Kostens betydning for psykisk sundhed
Written by
irsten
4. jan 2010 21:08
Hej alle
Jeg sad og surfede lidt og stødte tilfældigt på denne Internetside, der handler om kostens betydning for psyken:
http://www.spisbare.net/1/madellerglad
Jeg håber, at der er nogle, der kan bruge det.
Mange hilsner
Irsten
P.S. For at forebygge misforståelser, så vil jeg lige sige, at jeg ikke tror, at depression altid skyldes forkert kost eller mangel på vigtige næringsstoffer. Sådan er det ikke. Men jeg tror, at man kan hjælpe sig selv meget ved at spise en kost, der er gavnlig for psyken.
Interessant
Written by
studerende21
4. jan 2010 23:45
Det lyder da spændende. Nej depression handler ikke altid om dårlig kost, men jeg tror, man kan gøre meget ved at give krop og hjerne ordentlig næring. Da man som depressiv ikke har den vilde energi, er maden en ting, man kan bruge lidt krudt på. Så kan man på den måde måske få det lidt bedre. Det er da et forsøg værd.
Sådan laver din organisme den nødvendige serotonin
Written by
irsten
5. jan 2010 09:49
Hej igen
Jeg har endnu et link, som jeg synes, er vigtigt:
http://friskehuset.com/media/Mia%20Damhus.%20Kostogpsyke%20fam.pdf
Desværre kan vi ikke bringe aktive links her på Depnet. Måske er den letteste metode til at få linket frem at søge på www.google.dk under ”kostogpsyke” (altså uden mellemrum), så kommer ovenstående Internetside frem som første hit.
Der gives mange vigtige oplysninger på ovenstående Internetside. I en tidligere tråd her i forummet ”Behandling” har jeg omtalt, at vores organisme skal bruge forskellige vitaminer og mineraler, for at den kan danne de signalstoffer, der er så vigtige for vores psykiske sundhed. (Se den tråd, som Ålborgfyr startede under overskriften ”Offentlig psykolog vs privat psykolog”).
De signalstoffer, der især er vigtige, i forbindelse med depression, er serotonin og noradrenalin. Jeg har især været optaget af noradrenalin, fordi det tilsyneladende er det signalstof, jeg har haft flest problemer med. Derfor kendte jeg ikke lige til, hvilke mineraler og vitaminer, der er vigtige for dannelsen af serotonin. Jeg forsøgte at finde den bog af Marianne Fjordgård, hvor oplysningerne står, men den var udlånt på biblioteket.
Normalt er det serotonin, man fokuserer mest på i behandling af depressioner. De almindelige lægeordinerede antidepressiver, som f.eks. Cipramil og Cipralex og deres kopier, virker ved at forøge tilstedeværelsen af serotonin. Man er dog også begyndt at fokusere på melatonin, som er stærkt i familie med serotonin, og som er et hormon, der regulerer vores søvn og døgnrytme.
Nå, men i ovenstående Internetside er der et skema, hvor man kan se følgende:
1. For at vores organisme kan danne serotonin ud af maden, er det nødvendigt, at der er B6-vitamin, folinsyre og magnesium til stede.
2. For at vores organisme kan danne melatonin ud af serotonin, er det nødvendigt, at der er B5, B12 og folinsyre til stede.
Ifølge de oplysninger, der gives, er der stor risiko for, at ovenstående livsvigtige omdannelser, ikke forløber optimalt, fordi det anslås, at:
1. 25 % af befolkningen har for lidt B6
2. mere end 40 % af befolkningen har for lidt magnesium
3. ca. 85 % har for lidt folinsyre
Desuden fortæller ovenstående Internetside, at vores hjerne består af ca. 60 % fedt. Hos en befolkning, der i årevis er blevet advaret mod at spise fedt, er det klart, at hjernen kommer til at mangle de livsvigtige sunde fedtstoffer, som den skal bruge til at opretholde psykisk sundhed. Der er selvfølgelig ikke tale om, at man skal begynde at spise store mængder af fedt, men blot sikre sig, at man får livsvigtige, uspolerede og sunde fedtstoffer i tilstrækkelig mængde.
