom, så effektiv og så forholdsvis fri for bivirkninger.

For at man kan opnå en ensartet styrke af det enkelte produkt og sammenligne det med andre produkter, angiver man indholdet af totalhypericin, der er blot ét af de virksomme indholdsstoffer. Produktet Modigen indeholder 300mg perikonekstrakt, svarende til 900 mikrogram totalhypericin i én kapsel.

Det anbefales på pakningen, at man tager 1-2 kapsler, svarende til 900-1800 mikrogram totalhypericin mod tristhed. Skal man kurere en regulær depression, er det dog ikke nok. Så skal man op på 1800-3600 mikrogram totalhypericin, svarende til 2-4 kapsler Modigen (som påvist i et velbeskrevet tysk forsøg, som man kan læse op i et nyhedsbrev fra februar 2005 på www.vitalraadet.dk)

For tiden tager jeg 5 kapsler, svarende til 4500 mikrogram totalhypericin. Ved den dosis kan der komme problemer med blodtrykket. Det er de samme problemer, som man kan få, hvis man tager det antidepressive middel, der er kendt under navnet MAO-hæmmer. Når man tager MAO-hæmmere, er man nødt til at undgå madvarer, der indeholder stoffet tyramin, især stærk ost, vindruer, marinerede sild, lever og rødvin (eller alkohol i det hele taget).

Om nogen tid kan jeg forhåbentlig nedsætte min perikon-dosis til 2-3 kapsler igen, og da skulle der ikke være nogen problemer med tyramin-holdig mad.

Jeg har ikke kunnet finde oplysninger om ovenstående på dansksprogede Internetsider. Men jeg har fundet en engelsksproget Internetside, hvor problemet er beskrevet: http://www.all-natural.com/hyp-1.html

Hvis der er andre, der har erfaringer om perikon, hører jeg stadigvæk meget gerne fra dem.

Mange hilsner

irsten