Debatindlæg

Debatforum:  Tips til andre

God ide at spise kød eller fisk til morgenmad

Written by irsten 4. dec 2008 10:57

Hej alle

Jeg har lige fundet ud af, at det hjælper mig at spise protein om morgenen, f. eks. lidt kød eller fisk eller æg.

Jeg ved godt, at der er kostvejledere, der i årevis har advaret om, at man kan få depression af at have lavt eller svingende blodsukker, og de har anbefalet, at vi, der har tendens til depression, sørger for at få tilstrækkeligt med protein, fordi signalstofferne serotonin og noradrenalin, som jo har betydning for depression, dannes ud fra proteiner i maden.

Men jeg mente ikke, at jeg havde lavt eller svingende blodsukker, for jeg spiser ikke slik, kager eller brød af hvidt mel, og jeg mener, at jeg får tilstrækkeligt med protein.

Jeg har fulgt de danske traditioner og spist enten havregrød eller hjemmebagt spelt/grahamsbrød (eller begge dele!) til morgenmad.

I årevis er jeg imidlertid blevet sulten ret hurtigt efter morgenmaden, og hvis ikke jeg fik mad med det samme, begyndte jeg at ryste og svede koldsved og blive svag og utilpas. Derfor havde jeg som regel en rå gulerod i tasken eller en rugbrøds-klapsammen, når jeg var nogen steder. Dette problem har jeg haft, længe før det blev moderne at tale om blodsukker, og derfor havde jeg ingen ide om, at der kunne være tale om lavt eller svingende blodsukker. Jeg løste bare problemet ved at spise noget. Nu taler alle jo om at ”gå sukkerkold”, så derfor begyndte jeg at kæde mit problem sammen med lavt blodsukker.

Men lige præcis en rå gulerod eller rugbrød er måske en dårlig ide at spise ved lavt blodsukker, selv om det er bedre end hvidt brød eller kager. Gulerødder og brød består jo for en stor del af kulhydrater, og jeg har set, at visse kostvejledere ved lavt blodsukker advarer mod at spise mange gulerødder, fordi de indeholder meget stivelse.

For en uges tid siden begyndte jeg så at spise protein til morgenmad, og jeg må sige, at jeg har fået det bedre (selv om det er lidt svært at vurdere hvor meget, da den grå årstid trækker i modsat retning).

”Kød eller fisk til morgenmad – det kan jeg ikke få ned, og i øvrigt har jeg ikke tid til at stå og kokkerere om morgenen!”, vil de fleste nok sige.

Jeg laver bare en stor portion aftensmad, f.eks. kalkunsnitsel med wok-stegte grønsager eller stegte sild med kogt broccoli, og så gemmer jeg resten til næste dags morgenmad. Jeg varmer det ikke. Jeg synes, at det smager udmærket koldt. Den kolde, stegte sild lægger jeg oven på et stykke rugbrød og kommer lidt sennep på. Hvis jeg ikke har rester fra aftensmaden laver jeg en lille omelet med spinat til. Det er hurtigt at lave.

Efter at jeg er begyndt at spise kød eller fisk til morgen, har jeg fået mere energi, og jeg sover bedre og mere om natten. Det er ikke nogen mirakelkur, men det er med til at trække i den rigtige retning.

Jeg fandt en Internetside, hvor sammenhængen mellem søvnproblemer og svingende/lavt blodsukker omtales. Svingende eller lavt blodsukker gør tilsyneladende, at man skal op og tisse om natten, og det forstyrrer nattesøvnen. Jeg har i årevis skullet op og tisse i hvert fald 2 gange hver nat. Se oplysninger herom på følgende side:

http://www.alun.dk/livsstil-sov-godt-guide-til-god-nattesoevn.asp

Jeg synes ikke, at mine nye madvaner gør madbudgettet dyrere. Jeg fordeler blot maden anderledes på døgnet, sådan at jeg får mere protein om morgenen og mindre om aftenen.

Måske er der andre, der kunne have glæde af at spise protein om morgenen :o)

Mange hilsner

Irsten