Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Miner erfaringer med rosenrod

Written by irsten 7. jun 2008 07:49

Hej alle sammen

Jeg vil gerne fortælle om mine erfaringer, efter at jeg har skiftet perikon ud med rosenrod.

I lidt over 6 år har jeg taget naturmedicinen perikon forebyggende mod alvorlige depressioner. Jeg har ikke haft nogen depressioner i den tid, bortset fra en måneds tid i sommeren 2006, hvor jeg lige havde en snert af depression, forårsaget af kaliummangel. Den fik jeg hurtigt væk ved at forhøje min perikon-dosis i en periode.

Jeg har været tilfreds med perikon. Det har hjulpet mig godt. Men der findes ingen undersøgelser af perikon til længerevarende behandling. Jeg ved, at Kelly, der redigerer den udmærkede engelsksprogede Internetside www.sjwinfo.org har taget perikon i årevis, men han tager det ikke mere.

Der var også andre grunde til, at jeg gerne ville prøve noget andet. Tendensen til depression er ikke mit eneste helbredsproblem. Jeg lider også af forhøjet blodtryk, stress og træthed.

Min træthed er formodentlig en slags kronisk træthedssyndrom, der er forårsaget af længerevarende jernmangel.

Nå, men så læste jeg, at rosenrod skulle kunne helbrede og forebygge både depression, forhøjet blodtryk, stress, træthed, altså alt sammen helbredsproblemer, som jeg har, og at rosenrod også skulle kunne helbrede endnu flere, som jeg ikke har! Desuden skulle rosenrod bevirke, at man nemmere kan holde sig slank, og det skulle kunne gavne sexlysten.

Alt dette lød selvfølgelig alt for godt til at være sandt, men det måtte afprøves. Mindre kunne jo også gøre det!

Jeg købte en bog på engelsk om rosenrod via www.saxo.com. Den er skrevet af psykiaterne Richard P. Brown og Patricia L. Gerbarc og hedder ”The Rhodiola Revolution”. Rhodiola rosea er den latinske betegnelse for rosenrod, som er en plante der især gror i den nordlige del af Rusland.

Bogen giver en udmærket vejledning i, hvordan rosenrod skal tages, og i hvor stor dosis. Det er vigtigt, at man tager et produkt, der er standardiseret efter nogle bestemte normer. Det er meget individuelt, hvor stor en dosis man behøver. Det er vigtigt, at man tager rosenrod uden for måltiderne (tidligst 2 timer efter et måltid, og man skal vente 20 minutter, efter at man har taget rosenrod, før man spiser igen). Man skal være opmærksom på at tage rosenrod først på dagen, ellers kan det give søvnproblemer.

Jeg køber rosenrod af mærket Arctic Root. Jeg har købt det i Helsemin til 129 kr. for 40 tabletter. Arctic Root er det rosenrod-produkt, der er brugt ved en svensk undersøgelse af rosenrods virkning på depression. Man kan læse om denne undersøgelse på

http://www.medicalnewstoday.com/articles/92465.php

Mine erfaringer efter et par måneder på rosenrod er følgende:

• Foreløbig ser det ud til, at rosenrod virker lige så effektivt mod min tendens til depression som perikon. Men måske bliver jeg nødt til at supplere med lidt perikon i den mørke tid af året. Om sommeren kan jeg helt klart nøjes med rosenrod.

• Min træthed – som jeg har døjet med siden 2001 – er væk!

• Jeg mærker ikke særlig meget til min stress, men den var nu i forvejen aftagende af andre grunde.

• Der er ikke den store virkning på mit blodtryk, og hvis jeg tager dobbelt dosis rosenrod, stiger blodtrykket. Det ser ud til, at rosenrod især hjælper på forhøjet blodtryk, hvis det høje blodtryk mest skyldes stress. Og mit forhøjede blodtryk har nok også andre årsager end stress.

