Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Dep. igen 3 gang

Written by hau 16. feb 2009 01:05

Hej

Så er den desværre gal igen, har dog fanget den i opløbet, så jeg tror ikke jeg når helt ned denne gang.

Har dog spørgsmål, lad mig høre jeres erfaringer.

Har de 2 forgående dep. fået "Akarin" Cipramil

1. gang kanon virkning gal og masser af overskud.
2. gang god virkning, men ekstremt træt hele tiden.

Nu skal jeg igang igen, er Cipramil måske ikke det rigtige valg, virkning ok, men kan ikke leve med den ekstreme træthed, den dræber al lyst til noget.

Ved godt at motion er en god ide, men når man bare ikke har overskuddet er det ikke nemt.

Hvad har i af oplevelse med Dep. medicin og træthed. Og hvad har hjulpet i jeres tilfælde

mvh haug

Dep. 3 gang

Written by hau 16. feb 2009 01:07

Der skal stå

1. gang kanon virkning GLAD og masser af overskud.

haug

Cipralex

Written by studerende21 16. feb 2009 09:00

Jeg havde en overgang ret god effekt af cipralex. Jeg fik små "anfald" af træthed, men ikke mere end at det var til at holde ud. Held og lykke med det :-)

det er meget individuelt.....

Written by tinamusen 16. feb 2009 17:25

Jeg har prøvet efexor depot - seroxat - cipramil og får nu cipralex.... det er jeg okay med, men får også en meget høj dosis af det... jeg er også kronisk depressiv, har fået medicin i omkring 8 år, men været syg i 24 år.... Det kan sagtens skyldes depressionen at du er træt....

Tina

Virkningen af medicin er individuel!

Written by irsten 17. feb 2009 09:27

Hej Hau

Jeg synes, at det er fint at udveksle erfaringer om medicin. Men jeg vil lige minde om, at

• depressioner er forskellige af type

• årsagerne til depressioner er forskellige fra person til person

• de forskellige slags medicin virker forskelligt på forskellige mennesker. F.eks. er der nogle, som på grund af en arvelig betinget mangel på et leverenzym nedbryder medicinen langsommere, og de vil blive mere syge ved en ganske normal dosis af den type medicin, som deres lever vanskeligt kan nedbryde.

Medicin, som virker fint på den ene, uden nævneværdige bivirkninger, kan derfor give store problemer for andre.

Jeg kan forstå, at træthed har været dit største problem i forbindelse med depressionsbehandling.

Der kan være mange forskellige årsager til den træthed, herunder selvfølgelig at det kan være en bivirkning ved medicinen, eller det kan være en del af depressionen.

Når du skal bede en læge om medicin, er det vigtigt, at lægen tager hensyn til, at det ikke må være en type medicin, der erfaringsmæssigt giver træthed. Nogle depressive er jo rastløse og urolige og har svært ved at sove. Derfor kan de drage nytte af antidepressiv medicin, der har en søvndyssende og trættende virkning, men den type er jo ikke noget for dig.

Men derudover er det også vigtigt, at du får foretaget blodprøver, så det kan konstateres, om du har ernæringsmæssige mangler. F.eks. kan jernmangel, folinsyremangel og B12- vitaminmangel være årsag til både depression og træthed, og D-vitamin-mangel kan være årsag til træthed og tilsyneladende også til depression. Lavt stofskifte kan være årsag til både depression og træthed.

Alle disse ting kan nemt og enkelt afsløres ved en blodprøve.

I øvrigt er det en god ide at spise sundt og tage et tilskud af vitaminer og mineraler og fiskeolie. Fiskeolie kan ikke helbrede en depression, men det styrker helbredelsesprocessen og anbefales faktisk af en kendt psykiater som Poul Videbech.

Jeg har selv et problem med træthed, som opstod efter årelang og længe uopdaget jernmangel. Jeg har gennem årene forsøgt mange ting. Mit nyeste initiativ er at spise et mere solidt morgenmåltid, gerne med kød og grønsager, hvis jeg har det, ellers et stykke groft rugbrød med f.eks. fisk. Det hjælper til at holde blodsukkeret mere stabilt igennem dagen. Det forlyder, at svingende blodsukker kan have sammenhæng med depression og i hvert fald med træthed.

Angående motion, så er det vigtigt at lade være med at bebrejde sig selv, hvis man under en depression ikke magter det helt store. Men det er klart, at det er en god ide at komme ud at røre sig i den friske luft og i lyset. Naturen har en helende effekt. Bevægelse har en helende effekt. Lyset har en helende effekt.

Følsom mand skriver, at der er ”ingen grund til at tilføre kroppen noget, du indeholder i forvejen”. Jeg forstår det sådan, at du, Følsom mand, mener, at Hau kan gøre noget selv (uden medicin), sådan at medicin kan undværes. Men det har Hau jo netop forsøgt, og det går ikke mere.

Personligt er jeg nødt til at tage et antidepressivt middel (perikon), i hvert fald størstedelen af året. Det vil jeg nok være nødt til at tage resten af mit liv. Selv om jeg har gjort meget for at finde ud af, hvad der har udløst mine depressioner (psykolog), er det ikke tilstrækkeligt. Folk er forskellige, depressioner er forskellige.

Mange hilsner og held og lykke til dig, Hau

Irsten

Hej Følsom Mand

Written by irsten 20. feb 2009 12:51

Hej Følsom Mand – herligt navn, for resten!

Jeg kan give dig ret i de fleste af de ting, du skriver, især tanken om kroppens selvhelbredende evner og vigtigheden af at gøre noget ved årsagerne til depressionen.

Der er vist ingen her i dette debatforum af dem, der har fulgt med i, hvad jeg skriver, der er i tvivl om, at jeg utrætteligt skriver, at man skal sørge for at spise sundt og motionere og få tilstrækkeligt med lys. Og at man desuden skal blive undersøgt for, om der kunne være fysiske årsager til depressionen, f.eks. mangler på vigtige næringsstoffer eller lavt stofskifte.

Derimod er jeg uenig med dig, når du skriver, at du tvivler på, at depressioner er så grundlægende forskellige. Så vidt jeg kan se, er det et af de største problemer vedrørende behandling af depression, at lægerne ikke skelner mellem forskellige typer af depression og heller ikke sørger for, at behandlingen bliver tilpasset depressionens art og sværhedsgrad.

Jeg tvivler ikke på, at det er godt at røre sig. Derimod tvivler jeg på, at man kan helbrede en svær depression med motion.

Rådet angående motion er stadigvæk godt. Man skal bare passe på, at man ikke giver dybt depressive skyldfølelse over, at de ikke uden videre kan helbrede sig selv. Man kan nu engang ikke løfte sig selv ved at trække opad i sit hår, og noget lignende gælder i tilfælde, hvor depressionstilstanden er meget svær.

Problemet er, at man nogle ganger bedømmer andres situation ud fra sine egne oplevelser og erfaringer. Men hvis der er tale om forskellige tilstande, kan ens egne erfaringer ikke uden videre bruges på andres situation.

Mange hilsner

Irsten