Når medicinen ikke hjælper - en mulig forklaring!
Written by
irsten
9. dec 2010 21:38
Hej alle interesserede
Jeg har i dag i en anden tråd bragt følgende citat af psykiater Jes Gerlach:
”Hjælper medicinen ikke, skal man overveje, om diagnosen er korrekt, og om der måske bag den medicinske behandling er indtrådt en spontan bedring, som først synliggøres, når den medicinske behandling nedtrappes og ophører. Det er derfor vigtigt ved udeblivende effekt at overveje gradvist medicinophør med henblik på nærmere observation og diagnose-revision. Undertiden oplever man da – når de eventuelle ophørssymptomer er aftaget – at personen nærmer sig sit normale jeg.”
I dette indlæg vil jeg gerne fortælle, hvad årsagen kan være, hvis medicinen ikke virker, Jeg siger IKKE, at det er årsagEN i alle tilfælde. Antidepressiv medicin virker ikke altid. Men jeg vil gerne fortælle om en mulig årsag:
Sagen er, at antidepressiv medicin skal gives i den optimale dosis for at virke. Hvis man får for lidt medicin virker det ikke, og hvis man får for meget, virker det heller ikke. Problemet er, at den optimale dosis er forskellig fra person til person.
Hvad gør psykiateren så i den situation? Han følger sin erfaring for, hvad der plejer at virke. Derudover plejer det at være sådan, at den optimale dosis er nået, når den depressive har en lille smule bivirkninger. Hvis der er alt for mange bivirkninger, er dosis muligvis for stor.
Men sagen er, at der er mennesker, der ikke omsætter bestemte former for medicin som andre. I de fleste tilfælde skyldes det, at de har en arvelig betinget gen-variation (altså et anderledes gen), som gør, at et bestemt leverenzym nedbryder medicinen langsommere end hos andre mennesker. Man kan f.eks. læse om dette, under overskriften ”Poor metabolizers” på denne Internetadresse:
https://www.sundhed.dk/Artikel.aspx?id=20572.135
Men hvad sker der, når antidepressiv medicin nedbrydes langsommere end forventet? Jo, så ophobes medicinen i blodbanerne, og virkningen er den samme, som hvis man får en alt for stor dosis medicin. Og en alt for stor dosis medicin giver ofte symptomer, der ikke er til at skelne fra depression!
Der er især derfor, at det kan være en god ide, ved udebleven effekt af antidepressiv medicin, at trappe ud af medicinen – ikke fordi diagnosen var forkert, men fordi der muligvis allerede er sket en bedring, som ikke kommer til udtryk, så længe den ophobede medicin giver symptomer, der ligner depression.
Da jeg i sin følte, at min depression blev værre af Zoloft og derfor på eget initiativ trappede ud, blev jeg fuldstændig depressionsfri. Psykiateren indrømmede senere, at jeg nok havde fået en dosis, der var alt for stor i forhold til min organismes mulighed for at omsætte den. Jeg er naturligvis glad for, at jeg tog dette initiativ. Og da jeg senere læste Jes Gerlachs bog og ovenstående citat, gik sammenhængen op for mig.
Mange hilsner
Irsten
Angående Jes Gerlach
Written by
irsten
10. dec 2010 07:22
Hej Louise
Når jeg skriver, at Jes Gerlach er anset og respekteret, så er det, fordi det er magtpåliggende for mig at skrive, at han ikke er en Hr. Hvem som helst – eller journalist, som der var en af mine hårde kritikere, der mente :o)
Han er jo efterhånden en ældre herre, men de gange, jeg har læst noget, han har skrevet, eller hørt ham i radioen, har jeg fået et godt indtryk af ham og af det, han står for. Jeg har dog især interesseret mig for depression. Jeg har for nylig hørt ham i et interview i radioen i anledning af, at han går af som formand for Psykiatrifonden.
Men lige præcis TERM-modellen har jeg også interesseret mig for, og jeg finder den meget kritisabel. (Af hensyn til andre brugere: TERM-modellen er en model, som læger kan bruge, hvis de mener, at en patients fysiske symptomer skyldes noget psykisk. Masser af mennesker er kommet i klemme, fordi de i virkeligheden led af alvorlig fysisk sygdom, som den praktiserende læge blot behandlede med nedladende terapeutisk snak).
Jeg vidste ikke, at Jes Gerlach anbefalede TERM-modellen og heller ikke, at han havde beskæftiget sig med de såkaldte funktionelle lidelser (altså fysiske lidelser uden kendt årsag, som f.eks. fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom).
Det foredrag, du overværede, blev det holdt af Jes Gerlach selv, eller var det en anden fra Psykiatrifonden?
