Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Rosenrod og stofskiftet.

Written by janneik 26. jul 2008 15:20

Jeg har nu taget Artic Root i lidt over 4 mdr. og jeg har stadig rigtig meget overskud.
Er endda gået 50 microgr. ned i Eltroxin (som jeg får imod for lavt stofskifte).
Så jeg tror at rosenrod indvirker på stofskiftet.

Jeg tager stadig 1 tablet Neurokan til morgen og har det fint med denne dosis.
Men Seroquel kan jeg ikke undvære til natten.

Håber I alle har en god sommer - vejret fejler i hvert fald ikke noget idag.

Også jeg er tilfreds med rosenrod!

Written by irsten 27. jul 2008 17:50

Hej Janneik

Det lyder godt, at du har det godt med rosenrod sammen med 1 kapsel perikon, og at du tilmed har kunnet nedsætte dit forbrug af Eltroxin mod for lavt stofskifte.

Når man læser om rosenrod, ser man jo også, at der står, at det sætter stofskiftet i vejret, f.eks. her:

http://www.ren-velvaereshop.dk/article_info.php?articles_id=2

Indtil nu har jeg kun set den udtalelse i forbindelse med påstanden om, at rosenrod skulle kunne gøre det lettere at tabe i vægt. Jeg har aldrig tænkt over, om det kunne hjælpe folk, der er nødt til at tage Eltroxin, fordi de har for lavt stofskifte.

Og lige nu kan jeg faktisk ikke finde noget om rosenrod og stofskiftesygdom i bogen ”The Rhodiola Revolution”. Jeg har dog endnu ikke fået læst bogen helt fra ende til anden, men der er et godt stikordsregister, hvor der imidlertid ikke står noget om stofskiftesygdom.

Selv klarer jeg mig fint på en halv Arctic Root. Dvs. at jeg kun får 70 mg rosenrod. Jeg finder mig bedst tilpas ved denne dosis. Dengang jeg tog en større dosis, havde jeg mere psykisk energi, men desværre alligevel ikke kræfter til at udrette så meget, som jeg havde lyst til. Nu passer min psykiske og fysiske energi bedre sammen.

Jeg glæder mig til at få læst bogen ”The Rhodiola Revolution” helt igennem, for der er flere ting angående rosenrod, som jeg gerne ville vide mere om. Jeg får tid til det i næste uge.

Jeg regner med, at jeg i vinterhalvåret vil tage 1 kapsel Modigen og muligvis stadigvæk tage en halv Arctic Root.

For resten har jeg overhovedet ikke tabt mig – tværtimod! Men jeg har nu også spist meget og drukket et par glas kølig rosévin næsten hver aften i en lang periode. Man kan jo heller ikke forlange mirakler, når jeg nu spiser som en hest! Jeg kan uden at pålægge mig selv svære byrder sagtens skære lidt ned på mit madforbrug.

Også jeg er tilfreds med rosenrod.

Mange hilsner

Irsten

Til irsten.

Written by janneik 3. aug 2008 19:48

Jeg ved ikke om det udelukkende er rosenrods skyld at jeg er sat ned i Eltroxin. Jeg er nemlig også begyndt at bruge kokosolie i maden i stedet for olivenolie. Det skulle også kunne indvirke på stofskiftet har jeg læst (f.eks. fra Alun).
Men måske er det begge dele.

M.h.t. vægten, så tror jeg ikke det nytter noget med rosenrod,- der skal nok utrolig store mængder til før end det har nogen indvirkning.
Jeg har erfaret at med mine 50 år er det blevet noget vanskeligere at holde vægten. (er du ikke også midaldrende...?...kan ikke lige huske det)
Der går også helt 'ged' i vægten når jeg drikker et par glas vin til aftensmaden. Det kan man heller ikke bare gøre mere.
Ded ær ikk sårn å bliw gammel, irsten.

Men rart at høre at du er stabil psykisk. Måske det er en god ide at tage lidt perikum til efterår/vinter, men det ser du vel hvis du begynder at blive for træt i det daglige.

