Nu har jeg reageret!
Written by
irsten
5. apr 2010 07:49
Hej alle interesserede
For nogen tid siden startede Louise en debat, hvor hun skrev, at hun var lidt træt af psykiaternes råd her i Depnets brevkasse. Dengang besluttede jeg, at jeg ville reagere, når der kom svar i brevkassen, som virkede urimelige. Og det har jeg nu gjort. I kan se min mail-udveksling med Depnet nedenfor. Jeg havde ikke regnet med, at min mail ville blive offentliggjort, for Depnet er selvfølgelig nødt til at prioritere spørgsmål fra spørgere, der selv har et problem, højere end folk, der vil protestere mod et svar, der er blevet givet tidligere. Men Bodil Andersen kunne da godt have svaret på mit spørgsmål i stedet for at tale udenom!!!
Jeg bringer her hele mail-udvekslingen. (Desværre er det lidt langt, så jeg bliver nok nødt til at dele det i flere indlæg):
”Kære DepNet bruger,
Du har stillet et spørgsmål til DepNet.
Emnet er: henvendelse til Bodil Andersen angående hendes bes
Spørgsmålet er:
Kære Bodil Andersen
Af og til bliver jeg rystet over de svar, der bliver givet til syge mennesker her i brevkassen.
Det værste var, dengang en af psykiaterne reagerede på et spørgsmål fra en spørger, der fortalte, at hun var ”cutter”, ved at skrive: ”Det lyder interessant, er der tale om et skib?”
Jeg har aldrig reageret direkte til den pågældende besvarer før, men det vil jeg gøre nu.
I dine svar, Bodil Andersen, synes jeg, at det er en god ting, at du som regel opsummerer spørgerens situation ud fra det, den pågældende har skrevet. Men i det svar, jeg blev så rystet over, drager du helt andre konklusioner end de mest nærliggende ud fra de symptomer, som spørgeren har.
Der er tale om et spørgsmål, der er indsendt den 12. marts med overskriften ”Emne: Angst eller depression, allergisk over for lykkepiller”
Det mest nærliggende må da være, at spørgeren lider af en eller anden næringsstofmangel! Når vedkommende er totalt udmattet og har ondt i alle muskler, må den mest nærliggende årsag vel være D-vitaminmangel.
(mailen fortsættes i næste indlæg)
Fortsættelse af indlæg
Written by
irsten
5. apr 2010 08:00
I nedenstående henvisning kan man læse følgende om symptomerne på D-vitaminmangel:
”Symptomer ved D-vitaminmangel kommer typisk snigende over måneder til år, efterhånden som patientens D-vitaminmangel forværres. De almindeligste symptomer i starten er almen træthed og muskelsmerter rundt i kroppen og ofte lokaliseret til specielt lår, læg og skulder- nakkemuskler, samt eventuelt krampetendens i arme eller ben og prikkende, stikkende, brændende eller sovende fornemmelse i fødder, hænder og rundt om munden.”
Som det efterhånden må være alment kendt, er D-vitamin-mangel en hyppig årsag eller medvirkende årsag til depression, som den pågældende spørger nu angiveligt også har fået symptomer på, foruden angst.
http://www.osteoporose-f.dk/index.php?id=68
Selv om der i ovenstående henvisning står, at den sovende fornemmelse plejer at forekomme omkring munden, så er der vel ikke noget i vejen for, at fornemmelsen kan forekomme i tungen, sådan som hos spørgeren!
Jeg ved godt, at du som læge og psykiater må antage, at en person, der er blevet henvist til en psykiater, forud må være blevet undersøgt for fysiske årsager til det psykiske problem. Men det kan man ikke uden videre antage.
Jeg har selv haft gentagne depressioner, og der er aldrig nogen læger, der har taget blodprøver i den anledning. Jeg er gentagne gange blevet henvist til psykiatere. Den seneste gang afprøvede psykiateren flere forskellige antidepressiver på mig, men min depression forværredes, og jeg blev nødt til at droppe psykiateren, eftersom jeg blev mere syg af behandlingen.
Det viste sig da, at jeg led af alvorlig jernmangel. Ingen havde tænkt på at undersøge mig for det. Og jeg anede dengang intet om, at en (medvirkende) årsag til depression kan være mangeltilstande.
Jeg har senere via engelsksprogede Internetsider fundet ud af, at leveren behøver jern for at kunne omsætte medicin, så der er ikke noget at sige til, at jeg blev så syg af den antidepressive medicin. Desværre ved jeg intet om, hvorvidt leveren behøver D-vitamin for at kunne omsætte antidepressiv medicin, men hvis den gør, er det jo en mulig forklaring på, at den pågældende spørger ikke kan tåle antidepressiver.
Mit forløb kostede mig flere lidelsesfyldte år og min karriere.
Men hvorfor tænker en psykiater ikke på mangelstilstande som årsag til depression, træthed og muskelsmerter?
Man skulle synes, at formålet med en brevkasse som den her på Depnet er at være en slags bagstopper eller ”Second opinion”, der tænker på det, som de andre har overset.
(fortsættes i næste indlæg)
Resten
Written by
irsten
5. apr 2010 08:02
Du må ikke opfatte min henvendelse som et surt opstød. Og for resten har jeg tænkt mig for eftertiden at reagere hver gang jeg bliver rystet over et svar :o)
Jeg har virkelig fortrudt, at jeg aldrig reagerede på den læge, der gjorde sig lystig over en ung pige, der skadede sig selv. Hvor må det have været forfærdeligt at få sådan et arrogant svar fra en læge, som giver sig ud for at være én, som vil hjælpe.