Jeg har ikke mærket nogen bivirkninger. Men jeg har også været meget forsigtig. Ifølge den ovenfor omtalte bog er den hyppigste bivirkning uro og overstimulation (Nogle siger, at det føles, som om man har drukket alt for meget stærk kaffe). Der står også i bogen, at man kan få søvnproblemer, hvis man tager rosenrod senere end ved middagstid. Jeg har ellers i årevis haft problemer med at sove – problemer, som nu næsten er løst, men rosenrod har ikke haft nogen indvirkning på min søvn, i hverken positiv eller negativ retning.

Jeg har eksperimenteret mig frem til en dosis, som jeg synes, er passende for mig.

Resten af mit indlæg!

Written by irsten 7. jun 2008 07:54

Desværre kommer jeg hele tiden til at skrive for lange indlæg, eller også er der for lidt plads!

Og jeg beklager, at mit indlæg blev bragt to gange!

Men her er altså resten af mit indlæg:

Jeg har eksperimenteret mig frem til en dosis, som jeg synes, er passende for mig. Jeg tager 3 fjerdedele af en pille om dagen, hvilket svarer til ca. 100 mg. Andre behøver sikkert mere, nogle vil muligvis kunne klare sig med mindre.

Alt i alt må jeg sige, at jeg er meget tilfreds med rosenrod.

Mange hilsner fra

Irsten

Til Maxie

Written by irsten 13. jun 2008 11:16

Hej Maxie, det var mange spørgsmål :o)

Jeg har jo ikke taget rosenrod så længe, så der er stadig meget, jeg skal finde ud af. Men én ting ved jeg, og det er, at vi ikke bare må tage rosenrod for at kunne arbejde mere!

Det er stadig vigtigt, at vi mærker efter i vores krop og indretter os efter dens behov. Det er vigtigt at hvile, når man er træt. Jeg ved, at i hvert fald for mit vedkommende gælder det, at jeg oprindeligt begyndte at få depressioner, fordi jeg blev belastet for meget.

Hvis rosenrod bliver et middel, der bevirker, at man kan belaste sig selv mere, er rosenrod ingen hjælp!

Jeg kan mærke, at jeg er på vej ud på et skråplan nu. Jeg har svært ved at stoppe mig selv. Når jeg nu har kræfterne, så bruger jeg dem. Jeg har svært ved at lade være. Jeg har derfor besluttet mig for at hvile meget i denne weekend.

Nej, jeg kan ikke sige, at jeg mærker uro af rosenrod. Men jeg får jo også kun en meget lille dosis, kun trekvart pille dagligt. Ifølge bogen ”The Rrhodiola Revolution” er det meget individuelt, hvor meget rosenrod folk behøver. Hvis du har fået uro af rosenrod, kan det være, at det er, fordi din dosis har været for stor. Bogen nævner, at der er mennesker, der har gavn af så lidt som 25 mg rosenrod. Jeg kan da godt se, at det er irriterende at skulle stå og skære pillerne over, men jeg synes nu, at det er meget nemt.

Jo, jeg drikker kaffe, men kun om morgenen. Jeg plejer at drikke 3 kopper (gammeldags størrelse – ikke krus!). Jeg drikker ikke kaffe i løbet af dagen. Sådan har det været i årevis, fordi jeg har døjet meget med søvnproblemer, og hvis jeg får kaffe senere på dagen, kan jeg ikke falde i søvn om aftenen.

Der står ikke noget i bogen om, hvorvidt kaffe og te også regnes med til mad. Men jeg regner ikke kaffe og te for mad, så det sker, at jeg drikker noget kaffe, vand eller te, men ikke mælk i perioden før jeg og efter, at jeg tager min rosenrod-dosis.

Jeg har også haft slidgigt for nogle år siden. Hos mig var det i fingrene. I den periode, hvor det gjorde meget ondt, spiste jeg masser af chili, hvilket skulle hjælpe på smerterne. Jeg fik et fysisk mindre belastende arbejde, og så begyndte jeg at spise meget fiskeolie og andre sunde fedtstoffer og næsten ingen mættede fedtstoffer. Det hjalp. Jeg kan da godt mærke lidt ledsmerter indimellem, hvis jeg sidder meget ved computeren, men ellers er min slidgigt i det store og hele væk.

I det hele taget tror jeg, at gælder det om at se symptomer fra kroppen som signaler om, at noget skal ændres i ens liv. jeg er ikke altid selv så god til at ændre ting i mit liv, men jeg prøver.