Ha´det!

Når man gør to ting på en gang

Written by irsten 4. aug 2008 09:24

Hej Janneik

Du skriver, at du er skiftet fra olivenolie til kokosolie. Ud over at det muligvis kan være kokosolien, der gør, at du kan klare dig med mindre medicin mod din stofskiftesygdom, er du så tilfreds med kokosolien?

Jeg har tit overvejet at prøve det. Jeg bruger flere forskellige olier for at blive dækket ind, og alt efter om retten skal opvarmes eller ikke. Når en ret skal varmes kraftigt op, bruger jeg dog altid økologisk smør til at stege i. Men dér skulle man jo kunne bruge kokosolie i stedet for. Giver det en god smag?

Ja, hvis man gør flere ting på én gang, og der så sker en ændring i ens situation, så ved man ikke, hvilken af tingene, der har medført ændringen.

Engang da jeg havde en svær depression, gik jeg hos en psykiater, der gav mig det antidepressive middel Zoloft. Jeg gik i månedsvis, uden at der skete den mindste smule forbedring.

Derfor besluttede jeg at droppe både psykiateren og medicinen og bestilte tid hos en akupunktør. Noget måtte jeg jo gøre.

Efter den første gang akupunktur blev jeg rask! Jeg blev selvfølgelig umådelig glad, og akupunktøren var tilfreds og kunne nu på sin hjemmeside skrive, at han kunne helbrede depressioner!

Men jeg havde jo gjort to ting på én gang: Jeg var trappet ud af den anti-depressive medicin, samtidig med at jeg fik akupunktur. På det tidspunkt var det en helt usandsynlig tanke, at en medicin, der er beregnet til at helbrede depressioner, faktisk kan være årsag til, at depressionen holdes ved lige.

Men sådan var det. Da jeg senere fik en depression igen, hjalp akupunktur ikke. Og da var det, at sandheden langsomt gik op for mig: Jeg var blevet rask dengang, FORDI jeg holdt op med at tage Zoloft.

I dit tilfælde gør det vel ikke så meget, at du ikke kender årsagen. Hvis du både er tilfreds med rosenrod og med kokosolie, så betyder det vel ikke noget, at du ikke præcis ved, hvad der har hjulpet dig til et mindre forbrug af Eltroxin.

Jo, jeg er også midaldrende. Men jeg tror nu ikke, at det er alderen, der gør, at nogle har sværere ved at holde vægten. I mit tilfælde er det helt sikkert ændrede spise- og motionsvaner.

Jeg plejer at vandre og cykle meget. Nu laver jeg i stedet for meget havearbejde, og selv om det nogle gange er energikrævende, så er det ikke så hårdt at pille lidt ukrudt op som at vandre 30 kilometer.

Og i de efterhånden ca. 7 år, hvor jeg har haft et træthedsproblem (oprindelig opstået på grund af langvarig jernmangel), har jeg især prøvet at løse problemet ved at spise meget og hvile meget, og den taktik har tilsyneladende for tiden gjort, at jeg hat taget 5 kilo på, men jeg har virkelig også spist meget! Jeg plejer ellers ikke at have problemer med vægten, så jeg har bestemt ikke noget at klage over, hvad det angår.

Mange hilsner

irsten

Kokosolie er bare godt.