Med venlig hilsen
En psykiatribruger med meget dårlige erfaringer.
Svaret er:
Kære Psykiatribruger
Tak for den udførlige mail om vitaminmangel og depressioner. Det er nogle vigtige aspekter, du berører her. Depression kan være det primære symptom på utrolig mange fysiske sygdomme, og derfor er det meget vigtigt, at den praktiserende læge foretager en grundig somatisk udredning, når en patient henvender sig med depressive symptomer.
Mange hilsner
Bodil Andersen
Dit spørgsmål vil IKKE blive publiceret på DepNet.dk. På gensyn på DepNet.dk.”
Jeg håber, at interesserede havde tålmodighed til at læse det hele. Jeg synes virkelig, at det er underligt, at Bodil Andersen skriver, at depression kan være symptom på fysiske sygdomme, men IKKE noget om, at fysiske sygdomme, herunder ernæringsmæssige mangler, kan være årsag til depression. Det er mærkeligt.
Og det er mærkeligt, at hun fuldstændig ignorerer min indsigelse mod hendes besvarelse af brevkassespørgsmålet!
Mange hilsner
Irsten
Godt nyt!
Written by
irsten
30. apr 2010 07:51
Hej alle interesserede
Jeg finder det glædeligt, at Depnet på forsiden refererer oplysninger om den rolle, D-vitamin-mangel kan spille i forbindelse med forskellige sygdomstilstande, også psykiske sygdomme som depression.
link til oplysninger om D-vitamin
Nu mangler vi blot, at lægerne – også de læger, der rådgiver i Depnets brevkasse – tager oplysningerne til sig og bruger dem ;o)
Jeg kan se, at Ole Tang faktisk for nylig har givet et svar, hvor han foreslår blodprøvetjek. Jeg synes, at hans svar peger i den rigtige retning, frem mod et mere helhedspræget menneskesyn, uden denne traditionelle og meget uheldige opdeling i noget fysisk og noget psykisk.
link til brevkassespørgsmål
Mange hilsner
Irsten
Desværre virker det første link ikke!
Written by
irsten
30. apr 2010 07:55
Desværre virker det første link ikke i ovenstående indlæg.(Aner ikke, hvorfor).
Men der er tale om en lille notis på Depnets forside, venstre spalte. Den er nem at finde.
Irsten
Til Louise
Written by
irsten
31. okt 2010 07:50
Hej Louise
Jeg har ikke set den udtalelse, som du refererer. Du kunne vel ikke fortælle mig, hvor jeg kan finde den?
Der kan jo være masser af gode grunde til, at en depressiv ikke ønsker at tage medicin. Jeg har selv prøvet at stå i en situation, hvor jeg blev mere syg af antidepressiv medicin. Når det kunne ske for mig, må det jo kunne ske for masser af andre mennesker.
Det, der var svært i den situation, var den manglende respekt for det, jeg sagde. Jeg blev ikke blev taget alvorligt. Jeg var simpelthen nødt til at droppe både medicinen og den psykiater, som ikke tog mig alvorligt. Men der var ingen, der tog sygedagpengene fra mig, heldigvis.
Jeg har også læst om det problem, du nævner, om at mange fysisk syge bliver sendt til psykiater eller i hvert fald behandlet efter den såkaldte TERM-model, der er udviklet til at behandle fysisk sygdom med nedladende terapisnak og psykofarmaka. Det er frygteligt.
Min erfaring er, at selve dette, IKKE at blive taget alvorligt, er meget helbreds-nedbrydende. Jeg har brugt i tusindvis af kroner på psykologhjælp til at komme mig over lægesvigt og lægearrogance.
Du nævner psykiater Jes Gerlachs nye udtryk: ”Kend din psyke”. Ja, det er et godt slogan. Jeg hørte faktisk den radioudsendelse, hvor udtrykket blev lanceret. Jes Gerlach blev interviewet i anledning af, at han nu stopper som leder af Psykiatrifonden, og intervieweren havde netop for kort tid siden interviewet en af ophavskvinderne til bogen ”Kvinde, kend din krop”, som der nu er lavet et teaterstykke over. Det nævnte hun for Jes Gerlach, og Jes Gerlach sagde straks, at sloganet ”Kend din psyke” ville han tage til sig og bruge aktivt!
Det er meget vigtigt, at de eksperter, der skal hjælpe folk, virkelig arbejder med dem, i stedet for mod dem og virkelig lytter til dem og tager det, de siger, alvorligt. For en ordens skyld: Der er sikkert mange kompetente læger og psykiatere, der gør det godt, men så længe der er læger, der kan sige, at det er i orden at tage sygedagpengene fra en, der ikke vil have medicin, står det ikke godt til.
For resten, så har jeg igen gjort indsigelse mod et svar i brevkassen. Jeg skal nok gengive spørgsmål og svar. Jeg tror, at jeg lægger mail-udvekslingen om sagen i en ny tråd, for jeg håber, at du i denne tråd vil give mig et praj om, hvor jeg kan finde den udtalelse fra en af brevkassens læger om, at det er i orden at tage sygedagpengene fra folk, der ikke ønsker medicin.
Mange hilsner
Irsten