Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Lægernes opfattelse

Written by irsten 12. dec 2008 14:15

Hej alle

I to brevkassesvar fra de sidste dage kan vi læse eksempler på lægers opfattelse af perikon, sammenlignet med lægeordineret antidepressiv medicin.

Praktiserende læge Niels Damsbo skriver for det første, at behandling med perikon er meget vanskelig, da doseringen er meget usikker, og for det andet, at perikon har mange interaktioner med anden medicin, dvs. at der kan optræde uheldige virkninger, hvis man tager perikon sammen med andre slags medicin, som man tager for andre sygdomme.

Som reaktion på det, kan jeg ikke lade være med at spørge: Gælder nøjagtig det samme ikke for de lægeordinerede antidepressiver? Er det ikke meget ofte meget vanskeligt at finde den rette dosis? Er der ikke også mange eksempler på interaktion med andre lægemidler? Og jeg har aldrig hørt ovenstående to indvendinger anvendt som begrundelse for, at man ikke skulle tage lægeordinerede antidepressiver.

Jeg kan absolut ikke forstå, hvorfor det skulle være mere vanskeligt at finde den rette dosis perikon end at finde den rette dosis lægeordineret antidepressiv medicin. Hvori skulle forskellen bestå? Det er selvfølgelig vigtigt, at man anvender et perikon-produkt, der er standardiseret, så man altid kan være sikker på, at der er den samme mængde i hver eneste kapsel.

Og hvad angår interaktionerne, så er det jo bare et spørgsmål om at slå op i databaser. Når man kan slå op og undersøge, hvilke interaktioner der kan være mellem et almindeligt lægeordineret antidepressivt produkt og anden medicin, som tages for andre sygdomme, kan man vel også slå op og finde de mulige interaktioner mellem naturmedicinen perikon og en bestemt slags medicin. Oplysningerne er jo til stede, og når farmaceuterne på apoteket kan finde ud af at slå op, må lægerne da også kunne finde ud af det. Det skal de jo i forvejen kunne, når der er tale om almindeligt lægeordineret medicin. Mange patienter er udsat for såkaldt polyfarmaci (dvs. at de får mange forskellige slags medicin på én gang). Så jeg mener ikke, at det kan være noget nyt for læger, at de er nødt til at undersøge for eventuelle interaktioner.

Praktiserende psykiater Shashi Kant Jha skriver, at der er enkelte undersøgelser, der viser, at perikon virker lige så godt som antidepressive piller.

Ifølge det anerkendte lægetidsskrift British Medical Journal er der en gennemkontrolleret videnskabelig undersøgelse, der viser, at perikon virker BEDRE end de almindelige lægeordinerede antidepressiver (SSRI’er), og ifølge samme tidsskrift er der også en undersøgelse, der viser, at perikons effekt er på linje med det tricykliske antidepressiv Imipramin, som gives ved virkelig svære depressioner.

Jeg synes, at man skal referere disse videnskabelige undersøgelser korrekt.

Både Imipramin og SSRI’ere giver almindeligvis mange bivirkninger, hvad perikon normalt slet ikke gør. En af de alvorlige bivirkninger ved lægeordineret antidepressiv medicin er vægtstigning, og læger omtaler normalt de vægtproblemer, som vi har her i Danmark, som et stort problem.

Lægerne er åbenbart ligeglade med deres patienters alvorlige bivirkninger ved den lægeordinerede antidepressive medicin, så som kvalme, mundtørhed, søvnproblemer og manglende sexlyst m. m., men jeg forstår ikke, at bivirkninger i form af vægtstigninger ikke får dem til at skifte kurs, og jeg synes helt klart ikke, at brevkassens to læger kommer med nogen fyldestgørende forklaring på aversionen mod perikon.

Mange hilsner

irsten

Lægerne afventer måske myndighedernes beslutning

Written by irsten 14. dec 2008 17:31

Hej Maxie

Problemet for lægerne i forhold til perikon er formodentlig, at myndighederne endnu ikke har godkendt perikon til behandling af depression, kun til behandling af tristhed. Og så længe myndighederne ikke har det, kan lægerne jo med nogen ret sige, at de ikke vil give sig af med at rådgive om perikon.

Men så kunne de jo bare sige det! Eller de kunne sige, at de gerne vil afvente endnu flere undersøgelser, før de tager stilling.

For mig ser det ud til, at de på forhånd har taget afstand fra perikon og derefter kommer med underlige begrundelser.

Du skriver, at producenterne af perikon-produkter burde markedsføre perikon noget mere over for lægerne. Nu tror jeg ikke, at naturmedicin-producenterne har så mange penge til markedsføring som producenterne af den almindelige lægeordinerede medicin. Men jeg ved, at de er i fuld gang med markedsføringen. I sommeren 2007 præsenterede min læge mig for en gratis prøvepakke med perikonproduktet Neurokan, i anledning af at jeg bad om hjælp til de søvnproblemer, jeg havde, når jeg var ude at rejse. Det overraskede mig meget, men jeg ser det som et tegn på, at perikon bliver markedsført over for lægerne, og at i hvert fald nogle læger er ved at skifte mening om perikon. Og det overraskede mig selvfølgelig, at hun tilbød mig perikon, når jeg i forvejen tager det.

Men sagen er, at perikon ikke er nævnt med ét ord i min lægejournal! (Jeg har lige bedt om og fået en kopi af min journal). Og jeg har taget perikon i næsten syv år! Og selvfølgelig har jeg nævnt det mange gange for min læge, især i forbindelse med at jeg skulle have ændret på min blodtryksmedicin. Det var jo vigtigt, at min nye medicin kunne forenes med perikon.

Når min læge ikke har nævnt et eneste ord om perikon i min journal, tror jeg, at det er, fordi hun ikke vil hænges op på noget. Men det betyder jo samtidig, at hun lader, som om hun ikke ved, at jeg tager det, og at hun afskærer sig fra at rådgive mig på kvalificeret måde om min blodtryksmedicin.

Jeg synes, at det lyder dejligt, at du kan berette om så mange, der har gavn af perikon. Selv kender jeg egentlig ikke nogen, der har prøvet at tage det.

I disse triste, grå decemberdage er jeg virkelig taknemmelig for, at perikon findes. Jeg havde aldrig klaret mig uden.

Julehilsner

Irsten

Svar

Written by irsten 15. dec 2008 10:35

Hej Maxie

Ja, du har ret i, at jeg burde skifte læge, men som du selv nævner, så er det vanskeligt at finde en god læge. Der er jo lægemangel, og de læger, som mine venner anbefaler, har lukket for tilgang af nye patienter. Foreløbig ser jeg tiden an og forsøger imens at forbedre forholdet til min læge med det, jeg kalder tillids-skabende foranstaltninger: Jeg fortæller det, når jeg synes, at hun har hjulpet mig godt og prøver at være så høflig og venlig som muligt. Det viste sig dog, at hun blev temmelig chokeret over, at jeg bad om en kopi af min journal, selv om jeg forklarede, at det var noget, jeg gjorde for at forebygge misforståelser mellem os. Og jeg må da også sige, at der er flere ting vedrørende hendes måde at være på, der er blevet mere forståelige, efter at jeg har konstateret, at hun ikke har nævnt ét ord om perikon i min journal.

Du spørger, om Neurokan har samme styrke som Modigen. Når jeg søger oplysninger om det på Google, så finder jeg ikke rigtig noget – ud over mine egne indlæg her på Depnet, hvor jeg har skrevet, at det vistnok har samme styrke. Jeg kan ikke finde tilbage til nogen kilde til den oplysning, så jeg ved desværre ikke, hvor jeg har den formodning fra.

Det lader til, at firmaet bag Neurokan bruger en anden måde at standardisere på. Det kan man se i følgende skema, hvor forskellige perikonprodukter er opstillet

http://alterne.dk/nedtrykthedmodloeshed.htm

(Desværre kan man ikke gøre links aktive her på Depnet)

Neurokan-firmaet standardiserer tilsyneladende efter, hvor meget af det oprindelige plantemateriale (droge), der er brugt til at lave perikon-ekstraktet, mens de fleste andre producenter standardiserer efter indholdet af hypericin (ét bestemt af indholdsstofferne).

Men jeg ved, at Neurokan er lavet af det perikon-ekstrakt, der kaldes WS5570, og det er netop det perikon-ekstrakt, der er brugt i det tyske videnskabelige forsøg, hvor det viste sig, at perikon var mere effektivt end lægeordinerede antidepressiver.

Nå, jeg må i gang med dagens opgaver.

Mange hilsner

Irsten

Perikon og passionsblomst

Written by irsten 1. feb 2009 10:31

Hej ettej

Du spørger, om dråber med passionsblomst kan forenes med perikon.

Det korte svar er: Det ved jeg ikke.

Jeg ved imidlertid, at der findes et blandingsprodukt ved navn Optimal, som foruden perikon indeholder baldrian, passionsblomst, hjertensfryd, kamille og pebermynte. Det kan du læse om her:

http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=1035/sprog=1/grp=8/menu=3/ (Desværre kan det ikke lade sig gøre at gøre links aktive)

Når man kan finde på at blande perikon og passionsblomst sammen, så vil jeg umiddelbart tro, at perikon og passionsblomst sagtens kan forenes. Personligt ville jeg godt turde tage chancen.

Men jeg har flere ting, jeg godt ville sige til dig.

Først og fremmest synes jeg, at det under alle omstændigheder er en meget, meget god ide, at du vil trappe ud af Apozepam. Den slags medicin er en nødløsning, som man normalt kun må tage ganske kort tid i en krisesituation. Hvis man tager det længere tid end de af Sundhedsstyrelsen anbefalede ganske få uger, vil det give flere problemer end løsninger.

Husk at du er nødt til at trappe ganske forsigtigt ud af Apozepam. Hvor lang tid du skal bruge, afhænger af, hvor længe du har taget det.