Jeg kan kun sige, at jeg har positive erfaringer med rosenrod indtil nu. Men jeg vil fortsætte med at eksperimentere, regulere lidt op og ned på min dosis, for at se hvad der sker, sådan at jeg kan få flere erfaringer.

Mange hilsner og god weekend

Irsten

Irritabel - eller bare bedre til at sige fra?

Written by irsten 14. jun 2008 10:09

Hej Maxie

Ja, der er jo nogle ting, der bare skal gøres. Det er ikke altid nemt at finde ud af, om det er rimelige krav, man stiller til sig selv. Men jeg kan godt se, at det ikke nytter noget, hvis du ikke har kræfter til at passe din forretning.

Jeg brugte også en overgang hybenpulver, da jeg havde slidgigt, men kunne nu ikke lige mærke nogen forskel. Glucosamin ved jeg, at der er mange, der har gode erfaringer med. Det var ikke fremme, dengang jeg havde slidgigt, så det har jeg ikke prøvet.

Når jeg skriver dette indlæg, er det på grund af noget helt andet. Jeg genlæste tråden ”Rosenrod og perikum”, og dér så jeg, at du i indlægget ”Også stoppet” fra den 6. maj skrev, at du bl.a. blev irritabel af rosenrod.

Jeg har faktisk lagt mærke til, at der er sket en forandring med min psyke i den tid, jeg har taget rosenrod. Da jeg tog perikon, var jeg meget mere tålmodig. Nu finder jeg mig ikke i noget mere!

Min psykolog har mange gange forsøgt at få mig til at sige fra over for urimeligheder fra andre menneskers side. En af årsagerne til, at jeg fik så mange depressioner, er, at jeg, helt fra jeg var barn, har måttet finde mig i urimelige vilkår. Da jeg blev voksen, kunne jeg selvfølgelig lave om på det, men det er svært at begynde at stille krav, når man ikke er vant til det.

Nå, men for at gøre en lang historie kort, så har jeg lagt mærke til, at jeg er begyndt at sige fra over for mennesker, der vil udnytte mig, eller som taler til mig på en nedladende måde. Jeg regnede med, at det var, fordi rosenrod gav mig kræfterne til det.

Måske vil nogle mennesker mene, at jeg er blevet mere irritabel! Det er jo nemmere for dem, hvis jeg finder mig i alting. Men for mig er det altså en fordel, at jeg nu kan sige fra.

Under alle omstændigheder er rosenrods påvirkning af min psyke noget, som jeg vil holde lidt mere øje med.

Ja, jeg vil ud i haven og prøve på at lade være med at knokle for hårdt :o)

God arbejdslyst med flytningen!

Irsten

G´morm irsten og maxie!

Written by janneik 15. jun 2008 08:48

Hvor interessant at læse rosenrods indvirkning på psyken - især det, at irsten nu er blevet bedre til at sige fra.
Jeg er overbevist om at rosenrod også har den virkning på mig.

Jeg tager 1 tablet Artic Root om morgenen (plus 1 Neurokan), og det har jeg det rigtig godt med.

Jeg har egentlig ikke bemærket min nye 'sige-fra'status' indtil nu, da jeg læser Jeres indlæg, men når jeg tænker nærmere over hele min situation p.t. så er det helt klart at jeg har lært at sige mere fra. Og jeg har også lært at lade være med at have den 'fordømte' dårlige samvittighed når jeg har sagt: 'nej, det kan jeg ikke.'
Jeg ligger heller ikke mere om natten og analyserer samtalerne jeg har haft med de forskellige mennesker i løbet af dagen ('hvorfor sagde hun/han det? Hvorfor sagde jeg det - jeg sku´ha´sagt det på en anden måde...' osv)

Om det er rosenrods antidep. virkning, eller fordi jeg har fået så meget mere overskud i min dagligdag, det ved jeg ikke.
For jeg føler virkelig at jeg har fået meget mere overskud - også til mig selv. Jeg tænker mere positivt om min person - både om min krop og min personlighed.
Jeg er god nok nu...også når jeg ikke orker at gøre alt det som jeg kunne gøre før jeg blev psykisk syg.

