Debatindlæg

Debatforum:  Mine tanker

Eksistentiel Depression

Written by mariamaria 1. jun 2010 10:17

Så vidt jeg har læst mig frem til findes der flere forskellige slags depressioner. Der findes depression som reaktion på en traumatisk hændelse (død i familien, skilsmisse og så fremdeles). Der findes depression som udspringer fra en psykisk sårbar person, med lavt selvværd og lave tanker om egne evner og værd. Der findes en idiopatisk depression med kemisk ubalance som eneste rationelle forklaring. Dernæst findes der det, der tidligere blev omtalt som eksistentiel depression.

Hermed følger mine spørgsmål. Ved en eksistentiel depression beskæftiger pt'en sig med livets mening, livets struktur og dennes udformning, samt døden. Jeg ved ikke selv om min depression er eksistentiel, men da jeg selv beskæftiger mig med de emner og ikke emner om selvværd osv, er det nok det.

Hvordan kommer man videre eksistentielt? Det er jo svært logisk at argumentere sig til meningen med tilværelsen, da der i mine øjne ikke er mere mening med vores tilværelse end for andre pattedyr. Vi skal formere os, og det er næppe en tilstrækkelig mening til et sultent sind.

Jeg spørger mig selv om korrekt og tilstrækkelig medicinering vil hæmme de triste tanker, således at meningen med livet for mig ikke bliver emne for så meget opmærksomhed? For min erfaring siger mig, at når jeg har det godt, "glemmer" jeg at livet ikke giver mening. For så føler jeg glæde, ked af det hed, spænding, interesse, vrede osv og lever lige nu og her.

Kender du noget til disse følelser og tanker? Hvordan håndterer du det?

Eksistentiel Depression

Written by jenschr 1. jun 2010 11:29

Det er virkeligt et "dybt" spørgsmål du stiller.

Der er givetvis mange årsager til depression. Men så vidt jeg ved er man inden for lægevidenskaben holdt op med at definere depressioner i relation til årsager. Jeg mener at man tidligere lavede en differentiering mellem to typer.. Den ene kom indefra - den anden kom udefra (altså årsagerne).

Jeg blev selv syg af "udefrakommende årsager" OG indenfra grundlæggende personlighedstræk. altså givetvis en kombination af noget udvendigt og noget indvendigt..

I virkeligheden er årsagen også ret ligegyldig.. Det handler om at blive rask - eller om at får et godt liv!

Men hvad er et godt liv.. Det er vel et eller andet sted det du er i tvivl om.. Jeg har ikke et ordenligt svar..

Nogle finder mening med livet gennem religion - og har det rigtig godt med det. Andre finder meningen med livet på anden måde- fx karriere, af få børn, ordne haven, have en lækker bil, et pænt hjem, en sød hund, en flot kæreste..

Jeg tror meningen med livet er meget individuelt.. Jeg ved ikke om der er nogen mening med livet.. Men jeg synes at det er bedst at få så megen glæde ud af livet som muligt.

Moderne behandling af depression går så at sige på to ben. Det ene ben er at behandle med medicin, som gør noget i hjernen. Det andet ben er kognitiv terapi.

I dit tilfælde synes jeg at det vil være oplagt med kognitiv terapi. Denne form for terapi handler netop om at hjælpe på det indre plan.. Uden at være professionel (og dermed uvidende) tror jeg at kognitiv terapi kan hjælpe mennesker med at komme til at se verden og opleve verden på en hensigtsmæssig måde.

Men jeg kan da ikke give svar på hvad meningen med livet er... altså udover at jeg tror alle "dyr" har et genetisk program som siger - få noget afkom!... Men vi er jo en uhyre intelligent race.. Vi kan tænke, tro og ikke mindst tvivle..

Men jeg tror på at vi kan få et "lykkeligt" liv.. Uanset at vi ikke finder den dybere mening med det (hvis den altså findes). Kognitiv terapi kan hjælpe på tænkemåden. Medicin kan også...

God bedring
Jens

Et svar

Written by irsten 1. jun 2010 11:50

Hej Mariamaria

Ja, der findes mange forskellige slags depressioner, og man kan opdele dem på mange måder. Men selv om jeg har læst mange bøger om depression, har jeg aldrig set den opdeling, som du foretager.

Jeg tror, at depression altid kommer af belastning. Nogle gange er det svært at se, hvilken form for belastning, det skulle være, men man må også huske på, at der kan være tale om en adfærd, der er uhensigtsmæssig, og som er mulig at klare, mens man er ung og har mange kræfter, men på et tidspunkt brænder man ud.