Dernæst vil jeg spørge, om du er blevet ordentligt undersøgt hos lægen. Det er vigtigt, at du bliver tjekket for, om du eventuelt mangler vigtige næringsstoffer. Mangel på f.eks. jern, B-vitamin eller D-vitamin kan sagtens nedsætte din modstandskraft, så du bliver mindre robust over for stress og udfordringer.

Det er ikke alle vitaminer og mineraler, som den praktiserende læge kan tjekke. Af B-vitaminerne kan han kun tjekke B12. Men B-vitaminerne er kendt for at være nødvendige for psykisk stabilitet.

Hvis jeg var dig, ville jeg sørge for at spise sundt med meget fisk, tage gode vitaminpiller og motionere. Det vil gøre dig mere robust, og motionen vil give dig til en tiltrængt afslappelse, efter at du har motioneret.

Endelig tror jeg, at du bliver nødt til at undersøge årsagen til, at du er så anspændt, angst og har trykken for brystet. Men det er du naturligvis godt klar over selv. Det er ikke så godt, hvis man gennem længere tid bliver belastet mere, end man kan holde til.

Jeg kan have mine tvivl om, hvorvidt passionsblomst-dråber er stærke nok til at give en reel virkning. Men det er da værd at afprøve, og jeg er udmærket klar over, at passionsblomst har en mild beroligende virkning. For resten har apoteket flere forskellige slags naturprodukter, der virker beroligende (med baldrian og humle). Apotekets produkter har den fordel, at man kan spørge farmaceuten på apoteket, om de kan forenes med perikon (som apoteket jo også forhandler). Min erfaring er, at apotekets farmaceut er meget villig (og dygtig) til at hjælpe med at finde ud af, om forskellige ting kan forenes. Selv er jeg begyndt at tage et baldrian-produkt, når jeg ikke kan sove, og jeg fik apotekets farmaceut til at undersøge, om det kunne forenes med perikon. Det går fint.

I øvrigt er jeg også lidt i tvivl om, hvorvidt perikon er velegnet til angst. Personligt bruger jeg perikon mod depression. Jeg har ikke set nogen videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer, at perikon er velegnet mod angst, og jeg har endnu ikke læst nogen beretninger fra folk, der har gode erfaringer med perikon mod angst. Men derfor kan det jo godt være, at det er virksomt. Jeg ville bare ønske, at folk ville fortælle det, hvis de har gode erfaringer med perikon mod angst.

For resten vil jeg lige gøre opmærksom på, at det produkt, jeg nævnte, altså Optimal, foruden perikon indeholder 5 urter, der er kendt for at være beroligende. Heraf er baldrian nok det mest virksomme, mens passionsblomst, hjertensfryd, kamille og pebermynte, så vidt jeg ved, kun er meget mildt beroligende. Dette produkt kunne måske også være en ide, når nu dit problem er angst og anspændthed.

Men i første omgang håber jeg, at du får succes med passionsblomst-dråberne. Og du skal nok op på en større dosis perikon end 1 om dagen.

Held og lykke til dig, samt lidt kommentarer!

Written by irsten 14. feb 2009 21:52

Hej Varme

Der er flere ting i dit indlæg, jeg har lyst til at kommentere.

Du skriver, at du er bange for, at Cymbalta har lavet ”kludder i din hjerne”. Jeg kan læse mig til andre steder, at Cymbalta er et af de antidepressive midler, der tit giver svære ophørssymptomer, når man trapper ud af det. Jeg ved ikke, om nogle af dine problemer er ophørssymptomer. Hvis de er det, vil de jo gå over efterhånden. Jeg vil råde dig til at læse på:
www.drugdebate.com
Her er der folk, der fortæller om deres erfaringer med ophørssymptomer efter Cymbalta.

Du skriver, at du fik en meget høj dosis Cymbalta. Det er min erfaring, at en FOR stor dosis antidepressiv medicin kan føre til en forværring af depressionen. Det har jeg været ude for flere gange, først med Seroxat og senere med Cipralex og Zoloft. Jeg har på engelsksprogede Internetsider læst beskrivelser fra folk, der havde tilsvarende erfaringer, men jeg har ikke set ret meget om det på dansk.

I øvrigt synes jeg, at du skulle indberette alle de problemer, som du har fået undervejs under din medicinering med Cymbalta til myndighederne. Det er vigtigt, at brugerne indberetter bivirkninger, for lægerne gør det ikke i tilstrækkeligt grad. Jeg bringer et link til skemaet:

http://www.laegemiddelstyrelsen.dk/db/filarkiv/4584/bivirkningsskema.pdf

Desværre kan man ikke gøre links aktive her på Depnet. Jeg håber, at du alligevel finder frem til skemaet, for jeg synes, at det er vigtigt, at du indberetter dine bivirkninger fra Cymbalta.

Jeg ved selvfølgelig ikke, om du ville have fået forhøjet kolesterol eller mangel på D-vitamin, kalk og B-12, selv om du ikke havde fået Cymbalta. Men det er da værd at gøre myndighederne opmærksomme på, at disse problemer muligvis kan have en forbindelse til Cymbalta.

Derimod er der absolut en sandsynlighed for, dit forhøjede blodtryk har sammenhæng med Cymbalta. Cymbalta virker ved bl.a. at øge mængden af signalstoffet noradrenalin. Hvis man har store mængder af noradrenalin, sættes blodtrykket i vejret. (Man forstår hvorfor, når man tænker på, at noradrenalin og adrenalin er i familie med hinanden.)

Den bankende, hurtige puls kan ligeledes skyldes, at Cymbalta har sat noradrenalin-indholdet for meget i vejret. Muskelsmerter er et almindeligt symptom ved D-vitamin-mangel.

Jeg forstår det sådan, at du er helt ude af Cymbalta nu. Hvis jeg var dig, ville jeg få målt blodtrykket, for at se, om udtrapningen har medført et blodtryksfald.

Hvis jeg var dig, ville jeg også sørge for at få taget blodprøver for at undersøge, om du stadig har mangel-tilstande. Det er en kendt sag, at mangel på B-vitamin kan medføre depression. Jeg ser desuden flere og flere oplysninger, der tyder på, at D-vitaminmangel også kan medføre depression.

Tager du blodtryksmedicin eller medicin mod forhøjet kolesterol? Hvis du gør, er du sikkert opmærksom på det, men jeg vil alligevel advare dig om, at blodtryksmedicin af typen calciumantagonister ikke kan forenes med perikon. Og på den nye indlægsseddel til mit perikon-produkt advares der også mod brug af de såkaldte statiner sammen med perikon. Statiner er medicin mod forhøjet kolesterol.

Det lyder godt, at du begynder at få gavn af perikon. Jeg vil tro, at du godt kan stige til tre kapsler. Men på baggrund af dine oplevelser, forstår jeg godt, hvis du er ekstra forsigtig.

Jeg sender dig alle gode ønsker og tanker

Irsten

Til Varme

Written by irsten 11. mar 2009 09:57

Hej Varme

Jeg synes, at det er godt, at du fortæller om dine erfaringer. Jeg kan forstå på dig, at du efter 4½ uge på perikon har fået en bedring, men at du endnu ikke er helt ovre din depression.

Og jeg kan forstå på dig, at du efter 3 uger gik op på 4 kapsler perikon.

Du stiller spørgsmålet, hvorfor der skal gå så lang tid, inden perikon virker. Jeg tror, at virkningsmekanismerne i perikon ligner virkningsmekanismerne i almindelig lægeordineret antidepressiv medicin. Perikons virkning er bare mere skånsom, sådan at man ikke får alle disse forfærdelige bivirkninger. Og ved almindelig lægeordineret antidepressiv medicin har forskerne – så vidt jeg ved – heller ikke fundet ud af, hvorfor der skal gå flere uger, inden man kan forvente en positiv virkning.

Det er min opfattelse, at man skal have været på den optimale dosis perikon i 3-4 uger, før man kan forvente en bedring af perikon. Problemet er, at det er så svært at vide, hvad der er den optimale dosis i det enkelte tilfælde. Og det største problem i forbindelse med perikon er, at man står så alene med det hele og selv skal finde ud af det. Du skriver, at du følte dig så lille, så lille. Ja, og så gør det jo ikke sagen bedre, at man ikke kan få nogen hjælp og støtte nogen steder.

Jeg tror, at jeg var meget heldig, fordi jeg uden videre fandt den optimale dosis med det samme og tog den stabilt i 4 uger, hvilket gav en meget markant og pludselig bedring. Men også jeg følte mig alene. Jeg var opgivet af lægerne og havde været det længe.

Men selv om jeg blev rask stort set fra den ene dag til den anden, efter disse fire uger på perikon, så genkender jeg så absolut det, du skriver angående alt det grimme, du har oplevet. Selv om jeg var blevet rask, havde jeg brug for meget tid til at efterbehandle alt det, jeg havde været udsat for. Det har taget meget lang tid. Og det er vel egentlig også grunden til, at jeg stadig kigger næsten dagligt her på Depnet. Jeg tror, at det er et led i den efterbehandling. Når man har været udsat for så voldsomme og forfærdelige oplevelser, tager det lang tid at bearbejde det psykisk.

Hvis jeg var dig, ville jeg sørge for at kompensere for en eventuel mangel på B12-vitamin og D-vitamin. Der er en sammenhæng mellem mangel på disse ting og depression. Måske ville det også være en god ide for dig at tage fiskeolie. Selv om fiskeolie i sig selv normalt ikke kan helbrede en depression, er det klart, at hjernen har meget brug for de sunde omega 3-olier. Den meget kompetente og sympatiske psykiater Poul Videbech råder depressive til at tage fiskeolie, har jeg set. Hjernen består jo af to tredjedele fedtstoffer, og en meget stor del af dette fedt er de såkaldte omega 3-fedtstoffer. Det siger jo sig selv, at hjernen har brug for byggesten, når den skal komme sig efter måneders depression og bivirkninger efter medicin.