Jeg synes, at det er godt, at du gør opmærksom på dette. Hvis det faktisk forholder sig sådan, at Jes Gerlach indtager kritisable standpunkter angående funktionelle sygdomme, så diskvalificerer det jo ikke hans udtalelser om depression. Men det er godt at kende både gode og dårlige sider af en person. Ingen træer vokser jo ind i himlen ;o)
Mange hilsner
Irsten
Til Louise, om funktionelle lidelser
Written by
irsten
11. dec 2010 07:57
Hej Louise
Jeg er fuldstændig på linje med dig i dine synspunkter om funktionelle lidelser! Når jeg skrev om det på den måde, jeg gjorde, så var det netop, fordi denne her tråd handler om noget andet. Men jeg ville lige give andre, der læser med, en ide om, hvad du kritiserer Jes Gerlach og Psykiatrifonden for.
Jeg vil gå ind på Psykiatrifondens hjemmeside og prøve at finde ud af, hvor slemt det står til.
Mange hilsner
Irsten
Tak
Written by
irsten
12. dec 2010 09:09
Hej Louise
Tak skal du have. Det er især fra de forskellige foreningers hjemmesider, at jeg har oplysninger om TERM, og så fordi jeg engang faldt over selve det undervisningsprogram, der bruges, når praktiserende læger får undervisning i TERM:
http://www.aarhussygehus.dk/files/Hospital/Aarhus/Neurocentret/Forskningsenheden%20for%20Funktionelle%20Lidelser%20og%20Psykosomatik/pdf-filer/TERM-materiale/TERM-uptodate.pdf
Mange hilsner
Irsten
Her ikke energi til at læse det 100%
Written by
jenschr
3. jan 2011 12:04
Men hovsa.. Medicin hjælper ikke - hvis man ikke er syg! sikke dog en overraskelse!
Jens
Lad venligst være med at bringe misinformation!
Written by
irsten
16. feb 2011 10:58
Jens, hvis du nu er blevet mere seriøs, kunne jeg godt tænke mig, hvis du ville undskylde og beklage ovenstående indlæg.
Masser af mennesker er nødt til at tage antidepressiv medicin, selv om de ikke længere er syge. De er nødt til at tage antidepressiv medicin forebyggende, for ellers får de en depression igen.
Nogle mennesker, der ellers er raske og ikke har haft depressioner i årevis, er nødt til at tage antidepressiv medicin resten af deres liv. Det hjælper dem i høj grad, for hvis de pludselig stopper, f.eks. fordi de har læst, hvad du har skrevet i ovenstående indlæg, så kan de havne i en depression igen!
Derfor undrer jeg mig over det, du skriver i ovenstående indlæg. Hvad er dit ærinde – ud over at gøre nar af mig?
Det første indlæg i denne tråd handlede om en helt anden situation. Ingen forlanger, at man skal læse alle indlæg, hverken 50 % eller 100 %. Ingen forlanger, at man skal kommentere alt. Men hvis du faktisk kommenterer et indlæg, så lad være med at bringe misinformation, please!
Du har ret, Hellemt
Written by
irsten
16. feb 2011 11:52
Hej Helle
Jeg ved det godt. Og jeg plejer også at afholde mig fra at svare på chikanerende indlæg. Men jeg har set, at Jens er vendt tilbage i en mere seriøs udgave. Derfor mit indlæg.
Jeg fortryder det med undskyldningen, Jens. Den behøver vi ikke :o) Bare sig, at du ikke mente, det du skrev!
Mange hilsner
Irsten
...
Written by
Anonym
22. aug 2014 20:15
Hvad hedder Gerlachs bog, Irsten?
Svar
Written by
irsten
23. aug 2014 08:38
Hej Rafa
Jeg havde helt glemt denne tråd. Nye Depnet-brugere bliver sikkert forvirrede over at læse tråde, hvor mange indlæg er censureret væk, så det faktisk ser ud, som om jeg diskuterer med opdigtede diskussionspartnere! Men der var altså en periode, hvor jeg ikke kunne skrive noget som helst, uden at jeg blev modsagt eller endda chikaneret.
Jeg burde selvfølgelig have skrevet titlen på den bog, jeg citerede fra, selv om jeg havde gjort det i et andet indlæg, der var skrevet samme dag. Men tråde læses jo hver for sig, især når der går noget tid.
Jes Gerlach: ”Depression – Symptomer, årsager og behandling.” Psykiatrifondens Forlag 2006.
Citatet, som jeg har skrevet først i denne tråd står på side 231.
Det er efterhånden en gammel bog, som du ser, Rafa, men jeg husker, at der var ting i den, som var nye for mig, og som jeg kunne bruge på min egen situation.
Bogen kan sikkert stadig lånes på biblioteket.
Mange hilsner
Irsten
...
