Debatindlæg

Debatforum:  Tips til andre

hjælp ønskes

Written by Anonym 27. mar 2010 07:54

Jeg har nogle problemer med søvnen, eller ved ikke om det er problemer, men noget der går mig meget på psykisk.

Jeg fik for 1½mdr siden stillet diagnosen stress, depression og livskrise. Efter det er jeg begyndt at have nogle søvnproblemer.
Før jeg fik "problemer" sov jeg kl 12-1 tiden, og vågnede ved 10-11 tiden. Så jeg fik altså en 9-10 timers søvn. Var glad for den rytme, og følte mig udhvilet når jeg vågnede, og kunne klarer dagen.
Så begyndte jeg at vågne ved 6-7 hver morgen her for 1 mdr siden, og det er hårdt når man så først falder i søvn ved 12-1 tiden, så det slet ikke nok timer for mig. Så jeg begyndt at sove ved 22-23 tiden, så jeg får de der 7-8 timer, men vågner stadig kl 6-7 og er slet ikke udhvilet. Føler mig træt og uoplagt og føler jeg ikke har sovet nok.
Har prøvet forskellige ting, at lave øvelser når jeg vågner for at sove videre, lytte til søvndyssende musik, forskellige "tæl får" øvelser, samt meditation. Intet af det virker. Hvis jeg er heldig at falde hen igen sover jeg meget let, og det hjælper mig overhovedet ikke.
Har nu gået ledig i 1 år her d. 3 april, og har sovet fucked i den periode, i 3 måneder sov jeg ik før kl 5 om morgen og stod op kl 15 næste dag. Men vendte det da det er en meget unaturlig søvnrytme.
Jeg ville gerne kunne sove de 9-10 timer igen, da jeg har gjort det det meste af mit liv, og har følt mig udhvilet så. Tror bare min krop har brug for det ekstra søvn? Da jeg gik i skole fik jeg måske 8 timer om natten, men sov så 1-2 timer om eftermiddagen når jeg kom hjem, og kunne så stadig falde i søvn om aften.
Nu kan jeg ikke rigtig sove om eftermiddagen. Blunder max hen ½times tid, men har jeg overhovedet ikke kunne før.

Nogle der har nogle gode råd eller visdomsord? Min læge mener ik jeg skal have noget medicin da jeg jo sagtens kan falde i søvn om aften.

Der er hjælp at hente!

Written by irsten 27. mar 2010 09:55

Hej Felixa

Heldigvis er der hjælp udefra til os, der vågner alt for tidligt :o)

I nat skifter vi til sommertid. Og det betyder, at vi, der f.eks. plejer at vågne klokken 6 om morgenen, og synes, at det er lige tidligt nok, i morgen vil vågne til mere normal tid, nemlig klokken 7.

Sådan som jeg forstår det, så har du 3 problemer med din nattesøvn:

1. En forskubbet døgnrytme
2. Du føler dig træt og er langtfra udhvilet efter søvnen
3. Du har behov for at sove i 9-10 timer

Sommertiden vil hjælpe dig med at løse problem nr. 1. For mit vedkommende gør det mig sådan set ikke noget, at jeg vågner så tidligt, især ikke nu, hvor solen står tidligere og tidligere op. Alligevel glæder jeg mig til at få en mere normal søvnrytme, for det betyder jo, at jeg kan holde mig oppe lidt længere om aftenen.

Angående problem nr. 2, så vil jeg spørge dig, om du i forbindelse med, at du fik diagnose på stress, depression og livskrise fik taget blodprøver? Det er MEGET nødvendigt, men nogle læger ”glemmer” det.
Sagen er jo, at depression sagtens kan være udløst af vitamin- og mineralmangel eller af lavt stofskifte.
Det gælder ikke for mig, vil du måske sige, for min depression er udløst af stress og livskrise.

