Debatindlæg

Debatforum:  Fokus på depression

Perikum

Written by bcv 13. jun 2011 11:32

Hej. Jeg vil høre om der er nogen der kan svare på hvor hurtigt man kan mærke virkingen af perikum, hvis man sætter dosis op. Tager i øjeblikket 2, men vil begynde at tage 3.
Vh bcv

Svar til pcv

Written by irsten 14. jun 2011 08:56

Hej pcv

Jeg tror ikke, at der er nogen, der kan svare præcist på dit spørgsmål. Svaret afhænger jo af mange ting:

1. Om perikon overhovedet virker på dig. I forvejen er det jo sådan at lægeordineret antidepressiv medicin ikke virker på alle. Virkningen af perikon skulle jo – ifølge et tysk forsøg – være en lille smule bedre end lægeordineret antidepressiv medicin, men perikon virker afgjort ikke på alle.

2. Der findes forskellige produkter af perikon. Ikke alle produkter er lige stærke, så derfor er du også nødt til at oplyse, hvilket mærke du tager, for at du kan få et blot nogenlunde kvalificeret svar.

3. For at få en god virkning af perikon er det nødvendigt at få den optimale dosis – dvs. hverken for meget eller for lidt. Ifølge den gode engelsksprogede Internetside www.sjwinfo.org er en dosis svarende til 3 kapsler af apotekets mærke, der hedder Modigen, et godt bud på en passende dosis. Men nogle behøver nok mere. Man skal dog nok være forsigtig med at gå højere end en dosis på 4 kapsler.

Når alt dette er sagt, så synes jeg da afgjort, at du skulle forsøge at gå højere op i dosis – forudsat at du HAR været ved læge og ER blevet grundigt undersøgt, og forudsat at du IKKE tager medicin, der kan reagere uheldigt med perikon. (Husk også på, at P-piller kan tabe noget af virkningen, hvis man tager dem sammen med perikon, og husk også på piller, som man måske ikke tager så regelmæssigt, f.eks. beroligende piller eller sovemedicin. Den slags er det ikke godt at tage sammen med perikon).

Når der er taget hensyn til alle disse ting, så vil jeg mene, at det tager nogenlunde lige så lang tid at få en virkning, som hvis du bruger lægeordineret antidepressiv medicin, dvs. f.eks. 3 uger. For mig personligt tog det nøjagtig 4 uger, men jeg var så heldig at have fundet den optimale dosis i første forsøg.

Der er flere her på Depnet, der har spurgt, om det da slet ikke har nogen betydning i positiv retning, at man har gået på en (for) lille dosis i et stykke tid, før man sætter dosis op til den mængde, som man gætter på, er den optimale. Jeg aner det ikke, men min fornemmelse er desværre, at en for lille dosis stort set ikke har nogen betydning.

Jeg håber, at du kunne bruge mit svar. Held og lykke med det!

Irsten

Perikum

Written by bcv 14. jun 2011 10:49

Hej Irsten.

Tak for dit svar. Jeg kan fortælle at jeg har taget perikum siden midt i november 2010. Startede med 1 perikum og gik så langsomt op til 4 stks om dagen-. På det tidspunkt var jeg sygemeldt da jeg var rigtig skidt tilpas. Kvalme hver dag ,ked af det, plus en masse stresssymptomer. De hjalp osse rigtig meget på humøret og jeg startede job igen selv om min krop måske ikke var på toppen. Men man er jo bange for at blive for længe væk. Så pludselig 1 juledag røg jeg ned i et stort hul. Det var slemt. Var igen ved lægen som gav mig sertralin, men jeg kunne ikke få mig selv til at tage dem. Tror jeg så læste om at du har skrevet man kan få en depression af for meget perikum. Gik ned på 3 stks. og fik det langsomt bedre. Begyndte osse at supplere med 5htp, som en svensk læge siger er godt når man tager lykkepiller. (måske det ikke gælder perikum) Så bliver man ikke afhængig af dem. Jeg syntes det gik bedre og bedre, Men ca 3½ mdr efter fik jeg igen alle stress symptomerne . Denne gang vidste jeg så godt hvad der sikkert havde udløst det. Men igen måtte jeg blive hjemme en uges tid. Igen på arbejde og så i sidste uge gik jeg ned igen. Og jeg ved ikke hvad der skete. Men det er kvalmen der gør at jeg ikke kan komme på arbejede. Og så mærker jeg osse lidt angst ind imellem. Jeg græder meget og er sikker på jeg osse har en let depression. I lang tid har jeg kun taget 2 modigen og 100mg 5htp inden sengetid. Tager alle de rigtige vitaminer som er multivitamin fra vita viva, d3-c-cal-mag b12 som methylcobalamin- b kompleks- og hørfrøolie.
Jeg går fast til zoneterapi og akupunktur.
Jeg har prøvet hypnose, tankefeltterapi ,regressionsterapi som ikke har hjulpet spor.
De sidste par mdr har jeg gået til psykolog og hun har været en stor hjælp at tale med, men det forløb er slut nu.
Er kommet i tvilv om jeg får for meget eller lidt perikum (modigen).
Jeg har været ved lægen og skal igen i morgen. Får osse jævnligt taget blodprøve da jeg har for lavt stofskifte. Men får kun lidt medicin for det. Tager osse melatonin,da Carsten vagn Hansen har sagt at det osse er godt ved for lavt stofskifte. (har skrevet med ham ang det)
Puha sikke en smøre, men det er vist sådan det er lige nu. Er meget i vildrede med hvad jeg skal.

