Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Svar til Louise

Written by irsten 22. sep 2010 07:17

Hej Louise

Jeg er nødt til at fortsætte diskussionen om perikon i en ny tråd, da jeg tilsyneladende er kommet til at ødelægge den anden, da jeg lagde mit link. Jeg følger ellers vejledningen om, hvordan man laver aktive links meget nøje, men ca. hver anden gang er der desværre noget, der går galt, og nu kan man faktisk ikke slippe for det link, som jeg bragte ;o(

Du spørger mig, om jeg har erfaring med udtrapning af medicin og perikon. Hvis jeg forstår dig ret, så ønsker du at trappe helt ud af et lægeordineret antidepressivt middel og derefter begynde på perikon.

Nej, det har jeg ingen erfaringer med. Da jeg i sin tid droppede psykiateren, fordi han ikke kunne hjælpe mig af med en svær depression, trappede jeg også ud af den antidepressive medicin. Der gik adskillige måneder, hvor jeg forsøgte mig med andre metoder (bl.a. akupunktur), inden jeg startede den kur med perikon, som hjalp mig så godt.

Jeg har derfor aldrig prøvet at skifte over fra lægeordineret antidepressiv medicin til perikon. Du har ret i, at man ikke må blande lægeordineret antidepressiv medicin og perikon. Men hvis du næsten er ude af det lægeordinerede, så tror jeg ikke, at der kan ske noget ved, at du så småt begynder på perikon. Men det sikreste er nok, at du helt er ud af det lægeordinerede, før du begynder på perikon.

Du skriver, at du har PTSD, og at du ønsker at mærke dine følelser igen, og at du desuden ønsker noget, der kan virke beroligende.

Jeg har også PTSD eller måske snarere kun rester af PTSD, for det går meget bedre. Da jeg tog lægeordineret antidepressiv medicin kunne jeg heller ikke mærke mine følelser, men jeg så dette som et symptom på depressionen. Mine depressioner har nemlig altid været meget karakteristiske ved, at jeg har været helt uden følelser. Da perikons virkning satte ind efter 4 ugers brug, fik jeg mine følelser tilbage, og det var selvfølgelig meget dejligt.

Men det er ikke min erfaring, at perikon virker særlig beroligende, snarere aktiverende. Årsagen er nok, at perikon påvirker signalstoffet noradrenalin ligesom den type lægeordinerede antidepressiver, der bruges ved svær depression. Der er dog ingen, der kender den nøjagtige virkningsmåde, men man mener, at det påvirker flere forskellige signalstoffer. Ud fra, hvad jeg mærker, tror jeg helt sikkert, at perikon forøger tilstedeværelsen af noradrenalin, og noradrenalin er jo meget beslægtet med adrenalin, som jo er et stress-hormon, som vi med PTSD nok har lidt for meget gang i.

Ovenstående skal ikke ses som en advarsel mod at tage perikon i din situation. Det kan være, at det virker fint på dig, men det er altså ikke min erfaring, at perikon virker særlig beroligende.

Hvad angår PTSD har jeg haft gavn af kropsorienteret psykoterapi, som har hjulpet mig meget. Nu er det efterhånden sjældent, at jeg har problemer med at sove om natten, men hvis jeg har det, tager jeg baldrian-piller, og de virker godt.

Jeg håber, at det var svar på dit spørgsmål

Mange hilsner

Irsten