Men der kan altså sagtens være flere årsager til en depression, og når man har stress, forbruger kroppen flere vitaminer og mineraler, end hvis man ikke har stress. Det er især B-vitaminer og magnesium, der forbruges mere af ved stress, og du kunne evt. forsøge at tage tilskud af magnesium og B-vitaminer lige inden du går i seng. Der er mange, der siger at det hjælper på nattesøvnen.

Flere af de almindeligste vitamin- og mineralmangler – dem, som også kan udløse en depression – f.eks. jernmangel og D-vitaminmangel, viser sig blandt andet ved træthed. Og jernmangel giver desuden søvnforstyrrelser.

Hvis jeg var dig, ville jeg sikre mig, at lægen har taget alle de blodprøver, der er nødvendige. Det vil foruden blodprøve til undersøgelse af jernstatus og stofskifte sige D-vitamin-status, samt folinsyre og B12.

Selv har jeg også døjet med stress og gør det somme tider stadig. Det har også givet søvnforstyrrelser. Jeg bruger i perioder baldrianpiller. De kan købes på apoteket, og de hjælper mig, hvis jeg sover for lidt.

Angående problem nr. 3, altså at du har brug for 9-10 timers søvn, så vil jeg sige, at folk er forskellige, og hvis du sagtens kan få tiden til at slå til, er det jo ikke noget problem at sove så mange timer væk. Og når du bliver rask, vil du kunne sove igen. Men jeg vil lige fortælle dig, at jeg før i tiden også havde brug for mange timers søvn. Jeg vil tro, at jeg har haft jernmangel i mange år, og det har så med mellemrum og i kombination med stress og belastninger udløst den ene depression efter den anden. Min læge undersøgte mig ikke for jernmangel, for han troede – ligesom formodentlig mange andre – at en depression kun kan have én årsag, og i mit tilfælde mente han, at årsagen var så tydelig, at han ikke behøvede at undersøge noget. Det var en stor fejl.

Efter at det blev opdaget, at jeg havde en katastrofal jernmangel, og jeg begyndte at tage jernpiller, faldt mit søvnbehov betydeligt, og jeg kan i dag klare mig med 6-7 timer. Jeg vil tro, at det samme kan gøre sig gældende, hvis det er D-vitaminer, man mangler.

Hvis jeg var dig, ville jeg også tage fiskeolie. Det vil også hjælpe på stress og depression.

Jeg ved ikke, om det var visdomsord, men der er i hvert fald hjælp at hente for dig. Forsøg dig frem.

God bedring

Irsten

testet

Written by Anonym 27. mar 2010 11:07

jeg er testet for blodprocent (jern) og har fået testet stofskifte og kolestorol. Alt er normalt der, dog ikke fået testet andet vitaminer osv. Men måske skulle jeg det..

Jeg køber i dag sovebriller som gør det mørkt når jeg sover, for vågner jo faktisk når solen står op. så vil lige prøve det, de koster kun 40kr..

Fiskeolie hjælper? Har jeg aldrig hørt før, men vil da gerne prøve det. hvis det virker er det det værd.. hmm.. tage piller inden jeg sover, ved ikke hvor glad jeg er for det. for kan man ikke få for mange vitaminer?

Har du sovet godt?

Written by irsten 28. mar 2010 12:07

Hej Amilia

Hvordan har du sovet i nat?

For mit vedkommende gik skiftet til sommertid som forventet. Jeg vågnede i morges, da mit ur viste 5.45 og stillede straks uret frem til 6.45. Så nu er min døgnrytme blevet bedre for mig. Jeg håber, at det samme er sket for dig.

Det er godt, at du har fået stofskifte og blodprocent tjekket. Men hvis jeg var dig, ville jeg bede lægen om at tjekke i hvert fald D-vitamin-niveauet. Det er jo en kendt sag, at D-vitamin-mangel kan være årsag til depression, og mange mennesker mangler faktisk D-vitamin efter en lang og mørk vinter.