Mange hilsner
Irsten
Svar til L123456
Written by
irsten
5. jan 2010 12:32
Hej L123456
Det, jeg ønskede at gøre opmærksom på med mit link, var, at der kan være deciderede næringsstofmangler, som gør, at man ikke kan producere tilstrækkeligt med serotonin og noradrenalin.
Da jeg i sin tid læste Marianne Fjordgårds bog, var det den type oplysninger, som jeg interesserede mig mest for. Jeg tror ikke, at man som depressiv har overskud til at følge bestemte diæter.
Men jeg tror, at de fleste har overskud til at bede lægen om at undersøge, om der er mangel på jern, D-vitamin, B12-vitamin og folinsyre. Disse undersøgelser burde lægen af sig selv foretage ved mistanke om depression. Men hvis lægen ikke foretager undersøgelserne på eget initiativ (det gjorde han ikke i mit tilfælde og heller ikke i Ålborgfyrs tilfælde), så er man nødt til at bede lægen om at gøre det.
Jeg kan ikke helt genkende det, du refererer af indholdet fra Marianne Fjordgårds bog, men det er nogle år siden, at jeg har læst den, så det kan være derfor. Sådan som jeg husker bogen, så er der i en almindelig kost rigeligt med proteiner og kulhydrater til, at man kan danne både serotonin og noradrenalin. Det er ikke dér, problemet ligger. Det er mangler på vitaminer og mineraler, der er problemet (sådan som i mit tilfælde, hvor jeg manglede jern). Og flere af mangeltilstandene kan en almindelig praktiserende læge påvise.
Mit ærinde er at flytte fokus over på ting, der er nemmere at overskue.
Jeg husker Marianne Fjordgårds bog som meget god og oplysende. (Det var i hvert fald en vigtig oplysning for mig, at der skal bruges blandt andet jern for at organismen kan danne det vigtige signalstof noradrenalin!) Men jeg tror ikke, at bogen dur til folk, der står midt i en depression. Der er for mange detaljer.
Det var derfor, at jeg blev så glad, da jeg fandt den ovenfor omtalte Internetside, hvor man nemt og overskueligt kan se, hvilke betingelser, der skal til, for at organismen kan danne serotonin og melatonin ud fra en normal kost.
For en sikkerheds skyld vil jeg lige sige, at mine henvisninger ikke skal forstås som en opfordring til at opgive antidepressive midler. Gør endelig ikke noget overilet. Men det er en god ide at få undersøgt, om man har ernæringsmæssige mangler.
Mange hilsner
Irsten
P.S. Dit seneste indlæg hjalp lidt på det: Altså at byggesten til signalstoffer stammer fra protein, men at kulhydrater også skal være til stede. Men sådan som jeg ser det, vil de flestes kost indeholde tilstrækkeligt med både protein og kulhydrater.
Uddybning af mit synspunkt
Written by
irsten
5. jan 2010 20:55
Hej L123456
Jeg har hele mit voksne liv levet meget sundt og desuden taget en daglig vitamin- og mineralpille. Årsagen til, at jeg kom så alvorligt i underskud med jern, var, at jeg havde kraftige menstruationer, der skyldtes fibromer på livmoderen. Desuden har jeg senere fundet ud af, at den blodtryksmedicin jeg fik og stadig får, er kendt for at kunne give blodmangel.
Min læge kendte til de kraftige menstruationer og til mine fibromer, og han vidste naturligvis, at jeg fik den pågældende blodtryksmedicin. Alligevel undlod han at tjekke mig for jernmangel, da jeg fik den ene depression efter den anden. Og når jeg bad om hjælp for min træthed, hvilket jeg gjorde regelmæssigt igennem to år, afviste han mig med den begrundelse, at mine træthedsproblemer skyldtes ”noget psykisk” eller måske overgangsalder.
Desværre tror jeg ikke, at jeg er et specielt tilfælde. Det er blevet et helt modefænomen hos praktiserende læger at afvise folk med, at de nok bare har ”ondt i psyken”.
Og desværre tror jeg ikke, at normal kost er helt fyldestgørende. For hvad er normal kost? Er det den kost, der anbefales af eksperterne? Og hvor mange spiser, som eksperterne anbefaler?