Så pengene er godt givet ud til Artic Root (og Neurokan).
Min psykiater sagde sidste gang at 'medicinalindustrien ikke tjener mange penge på mig mere'. Og det kan jeg jo kun glæde mig over, dog tager jeg stadig Seroquel til natten, ellers kan jeg ikke sove.

Så alt i alt så er livet jo dejligt - faktisk.

Knus Janne.

Et svar

Written by irsten 15. jun 2008 16:55

Hej Trunte

Du spørger, om du må tage det sammen, og jeg forstår det sådan, at du gerne vil vide, om du kan tage rosenrod sammen med Citalopram.

Du har allerede set på Citalopram-pakningen, at man ikke må tage perikon og Citalopram sammen.

Og nej, det er ikke nogen god ide at tage flere forskellige antidepressive midler på én gang. Sagen er, at der er en bestemt dosis, der er lige netop tilpas. Det er den dosis, din psykiater ganske langsomt er ved at finde.

Hvis du tager et andet antidepressivt middel som f.eks. rosenrod sammen med Citalopram, vil det være sværere for din psykiater at find den rette dosis. Og det vil give dig problemer, hvis du får en for stor dosis antidepressivt middel.

Man kan sige, at for lidt og for meget fordærver alting. For meget antidepressivt middel kan give det såkaldte serotonin-syndrom, som er meget ubehageligt (jeg har prøvet det!), eller også sker der det, at depressionen forværres (det har jeg også prøvet!).

Det bedste, du kan gøre, er derfor at vente, og være god mod dig selv i ventetiden. Man kan normalt tidligst forvente en bedring efter ca. 3 uger på den rette dosis. Det lyder dejligt, at du ikke har mærket så meget til bivirkninger.

Når din psykiater har sagt noget andet, må det være, fordi han ikke kender noget til hverken rosenrod eller perikon.

Mange hilsner og god bedring

Irsten

Om at få det bedre og om nattesøvn

Written by irsten 16. jun 2008 15:15

Hej Maxie
Du spørger mig, hvornår jeg fik det godt. Jeg husker det meget tydeligt. Der var den 20. februar 2002, efter at jeg havde taget perikon i præcis 4 uger. Bedringen kom stort set fra den ene dag til den anden.

Jeg regner nemlig med, at du med dit spørgsmål sigter til, hvornår jeg slap af med mine depressioner. For det har været det mest alvorlige problem i mit liv. Jeg har haft 20 alvorlige depressioner i alt. Det har været meget forfærdeligt og en stor belastning, både karrieremæssigt, økonomisk og i forhold til min søn.

At jeg siden 2001 har været træt, er selvfølgelig også slemt – mest fordi problemet kunne have været løst, hvis min læge havde været sin opgave voksen. Han målte min blodprocent i januar 2000 uden mit vidende, dengang jeg fik taget blodprøver til undersøgelse af, om mine ledsmerter i fingrene skyldtes leddegigt. Her bagefter kan jeg af journalen se, at min blodprocent var lav dengang, men det fortalte han mig ikke. Han sagde, at alle mine blodprøver var normale. I årene, der fulgte, blev han ved med at sige, at han ikke kunne hjælpe mig, hverken med depressioner eller træthed. Først 3½ år senere gik han med til at måle min blodprocent igen, og da var den katastrofalt lav. Og selv om blodprocenten hurtigt blev normaliseret, efter at jeg begyndte at tage jernpiller, fortsatte træthedsproblemet i årevis. En kostvejleder har fortalt mig, at kronisk træthedssyndrom godt kan komme af langvarig mangel på et bestemt næringsstof, f.eks. jern.

Det siger sig selv, at træthedsproblemet har været slemt, men en depression er jo fuldstændig uudholdeligt pinefuld i sammenligning med træthed.

Men det er klart, at jeg er taknemmelig for, at rosenrod kan hjælpe på trætheden. Jeg kan ikke sige bestemt, hvornår jeg mærkede en forandring. Jeg tror, at det kom ganske langsomt.