Hilsner bcv

Jeg tror, at du blander for meget sammen!

Written by irsten 14. jun 2011 20:34

Hej bcv

Umiddelbart vil jeg synes, at du blander for meget sammen.

Er du sikker på, at den medicin, som du tager mod for lavt stofskifte, kan forenes med perikon? Du skriver ganske vist, at du kun får lidt medicin, men alligevel synes jeg, at det er vigtigt, at de to ting kan forenes.

En anden sag er, om dit stofskifte er velbehandlet? Jeg kan jo læse mig til, at man kan få mange forskellige dårligdomme, herunder depression, hvis man har et for lavt stofskifte.

Jeg har også læst mig til, at mange, der lider af for lavt stofskifte, også har mangler på forskellige næringsstoffer, som f.eks. D-vitamin eller B12-vitamin. Så derfor er det sikkert en god ide, at du tager vitaminpiller og supplerer med Cal-mag med D-vitamin og desuden B-vitaminer. Får du nogen sinde målt, om du faktisk har mangel på disse ting?

Jeg er imidlertid betænkelig ved, at du blander 5HTP og melatonin sammen med perikon. Sådan som jeg har forstået det, er både 5 http og melatonin stoffer, der er stærkt beslægtede med serotonin, som jo er et af de signalstoffer, der menes at have betydning i forbindelse med depression, og man mener, at perikon forøger tilstedeværelsen af serotonin.

Jeg ville aldrig selv turde blande de tre ting sammen. Jeg ville være bange for, at det sammenlagt ville skabe en for stor mængde serotonin. Du skriver ganske vist, at en svensk læge har anbefalet 5 htp sammen med lægeordineret antidepressiv medicin. Men i det tilfælde er der vel en læge, der holder kontrol med, at den samlede mængde af antidepressivt middel ikke bliver for stor.

Læger kan jo sagtens ordinere flere forskellige antidepressive midler på én gang og gør det ofte. Men når man selv skal medicinere sig, så står man fuldstændig på Herrens mark, hvis man begynder at kombinere flere forskellige antidepressive midler, sådan som du gør.

Det, der kan ske ved overmedicinering, er, at depressionen bliver værre, eller også kan man få det såkaldte serotoninsyndrom. Normalt vil det ikke kunne gå så galt med perikon alene. Men når du tager 5 htp og melatonin også, så kan jeg godt forestille mig, at det kan ske.

Jeg har selv prøvet at få serotoninsyndrom, da jeg fik det lægeordinerede antidepressive middel Seroxat. Det var meget forfærdeligt. Mine symptomer var blandt andet angst og uro og kvalme. Du kan prøve at søge på www.google.dk på ordet serotoninsyndrom for at finde ud af, om det kan tænkes at være det, du har i en eller anden grad.

Mit bud er altså, at du er overmedicineret, og jeg vil anbefale dig at holde dig til ét antidepressivt middel, i hvert fald når du selv står for medicineringen.

I øvrigt lader det til, at dine psykiske problemer er udløst af stress. Perikon kan være en udmærket løsning ved depression – også ved depressioner, der er udløst af stress. Men min erfaring er, at perikon ikke er noget godt middel mod stress. Man kan muligvis tåle en lidt større stresspåvirkning uden at blive stresset, hvis man tager perikon, men hvis man først har alle de fysiske symptomer på stress, tror jeg ikke, at perikon er velegnet.

Jeg håber, at du finder ud af det.

Mange hilsner

Irsten

P.S. Var det din læges mening, at du skulle tage Sertralin sammen med perikon? Det er meget vigtigt, at man aldrig kombinerer perikon og lægeordineret antidepressiv medicin.

perikum

Written by bcv 15. jun 2011 19:06

Hej Irsten.

Nej det var ikke lægens mening at jeg skulle tage sertralin sammen med perikum.

