Debatindlæg

Debatforum:  Tips til motion

Naturlig bevægelse i stedet for absurd motion

Written by irsten 16. jul 2010 06:39

Hej alle interesserede

Jeg har det lidt specielt med al den snak om motion. Og alene tanken om alle disse fitness-centre med mærkelige maskiner giver mig myrekryb. For mig at se er den slags en del af problemet i stedet for en del af løsningen.

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at der er mange mennesker, der bevæger sig for lidt. Men for mig at se, er det ingen løsning, at man ud over de daglige opgaver, som i forvejen for alt for mange mennesker udgør en stor byrde, beslutter sig til at pålægge sig endnu flere byrder i form af krævende motionsformer som løb, ture til fitnesscentre osv.

Jeg ser det alt for tit: Folk investerer en masse penge i abonnementer til fitness-centre og det helt rigtige udstyr, men får det ikke brugt. Nå, så køber de i stedet for nogle meget dyre løbesko med den helt rigtige, individuelt tilpassede sål, men desværre kommer de ikke ud at løbe. Derefter køber de en mægtig stor maskine, som de kan have stående i soveværelset og lave motion på, mens de ser fjernsyn og de er meget begejstrede til at begynde med, men efter et stykke tid bliver uhyret ikke brugt mere…

For hver ting, der bliver investeret penge i og derefter opgivet, vokser ubehaget og selvbebrejdelserne.

Jeg foreslår, at man opgiver alle disse kunstige motionsformer, som virker fremmedgørende i stedet for livgivende og i stedet for prøver at finde måder at bevæge sig på, som kan indgå som en naturlig del af hverdagen, enten fordi de kan kombineres med noget, man i forvejen er nødt til at gøre, eller fordi de er en del af noget, man har glæde ved og derfor gør af lyst.

Når man alligevel skal transportere sig til arbejde eller ud at købe ind, kan det foregå på cykel, hvis der ikke er for langt. Det er en meningsfuld måde at bevæge sig på – til forskel fra alle disse mærkelige maskiner i fitnesscentre, som åbenbart ikke engang er tilsluttet dynamoer, så man kunne udnytte al den energi. Hvis de så endda bare var det, så der kunne komme et praktisk resultat ud af anstrengelserne, så kunne jeg forstå det, men at anstrenge sig så voldsomt uden noget praktisk formål forekommer mig absurd og meningsløst. Og det er jo ikke ligefrem meningsløshed, man har brug for.

Desuden kan jeg anbefale havearbejde, som giver meget bevægelse samt lys og luft og kontakt med naturen. Bor man i lejlighed, er der masser af mulighed for at få jord under neglene, for det er muligt at få en kolonihave, og mange steder er der små jordlodder, man kan leje for en beskeden sum penge. Igen: her indgår bevægelse som et naturligt led i noget, man alligevel skal gøre, når man dyrker grønsager og blomster. Og kroppen har meget bedre af friske grønsager, bær og frugter fra ens egen have, end af de cellofan-indpakkede varer fra supermarkedet. Nogle af varerne er importeret fra den anden side af jordkloden, og har selvfølgelig mistet en del af næringen undervejs.

Endelig vil dit barn eller barnebarn blive meget glad, hvis du gider spille bold, danse, cykle eller løbe om kap. Ved familiefester kan man arrangere rundbold. Det vækker succes hos alle generationer. Jeg var til en konfirmationsfest, hvor der blev arrangeret rundbold efter middagen. Det var et syn for guder at se damerne smide strømper og sko, løfte op i skørterne og suse af sted på bare fødder, og mændene smed slips og jakker. Jeg tror ikke, at det fine tøj tog skade, og vi havde det sjovt!

Det var bare et par strøtanker. Jeg er i hvert fald glad for, at bevægelse indgår som en naturlig del af min hverdag, i stedet for at være noget, jeg skal pålægge mig som en sur pligt.

Mange hilsner

Irsten

Jeg er delvis enig

Written by kitten19 21. jul 2010 12:58

Jeg er helt enig i folk skal prøve at bevæge sig mere i hverdagene. Det gør vi for lidt ja....

Jeg er blevet meget bedre til det men havearbejde, rengøring og andre huslige hårde sager, er bare ikke nok iforhold til den mad man spiser i dag... Alt hænger sammen.
Og til dem som er herinde, hvor de fleste tager på pga medicin, er det heller ikke nok med hverdagssager. Jeg ændre kost meget da jeg fik medicin, og jeg begyndte at røre mig mere ved 20 min. træning nogle gange om ugen.. og mange lange gå ture.. Det var ikke engang nok!!! jeg tog 9 kilo på... pga medicinen, for har tjek på maden...

Nu har jeg så lige været hos en diætist, som hjælper mig, jeg spiste for meget frugrt bl.a. og nødder.. nu skal jeg have maden helt på plads.. Men det er stadig ikke nok. jeg er nød til at træne20-50 min aurobic 6 dage om ugen, for at holde vægten og ikke tage mere på... Det er ikke sjovt.. men jeg vil ikke være tyk, så det er bare med at klø på:)