Mange mennesker er f.eks. opdraget til at tage hensyn til andre først og fremmest. Og en sådan selvudslettende adfærd kan gå udmærket i årevis. Men hvis et menneske aldrig selv får opfyldt sine egne ønsker og behov, bryder det sammen til sidst. Vedkomende vil måske spørge: ”Hvad er årsagen til min depression? Der er jo ikke sket nogen traumatisk begivenhed!”

Andre mennesker mangler vigtige næringsstoffer – næringsstoffer, som er nødvendige for, at hjernen kan få tilstrækkelige forsyninger af signalstoffer. De vil igen spørge sig selv: ”Hvorfor fik jeg en depression? Der er jo ikke sket noget traumatisk i mit liv!” Af en eller anden grund tror de fleste mennesker, at en belastning, der forårsager depression, skal være af psykisk art. Mange mennesker – også en del læger – ved ikke, at D-vitaminmangel, jernmangel, folinsyremangel, B12-vitaminmangel og lavt stofskifte kan medføre depression.

Ligegyldig hvilken kategori man mener, at ens depression tilhører, så er det vigtigt at tage til læge og blive grundigt undersøgt – herunder få taget blodprøver til undersøgelse af, om der er en fysisk grund til depressionen.

Sådan som jeg opfatter det, så er det BELATNINGEN, der medfører depression, samtidig med en kemisk ubalance i hjernen. Det er logisk at forstå, hvorfor D-vitaminmangel og jernmangel kan forårsage depression, for der skal bruges jern til at lave signalstoffer af, og D-vitamin spiller også en vigtig rolle for noradrenalin, adrenalin og dopamin. Men ikke desto mindre har mange mennesker svært ved at forstå, at man kan få en depression af at mangle f.eks. D-vitamin.

Jeg har sværere ved at forstå, hvorfor f.eks. en nærtstående persons død kan betyde, at hjernen begynder at mangle bestemte signalstoffer. Det har forskerne, så vidt jeg ved, ikke forklaret..

Angående livets mening, så husker jeg fra mine depressioner, at jeg spekulerede meget over den slags emner. Og jeg er kommet til det resultat, at meningen med livet blot er, at man skal leve det. Som du selv siger, så spekulerer man ikke over den slags ting, når man har det godt. Men jeg husker den slags spekulationer som et af symptomerne på depression, og det uanset om depressionen var kommet af stress, en nærtstående slægtnings død, jernmangel eller blodtryksmedicin, som er kendt for at forårsage depression, og altså også udløste depression hos mig.

Derfor vil jeg råde dig til at tackle problemet i omvendt rækkefølge: Først går du til læge og bliver undersøgt og modtager den behandling, der er bedst i dit tilfælde. Derefter vil jeg tro, at spekulationerne angående livets mening hører op. Sådan gik det i hvert fald for mit vedkommende.

Mange hilsner og god bedring

Irsten

Irsten har ret - og dog ikke helt

Written by jenschr 2. jun 2010 11:01

Irstens svar er på mange måder rigtig godt. Sagt meget simpelt så medføre depression ofte rigtig mange "dumme" tanker. Alt kan gå i sort/grå...
Der er givetvis også mangelsygdomme og stofskiftesygdomme som giver sig udtryk i noget der ligner depression. Derfor er det selvfølgelig en god ide at blive undersøgt for sådanne. Personligt tror jeg at stort set alle læger er klar over disse ting. Depression er slet ikke en ualmindelig sygdom i dag. Og jeg tror da helt sikkert på at læger godt kender til de "alternative" årsager - altså mangelsygdomme.. Men jeg har selvfølgelig ikke tjekket alle læger i DK.
Men læger arbejder efter forskrifter. Diagnosen depression kan kun stilles når andre muligheder for den sygelige tilstand er undersøgt. Dette er helt basal viden om depression - og helt ærligt.. Det tror jeg godt danske læger ved!

Faktisk er det sådan at man ikke kan stille diagnosen depression uden at tjekke for mangelsygdomme. Måske sker det at læger stiller diagnosen Depression uden at tjekke de øvrige ting.. I givet fald er det en alvorlig fejl - som kan og bør indberettes for patientklagenævnet..

Jeg synes ikke man skal tvivle på sin læge.. Men det er da helt fint at holde lægen "lidt i ørene". Det er rigtig dumt at forsøge at behandle en stofskiftesygdom eller mangelsygdom med antidepressiv medicin - det virker givetvis heller ikke særlig godt..

Irsten skriver: "Jeg har sværere ved at forstå, hvorfor f.eks. en nærtstående persons død kan betyde, at hjernen begynder at mangle bestemte signalstoffer. Det har forskerne, så vidt jeg ved, ikke forklaret"..

