Brugeretikette

Psykolog, ph.d., adj. professor Irene Oestrich

Vær kritisk

Når mennesker lider af depression og bliver angste, kan de føle sig desperate, vrede og hjælpeløse. Det kan resultere i tanker om at skade sig selv eller tage sit eget liv. Når du læser om disse tanker, skal du vide, at det bare er tanker, og at det er vigtigt, det ikke fører til handling.

Den negative tanke indeholder ikke nogen god løsning og personen har brug for at få hjælp. Akut hjælp i en eller anden form eller langtidsorienteret hjælp hos en terapeut. 

Den medmenneskelige hjælp fra dig kan være, at du forholder dig til det, du får at vide "jeg kan godt høre, du har det dårligt lige nu" og holder fast i, at det ikke løser noget at være destruktiv: "Du har jo mere brug for at finde nogle bedre løsninger, få mere glæde i dit liv, få tingene til at lykkes" etc. "Søg hjælp hos din læge", "Fortæl det til nogen, der kan hjælpe dig" eller "Find en bedre løsning"

Hvis du fortsat føler dig generet, er det en erfaring, at det virker godt at ignorere budskabet totalt. Når du ignorer det, udslukker du det. Du skal være konsekvent i ikke at svare på noget.

Det vigtigste er, at du skelner mellem de andre, der har det dårligt og dig selv. Andres problem er ikke dit personlige problem, selvom du får indsigt i det gennem chatten eller via andre interaktive funktioner på DepNet.dk. Det er vigtigt, at du ikke lader dig påvirke overdrevent af andres problemer, men alene lærer noget fra andre og bestræber dig på at finde konstruktive løsninger for dig selv.

Vær derfor kritisk med hvad du hører og ser. På DepNet.dk udtrykker folk deres tanker og deres følelser, det er ikke nødvendigvis virkelighed og det er ikke dit ansvar. Du har kun ansvar for, hvad du selv oplyser, og måden du gør det på.

Chatten - Vær social og sørg for at have gode hensigter

Meningen med chatten er positivt at hjælpe og gavne hinanden og sig selv. Du kan ikke bruge chatten til at udleve frustrationer eller være destruktiv. De andre er også i en vanskelig situation og alle har brug for hjælp og omsorg.

Lad være med at nævne andre medbrugeres navn eller personlige data, når du bruger en anonym chat.

Brug et ordentligt sprog på chatten

Det indskærpes, at der ikke skrives om emner, der kan virke anstødelige eller krænkende på andre brugere. Samtidig henstiller vi til, at alle skriver i et ordentligt sprog, der er frit af ukvemsord. Hvis alle fastholder en god tone i chatten, vil indholdet være til glæde og gavn for flest læsere. Husk på, at der er mange, som er sårbare på grund af deres sygdom.

Ekspertchatten

Når du bruger ekspertchatten, kan du få personlige svar, som andre også kan have gavn af at få indblik i. Vær opmærksom på, at det er begrænset, hvor nuanceret en fagperson kan svare dig i denne sammenhæng: Der er som regel mange aktive på chatten på en gang, og svarene er nødt til at være ret korte. 

Når du udveksler oplysninger eller stiller spørgsmål, skal du vide, at der er mange andre med behov for at blive hørt og få nogle personlige svar. Hvis dit spørgsmål er blevet overset, så gør opmærksom på det og send det igen.

Vær også opmærksom på, at dine spørgsmål skal stilles på en ærlig måde og alene have det formål at søge viden og oplysninger. I tilfælde, hvor formålet med dine spørgsmål eller kommentarer er at nedgøre eller krænke, få medhold i et angreb på andre private eller fagpersoner, så skal du ikke forvente, at det bliver behandlet på chatten.

Når der er mange på, kan eksperten ikke svare "i rødt", det kan man simpelthen ikke nå. Derfor foreslår vi, at du kun stiller de spørgsmål på selve chatten, som du vil dele med de andre og i stedet sender de spørgsmål, som du vil have uddybet mere grundigt til brevkassen.

Personlige møder

At mennesker vælger at mødes er en personlig sag, og er man over 18 år, er det ens eget ansvar. Vi vil gerne opfordre især unge under 18 år til at beskytte sig selv og søge sikkerhed i møder, med nogen de ikke kender ved fx at tage en veninde eller familie med.

Grænseoverskridende tilbud såsom seksuelle tilbud, film, video eller lignende har du ret til at afvise øjeblikkeligt.

Vis hensyn overfor behandlere

Hvis du er vred på en bestemt behandler, så tag det op med behandleren og undlad venligst at afsløre vedkommendes identitet, da det jo altid er en personlig mening, du udtrykker og ikke en sandhed.


BEMÆRK: Overholdes vores brugeretikette ikke, kan vi se os nødsaget til at udelukke brugere fra DepNet i en periode.

Sidst opdateret:: 22. september 2010