Jeg sender dig al min støtte og opbakning

Irsten

Det lyder godt!

Written by irsten 15. apr 2009 09:56

Hej Varme

Hvor lyder det godt, at du føler dig hjulpet af perikon!

Jeg har det på samme måde som du. Jeg er også en af dem, der tænker lidt for meget. Men egentlig ønsker jeg ikke at lave om ved det, for sådan er min personlighed. Og når jeg ikke længere er så sårbar, så sker der ikke noget ved det. Jeg synes stadig, at der er meget uretfærdighed til i verden, men jeg bliver ikke syg af at tænke på det.

Jeg synes, at 5 perikon-kapsler er meget. Men jeg må tilstå, at jeg også har været oppe på den dosis i perioder. For tiden tager jeg 2 kapsler. Men jeg skal jo blot forebygge depression – ikke bekæmpe depression.

Husk at holde godt øje med dit blodtryk.

Jeg håber, at du er glad for din nye uddannelse. Held og lykke med det.

Mange hilsner

Irsten

Ja, det går fint sammen!

Written by irsten 11. maj 2009 14:48

Hej Zeanne

Selv om jeg plejer at kigge på Depnet næsten dagligt, har jeg desværre først set dit spørgsmål i dag.

Du spørger, om det går an at tage Modigen og Centyl sammen. Jeg går ud fra, at der er tale om Centyl med kaliumklorid.

Ja, der er ingen problemer med at tage de to ting sammen. Jeg tager i øvrigt selv begge dele. I de mørkeste måneder af året var jeg også oppe på 3 kapsler Modigen dagligt.

Både perikon og Centyl er kendt for at gøre huden ekstra lysfølsom, så måske skal du lige være lidt ekstra påpasselig for at undgå solskoldning. Og måske skal du helst tage gode solbriller på, når sollyset er stærkt.

Når man er i behandling for forhøjet blodtryk, får man normalt taget blodprøver med mellemrum. Gør du det? Det er vigtigt, at du (og din læge) holder øje med dit kalium-niveau. Selv om der er tilsat kalium til Centyl, får jeg nemt kalium-mangel. Jeg aner ikke, hvad det skyldes. Jeg får endnu en type blodtryksmedicin ud over Centyl med kaliumklorid. Det kan være, at det er den, der er problemet. Kalium-mangel er meget ubehageligt, og det kan medføre depression. Men det er ikke noget problem at sørge for, at blodet indeholder en tilpas mængde kalium. Man skal bare være bevidst om problemet.

For resten er det min erfaring, at personalet på apoteket er meget villig til at undersøge om forskellige slags medicin går sammen. De er bedre til den slags end læger.

Mange hilsner

Irsten

Hej Rosenpigen

Written by irsten 19. maj 2009 08:34

Kære Rosenpigen

Det gør mig ondt for dig, at du har fået det så skidt. Jeg husker dig tydeligt, fordi det var dig, der gjorde opmærksom på fænomenet HSP. Jeg har nu læst bogen om det, og det var virkelig en lettelse, som du også skrev.

Vedrørende perikon:

Jeg køber apotekets perikon-produkt, som hedder Modigen. Pillerne koster 200 kr. for 150 stk. Det er rigtigt, at man siger, at der er en risiko for, at perikon kan nedsætte virkningen af P-piller. Og hvis man tager anden medicin, er det vigtigt, at man undersøger, om den kan forenes med perikon. Du skriver, at du tager smertestillende medicin. Du er nødt til at undersøge, om den smertestillende medicin kan forenes med perikon. Hvis jeg var dig, ville jeg spørge på apoteket. Apotekerne har veluddannede farmaceuter, der har helt styr på den slags.

Der er sådan set vedlagt en meget udførlig vejledning, som det er vigtigt at læse. Problemet er bare, at perikon ikke i Danmark er godkendt til at behandle depression, kun tristhed. Derfor er den angivne dosis for lav, når man har en egentlig depression. Og du kan heller ikke overtale apotekets personale til at fortælle, hvor meget du skal tage mod en egentlig depression, for det må personalet ikke.

Men jeg kan fortælle, at du som en tommelfingerregel skal op på det dobbelte af den angivne dosis. For de fleste vil en dosis på 3 kapsler være passende til at kurere en egentlig depression.

Jeg vil anbefale dig at læse en kort artikel på www.vitalraadet.dk, og du finder den således:

Når du er kommet ind på www.vitalraadet.dk, klikker du på Nyhedsbreve, derefter på Arkiv, derefter på Februar 2005, og nu kan du se 4 overskrifter. Du klikker på overskriften ”Perikum overtrumfer lykkepiller.”

Det er den artikel, jeg bruger som rettesnor. (Desværre ser det ud til, at artiklens forfatter ikke helt har styr på, hvilke typer af perikon-piller man kan købe i Danmark, men hovedkonklusionen, nemlig at man skal tage det dobbelte af den på pakningen angivne dosis, er god nok).

Jeg vil også anbefale dig at læse en side om perikon, som findes på www.sjwinfo.org. Den er på engelsk, men meget brugervenlig. Denne Internetside anbefaler også 3 kapsler perikon af en styrke som kan sammenlignes med Modigen.

Hvis du vælger Modigen eller et perikonprodukt af samme styrke som Modigen, vil jeg råde dig til at tage 1 kapsel i et par dage. Derefter tager du 2 kapsler i et par dage. Hver gang du stiger i dosis, mærker du nøje efter, om du har ubehag. Du må overhovedet ikke have ubehag, som kan tænkes at stamme fra perikon. Efter endnu et par dage stiger du til 3 kapsler. Og så bliver du på denne dosis. Bedringen skulle gerne komme efter 3-4 uger.

Og nej, perikon har normalt ingen bivirkninger.

Man skal blive ved med at tage perikon-kapslerne i 6-12 måneder, efter at depressionen er gået over. Jeg vil anbefale, at man trapper stille og forsigtigt ud af dem, når man har besluttet sig for at holde op.

Jeg håber, at det var svar på alle dine spørgsmål. Held og lykke med det.

Irsten

Hej igen!

Written by irsten 19. maj 2009 17:02

Hej Rosenpigen

For en sikkerheds skyld tjekkede jeg, om Ibumetin og perikon kan tages sammen. Man kan tjekke den slags på:

www.medicinkombination.dk

Og der står, at de to slags kan tages sammen, så den side af sagen er o.k.

Jeg kan godt forstå, at du starter forsigtigt ud og nøjes med at købe 60 stk. Du skal jo lige se kapslerne an. Jeg startede også med et lille glas. Men jeg må forberede dig på, at du muligvis ikke når at mærke virkningen, før de 60 stk. er brugt! Hos mig gik der nøjagtig 4 uger, før bedringen kom. Til gengæld kom der en fuldstændig bedring, meget pludseligt, stort set fra den ene dag til den anden.

Ja, jeg har faktisk mærket, at perikon kan gøre huden lysfølsom. Jeg blev ekstremt solbrun den første sommer, jeg tog perikon. Det var jeg nu ikke ked af. Jeg syntes, at det var lækkert at være brun.

Men jeg har senere fundet ud af, at der dengang var en særlig grund til, at perikon gjorde mig så lysfølsom, nemlig at jeg havde en voldsom jernmangel. Da jernmanglen blev opdaget, og blodprocenten efterhånden blev normaliseret, forsvandt den ekstra lysfølsomhed. I dag tager jeg endda noget blodtryksmedicin, der også forøger lysfølsomheden, så jeg får altså to midler, der begge øger lysfølsomheden, og jeg mærker ikke noget til det. Det skal dog siges, at jeg ikke har en specielt sart hud.

Når du har en lys og sart hud, vil jeg råde dig til at passe lidt ekstra på. Men det er du vel alligevel vant til, ikke? Det er også en god ide at bruge gode solbriller, når du er ude i stærkt sollys.

Jeg synes bestemt, at du skal bestille en tid ved lægen. Det er vigtigt, at du får lægens vurdering af din tilstand. Når du bestiller en tid, så sig ligeud, hvad det drejer sig om. Den slags er lægen og lægesekretæren vant til.

Angående mine henvisninger til ting, du kan læse: Når man har det skidt, kan det være svært at finde overskud til at læse en hel masse. Men jeg synes, at det er vigtigt, at mine anbefalinger ikke står alene. Jeg synes, at du skal læse det, når du får kræfter til det og interesse for det.

Angående bogen af Elaine Aron, så er den jo vældig ”amerikansk”, og jeg må sige, at jeg ikke har læst det hele. Men der var enkelte sætninger og afsnit her og dér, som virkede som en åbenbaring for mig. Der er sider af min egen personlighed, som jeg først forstår nu. Og bare det at få at vide, at det ikke er en defekt at være sådan – det er nu meget dejligt!

Jeg håber, at du snart får fremgang. Mange hilsner

Irsten

Det er bedst at hvile!

Written by irsten 20. maj 2009 08:05

Hej Rosenpigen

Åh, nej, det var ikke min mening at få dig til at tænke, at du burde tage dig sammen. Absolut ikke! Når man har en depression, skal man helst undgå at tage sig sammen, efter min mening. Men lige netop lægebesøget, synes jeg, er vigtigt. Og hvis det er tanken om, hvad du skal sige i telefonen, der afholder dig fra at ringe, var det min mening at fortælle, at du bare kan sige det ligeud, f.eks. sådan: ”jeg tror, at jeg har fået en depression.”

Jeg synes, at du skal hvile med god samvittighed. Du trænger sikkert til det. I det hele taget er det vigtigt, at du giver dig selv lov til bare at være i fred. Hvis det er et problem i forhold til dine studier, kan du så ikke give dig lov til bare en kort, men 100 % hvileperiode? Hvis du alligevel ikke kan lave noget, er det bedst, at du hviler med god samvittighed. Nu kommer der en Kristi himmelfartsferie, hvor mange andre også holder fri. Jeg håber for dig, at du også har mulighed for at holde fri. Hvil dig så meget som muligt, mens dine perikon-kapsler arbejder for dig.