Til dette kunne jeg foreslå at læse lidt på fx videbech.com

Her kan man læse om bl.a. sammenhængen mellem stress og depression. Jeg har slet ikke svært ved at forstå at en nærtstående persons dødsfald giver stress.. og at dette kan udløse en depression.. Videbech beskriver meget tydeligt sammenhængen mellem stress og depression.. Så jo.. Forskningen har faktisk beskrevet sammenhængen mellem stress og depression - og dødsfald er efter min mening ofte en årsag til stress..

Irsten skriver faktisk også om sammenhængen mellem depression og belastning.. Hendes argumentation er faktisk ikke særlig sammenhængende.. Det er da for pokker (som jeg ser det) en belastning at miste en af sine kære.. Eller er jeg helt forkert på den???


Hilsen
Jens
(som igen ikke er helt enig med Irsten)


Et svar

Written by irsten 2. jun 2010 12:06

Hej Jens

Nej, det kan godt være, at jeg ikke var særlig tydelig ;o) Jeg skrev indlægget lidt i en fart. Jeg vil derfor prøve at være mere tydelig:

Jeg mener, at jeg tydeligt har givet udtryk for, at jeg mener, at depression ALTID kommer af belastning.

Og jeg mener, at jeg tydeligt har givet udtryk for, at der kan være mange former for belastning, herunder mangeltilstande, lavt stofskifte, stress, nære pårørendes død samt uhensigtsmæssig adfærd, som i det lange løb tærer så voldsomt på en person, at det til sidst medfører depression.

Jeg synes, at psykiateren Poul Videbech giver grundige forklaringer, og jeg har haft stor glæde af hans råd i årenes løb, sådan som jeg tit har skrevet om her på Depnet.

Det er især fra Poul Videbech, jeg har informationen om, at den slags belastninger, der kan udløse depression, OGSÅ udløser mangel på bestemte signalstoffer.

Jeg kan sagtens – ud fra Videbechs forklaringer – forstå, hvorfor voldsom stress kan udløse mangel på bestemte signalstoffer.

Det, jeg mener, at forskerne endnu ikke har påvist, er, hvorfor f.eks. en nær pårørendes død kan udløse mangel på signalstoffer.

Jeg har selv to gange været udsat for en nær pårørendes død. Den ene gang var, da min nyfødte søn døde, og den anden gang var det min bror. I ingen af tilfældene var jeg stresset. Alligevel fik jeg en depression. Hvorfor får man alligevel mangel på signalstoffer i den situation? Det mener jeg ikke, at forskerne har påvist. Nu er det længe siden, at jeg har læst noget om sagen. Det kan være, at Poul Videbech er kommet med ny viden på området. Jeg har bare ikke set det endnu.

Nu var der jo slet ikke tale om nogen nær pårørendes død i Mariamarias situation. Når jeg kom ind på det, var det, fordi jeg finder det vigtigt at sige, at depressions-udløsende belastninger kan være af mange forskellige slags. Også somme tider nogle, som man ikke ved en overfladisk betragtning tror, vil kunne udløse en depression.

Angående Maraiamarias situation, så var det magtpåliggende for mig at sige, at det er vigtigt at blive grundigt undersøgt af en læge. Når jeg i den grad lagde vægt på det, så var det ud fra en formodning om, at Mariamaria muligvis kunne tro, at en depression, der primært giver sig udslag ved spekulationer om livets mening, måske ikke tilhører en kategori, hvor lægehjælp nytter.

Men min pointe er jo, at spekulationer om livets mening blot er ét af symptomerne på depression, og at det altid er vigtigt at gå til læge og blive grundigt undersøgt ved mistanke om depression. Det er som regel en god ide at få psykologhjælp, når man har en depression, men ligegyldig hvor kvalificeret en psykolog er, så kan vedkommende altså intet gøre ved lavt stofskifte, jernmangel eller D-vitaminmangel.

Når jeg så ofte insisterer på, at det er vigtigt at gå til læge og blive undersøgt, så er det på baggrund af mine egne uheldige erfaringer, hvor min tidligere praktiserende læge ikke tog nogen blodprøver, men blot skrev en henvisning til en psykiater, som selvfølgelig ikke kunne stille noget op, når en (medvirkende) årsag til depressionen var jernmangel. Det kostede mig et par års sygdom samt en mistet karriere.

Nu håber jeg, at jeg har forklaret mig tydeligt ;o)

Mange hilsner

Irsten

Lidt (for) langt ude

Written by jenschr 2. jun 2010 14:18

Hej Irsten..