Jeg tror dog, at der er proteiner og kulhydrater nok i de flestes kost til at danne signalstoffer. Problemet er de særlige vitaminer og mineraler, der også skal bruges til at danne serotonin, melatonin og noradrenalin. Jeg aner ikke, hvilket grundlag Mia Damhus har for f.eks. at sige, at ca. 85 % af befolkningen mangler folat (folinsyre). Men jeg er overbevist om, at hun har ret i, at mange mangler det.
Desuden er jeg overbevist om, at mange kvinder mangler jern, og eksperter anslår, at ca. 45 % af danskerne mangler D-vitamin. Jeg er dog endnu ikke helt klar over årsagen til, at D-vitaminmangel kan føre til depression. D-vitamin skal jo tilsyneladende ikke bruges til dannelse af de vigtigste signalstoffer.
Jeg tror, at vores mad bliver forringet af udpining af jorden, lang transporttid fra jord til bord, tilsætningsstoffer, og fordi mange spiser industriforarbejdede fødevarer, i stedet for selv at lave maden af friske råvarer. Derudover tror jeg, at det er et stort problem, at mange er blevet fedtforskrækkede. Jeg synes ikke, at der er tilstrækkeligt fokus på disse problemer
For mig var det et stort detektivarbejde at finde ud af, hvorfor jernmangel kan give så store problemer. I den forbindelse var Marianne Fjordgårds bog en stor hjælp. Jeg synes, at hendes bog er værdifuld, fordi man får fyldestgørende forklaringer. Men jeg tror ikke, at man under en depression orker at læse en hel bog, og man orker heller ikke at følge særlige diæter.
Men jeg mener heller ikke, at det er nødvendigt at følge særlige diæter. Når jeg bragte henvisningen til Mia Damhus’ Internetside, så var det, fordi hun forklarer tingene på en kort og overskuelig måde, så man kan se, hvorfor disse vitaminer og mineraler er så vigtige.
Og ja, jeg synes, at det skulle være helt normal praksis, at de praktiserende læger af sig selv tager de relevante blodprøver ved mistanke om depression.
Mange hilsner
Irsten
Årsagen til D-vitaminets betydning ved depression
Written by
irsten
6. feb 2010 08:45
Hej alle interesserede
Nu har jeg fundet ud af, hvorfor D-vitamin-mangel kan være (medvirkende) årsag til depression.
Som vi har skrevet i denne tråd, så dannes hjernens vigtige signalstoffer ud fra protein i maden. For at omdannelsen kan ske, er det nødvendigt med tilstedeværelse af flere vigtige vitaminer og mineraler, som f.eks. B-vitaminer, magnesium og jern. Det er desuden også vigtigt, er der er noget kulhydrat til stede.
Men jeg kunne ikke se nogen steder, at D-vitamin er nødvendigt, for at organismen kan danne signalstoffer. Alligevel er det påvist, at der kan være en sammenhæng mellem D-vitamin-mangel og depression.
Årsagen er, at det vigtige signalstof noradrenalin kan dannes på mere end én måde. Det dannes ikke udelukkende af madens protein for derefter at blive transporteret til hjernen. Noradrenalin optræder foruden som signalstof i hjernen også som hormon. Vi kender jo alle til hormonet adrenalin, som er beslægtet med noradrenalin. Både noradrenalin, adrenalin og dopamin dannes også i binyrerne, og det er her, D-vitaminet indgår ved dannelsen.
Husk derfor at blive tjekket hos lægen for vitamin- og mineralmangel ved mistanke om depression. Man siger, at 45 % af alle danskere mangler D-vitamin.
NB Jeg påstår ikke, at alle depressioner skyldes næringsstofmangel. Jeg mener, at depression skyldes belastninger, og belastninger kan være både psykiske som stress, traumatiske begivenheder, uhensigtsmæssig adfærd, der slider på modstandskraften, og fysisk/biologiske som næringsstofmangler. Jeg vil tro, at det er almindeligt, at der er flere medvirkende årsager til en depression. Det har der i hvert fald været hos mig.
Men netop vitamin- og mineralmangel er nemt at påvise og nemt at gøre noget ved. Det er straks sværere at gøre noget ved en belastende og energikrævende adfærd, som man har fået indlært i barndommen og fortsætter med i voksenlivet. Det kan kræve lang tids bekostelig psykologhjælp, hvorimod et glas jernpiller eller et glas D-vitamin-piller er meget billigt.
Mange hilsner
Irsten