Du skriver ikke, hvilken behandling du får for din stress og depression. Men det er klart, at både stress og depression kan give søvnforstyrrelser. Når jeg nævner eventuelle vitamin- og mineralmangler, så er det, fordi det er vigtigt at tjekke den slags allerførst, før den øvrige behandling. Vitamin- eller mineralmangel kan man jo nemt, hurtigt og billigt gøre noget ved, hvorimod det straks er vanskeligere og dyrere at få psykologisk hjælp. Og en psykolog kan ikke gøre noget ved D-vitamin-mangel!

Når jeg nævnte fiskeolie, så er det, fordi den kendte psykiater Poul Videbech giver depressive råd om at tage fiskeolie. Det er sådan set ikke, fordi jeg har nogen viden om, at fiskeolie direkte skulle hjælpe på søvnforstyrrelser. Men fiskeolie har en gavnlig virkning på depression. Videbech skriver, at selv om fiskeolie i sig selv nok ikke kan kurere en depression, så vil fiskeolie hjælpe den øvrige behandling til at virke. Og når depressionen går over, får du i hvert fald ikke søvnforstyrrelser fra den!

Du skriver:

”Jeg tager piller inden jeg sover, ved ikke hvor glad jeg er for det, for kan man ikke få for mange vitaminer?”

Nu skriver du ikke, hvad det er for piller, du tager, inden du lægger dig til at sove. Er det antidepressiv medicin? For det er vel en god ting, når bare det virker. Hvis det er en almindelig god kvalitetsvitaminpille, som du tager, inden du sover, så er det jo fint. Men du kan sagtens tage magnesium og B-vitamin ud over en sådan vitaminpille.

Angående vitaminer, så ser man for tiden i medierne advarsler mod at tage for mange. Og det er da også rigtigt, at enkelte af vitaminerne, nemlig de fedtopløselige som A og D og E-vitamin kan man få for mange af. Men det har vist sig, at behovet for D-vitamin er langt større, end men tidligere mente. De vandopløselige som B og C er ikke noget problem, for man tisser bare det overskydende ud. Faren ved vitaminer er vildt overdrevet. Jeg ved ikke, hvorfor disse selvbestaltede eksperter advarer så voldsomt mod vitaminer. Der sker flere tusind dødsfald i Danmark hvert år på grund af lægeordineret medicin. Det taler man stort set aldrig om. Der er aldrig registreret dødsfald i Danmark på grund af vitaminer.

Så nej, man kan vanskeligt få for mange vitaminer. Visse typer af lægeordineret medicin giver endvidere vitamin- og mineralmangel, og stress betyder som sagt, at man forbruger mere af især magnesium og B-vitaminer. Folk fortæller, at de får en langt bedre søvn, hvis de tager magnesium og B-vitaminer før sengetid. Endvidere kan jeg stærkt anbefale baldrian, som blot er ekstrakt af en plante og ikke er vanedannende.

Mange hilsner

Irsten

hov

Written by Anonym 30. mar 2010 08:28

Havde helt glemt at svarer dig må du undskylde..
Tjah første morgen sov jeg til 7.17, men så dagen efter var den igen 6... Ret træls.
I dag vågnede jeg dog først kl 7.30, men havde også været vågen 1 time kl 2, og 1 time igen kl kvart i 5 ca(her tog jeg mine sovebriller på). Så ved ikke om jeg sov længere fordi jeg var vågen lige inden 6, eller om det er sovebrillerne...
Jeg har haft en sygt hård nat i nat, og det hele står også i min dagbog.

Jeg ringer til lægen om ½ time og beder få testet D-vitamin, folinsyre og B-12 mangel.

Jeg tager ikke nogle piller inden sengetid, men du foreslog jeg skulle derfor jeg spurgte, fik nok bare formuleret det ret forkert. Eneste jeg tager (Startede i går), er en almindelig multivitamin, og en fiskeolie tablet (efter du anbefalede det).

Behandling går jeg kun til psykolog, og det har rigtig god virkning for mig. Jeg får ingen medicin, da vi helst vil undgå hvis jeg kan klarer det uden! :)