Written by janneik 4. aug 2008 16:31

Jeg elsker kokosolie, og jeg bruger det udelukkende til at stege i - jeg har endda erstattet smør med kokosolie i bernaisesovs, og det var udemærket.
Den bedste kokosolie er fra Livets Olie eller kokosolie fra Alun (købes på nettet). Alun har også skrevet nogle gode artikler om kokosolie,- bl.d. om at disse fedtsyrer (langkædede) ikke giver kroppen mere kolosterol, tværtimod.
Kokosolie kan tåle den bedste opvarmning, så derfor er det bedst at langtidsstege i kokosolie (Carsten Vagn Hansen). Men smør, som du bruger, irsten, er det næstbedste at stege i.
Det har en svag smag af kokos, men den forsvinder når man har varmet det op. Jeg kan godt lide kokossmagen, så jeg kommer nogen gange en kold klat olie på den varme mad, så kan man ane kokossmagen når det smelter.
Desværre er der ved at blive mangel på kokosnødder, så prisen på olien stiger, men jeg har hamstret en masse krukker. De behøver jo ikke at stå i køleskab, kun i mørke.
Bare ærgeligt at der er så delte meninger om de mættede fedtsyrer, som er i kokosnødder, men jeg tror ikke at en skabt frugt, som kokosnødden er, gør mennesker syge. Jeg tror nærmere at det er alt muligt menneskeskabt såsom tilsætningsstoffer o.l. som vi ikke har godt af.
Men olivenolie bruger jeg også - bare ikke til at stege i.
Og jeg elsker smør på mit brød, men det skal jo selvfølgelig være økologisk.
Udover dette tager jeg et par spisefulde hørfrøolie om morgenen (livets olie). Det er utroligt godt for hjernen.

Ja, vi har brug for fedt, men det skal være det gode, så feder det ikke.

v.h. Janne.

Et svar

Written by irsten 15. aug 2008 09:08

Hej Stoneface

Der kan være mange årsager til træthed, og jeg er overbevist om, at ustabilt blodsukker er et problem, som mange døjer med. Derfor er det en god ide, at du bringer forslag til en bog, der behandler problemet.

Men sådan som jeg har forstået det, kommer ustabilt blodtryk især, hvis man spiser meget hvidt brød og stivelsesholdige produkter, kager, sukker og slik. Og det gør jeg ikke.

Min træthed er kommet efter langvarig jernmangel. Når organismen har skullet undvære et livsvigtigt stof så længe, mener forskerne, at selve energiproduktionen i cellerne kan blive varigt nedsat. Og rosenrod påvirker ifølge forskningen netop cellerne, så mitokondriet skulle blive bedre til at producere energi.

Jeg har også overvejet, om jeg måske har kviksølvforgiftning, og for nogle måneder siden havde jeg faktisk bestemt mig for at blive undersøgt for det. Men nu er trætheden mindsket så meget, at jeg har udsat undersøgelsen, og måske dropper jeg det helt, hvis det fortsat går godt. Undersøgelsen koster jo mange penge.

Ja, det er vigtigt at få de rigtige fedtstoffer og lige så vigtigt at behandle og opbevare dem korrekt. Jeg har selv haft meget glæde af Udo’s Choice. Det tog jeg, dengang jeg endnu ikke havde læst om fedtstofferne og deres betydning. Men nu, hvor jeg har sat mig ind i emnet, synes jeg, at Udo’s Choice er for dyrt. Man kan få de samme sunde fedtstoffer på meget billigere måder. F.eks. er noget af indholdet jo faktisk olivenolie, og man kan få kvalitetsolivenolie meget billigere.

Jeg kan anbefale Udo Erasmus’ egen bog, som nu er oversat til dansk med titlen ”Sundt fedt & dræberfedt” eller en bog af Anette Harbech Olesen, som dog er nogle år gammel, men stadig god. Den har titlen ”Det er ikke lige fedt”.

Sjovt nok er rosenrod-produktet Arctic Root også kåret til ”årets produkt” i Sverige, så vidt jeg kan se både i 2003, 2004, 2005 og 2006, men det må så nok være et andet sted i Sverige end på Helsam-messen.

Du spørger Janneik om oplysninger på akpunktøren. Jeg har læst vores indlæg grundigt igennem, og jeg er vist den eneste, der har nævnt noget om en akupunktør. Det var en meget dygtig og meget rar og menneskeklog akupunktør, som desuden var tidligere praktiserende læge. Jeg kunne sagtens have anbefalet ham, selv om det forholder sig sådan, at også han faktisk overså, at jeg led af galopperende jernmangel. Han ledte åbenbart efter noget mere indviklet, desværre! Men jeg har lige tjekket hans hjemmeside, og der står desværre, at han nu er ophørt med at være behandler.

Mange hilsner

Irsten