Mange hilsner

Irsten

bange for at Modigen ikke virker på mig...

Written by Muselille 22. maj 2009 11:48

Jeg tager nu 2 Modigen. Og synes stadig ikke at de virker. Startede med et tage 1 i 10 dage og har nu tager 2 i 12 dage. Jeg læser her, at nogen bare tager flere, end der står på pakken man må. Det tør jeg ikke. Jeg er simpelthen bange for at der sker noget med nyrene, eller leveren. er det ubegrundet frygt??- er dog også super bange for at Modigen ikke virker, så jeg skal tage anden medicin. Har kun prøvet fontex og var superdårlig hele tiden. Jeg spiser også Centyl for blodtrykket. Har gode nyrer nu, men en sygdom, der kan ødelægge nyrerne med tiden...

Har tid ved psykiater d. 3.juni. Hvis ikke Modigen 2piller dgl. virker der, synes han jeg skal skifte til andet... ÆV....

Du er nødt til at tage en tilstrækkelig dosis!

Written by irsten 22. maj 2009 19:48

Hej Muselille

Er det din psykiater, der har anbefalet en så lille dosis Modigen som 1-2 kapsler om dagen? Jeg undrer mig lidt.

Jeg kan kun gentage mig selv: I Danmark er perikon ikke godkendt til behandling af depression, kun tristhed. Derfor er den på Modigen-pakken angivne dosis (1-2 kapsler) beregnet på tristhed, ikke på depression. 1-2 kapsler er normalt slet ikke tilstrækkelig til at kurere en regulær depression.

I Tyskland er perikon førstevalg af antidepressivt middel, og dér bruger man den dobbelte dosis, altså hvad der svarer til 3-4 kapsler Modigen. Prøv at læse nogle af de steder, jeg henviser til tidligere i denne tråd, først og fremmest Vitalrådets artikel. (www.sjwinfo.org er også god, men på engelsk).

For at du kan forvente en helbredende virkning af Modigen på en regulær depression, skal du formodentlig tage 3 kapsler Modigen dagligt mindst i 3-4 uger. Det er selvfølgelig ærgerligt, at du ikke vidste det, men jo før du går i gang, jo bedre.

Du skriver, at du har en sygdom, der kan ødelægge nyrerne med tiden. Det gør mig ondt for dig. Men perikon omsættes af leveren – ikke af nyrerne. Det skal dog retfærdigvis siges, at jeg ikke har læst noget sted, om perikon kan påvirke nyrerne på en eller anden måde.

Hvis du vil skifte til lægeordineret antidepressiv medicin, vil du jo også være nødt til at tage en dosis, der faktisk er tilstrækkelig til at kurere depressionen. Det hjælper ikke at tage en dosis, der er for lille.

Jeg er ked af at høre, at du har fået forkert rådgivning.

Mange hilsner

Irsten

Hej Irsten og Varme

Written by Muselille 23. maj 2009 12:04

Mange tak for svar!:-)
Jeg har fået Modigen ordineret af psykiateren. Først 1 stk og så 2 nu. Jeg var ved egen læge i torsdags. han sagde bare at han næsten havde lyst til at ordinere noget andet... Men, jeg ville gerne give det én chance til. Nå, men i går læste jeg så lidt mere om perikum. Og tog 3 piller. Så det tror jeg at jeg vover indtil jeg skal til psyk næste gang... Nå ja, og så væbner jeg mig med tålmod så længe;-)
I gjorde det lidt letterer! Igen mange tak for Jeres svar!
Muselille

Om perikon og P-piller

Written by irsten 14. jun 2009 08:40

Hej Anne

Jeg forstår dit spørgsmål således: Du ønsker at skifte fra Akarain til perikon. Der er bare ét problem og det er, at du tager P-piller. Du er allerede orienteret om, at perikon kan nedsætte virkningen af P-piller, og den risiko er du villig til at tage. Jeg forstår det sådan, at du er bekymret for, om kombinationen af perikon og P-piller kan give andre ulemper end en risiko for alligevel at blive gravid.

Det, der sker, er, at perikon påvirker de enzymer i leveren, der omsætter P-pillerne, sådan at omsætningen går hurtigere end normalt. Dvs. at hormonerne fra P-pillerne forsvinder ud af din organisme hurtigere, end hvis du ikke tog perikon, og det er det, der gør, at du muligvis ikke er 100 % beskyttet mod graviditet.

Ved kombinationen af perikon og P-piller sker der altså det, at mængden af de kunstige hormoner, som tilføres kroppen via P-pillerne, mindskes en smule. Der er jo tale om kunstige hormoner, som ikke ville være der, hvis du ikke tog P-piller.

Jeg kan derfor ikke forestille mig, at kombinationen af perikon og P-piller kan give andre problemer. Jeg ved, at der er nogle, der som ekstra sikkerhed bruger kondom i den periode, hvor de afprøver perikon. Det var jo også en mulighed.

Men hvis du skulle blive gravid, så er det nok ikke så godt at fortsætte med perikon under graviditeten. Det er ikke sikkert, at der sker noget ved det, men man er nødt til at være meget forsigtig.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar.

Mange hilsner

irsten

Et svar

Written by irsten 17. jun 2009 09:33

Hej Niller

Jeg har aldrig haft problemer med vekselvirkning, altså at perikon har skiftende virkning. Jeg har nu taget perikon af mærket Modigen i 7 og et halvt år og har i den tid ikke mærket noget som helst til de svære depressioner, som jeg havde før i tiden.

Jeg har godt set, at Kelly på sin internetside www.sjwinfo.org skriver, at en nedsættelse af dosis kan være en løsning, hvis man føler, at virkningen ikke længere er god. Men jeg har ikke opfattet dette råd som en standardløsning, kun som et forslag til overvejelse. Selv forsøger jeg at tage så lidt som muligt, men alligevel så meget, at jeg helt undgår depression.

Hvis det var mig, ville jeg ikke skifte dosis alt for pludseligt, men trappe ganske gradvist ned eller op. Hjernen har ikke godt af pludselige omskiftelser.

Derimod tyder en masse undersøgelser på, at det er godt at tage fiskeolie, sådan som du gør. Du kunne måske overveje, om der er andre ting, der kunne være gavnligt at tage. Jeg tænker på vitaminer eller mineraler. Hos os, der i forvejen har en tendens til depression, vil en mangel på f.eks. B-vitaminer eller D-vitamin eller jern kunne udløse en depression. Desværre er det noget, som både læger og de depressive selv meget tit overser, fordi der er en tendens til at betragte krop og psyke som noget meget adskilt.

Jeg tager selv mine perikonkapsler om aftenen, fordi det skulle give en bedre søvn. Men hvis man ikke har problemer med sin nattesøvn, tror jeg, at det er lige meget, hvornår på døgnet man tager sin dosis, bare man tager den på nogenlunde samme tidspunkt hver dag.

Hvis jeg var dig, ville jeg nok tænke videre i de baner, som du allerede er inde på, nemlig om det perikon-produkt, du får, nu også er helt ensartet. Det skulle det jo være, men det er muligt, at der er svipsere. Egentlig kan jeg ikke anbefale et produkt frem for andre, men et eller andet sted føler jeg mig tryg ved at købe apotekets produkt.

Hvis jeg var dig, ville jeg tage en bestemt dosis, f.eks. 3 kapsler over en længere periode, og så ville jeg skrive dagbog hver dag og notere ned, hvordan det går. Måske kan du så opdage en sammenhæng og finde ud af, hvad der udløser nedturene.

For resten, er du klar over, at det ikke er godt at spise grapefrugt sammen med perikon? Grapefrugt ændrer virkninger af perikon (og af mange forskellige slags medicin).

Tænk også på, om du tager andre slags medicin, der kan tænkes at påvirke perikon. Det er ikke altid, at man medregner medicin, som tages lejlighedsvist, f.eks. en sovepille i ny og næ. Sovepiller eller beroligende midler af benzodiazepin-typen er ikke godt sammen med perikon.

Jeg håber, at du finder en løsning.

Mange hilsner

Irsten

Et svar

Written by irsten 18. jun 2009 10:15

Hej Karsten

Jeg opfatter dit indlæg ovenover som et forsøg på at bringe et humoristisk input til debatten. Og eftersom der som regel ikke er noget at grine af, når man har med depressioner at gøre, så kan det da være meget fint med lidt sjov.

Men jeg synes, at du skal vide, at man som depressiv med en svær depression eller bare med en moderat depression sandsynligvis ikke kan se det morsomme i dit indlæg. Jeg vil tro, at der er mange, der nemt kan blive sårede, når du råder deprimerede til at drikke kunstigt sødet saftevand og spise pandekager som middel mod depression. Det er IKKE sjovt.

Imidlertid får dit indlæg mig til at tænke på, at der sandsynligvis er mennesker, der opfatter mine indlæg på linje mit dit, nemlig som indlæg, der bringer virkningsløse råd. Jeg ved, at der er mange – både læger og andre – der stadig mener, at naturmedicin ikke har nogen som helst virkning. Til dem kan jeg kun sige: Læs om de videnskabelige forsøg, der dokumenterer effekten!

Angående de andre råd, jeg plejer at komme med:

Fiskeolie kan sandsynligvis ikke helbrede en depression, men det kan hjælpe den øvrige behandling til at virke bedre, og hjernen har brug for disse omega 3-olier.

