Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

kan man selv?

Written by ZpN 25. maj 2010 08:08

Hej.

Irsten skriver et sted i en anden tråd sådan:

det er muligt at undersøge, om koncentrationen af medicinens virksomme stof i blodet ligger inden for den terapeutiske ramme. Det gøres via en blodprøve.

Og det har jeg hørt flere gange før, også fra andre end Irsten, jeg kunne bare lige finde hendes indlæg lige nu :-)

Er der nogen der véd hvilke stoffer man kigger efter, og hvad den terapeutiske ramme er?

Altså, helt præcist har min mand fået taget blod prøve to gange inden for kort tid nu, én gang med "almindelig dosis" cymbalta, en gang helt uden medicin og nu skal han tage dobbelt dosis en periode.

Det har resulteret i, at han har fornemmelsen af at psyk bare prøver sig frem, og han stoler derfor ikke længere på psyk.

Vi snakker naturligvis med lægen om dette, og håber på en henvisning til en anden psyk da tilliden nok ikke kan genoprettes.

Men... det jeg rigtig gerne ville var, om vi kunne få akt indsigt og SE blodprøve resultaterne fra begge blodprøver, og derudaf selv få en ide om hvad der foregår.

Så jeg håber det er så nemt at nogen kan skrive:

Hvis man får cymbalta mod dep. skal stof xxxxx være indenfor ** og ** for at have en terapeutisk virkning.

Er det så nemt, eller er jeg helt ude i hampen her??

det burde det være

Written by kabu 25. maj 2010 08:35

Jeg ved ikke så meget om det, men har selv fået taget blodprøve af samme grund, det var godt nok et andet præperat, men stadig antidep.

Jeg fik dengang at vide hvilket tal det lå på, og inden for hvilken ramme det skulle ligge, præcis som du efterlyser, så det burde du også kunne få.

Mvh kabu

Cymbalta og blodprøver

Written by irsten 25. maj 2010 10:33

Hej ZpN

Din mand kan til hver en tid bede om en kopi af journalen og alle resultater af blodprøver. Det er noget, han har ret til.

Jeg har aldrig selv fået foretaget den slags blodprøver. Min tidligere psykiater foreslog det, men skulle på en rejse og mente derfor, at min praktiserende læge skulle sørge for det. På den måde faldt jeg ned mellem to stole, for min praktiserende læge mente ikke, at det kunne lade sig gøre. Der hersker åbenbart meget uvidenhed om disse blodprøver.

Jeg droppede psykiateren, fordi jeg var blevet mere syg af behandlingen og trappede ud af medicinen, hvorefter jeg blev rask! Efter nogen tid skrev jeg til psykiateren og forklarede, hvad der var sket.

Han skrev tilbage, at jeg nok havde fået en for stor dosis medicin, og at det var ærgerligt, at jeg ikke havde fået taget den blodprøve. Den ville have kunnet afsløre, at jeg fik en for stor dosis.

Psykiateren sendte mig et link til et af de laboratorier, der har med blodprøverne at gøre. Jeg vil prøve at give dig samme link:

Link til laboratorium

Du kan se, hvilke præparater man kan undersøge for. Det virksomme stof i Cymbalta hedder Duloxetin.

Ovre i højre spalte kan du klikke på ”Klik her for at læse procedurebladene”. Hvis du gør det, kan du bladre frem til procedureblad nr. 17, hvor du kan læse, at intervallet for Duloxetin er 70-460nM.

Mormalt har lægerne pligt til at vejlede patienten i, hvordan en journal skal forstås, og i, hvordan undersøgelsesresultater skal tolkes.

Men hvis tilliden er brudt, kan jeg godt forstå, at I ønsker at kende disse fakta på forhånd.

I øvrigt finder jeg disse omskifteligheder i din mands medicinering meget betænkelige. Normalt skal man trappe op og især trappe ned, meget forsigtigt. Hjernen har ikke godt af sådanne bratte omskiftelser. Der kan selvfølgelig være særlige grunde, som jeg ikke kender til, men set fra mit synspunkt lyder det meget mærkeligt, at din mand sådan skal skifte dosis.

Desuden mener jeg kunne huske, at man skal have taget et bestemt medikament, her Cymbalta, i flere uger på en konstant dosis, for at blodprøveresultatet kan bruges. Jeg kan bare ikke lige finde noget om det lige nu, hvor jeg ikke har så meget tid. Måske kan du selv bladre lidt i ovenstående henvisning og finde noget information om det.

Mange hilsner

Irsten

tak for svar

Written by ZpN 25. maj 2010 10:49

Hej igen.

Tak for hurtige svar, og for linket som jeg vil nærlæse når jeg ikke er på arbejde :-)

Jeg har selv været meget bekymret over de bratte skift i medicin, og faktisk også over at ingen har tilbudt terapi selvom han specifikt har bedt om det...

Men et eller andet sted er der alligevel kommet noget positivt ud af det her "roderi"

Nu kan min mand nemlig selv se, at det ikke er alt hvad lægerne siger der gir mening, bare fordi de har titlen...

Så vi har snakket meget, og er blevet enige om at vi kæmper i fælles trop nu, og at jeg trækker det administrative læs indtil han har genvundet så meget overblik at han har styrken til selv at stille krav.

Nu begynder vi at stille krav. Vi vil høres, involveres og informeres :-)