Helt ærligt.. Nu er du da lidt langt ude...

du skriver: "Det, jeg mener, at forskerne endnu ikke har påvist, er, hvorfor f.eks. en nær pårørendes død kan udløse mangel på signalstoffer".

Jeg skal ikke gøre mig klog på hvad, hvem eventuelt har beskrevet - og da slet ikke på hvad du har læst..

Men på godt gammeldags jysk vil jeg sige at - Det et miste en af sine kære da er en voldsom oplevelse som helt sikkert kan medføre øget stressehormon i kroppen.. Det mener du, som jeg ser det, åbenbart ikke kan være tilfældet... Du må mene hvad du vil.. Men kom lige tilbage til virkeligheden i dine ellers gode svar..

hilsen
Jens

Mest til Diddah (men også til andre)

Written by jenschr 4. jun 2010 11:19

Hej. Jeg synes det er et rigtig godt svar du har skrevet.. Gid det var mig :-) der havde skrevet det. Dit svar rummer viden som er væsentlig.. Nemlig en forklaring på hvordan voldsomme oplevelser kan gøre mennesker syge..

Jeg blev ond i "sulet" over Irstens svar - fordi jeg synes at det manglede en forståelse for at voldsomme oplevelser kan give psykiske sygdomme...
Men dette kunne du forklare meget fint og letforståeligt..

Nogle gange tænker jeg over at jeg måske er urimelig kritisk over for Irstens ofte meget kloge svar.. Men ift. dødsfald inden for (vore kære) blev jeg faktisk rigtig gal i hovedet.. Stress kan fremkaldes af helt vildt mange forhold.. Men stress kan give psykiske sygdomme - som du skriver..

Faktisk mangler jeg at sige følgende:

Depression er en psykisk lidelse.
For at læger kan stille diagnosen fx depression (det gælder vist alle psykiske sygdomme) SÅ skal de undersøge for somatiske sygdomme, som kan give lignende symptomer.. Jeg har af gode grunde ikke mødt alle læger.. Men jeg tror på at de ved hvordan man stiller diagnosen depression.. Og den kan ikke stilles før lægen har undersøgt om det er en mangelsygdom der er årsagen til tilstanden.. Derudover skal tilstanden have varet i over 14 dag (så vidt jeg ved)

Men selvfølgelig kan læger tage fejl.. Derfor er det rigtig godt at holde dem i ørene - og bede om at de undersøger sig for mangelsygdomme.. Altså før de stiller diagnosen Depression.. Netop fordi Depression er en sygdom som ikke er begrundet i fx vitaminmangel.. Depression er en sygdom i hjernen.. Og den har intet med vitaminmangel at gøre. Det er kemi i kroppen som giver os depression. Men for at stille diagnosen depression skal lægen tjekke for mulige somatiske årsager..

Jeg er slet ikke tilhænger af alternativ medicin.. Fx tog jeg modigen i høje doser op til mit personlige sammenbrud..Og modigen havde, på mig, ca. den samme virkning som en tår vand - altså slet ingen virking.
Jeg tror på lægevidenskaben.. Uanset er læger ikke altid har løsningen.. Gid de havde.. så vi alle kunne være raske og friske.. og vi kunne nedlægge depnet og være fri for at bruge tid på at diskutere både gode og tåbelige spørgsmål herinde..

Hilsen
Jens

Diddah

Written by jenschr 7. jun 2010 10:22

Hejsa Diddah.. Ja på mange punkter tror jeg vi tænker ret ens - uanset om vi har forskellige erfaringer og synspunkter..

Jeg synes det kunne være sjovt og sikkert også givende at have en person som dig at skrive med..

jeg må indrømme at jeg af og til bliver lidt/meget gal i skralden.. Men sådan er jeg (desværre). Jeg kunne ofte være mere diplomatisk.. Men mine svar er slet ikke ondt ment..

Ingen af os herinde er eksperter - men der er da heldigvis nogle som har en basal eller grundlæggende viden på et rimeligt niveau - fx dig..

Jeg ved ikke hvordan jeg kommer i kontakt med dig.. Jeg vil ikke ret gerne skrive mit tlf. nr eller e-mail adresse her i offentlighed.. Måske har du en ide???

Jeg tror lidt privat skriv kan gøre godt..

Hilsen
Jens

til Diddah

Written by jenschr 7. jun 2010 12:07

Hejsa Diddah.
Hvis du har lyst kan di skrive til: 121267589656@post3.tele.dk

Så kan vi begge være anonyme i offentligheden..

Hilsen
Jens