Written by
Anonym
23. aug 2014 11:31
Det er nogle ret gode bøger, han har udgivet, synes jeg. Har lige hentet to af ham på biblioteket. Det lader til at han forholder sig meget objektiv og kritisk til antidepressiv medicin, hvilket jeg mener der er god grund til. Bogen du nævner er også et rigtig godt opslagsværk til depressive eller pårørende, synes jeg. Jeg er tilbøjelig til at tro at jeg passer på citatet fra side 231, hvilket gør mig endnu mere motiveret til at kvitte de 20 mg Citalopram, jeg forgifter min krop med i dag - med gradvis udtrapning, naturligvis!
årsagen til depressionen
Written by
Anonym
23. aug 2014 16:23
Jeg synes at det er et interessant indlæg. Jeg er af den opfattlse af depression har forskellige ydre eller og indre årsager og netop det kan også have en indvirkning på hvilket medicin der virker og om den virker. Sommetider kan det hjælpe af ændre på nogle ydre ting i livet der gør en stresset, deprimeret. For mig har det hjulpet meget. Jeg har været igennem et hav af medicin og syntes ikke at noget hjalp. Men måske kan/kunne noget have hjulpet. Min psyk sagde også til mig undervejs at dosis og evt kombination af medicin var forskelligt fra person til person. Jeg har ikke mere en svær depression men kan under de "rette" omstændigheder sikkert godt udvikle en. Så for mig er depressionen et pejlemærke om at jeg er under et for stort pres og ikke har lyttet til mig selv længe. Nu lever jeg med en tristhed inden i mig selvom jeg også godt kan være glad sommetider eller samtidig (mærkeligt nok). Men det må jeg så leve med og det kan jeg godt fungere med. Det er min erfaring men erfaringer i forhold til depression er noget mere eller mindre individuelt.
Depression er en individuel tilstand
Written by
irsten
25. aug 2014 08:54
Hej Flowerpower
Det, du skriver, er også stort set min opfattelse – efter et langt liv med depressioner både hos mig selv og hos mennesker, der var tæt på mig.
Jeg mener også, at depression kan komme af mange forskellige årsager, både psykiske og fysiske/kemiske/ biologiske, samt af vanskelige livsbetingelser.
Jeg synes, at det lyder som en god ide at betragte symptomer på depression som en slags pejlemærke, som gør, at man skal tænke over, om der er noget i ens liv, der kan ændres, så man ikke er udsat for så meget belastning.
Desværre er det tit sådan, at symptomer på depression viser sig hos mig i den mørke tid af året. Og dagens længde og mængden af solskinstimer kan jeg jo ikke lige lave om på ;-)
Og mine fysiske helbredsvanskeligheder kan jeg heller ikke lige løse med et snuptag.
Desuden er det min opfattelse, at depression er en slags samlebetegnelse for mange forskellige tilstande. En depression giver sig udtryk på mange forskellige måder. Det er i høj grad individuelt, hvordan en depression opleves.
Angående antidepressiv medicin er det også min opfattelse, at virkningen er individuel. Nogle får forfærdelige bivirkninger og ingen positiv effekt. Andre oplever en god virkning. Og atter andre skal skifte til et andet præparat for at få en god virkning.
For mit vedkommende har jeg oplevet god virkning af antidepressiver, der påvirker signalstoffet noradrenalin og desuden af perikon, mens SSRI’er som Cipramil og Zoloft kun har givet ubehagelige virkninger.
Og det gør egentlig ikke noget, synes jeg, at hele dette problemkompleks er så individuelt. Det betyder selvfølgelig, at det er vanskeligere at bruge andres erfaringer. Man er altid nødt til at gøre sine egne erfaringer.
Det største problem ligger for mig i, at depression og depressionsmedicin er emner, hvor der hersker en indædt ”skyttegravskrig”. Og egentlig er det underligt, at mennesker, der aldrig har haft en depression og ikke kender noget som helst til depressionsmedicin, udtaler sig skråsikkert om disse emner. Universitetsuddannede sociologer udtaler sig om depression som en slags åndelig slaphed, som nedbryder samfundet indefra. Og journalister taler vrængende om ”lykkepiller”! Alene dette udtryk viser, at de ikke har forstået en pind.
Alle disse skråsikre meninger er det virkelige problem.
Mange hilsner
Irsten
Hej
Written by
salle6700
26. dec 2017 14:37
jeg har også de to første år fået gavn af min antidreppesiv medicin, men efter hånden har jeg fået det værre og bare VÆRRE af den, jeg bliver nød til og knække pillerne over og tage dem i små portioner, så jeg ikke får bivirkninger, ved i hvad dette skyldes? har hørt det kan være noget med leveren eller nyreren der er i spild
Sandi