Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Miner erfaringer med rosenrod

Written by irsten 7. jun 2008 07:46

Hej alle sammen

Jeg vil gerne fortælle om mine erfaringer, efter at jeg har skiftet perikon ud med rosenrod.

I lidt over 6 år har jeg taget naturmedicinen perikon forebyggende mod alvorlige depressioner. Jeg har ikke haft nogen depressioner i den tid, bortset fra en måneds tid i sommeren 2006, hvor jeg lige havde en snert af depression, forårsaget af kaliummangel. Den fik jeg hurtigt væk ved at forhøje min perikon-dosis i en periode.

Jeg har været tilfreds med perikon. Det har hjulpet mig godt. Men der findes ingen undersøgelser af perikon til længerevarende behandling. Jeg ved, at Kelly, der redigerer den udmærkede engelsksprogede Internetside www.sjwinfo.org har taget perikon i årevis, men han tager det ikke mere.

Der var også andre grunde til, at jeg gerne ville prøve noget andet. Tendensen til depression er ikke mit eneste helbredsproblem. Jeg lider også af forhøjet blodtryk, stress og træthed.

Min træthed er formodentlig en slags kronisk træthedssyndrom, der er forårsaget af længerevarende jernmangel.

Nå, men så læste jeg, at rosenrod skulle kunne helbrede og forebygge både depression, forhøjet blodtryk, stress, træthed, altså alt sammen helbredsproblemer, som jeg har, og at rosenrod også skulle kunne endnu flere, som jeg ikke har! Desuden skulle rosenrod bevirke, at man nemmere kan holde sig slank, og det skulle kunne gavne sexlysten.

Alt dette lød selvfølgelig alt for godt til at være sandt, men det måtte afprøves. Mindre kunne jo også gøre det!

Jeg købte en bog på engelsk om rosenrod via www.saxo.com. Den er skrevet af psykiaterne Richard P. Brown og Patricia L. Gerbarc og hedder ”The Rhodiola Revolution”. Rhodiola rosea er den latinske betegnelse for rosenrod, som er en plante der især gror i den nordlige del af Rusland.

Bogen giver en udmærket vejledning i, hvordan rosenrod skal tages, og i hvor stor dosis. Det er vigtigt, at man tager et produkt, der er standardiseret efter nogle bestemte normer. Det er meget individuelt, hvor stor en dosis man behøver. Det er vigtigt, at man tager rosenrod uden for måltiderne (tidligst 2 timer efter et måltid, og man skal vente 20 minutter, efter at man har taget rosenrod, før man spiser igen). Man skal være opmærksom på at tage rosenrod først på dagen, ellers kan det give søvnproblemer.

Jeg køber rosenrod af mærket Arctic Root. Jeg har købt det i Helsemin til 129 kr. for 40 tabletter. Arctic Root er det rosenrod-produkt, der er brugt ved en svensk undersøgelse af rosenrods virkning på depression. Man kan læse om denne undersøgelse på

http://www.medicalnewstoday.com/articles/92465.php

Mine erfaringer efter et par måneder på rosenrod er følgende:

• Foreløbig ser det ud til, at rosenrod virker lige så effektivt mod min tendens til depression som perikon. Men måske bliver jeg nødt til at supplere med lidt perikon i den mørke tid af året. Om sommeren kan jeg helt klart nøjes med rosenrod.

• Min træthed – som jeg har døjet med siden 2001 – er væk!

• Jeg mærker ikke særlig meget til min stress, men den var nu i forvejen aftagende af andre grunde.

• Der er ikke den store virkning på mit blodtryk, og hvis jeg tager dobbelt dosis rosenrod, stiger blodtrykket. Det ser ud til, at rosenrod især hjælper på forhøjet blodtryk, hvis det høje blodtryk mest skyldes stress. Og mit forhøjede blodtryk har nok også andre årsager end stress.

Jeg har ikke mærket nogen bivirkninger. Men jeg har også været meget forsigtig. Ifølge den ovenfor omtalte bog er den hyppigste bivirkning uro og overstimulation (Nogle siger, at det føles, som om man har drukket alt for meget stærk kaffe). Der står også i bogen, at man kan få søvnproblemer, hvis man tager rosenrod senere end ved middagstid. Jeg har ellers i årevis haft problemer med at sove – problemer, som nu næsten er løst, men rosenrod har ikke haft nogen indvirkning på min søvn, i hverken positiv eller negativ retning.

Jeg har eksperimenteret mig frem til en dosis, som jeg synes, er passende for mig. Jeg tage