Men jeg har været ved lægen igen i dag ,og alle mine tal er helt fine. Både for stofskifte og d3 vitamin osv.
Så der var det hele bare helt ok. Han mente osse det er stress men kunne ikke svare på om det osse var lidt depression.

Den medicin jeg tager for stofskiftet kan godt forenes med perikum, det siger de på apoteket.

Nu ved jeg så ikke om jeg bare skal stoppe med perikum, for jeg havde en depression i julen. Men om den var fremkaldt af for mange perikum ved jeg ikke.

Men du skriver selv man ikke skal stoppe med perikum hvis man har haft en depression. Men blive ved i lang tid.

Jeg har været inde og kigge på serotoninsyndrom, men det er slet ikke sådan jeg har det.
Jeg har kvalme , men det er om morgenen og går gerne over efter nogle timer , de fleste dage.

Min læge ved godt jeg tager perikum. Men han mente at jeg måske ville have større glæde af f.eks fluoxetin da det kunne give mig overskud og måske ro indeni.

Jeg er bare så ked af at skulle tage de piller. For man skal jo osse ud af dem igen.

Tak for dine svar Irsten. Vh bcv

En sidste kommentar til bvc

Written by irsten 16. jun 2011 09:54

Hej bvc

Det var godt, at du var ved læge, og at alle blodprøver var normale.

Du nævner, at jeg tidligere har skrevet noget om, hvor længe man skal tage perikon/perikum. I den forbindelse kan jeg sige, at jeg, hvad dette angår, betragter perikon fuldstændig på linje med lægeordineret antidepressiv medicin. Det indebærer, at man skal tage perikon i en vis periode, efter at virkningen er indtruffet. (Hvis der, efter et vist antal uger, ikke er opstået nogen positiv virkning, skal man naturligvis trappe ud af det hurtigst muligt).

Hvis det er den første depression, skal man tage det i ca. 6-12 måneder, efter at virkningen er kommet og derefter trappe langsomt ud.

Hvis det ikke er den første depression, skal man tage det endnu længere tid - og jeg, der har haft mange depressioner regner med at skulle tage perikon resten af mit liv, men jeg har fundet ud af, at jeg kan holde pause i sommermånederne, hvilket jeg har gjort i to somre nu, uden problemer.

(For en sikkerheds skyld vil jeg lige pointere, at jeg også mener, at man bør gøre noget ved selv ÅRSAGEN til depressionen, altså den eller de belastninger i ens liv, der fører til at man får ubalancer i signalstofferne, sådan at der opstår depression. For dit vedkommende ser det jo ud til, at du er nødt til at lave nogle ændringer i dit liv, så du ikke i så høj grad bliver udsat for stress-påvirkninger.)

Jeg kan desværre ikke give dig noget råd om, hvorvidt du skal stoppe med perikon eller tværtimod sætte din dosis op. Som jeg skrev, synes jeg, at det hele er totalt uoverskueligt, når du foruden perikon tager to andre medikamenter, der påvirker dine signalstoffer.

Hvis du kigger på bivirkningsprofilen til melatonin, vil du se, at der blandt bivirkningerne nævnes angst og depression:

http://www.netdoktor.dk/interactive/medicin/praeperatinfo.php?docid=praeparat_info&id=4241

Ovenstående link vedrører ganske vist Circadin, men det er jo det eneste melatonin-produkt, som man kan købe her i Danmark.

Sammenfattende kan jeg sige, at jeg ikke synes, at det er betænkeligt eller forkert, at du tager perikon, men jeg synes, at det er betænkeligt, at du blander 5 http og melatonin med perikon. Og i hvert fald er det umuligt at sige noget som helst fornuftigt om, hvor stor din perikon-dosis bør være, når 5HTP og melatonin er blandet ind i sagen. Jeg ville som sagt aldrig turde tage de tre ting sammen.

Når det er sagt, så må jeg tilstå, at jeg faktisk en kort overgang har prøvet at tage melatonin sammen med perikon. Jeg bad min læge udskrive det med henblik på at forbedre min nattesøvn. Jeg tog det naturligvis om aftenen, hvilket du sikkert også gør. Virkningen viste sig med det samme: Jeg blev meget tung i hovedet næste dag, næsten som om jeg havde været på druktur aftenen i forvejen. Er du sikker på, at din kvalme ikke er bivirkninger af melatonin? Man siger jo, at perikon i forvejen øger mængden af melatonin. Jeg kunne da godt forestille mig, at man kunne få kvalme af for meget melatonin, men jeg aner det ikke.

Hvis det var mig, ville jeg helt sikkert nøjes med kun ét middel, der påvirker signalstofferne, i stedet for hele tre!

Mange hilsner

Irsten