Mangel på vigtige næringsstoffer som jern, B-vitamin og D-vitamin kan være en (medvirkende) årsag til depression, men hvis først depressionen er kommet, er det som regel nødvendigt med et antidepressivt middel, for at man kan komme over depressionen. Men det siger sig selv, at det også er vigtigt at kompensere for de mangler, man eventuelt har. Derfor vil det i mange tilfælde være en god ide at tage vitamin- og mineraltilskud og under alle omstændigheder spise sundt, når man har en depression, men man kan ikke forvente, at f.eks. B-vitaminer alene kan kurere en depression. Vitamintilskud hjælper blot den øvrige behandling til at virke, især hvis man mangler vitaminer.

Depression er en alvorlig sag, og man kan naturligvis ikke helbrede en depression ved at spise pandekager og drikke saftevand – tværtimod! Jeg vil anbefale alle at spise sundt. Selv om sund mad i sig selv ikke kan kurere en depression, så vil det hjælpe den øvrige behandling til at virke bedre.

Mange hilsner

Irsten

Et svar

Written by irsten 24. jun 2009 09:47

Hej Chipchap

Tak for tilliden, men selv om jeg skulle være ekspert i perikum – og det er jeg ikke – så er det ikke altid nemt at finde en passende dosis. Sådan er det jo også med de lægeordinerede antidepressiver. Lægerne går efter, hvad der plejer at virke, og de går efter deres fornemmelse. Sådan er vi også nødt til at gøre med perikon.

Det lyder jo godt, at du fik en god virkning af 2 kapsler Velzina allerede efter 10 dage. Du skriver ikke, hvor længe du tog denne dosis og havde det godt på den, indtil du så åbenbart kom til at stresse dig selv for meget, så du fik det skidt igen.

Nu har du sat din dosis op fra 2 kapsler til 4 kapsler. Når 2 kapsler var nok til at hjælpe dig i første omgang, vil jeg mene, at du nok burde nøjes med 3 kapsler. Det gælder om at finde en dosis, der er lige netop tilpas, hverken for stor eller for lille. Jeg forstår godt, at du føler dig presset, fordi I skal ud at rejse, men du skal vide, at en (for) stor dosis ikke virker bedre end en passende dosis – tværtimod. Problemet er at vide, hvad der er en passende dosis.

Du spørger, hvor længe man skal blive ved med at tage en højdosis. Mit svar er, at man ikke må tage en højdosis. Man skal altid prøve at finde en dosis, der er lige netop tilpas.

Jeg vil altså foreslå, at du nøjes med 3 kapsler. Når det er den første depression, anbefaler lægerne, at man bliver på den dosis, man har fundet frem til, i 6-12 måneder efter at depressionen er gået over. Hvis man har haft flere depressioner, skal man måske tage perikon i endnu længere tid. Selv regner jeg med at skulle tage perikon resten af mit liv, netop fordi jeg har haft mange svære depressioner.

Lige nu har du et pres hængende over hovedet: Vil du blive rask nok til at tage ud at rejse på søndag?

Jeg har selv stået i den situation. Jeg blev syg, efter at jeg havde bestilt en rejse, og det var et frygteligt pres. Dagen før jeg skulle af sted, indså jeg, at jeg ikke kunne tage af sted, og jeg var nødt til at ringe til rejsebureauet og melde fra. Og jeg opdagede, at Jorden ikke gik under af den grund. Jeg fik en lægeerklæring på, at jeg var syg, og mit forsikringsselskab betalte uden vrøvl hele rejsens pris (10.500kr.). Det behøver man ikke at blive flov over, for det er jo faktisk af hensyn til en sådan situation, at man har tegnet en forsikring! Selvfølgelig var det frygtelig ærgerligt, men jeg har senere foretaget en rejse til dette land, og rejsen blev ikke dårligere af, at den blev udsat – tværtimod.

Jeg vil derfor råde dig til at tage den med ro og prøve at lade være med at bekymre dig. Stress og bekymring trækker i den forkerte retning, mens ro, hvile, en gåtur i dejligt vejr, sund mad og fiskeolie hjælper perikon til at virke.

Jeg ved selvfølgelig godt, at det er let for mig at sige sådan, og din mand vil sikkert gerne af sted. Men din mand vil sikkert hellere have, at du er rask. Bulgarien ligger der også til næste år.

Jeg vil råde dig til at have tålmodighed og være god ved dig selv. Jeg håber, at du kunne bruge mit svar.

Mange hilsner og god bedring

Irsten

Modigen virker nu! Og vægt og antal piller?

Written by Muselille 8. jul 2009 15:05

Hej alle

Syntes lige at det var på sin plads, at fortælle, at jeg nu efter at have taget den svære beslutning om at spise 3 Modigen, har fået det mærkbart bedre!!!:-) Jeg vil måske sige at depressionen er væk. Stress er der stadig- Og jeg kan ikke tåle de store begivenhedsrige dage i for lange perioder i træk. så ryger jeg ned af bakke med humøret igen. Jeg ændrer dog ikke dosis, da jeg ved at der er en grund til at mit humør så er blevet dårligere.

Jeg tænker på om jeg egentligt har læst noget om antal piller i fht vægten. selv vejer jeg ca. 70 kg. Er 167cm. Men, hvis nu en stor mand på 100kg ville til at tage pillerne, synes jeg umidelbart at det logiske ville være en meget større dosis... eller hvad? Hænger antal kun sammen med graden af depr?

Hej Muselille

Written by irsten 9. jul 2009 07:54

Hej Muselille

Hvor lyder det dejligt, at du har fået det bedre! Til lykke med det!

Jeg synes, at det er rart, at du kommer med en tilbagemelding, så vi andre kan vide, hvordan det er gået dig. Måske er der en anden, der står og ikke kan beslutte sig for, om dosis skal være 2 eller 3 kapsler Modigen, og som nu får en tilskyndelse til at vælge det rigtige.

Men du skriver, at du stadig ikke tåler stress. Jeg tror, at vi er nogle, som er mere følsomme over for indtryk, og som derfor skal bruge meget tid på at bearbejde alle de indtryk, vi får. Vi bliver nemt overbelastede, når der sker for meget. Det er det, vi i en tråd i Snakkeforum (startet af Rosenpigen) har kaldt SSP, dvs. særligt sensitive personer. Det er ikke en diagnose, men et karaktertræk.

Hvis man er særligt sensitiv, må man forsøge at indrette sin tilværelse, så der ikke sker så meget. Perikon er meget virksomt mod depression, men det er alligevel meget vigtigt at forsøge at fjerne de årsager, der oprindelig førte til depressionen. For mit vedkommende er det slut med at sige: ”Når de andre kan magte det og det, så må jeg vel også kunne!” Nej, vi er alle forskellige, og selv om vi særligt depressions-udsatte har perikon til hjælp, må vi efter min mening alligevel forsøge at indrette vores tilværelse, så vi ikke bliver overbelastede. Det er ikke et spørgsmål om at give op og sætte sig hen i et hjørne uden at lave noget, for selvfølgelig kan vi deltage, men det er et spørgsmål om at give sig selv ro, inden det hele bliver for meget.

Angående dit spørgsmål om, hvad en persons vægt betyder for størrelsen af perikon-dosen, må jeg melde pas. Personligt tror jeg, at der er mange faktorer, der er afgørende for, hvor stor en passende dosis er – akkurat ligesom det gælder for den lægeordinerede antidepressive medicin. Jeg vil tro, at leverens evne til at omsætte perikon (og den evne er tilsyneladende forskellig fra person til person) har større betydning end vægten. Som du kan se i denne tråd, er der faktisk nogle, der tager 5 kapsler dagligt. Men jeg tror, at det er vigtigt at finde en dosis, der lige netop virker, og som altså hverken er for stor eller for lille.

Held og lykke – og pas nu på dig selv!

Irsten

Rettelse

Written by irsten 9. jul 2009 08:00

Hej igen

Jeg bringer lige en rettelse. Det hedder ikke SSP, som jeg skrev ovenfor, men HSP, der står for ”highly sensitive persons”, men meningen er den samme, særligt følsomme mennesker, og der er en lang tråd om det i Snakkeforum.

Irsten

Et svar

Written by irsten 9. jul 2009 12:18

Hej Chipchap

Jeg kender desværre intet til Buspiron, men jeg har slået det op, og jeg kan se, at det er et særligt middel mod angst.

Jeg forstår bare ikke, at der på www. medicinkombination.dk står, at Buspiron kan tages sammen med perikon. Jeg mener, at det må være en fejl. Sagen er, at Buspiron omsættes af leverenzymet CYP3A4, og perikon påvirker dette leverenzym, sådan at Buspiron omsættes hurtigere, end det ellers ville have gjort, hvis man ikke tog perikon. Det betyder selvfølgelig ikke, at man bliver syg af denne kombination, men det betyder formodentlig, at man skal have en langt større dosis Buspiron end normalt, og at det er svært eller fuldstændig uoverskueligt at finde ud af, hvor stor den dosis skal være for at give en optimal virkning.

Hvis det var mig, ville jeg ikke tage perikon og Buspiron sammen, eller jeg ville i hvert fald spørge en erfaren farmaceut på et apotek, om vedkommende kan sige god for den kombination, inden jeg ville turde tage det. Man kan sagtens ringe til apoteket og bede om at komme til at tale med farmaceuten.

Har din læge sagt, at du roligt kan tage Buspiron og perikon sammen?

Du skriver også, at du af og til tager Alopam. Hvis det var mig, ville jeg aldrig turde tage Alopam og perikon sammen. Har din læge sagt god for den kombination? Alopam omsættes også af leverenzymet CYP3A4, og igen er det sådan, at perikon fremskynder omsætningen, sådan Alopamen er hurtigere ude af blodet igen, men det betyder jo også, at abstinenserne kommer hurtigere, og abstinenser fra Alopam vil typisk være angst, især hvis man som du får dette beroligende middel mod angst.

Hvis det var mig, ville jeg overveje, om abstinenser fra Alopam-forbruget kan være en del af forklaringen på din forværrede tilstand.

Jeg kan godt se, at du er i god tro, hvis www.medicinkombination.dk skriver, at du sagtens kan tage disse kombinationer. Jeg kan bare ikke forstå det.