Du spørger, om jeg tager noget for søvnproblemer. Nej, det gør jeg ikke. I mange år tog jeg af og til Imozop i de værste stress-perioder. Jeg kunne f.eks. tage det i 3-4 uger og så trappe ud af det igen. Men på et tidspunkt for ca. halvandet år siden, fandt jeg ud af, at sovepiller som Imozop ikke kan forenes med perikon. Perikon ændrer ved sovepillernes virkning, sådan at mit blodtryk og mit stress-problem forværredes. (Jeg har skrevet om det før i tidligere indlæg). Derfor holdt jeg helt op med at tage Imozop.

Jeg fik sidste sommer min læge til at bestille melatonin til mig. Det er et hormon, som vi selv danner i hjernen, og som virker søvnforbedrende. Men det hjalp mig nu ikke. Jeg tror, at det var, fordi jeg dengang stadig fik perikon, og jeg har senere læst, at perikon fremmer melatoninproduktionen. Så dengang var det i hvert fald ikke melatoninmangel, der var skyld i mit søvnproblem.

Heldigvis har jeg ikke smidt mine melatoninpiller ud. Det kan jo være, at det kan hjælpe mig nu, hvis jeg skulle få søvnproblemer. Lige nu sover jeg dog helt fint. Men det er rart at have noget i baghånden.

Jeg håber, at du finder ud af noget, der kan hjælpe dig, så du kommer til at sove bedre.

Mange hilsner

Irsten

Til Maxie om lidt af hvert

Written by irsten 17. jun 2008 09:46

Hej Maxie

Nå, det med navnet skal du ikke spekulere på. Det er der jo en del, der hedder.

Da jeg læste den anden tråd om rosenrod og perikon, så jeg jo, at du også har købt bogen ”The Rhodiola Revolution”. Hvis du kigger på side 67, vil du se, at der står, at det er bedst at sikre sig, at det rosenrod-produkt, man tager, indeholder mindst 3 % rosavin og 0,8-1 % salidrosider. Årsagen til dette er, ifølge bogen, at der er den fordeling af de to indholdsstoffer i den naturlige planterod, før den bliver tørret, og at det desuden er vigtigt, at produktet er standardiseret, så man hele tiden har et produkt af samme styrke. Og bogens forfattere mener altså, at ovennævnte måde at standardisere på, er den bedste.

Jeg har ringet til producenten af Arctic Root og fået at vide, at Arctic Root indeholder 3 % rosavin og 0,8 % salidrosider. Det eneste andet rosenrod-produkt på det danske marked med samme styrke, er - så vidt jeg ved - Super Rhodiola fra Solaray, men her er kapslerne alt for store, for de indeholder 500 mg rosenrod-ekstrakt.

Jeg undersøgte i går, hvor meget Rosenrod Complex indeholder. Det indeholder 2 % rosavin og 1 % salidrosid, så jeg synes, at det er en god ide, at du er skiftet til Arctic Root. Hvis jeg var dig, ville jeg prøve mig lidt frem. Hvis du bliver for irritabel af en hel tablet, så prøv med lidt mindre.

I øvrigt prøvede jeg at søge på Syndol. Det ser ud til, at der er 4 indholdsstoffer, hvoraf de 2 er smertestillende (paracetamol og kodein), 1 er stimulerende (koffein), og 1 er beroligende, nemlig et antihistamin ved navn Doxylamine. Der står også, at den samlede virkning af pillen er beroligende (ud over den smertestillende effekt, selvfølgelig), på denne side:

http://www.netdoctor.co.uk/medicines/100002516.html (desværre kan jeg ikke gøre links aktive i dette forum)

Der må da kunne findes danske produkter, der indeholder dette Doxylamine.

I øvrigt har jeg lyst til at spørge dig, om du har taget Imozop, samtidig med at du tog perikon? Min erfaring er, som jeg har skrevet tidligere, at det er en meget dårlig kombination. Jeg har ringet til Modigen-producenten og fortalt om mine erfaringer, og jeg bad dem tilføje sovepiller på listen af medicin, som man IKKE må tage sammen med perikon. Svaret var, at de godt var klar over, at der kunne være et problem, men at de ikke måtte skrive det! De måtte kun skrive, hvad Sundhedsstyrelsen havde godkendt.