I det hele taget vil jeg advare dig imod at blande flere slags midler sammen. Det kan være nødvendigt at gøre det, men i din situation synes jeg, at virkningen bliver fuldstændig uoverskuelig.

Mange hilsner

Irsten

Hej Chipchap

Written by irsten 9. jul 2009 21:14

Hej Chipchap

Jeg kender desværre ikke noget til safranekstrakt. Og igen: jeg vil stærkt advare mod at blande så mange ting sammen.

Du skriver, at www.medicinkombination.dk skriver at både Buspiron og Alopam kan kombineres med perikon.

Det er rigtigt, at der står, at Buspiron og perikon kan kombineres, men om Alopam står der, at man ikke kender noget til, om der kan være uheldige virkninger ved samtidig brug af Alopam og perikon.

Jeg vil stadigvæk mene, at det beror på en fejl, når www.medicinkombination skriver, at Buspiron og perikon kan forenes.

Der er altid grund til at være på vagt, når medicin, som man ønsker at tage sammen med perikon, omsættes af leverenzymet CYP3A4. Og både Buspiron og Alopam omsættes af CYP3A4. Som jeg allerede har skrevet, griber perikon ind og ændrer ved både Alopams og Buspirons måde at virke på. For Buspirons vedkommende betyder det, at virkningen eventuelt udebliver.

Du kan selvfølgelig være ligeglad med, hvad jeg skriver. Og i øvrigt bliver du ikke syg af at tage Buspiron og perikon sammen. Du risikerer blot, at perikon mindsker virkningen af Buspiron, så du overhovedet ikke har nogen effekt af at tage det. Det er det hele. Men hvorfor risikere det?

Hvis jeg var dig, ville jeg spørge en erfaren farmaceut på et apotek om råd. Læger ved ofte ikke nok om den slags. Der er jo ingen grund til at tage Buspiron, hvis perikon ophæver Buspirons effekt!

Mange hilsner

Irsten

Perikon / cipralex og sygdomsangst

Written by bennyst 10. jul 2009 08:13


Jeg har med stor interesse læst indlæggene om Perikon. Sagen er, at jeg lider af sygdomsangst og sendt i behandling som vil består af Kognitiv terapi som jeg skal starte på i denne måned. Sideløbende med terapien er det blevet mig anbefalet at indtage Cipralex som jeg dog ikke tør spise efter at have læst om midlet (se mine indlæg under behandling).

Overlægen fortalt mig, at jeg ved at indtage Cipralex kunne skyde genvej til en hurtigere helbredelse. Og det lyder jo alt sammen meget godt hvis det ikke var for alle de bivirkninger man kan læse om, dels på indlæggelse seddelen men også på nettet. Mit spørgsmål går nu på om Perikon kan være noget for mig. Er der nogen her som har erfaring med dette når man som jeg lider af sygdomsangst i svær grad?



Hej Chipchap

Written by irsten 10. jul 2009 08:58

Hej Chipchap

Jeg synes, at det er en god ide at ringe til et apotek. Det er vigtigt, at du kommer til at tale med en person, der ved noget. Jeg har tidligere været udsat for, at farmaceuten tilbød at ringe mig op senere, når hun havde undersøgt mit spørgsmål ordentligt. Det er min erfaring, at man er meget ivrige for at hjælpe, og du behøver ikke være ”én stor undskyldning”, for apoteket sælger jo også perikon, og derfor skal de kunne rådgive om det.

Perikon hæmmer ikke CYP3A4-enzymets virkning, som du skriver. Perikon forstærker dette enzyms virkning, sådan at nedbrydningen af Buspiron og Alopam går hurtigere, end det ville have gjort, hvis du ikke tog perikon.

I fagsprog hedder det, at perikon inducerer CYP3A4, og man siger at perikon er en stærk CYP3A4-induktor.

Netop fordi nedbrydningen af både Alopam og Buspiron går hurtigere end normalt, risikerer du ikke en for stor koncentration af Alopam og Buspiron i blodet, og du risikerer derfor heller ikke forhøjet blodtryk af at kombinere Buspiron og perikon.

Det, du risikerer, er en for lille koncentration af både Alopam og Buspiron.

Det, jeg er bange for i forbindelse med Alopam er, at den hurtigere nedbrydning vil give hurtigere opdukkende abstinenser, så du er nødt til at tage mere Alopam med de deraf følgende problemer med tilvænning og abstinenser.

Det, jeg er bange for i forbindelse med Buspiron, er, at en hurtigere nedbrydning vil betyde, at koncentrationen i dit blod er så lav, at du ikke får nogen virkning af Buspiron. (Og så tager du måske mere Alopam, med de problemer, det vil give…)

Jeg kan godt se, at du ingen som helst grund har til at tro på mig – en anonym person på nettet. Desværre kan vi jo ikke bringe aktive links her. Men du er jo vant til at søge på nettet, så du vil selv kunne finde oplysningerne. www.sundhed.dk har en side, der hedder ”Elimination og cytokrom P450-systemet”. Den vil du kunne finde, hvis du søger på relevante ord. Her kan du se, at Buspiron og benzodiazepiner som Alopam omsættes af CYP 3A4, og du vil kunne se, at perikon er nævnt som induktor af CYP3A4.

Du spørger mig, om jeg tror, at perikon ville kunne hjælpe dig igen.

Jeg har aldrig selv haft nævneværdige problemer med angst, og jeg har ikke hørt ret meget om positive erfaringer med brug af perikon mod angst. Men det kan jo være, fordi folk glemmer at skrive om det. (Til alle jer andre: Det er vigtigt at fortælle om de erfaringer, man har – positive såvel som negative).

Men hvis du skal have gavn af perikon igen, mener jeg i hvert fald, at det er vigtigt, at du holder op med at tage Alopam. Alopam er virkelig noget stads. Du skriver, at du ikke tager det som bolsjer. Nej, jeg er overbevist om, at du er ansvarlig og tænker dig om. Men som du selv skriver: ”når man har det svært”, og man har Alopam i huset, så kan Alopam lindre. Men det er kun som at tisse i bukserne for at holde varmen, desværre.

Mange hilsner

Irsten

Til Bennyst

Written by irsten 10. jul 2009 09:18

Hej Bennyst

Som du sikkert har læst undervejs i din søgen, så er der videnskabelige forsøg, der påviser, at perikon har bedre effekt mod depression end de almindelige lægeordinerede antidepressiver, og da der normalt ingen bivirkninger er overhovedet, er perikon en stor fordel frem for lægeordinerede antidepressiver ved depression.

Desværre er der ingen videnskabelige forsøg, der har beskæftiget sig med perikon og angst. Det betyder dog ikke, at der ikke skulle være nogen virkning af perikon ved angst. Det er bare ikke undersøgt videnskabeligt. Og desværre finder man stort set ikke beretninger, der fortæller om folks positive erfaringer med perikon. Det kan være, fordi folk ikke fortæller om det, når de er blevet raske og har glemt alt om deres angst, eller det kan være, fordi perikon ikke virker så godt mod angst. Jeg ved det ikke.

Du skriver, at du er blevet tilbudt Cipralex og kognitiv terapi mod stærk sygdomsangst. Du skriver, at du ikke tør tage Cipralex på grund af bivirkningerne.

Nej, netop i din situation kan det være lidt svært med de bivirkninger. Bivirkningerne plejer dog at klinge af i løbet af et par uger, men det er muligvis svært at udholde i din situation.

Hvis du ikke tager Cipralex, sker der jo ikke noget ved at afprøve perikon. Hvis der kommer en positiv virkning, vil den nok komme inden for 3-6 uger, og jeg vil tro, at du skal op på 3-4 kapsler dagligt af en styrke som apotekets mærke, der hedder Modigen. Der vil normalt overhovedet ikke komme bivirkninger, så du vil ikke kunne mærke, at du tager perikon, før en eventuel positiv virkning sætter ind.

Hvis du i forvejen tager anden medicin, må du først tjekke, om denne medicin kan forenes med perikon. Hvad du end gør, så tag ikke perikon og Cipralex sammen.

Mange hilsner

Irsten

Tak Irsten

Written by bennyst 10. jul 2009 12:06

Ja, der står som du selv er inde på er det svært og finde noget om Perikon og angst.

Det kan naturligvis ende med, at jeg får overtalt mig selv til og begynde med Cipralex. Jeg er rigtig glad for, at have fundet det her forum og læse andres indlæg - det eneste minus jeg kan finde ved disse debat forummer, er man typisk læser mere om bivirkninger end om positive oplevelser med antidepressiv medicin. Om det skyldes vi alle er bedst til og skrive om de negative ting og glemme de gode historier ved jeg ikke.

Jeg har da set enkelte ”rose” blandet andet Cipralex men når alt er taget i betragtning er der langt flere dårlige historier end gode, og netop de dårlige historier er man som Hypokonder bedst til at fange og holde sit fokus på.




Fra Muselille til Irsten

Written by Muselille 11. jul 2009 11:44

Hej Irsten

Tak for svar:-) Ja, jeg er hsp uden tvivl. Prøver virkeligt at forstå at leve så jeg ikke kommer ud over den grænse, der stresser. Det er en lang proces tror jeg. Nu efter 35 år uden at have taget det hensyn. Samtidigt håver jeg at opgøret med fortiden også vil kunne gøre mig lidt mindre hsp. Forstået på den måde, at jeg så måske får lidt større overskud til at tage mig af nutiden på en god måde. Men, det er jo ikke kun fortiden, der presser sig på. Går og venter på dom, om jeg skal på pension, eller fleks. har indtil sygemelding arbejde fuldtid. Lægerne mener pension!

Min søn, der er autist er også hsp i fl. test. det hænger nok sammen med hans autisme, eller også er det arveligt...?
Nå, men i hvert fald tak for lange og gode svar her på dp debat!!!!
Muselille

Til Chipchap

Written by irsten 19. aug 2009 20:10

Hej Chipchap

Nej, desværre, jeg ved ikke, hvad der ville være bedst.