Du spørger til min arbejdssituation. På grund af trætheden kom jeg kun lige i gang med at realisere min drøm. Jeg fik fin respons på det, jeg lavede, og jeg var meget glad for det. Trætheden var så alvorlig, at jeg gik på førtidspension for snart 4 år siden. Nu skal jeg have taget hele min situation op til overvejelse igen og se, hvad jeg realistisk vil kunne klare for fremtiden – og ikke mindst – hvad jeg lyst til at lave. For første gang i mit liv er det ikke først og fremmest økonomi og helbred, der styrer, hvad jeg skal.

Mange hilsner

Irsten

Hej Maxie!

Written by janneik 18. jun 2008 14:13

Du spurgte om Seroquel. Det er antipsykotisk - et nyere præparat.
Jeg bliver nødt til at tage 150 mg. til natten, ellers kan jeg ikke sove - jeg ved ikke om det er p.g.a. for mange spekulationer....(?)
Det går helt fint sammen med Perikum og Rosenrod.

Hvor er det dog kedeligt at du er så træt. Kender det så godt, men Artic Root hjælper som sagt på min energi.

Kender du Fortodol? Et naturpræparat imod især ledsmerter. Disse kan jeg heller ikke undvære nu da jeg er meget i haven (jeg får ondt i lænden)
Det er et gurkemejeekstrakt - og de virker helt sikkert, men de er desværre temmelig dyre.
De fås i Matas.

Ha´det!
Janne.

Har brug for tid til at overveje og eksperimentere

Written by irsten 19. jun 2008 09:53

Hej Maxie

Nej, jeg har ingen planer om at oversætte den bog. Det har jeg ikke lyst til at gøre. Men jeg er da flatteret over, at du skriver, at jeg kunne være kompetent til det.

Jeg giver dig ret i, at bogen virker god. Jeg har bare endnu ikke haft tid til at læse den helt fra ende til anden. Jeg bruger mest det udmærkede stikordsregister til at finde frem til de oplysninger, jeg har brug for.

Alligevel er der nogle ting i bogen, der undrer mig. Jeg synes, at der er noget, der ikke rigtig stemmer:

Ud over at være et antidepressivt middel skulle rosenrod kunne give mere energi og altså være virksomt ved træthedsproblemer.

På den anden side skulle rosenrod, ifølge forfatterne, kunne modvirke stress (altså berolige) og desuden dæmpe et for højt blodtryk, som jo ofte er for højt på grund af stress. Og nu har jeg faktisk også – omsider – set, at forfatterne også mener, at rosenrod kan være virksomt mod angst.

På mig virker dette modsætningsfyldt. Hvordan kan ét og samme middel både berolige og sætte fut i folk? Det kan være, at forfatterne har en forklaring. De skriver jo, at rosenrod er et såkaldt adaptogen, altså et middel, der hjælper med til at ruste os til de udfordringer, vi møder.

Og forfatterne nævner da også disse bivirkninger, altså uro. Men jeg synes nu ikke, at det er omtalt ret meget.

For mit vedkommende må jeg sige, at jeg er nødt til – på et tidspunkt – at læse bogen grundigt igennem. Og derudover er jeg nødt til at prøve mig frem med rosenrod i meget længere tid. Jeg føler ikke, at jeg kender det endnu. De par måneder, jeg har taget rosenrod, er jo intet i forhold til mine 6 år med perikon.

Indtil nu er jeg tilfreds med rosenrod. Men jeg har behov for at lære meget mere om det. For mig var det vigtigt at få en pause fra perikon, fordi jeg havde taget perikon i over 6 år. Og jeg har helt klart fået mere energi, men jeg har meget behov for at finde ud af en hel masse ting, både om mig selv og om rosenrod.

Det er fint, hvis rosenrod er et adaptogen, altså et middel, der kan tilpasse mig til de udfordringer, jeg møder. Men måske er det bedre, hvis jeg tilpasser mit liv til mig?

Det er den slags overvejelser, som jeg skal bruge noget tid på.