Jeg giver dig ret i, at det er en dårlig ide at lave om på noget, lige før du skal til bryllup.

Hvad du end gør, så synes jeg, at det er bedst, hvis du ikke blander så mange ting sammen. Men det har jeg jo skrevet til dig før. Da vi skrev sammen sidst, tog du både Velzina, Buspiron og Alopam, og derudover havde du lige bestilt safranekstrakt. Dengang var jeg ret sikker på, at perikon ville nedsætte virkningen af Buspiron, og den opfattelse har jeg stadig.

Når apoteket sagde god for, at man kunne tage Velzina og Buspiron sammen, så er det nok, fordi det ikke er farligt at tage de to ting sammen.

Måske skulle du være en lille smule mere tålmodig, inden du går videre til at afprøve den næste slags. Jeg ved godt, at det er slemt at have det så skidt. Men hvis jeg har ret i, at Velzina nedsatte virkningen af Buspiron, så er der jo ikke noget at sige til, at Buspiron ikke virker. Jeg kan forstå, at du nu er trappet helt ud af Velzina for 14 dage siden. Hvis jeg var dig, ville jeg nok give Buspiron en chance mere.

Jeg har ikke noget kendskab til Valdoxan, ud over hvad jeg kan læse mig til. På Netdoktor skriver folk meget positivt om det. (www.netdoktor.dk, klik på ”Alle debatter”, klik derefter på ”Debatter om depression”, klik på ”Angst”, og du vil finde en debattråd om Valdoxan).

Du har ret i, at man tit hører, at Mirtazapin giver problemer med overvægt.

Jeg er ked af, at jeg ikke kan give et bedre råd. Jeg håber, at du finder en løsning.

Mange hilsner

Irsten

Svar

Written by irsten 1. sep 2009 11:50

Hej Anna

Nej, perikon giver ikke ekstra appetit og derfor heller ikke vægtøgning. Der berettes i det hele taget stort set ikke om bivirkninger ved perikon.

Mange hilsner

Irsten

Ikke nogen varig lysfølsomhed fra perikon!

Written by irsten 14. nov 2009 10:05

Hej Felina

Det lyder som en god ide at tage perikon i vinterhalvåret. Det er der mange, der gør.

Perikon giver kun problemer med øget lysfølsomhed, mens man tager det. Der er ikke tale om nogen varig ekstra lysfølsomhed.

Jeg håber, du får glæde af det.

Mange hilsner

Irsten

Tak for henvisningerne

Written by irsten 19. nov 2009 11:45

Hej L123456
Tak for oplysningerne. Jeg kan slet ikke huske, at jeg har bedt om oplysninger angående en metaanalyse. Når jeg har refereret videnskabelige undersøgelser, har der været tale om to forskellige: En tysk undersøgelse, hvor perikon har vist sig at være mere effektiv end de almindelige lægeordinerede antidepressiver, og en anden undersøgelse, hvor perikon har vist sig at være lige så effektiv som de tricykliske antidepressiver, som gives ved svær depression.

For andre interesserede vil jeg lige sige, at en metaanalyse, er en slags overordnet analyse og sammenfatning af alle de videnskabelige forsøg, der findes om et bestemt emne. Det er altså ikke et nyt videnskabeligt forsøg, men en analyse, hvor man ser på resultater af tidligere forsøg med perikon og drager en sammenfattende konklusion.

Og her har metaanalysen altså omfattet i alt 29 forsøg med i alt 5489 mennesker. Og det samlede resultat er, at perikon har en lignende effekt som standard-antidepressiver, men med færre bivirkninger.

I artiklen om interaktioner (altså det fænomen, at to slags medicin kan have uheldige virkninger, når de gives samtidig), lægger jeg mærke til en god formulering, som jeg vil bruge fremover:

”As a monotherapy, SJW has an encouraging safety profile”, altså ”Når perikon gives som eneste medicin, har perikon en opmuntrende sikkerhedsprofil.”

For det er jo først, når folk får andre slags medicin, at der kan komme problemer! Den artikel, du bringer, nævner 4 typer af medikamenter, som kan reagere uheldigt med perikon. Det er alt for lidt! Jeg kan oplyse, at min indlægsseddel til Modigen (sidst revideret i september 2008) opregner 11 medikamenter (herunder P-piller), som kan være problematiske i forbindelse med perikon.

Og egentlig er der ikke de store problemer med at regne ud, om en anden type medicin kan forenes med perikon. Man skal bare vide noget om, hvordan denne anden medicin bliver omsat i vores organisme. Hvis det hovedsageligt er leverenzymet med det mundrette navn CYP 3A4, der er ansvarlig for omsætningen, ja så kan der blive problemer, fordi perikon har den virkning, at det sætter ekstra fut i dette leverenzym.

Man behøver altså ikke at lave forsøg med folk for at finde ud af, om to slags medicin kan forenes. Man kan forudsige det på grundlag af viden om, hvordan de to slags medicin omsættes i vores organisme. Og jeg synes egentlig ikke, at dette problem behøver at virke afskrækkende på folk. Apotekets farmaceuter er meget behjælpelige med at rådgive om interaktionsproblemer, uanset hvilke typer af medicin eller naturmedicin, det drejer sig om. Apoteksansatte har ikke fordomme mod naturmedicin, for apoteket sælger jo perikon, og derfor er man interesserede i at give reel information.

Det er snarere læger, der i visse tilfælde har fordomme mod perikon. Jeg tror, at det skyldes uvidenhed. Jeg har været ude for temmelig mærkelige reaktioner fra lægeside:

1. Da, jeg skulle opereres, fortalte jeg narkoselægen, at jeg normalt tog perikon, men at jeg to uger tidligere var trappet midlertidigt ud af det, fordi jeg havde læst, at det var bedst at gøre før en operation. Narkoselægen sagde, at det var fuldstændig ligegyldigt, ”fordi perikon ikke har nogen som helt virkning”!

2. Da der skulle findes en ny blodtryksmedicin til mig, lovede hjertespecialisten, at han nok skulle tage hensyn til, at jeg i forvejen fik perikon. Men det glemte han. På recepten stod en type medicin (calciumantagonist), som jeg vidste, ikke kunne forenes med perikon. Da jeg protesterede, sagde han: ”Perikon ... det bruger vi ikke!”

3. Da jeg for et par år siden ville bede min læge om en recept på melatonin på grund af søvnproblemer, rakte hun mig en prøvepakke med Neurokan og forslog, at jeg skulle tage det i stedet for. Da jeg i forvejen vidste, at Neurokan er et perikon-produkt, blev jeg meget forundret. Jeg havde oplyst min læge om, at jeg siden 2002 havde tage perikon forebyggende mod depression. Men hun havde slet ikke noteret d

Resten af mit indlæg

Written by irsten 19. nov 2009 11:51

Nå, mit indlæg var en smule for langt. Her er resten:

Men hun havde slet ikke noteret det i journalen, og derfor kom jeg i den underlige situation, at hun nu tilbød mig et perikonprodukt. Det kunne jo godt have ført til problemer, hvis jeg ikke selv havde vidst, at det ikke er godt at få to perikonprodukter på én gang. Og hvorfor perikon skulle virke på søvnproblemer, står hen i det uvisse!

Men endnu en gang tak for henvisningerne

Mange hilsner

Irsten

Svar

Written by irsten 19. nov 2009 17:22

Hej L123456

Det forstår jeg ikke. Et ”abstract”, altså et resumé skal kunne give et dækkende indtryk af indholdet i en artikel. Jeg kan godt se nu, at der står, at disse interaktioner ”inkluderer” de fire nævnte, hvilket altså må betyde, at artiklens forfatter udmærket er klar over, at der er flere interaktionsproblemer end disse fire, hvilket der jo også er.

Derimod har jeg aldrig nogen sinde set, at perikon påvirker andre leverenzymer end CYP 3 A4. Hvilke?

Jeg har før læst hentydninger til dette P-glycoprotein, men jeg har aldrig set en tekst, der behandler problemet på en uddybende måde, hverken hvad angår almindelig lægeordineret medicin eller perikon. Jeg ville være meget glad, hvis du kunne forklare, hvad problemet går ud på i forhold til perikon.

Hvad angår din teori vedrørende det fænomen, at forsøgsresultaterne er lidt anderledes i Tyskland, så vil jeg gøre opmærksom på, at der er tale om såkaldt ”dobbelt-blinde” forsøg, i den forstand, at hverken lægerne eller patienterne har vidst, hvad den enkelte fik før bagefter. Ingen har vidst, om de fik placebo (altså en snydepille af kalk eller sukker) eller perikon eller et standard-antidepressivt middel. Derfor kan resultatet af undersøgelsen ikke være påvirket af, hvad man forventede.

Mange hilsner

Irsten

Svar

Written by irsten 19. nov 2009 20:51

Hej L123456

Jo, men når du har læst artiklerne, kunne du vel godt referere deres indhold – eller bare besvare de spørgsmål, jeg har stillet :o)

Sagen er, at jeg ligger her med voldsom forkølelse og feber. Det går selvfølgelig over, men det kunne jo være, at der var andre mennesker end mig, der var interesseret i emnet?

Jeg er overbevist om, at du godt må citere væsentlige sætninger eller besvare mine spørgsmål. Det er jo heller ikke alle, der kan læse engelsk. Derfor synes jeg, at det er en god ide at referere væsentlige ting på dansk.

Mange hilsner

Irsten

Nye oplysninger om perikon på hjemmesiden

Written by irsten 20. nov 2009 09:04

Hej alle interesserede

Jeg er dukket så meget frem af feberen, at jeg har fundet svar på i hvert fald ét af de spørgsmål, der pressede sig på i forbindelse med omtalen af metaanalysen fra Cochrane. Det viser sig, at Jemo-pharm, der står for perikon-produktet Modigen på deres hjemmeside har mange flere oplysninger, end der står på min seneste indlægsseddel.