Nå, men foreløbig skal jeg i gang med en hel mase husligt arbejde :o)

Mange hilsner

Irsten

rosenrod - dokumentation og fora med diskussioner

Written by irsten 23. jun 2008 09:55

Hej Maxie
Det lyder godt, at du er begyndt at få det bedre, efter at du har taget rosenrod i en uges tid.

Selv har jeg det også udmærket, men i weekenden skete der det, at min krop tog magten over mig og bestemte, at det nu skulle være slut med, at jeg overanstrenger mig!

Rosenrod har jo givet mig kræfter, og jeg har desværre udnyttet situationen til at lave alt for meget. Jeg var godt klar over det, men fik ikke stoppet i tide, for der var jo lige lidt mere, der skulle gøres, og lidt mere, og lidt mere…

Lørdag morgen vågnede jeg op med noget, der lignede en voldsom forkølelse. Jeg har aldrig i mit liv nyst så meget, næsen løb ustandselig, og jeg var totalt udmattet. Søndag var det en smule bedre. Jeg lå i sengen begge dage, og jeg havde overhovedet ikke kræfter til noget som helst.

I dag er forkølelsen væk! Jeg har fået sovet meget og føler nu, at jeg er mig selv igen. Jeg er glad for, at jeg har en krop, der er så klog, når jeg nu ikke selv kan finde ud af at tage den med ro.

Jeg vil gå lidt ned i rosenrod-dosis, fra trekvart pille Arctic Root til en halv, og vil håbe, at jeg herefter bliver bedre til at administrere mine kræfter.

Ja, du har ret, i bogen ”The Rhodiola Revolution” anbefaler forfatterne tilsyneladende samme fremgangsmåde ved alle de lidelser, som, de mener, rosenrod kan hjælpe på. Men det betyder jo blot, at folk rådes til at BEGYNDE med 100 mg om morgenen før morgenmaden. De skriver jo udtrykkeligt, at den optimale dosis er afhængig af personens fysiske størrelse, af det problem, man ønsker at behandle og af andre individuelle faktorer. Nogle skal højt op i dosis, andre skal tilsyneladende ikke højere end de 100 mg, måske skal de snarere gå lidt lavere end de 100 mg.

Angående de problemer, du nævner om dokumentation, og om hvorvidt rosenrod kan bruges til alvorlige depressioner, så er der jo den dokumentation, som jeg plejer at nævne:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/92465.php

Her nævnes udtrykkeligt, at rosenrod viste sig at være effektivt ved mild til moderat depression. Der er, så vidt jeg ved, ingen dokumentation for, at rosenrod kan bruges ved svær depression.

Hvis jeg igen skulle få symptomer på depression, vil jeg helt sikkert gå tilbage til perikon, som jeg jo er mere fortrolig med. Der er jo desuden dokumentation for, at perikon er effektivt til svær depression.

Du skriver, at der rundt om på andre fora er en diskussion om rosenrod. Hvis det er interessante og brugbare steder, ville jeg være glad for at få nogle henvisninger. Af hensyn til andre brugere bringer jeg lige en henvisning til Kellys side, som jo egentlig mest handler om perikon, men som også har et forum, hvor folk blandt andet diskuterer rosenrod:

www.sjwinfo.org

http://www.sjwinfo.org/forum/forumdisplay.php?f=12 (her omtales rosenrod)

Mange hilsner

Irsten

Dilemma

Written by Logoped1 27. okt 2018 21:03

Hej.
Kan se at I har en god snak om rosenrod. Jeg har de gode erfaringer med rosenrod, hvad der angår træthed, men kunne godt tænke mig at supplere med noget som vil hjælpe mig med humøret. Vil det være en god idé at tage Perikon samtidig med Rosenrod. Kan Rosenrod og Perikon interagere med hinanden eller er det en dårlig mix.
Er der nogen der har erfaringer med det?
På forhånd tak.

Naturlige Antidepressiva

Written by betikkae2 30. nov 2022 07:56

Naturlige Antidepressiva - https://nuvialabrelax.dk Jeg modtog min bestilling til tiden og pillerne virker rigtig godt.