Man finder disse oplysninger her:

http://www.jemo-pharm.dk/frame.cfm/cms/id=931/sprog=1/grp=5/menu=1/

Desværre kan vi jo ikke gøre links aktive her i dette forum, men man kan nøjes med at skrive www.jemo-pharm.dk og så klikke på ”Modigen” på den side, der kommer frem. Her vil man kunne se en lang række medicin, der ikke går sammen med perikon.

Angående disse leverenzymer, så står der, og jeg citerer:

”Perikon inducerer CYP3A4-enzymsystemet og muligvis CYP2C9 og P-glycoprotein og øger derved omdannelsen af et stort antal lægemidler, der metaboliseres via leveren.” På almindeligt dansk betyder det, at perikon griber ind og ændrer virkningen af bestemte lægemidler.

Det har været kendt i mange år, at perikon ændrer ved leverenzymet CYP3A4’s virkning. Men at det MULIGVIS også ændrer ved CYP2C9 er nyt for mig. I sundhedsmyndighedernes nyreviderede oversigt over den slags nævnes stadig kun perikons effekt på CYP3A4.

Man finder oversigten på www.sundhed.dk, og den hedder ”Elimination og Cytokrom P450-systemet”. Den nøjagtige internetadresse er:

https://www.sundhed.dk/applikationer/Applikation1.aspx?id=125.1&drugId=315043&serviceType=11

Alt dette er jo for særligt interesserede. Når man står med en depression, har man ikke energi til at sætte sig ind i den slags. Og så er det heldigvis sådan, at man kan nøjes med at vide følgende:

1. Hvis man ikke får anden medicin end perikon, er perikon det mest sikre valg mod en depression, mere effektivt end de fleste lægeordinerede antidepressiver og normalt uden bivirkninger.

2. Hvis man tager medicin for en anden sygdom, kan apoteket oplyse, om perikon kan bruges sammen med denne medicin.

3. Det er vigtigt, ved mistanke om depression, at man henvender sig til en læge og bliver grundigt undersøgt.

Mange hilsner

Irsten

Et svar

Written by irsten 10. dec 2009 17:51

Hej L123456

Du har tilsyneladende fundet svar på de fleste af dine spørgsmål, men jeg vil alligevel gerne kommentere dem:
1. Din læge har ret i, at man skal tage en højere dosis end angivet på pakken. Men det vidste du tilsyneladende i forvejen. Man skal tage det dobbelte, dvs. at man i stedet for 1-2 kapsler skal tage 3-4. Den gode engelsksprogede Internetside om perikon www. sjwinfo.org anbefaler 3 kapsler af en styrke som Modigen, dvs. 300 mg standardiseret perikonekstrakt, indeholdende 0,9 mg total-hypericin. Men jeg har selv i perioder taget 4 kapsler om dagen.
2. Jeg betaler 201 kr. for 150 Modigen, dvs. at man ved en dagsdosis på 3 kapsler betaler ca. 120. kr. om måneden, og ved en dagsdosis på 4 kapsler koster det ca. 160 kr. om måneden. Jeg har lidt svært ved at forstå, hvordan lægen kan mene, at det er sindssygt dyrt. Jeg ved ikke, hvad lægeordineret antidepressiv medicin koster nu om dage, men jeg ved, at tilskuddet skifter, alt efter hvornår på tilskudsåret man befinder sig, så jeg vil mene, at det er svært at sammenligne, fordi det er svært at regne gennemsnitsprisen for en måneds forbrug af f.eks. Citalopram ud.
3. Jeg forstår ikke, hvorfor det skulle være nødvendigt at sprede sin dosis ud på den måde, din læge taler om. I de senere år har jeg taget hele min dosis en times tid før jeg gene vil sove, fordi det skulle gavne nattesøvnen at tage det om aftenen. Men da jeg for snart 8 år siden startede på perikon, fordelte jeg min dosis i to portioner, som jeg tog morgen og aften. Jeg vil mene, at det er bedst at gøre det på den måde i begyndelsen, hvor kroppen skal vænne sig til perikon. Efter et stykke tid kan man godt tage hele sin dagsdosis på en gang. Jeg kigger lige på www.sjwinfo.org for at se, hvilke råd der gives dér.
Der står, at man kan tage det hele på én gang eller sprede det ud over tre gange. Kelly, som skriver siden, har også taget hele sin dosis om aftenen en times tid før sengetid.

Jeg har valgt perikonproduktet Modigen, fordi det er det produkt, apotekerne sælger. Jeg synes, at det har givet mig en tryghed, fordi jeg hele tiden havde den ekstra sikkerhed, at jeg kunne spørge farmaceuten på apoteket til råds. Jeg tager nemlig andre slags medicin, og jeg er jo nødt til at vide, om min anden medicin kan forenes med perikon.

Så vidt jeg ved, er indholdet i Neurokan identisk med det produkt, der blev anvendt ved det tyske forsøg. Det må være derfor, at din læge mener, at det er bedst at tage Neurokan. Tidligere har jeg haft den opfattelse, at Neurokan og Modigen var ens, hvad styrken angår, og at det derfor var ligegyldigt, om man vælger det ene eller det andet. Men når jeg slår op på produktresuméet for Neurokan, kan jeg læse mig til, at total-hypericin ligger på 360-840 mikrogram. Jeg forstår det sådan, at man ikke kan stole på, at indholdet altid er det samme, men at det svinger mellem disse grænser og faktisk altid ligger lavere end Modigens indhold af totalhypericin, som ligger på 0,9 mg (900 mikrogram). Desuden står der også et sted, at Neurokan er udgået fra leverandøren.

Det er vigtigt, at perikon-produktet altid er ens, og at dets styrke er tilstrækkeligt.

Af ovennævnte grund vil jeg helt klart anbefale Modigen frem for Neurokan.

Jeg håber, at det var svar på spørgsmålene.

Mange hilsner

Irsten

P.S. Jeg har ikke fået kigget i den henvisning til Sund forskning, som du har skrevet. Det vil jeg gøre senere.

Lidt forskelligt om perikon

Written by irsten 12. dec 2009 09:19

Hej L123456

I dette indlæg vil jeg gerne komme ind på nogle flere af de ting, du bragte på bane angående perikon. Jeg har også lyst til at kommentere dine bemærkninger om psykiatere, men jeg vælger at gøre det i en ny tråd her i forummet ”Behandling”, fordi dette emne – som du selv skriver – ikke har så meget med denne her debattråds emne at gøre.

Ja, det er svært at få vejledning om perikon af almindelige praktiserende læger. Noget kunne tyde på, at de efterhånden er blevet nødt til at indse, at perikon er effektivt til depression, men så finder de på alle mulige besynderlige problemer, sådan at de alligevel kan fortsætte med at fraråde brugen af perikon. Og det var jo også på grund af den slags besynderlige, opfundne problemer, at jeg startede denne tråd i sin tid.

Jeg har læst de sider på www. sund-forskning.dk, der handler om perikon, sådan som du foreslog. Og dér vil jeg gerne gøre opmærksom på følgende citat fra en af siderne:

”Forsøget viste, at du kan nøjes med at tage tabletterne én gang om dagen.” Der er tale om et af disse forsøg med perikon.

Angående Neurokan, så står der faktisk, at det udgår 1. april. Der står kun dato, ikke årstal, og da der ikke står noget om, hvornår siden er skrevet, er det lidt svært at gennemskue hvornår der er tale om. Men vi må gå ud fra, at Neurokan ikke kan fås mere. Og det var jo også, hvad jeg kunne se forleden dag. Neurokan er åbenbart blevet distribueret af Pharma Nord, men kan ikke længere fås.

Så vidt jeg kan se, var den eneste fordel ved Neurokan, at perikon-ekstraktet deri var det såkaldte WS 5570, som blev brugt i det meget omtalte tyske forsøg. Dengang dette forsøg blev offentliggjort i foråret 2005, var det en hel åbenbaring for mig, og jeg synes stadig, at det er et godt og banebrydende arbejde, der gav en god indsigt. Forsøget blev offentliggjort i British Medical Journal, og jeg har senere haft lejlighed til at læse nogle kommentarer og reaktioner på artiklen fra forskellige eksperter.

Jeg husker én ekspert, der i britisk Medical Journal kritiserede, at dette WS 5570 havde en styrke, der svingede mellem to grænseværdier. Dengang hæftede jeg mig ikke særligt ved kritikken, men da jeg forleden dag så Lægemiddelstyrelsens produktresumé vedrørende Neurokan, så jeg det sort på vidt, at Neurokans hypericin-indhold er/var svingende.

Så derfor mener jeg egentlig ikke, at det gør noget, at Neurokan er udgået!

Den side, du refererede til, nævner Calmigen som alternativ til Neurokan. Her på Depnet plejer vi at sige, at det er hip som hap om man vælger Calmigen eller Modigen. Men når jeg søger oplysninger på Calmigen i dag, ser jeg, at der tilsyneladende er mindst 2 Calmigen-produkter på markedet. Hvis du vælger Calmigen, skal det være den type, hvor hver kapsel indeholder 300 mg perikon-ekstrakt, der er standardiseret, så det indeholder 900 mikrogram totalhypericin.

Du nævner et sted i den ovenstående side, som sammenligner styrken af perikon med styrken af det antidepressive middel sertralin. Det sted har jeg også fundet. Der stod, at virkningen af 612 mg perikon-ekstrakt af typen STW 3 har ca. samme virkning som 50 mg sertralin. Men den oplysning hjælper os ikke, da vi ikke ved, hvor stærkt perikon af typen STW 3 er. Man kan muligvis finde ud af det på engelsksprogede Internetsider, men det orker jeg ikke lige nu.

Mange hilsner

Irsten