Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

stemningsstabiliserende

Written by tana 17. jun 2011 19:10

er der nogen der har erfaring med stemningsstabilisende medicin,jeg er startet på zyprexa men tager på af dem,kunne godt tænke mig at finde et andet præparat hvor vægtøgning ikke er et lige så stort problem...hvis det altså overhovedet findes.

Tror ikke det findes

Written by jenschr 23. jun 2011 12:18

Overskriften skal absolut ikke tages bogstaveligt. Jeg har bestemt ikke megen forstand på medicin. Zyprexa er et antipsykotisk medicin. Beskrivelsenaf medicinen minder meget om fx seroquel, som også er et antipsykotisk middel. Der er sikket god grund til at bruge disse stoffer som stemningsstabilicerende medicin. De dæmper ligesom det hele lidt. Men man kan komme til at tage på!

jeg tager selv seroquel og har også lidt svært ved at holde vægten.. Men når man har brug for denne type medicin skal man være meget tilbageholden med mængden af kalorier.. Til gengæld skal man slet ikke være tilbageholden med mængden af motion.....

Spis sundt, gå/løb/ eller noget andet.. Pas på vægten - for den er lidt svær at styre hvis man får antipsykotisk medicin...

I øvrigt synes jeg du skal tale med din læge om vægtøgningen.. Det kan jo være at der findes et godt alternativ :-) Held og lykke

Jens

Et svar

Written by irsten 23. jun 2011 18:53

Hej Tana

Jeg har ikke selv erfaring med stemningsstabiliserende medicin, men min far tog i mange år litium, som er det ældste præparat af den slags, som man kalder stemningsstabiliserende. Det hjalp ham i mange år, så han kunne passe sit arbejde, som han holdt så meget af. Men der var bivirkninger, især i form af tørst og rysten på hænderne. Der er nogle, der tager på af litium, men det gjorde min far ikke. Hans læge mente, at årsagen til, at der er nogle, der tager på, når de får litium, er, at de slukker deres litium-skabte tørst i kalorieholdige drikke, men det gjorde min far ikke. Han drak vand. Når man får litium, skal man regelmæssigt have taget blodprøver, for det er meget vigtigt, at der er en bestemt koncentration af stoffet i blodet.

Jeg har en anden slægtning, der i en lang periode har fået den anden type af stemningsstabiliserende stoffer, nemlig gruppen af epilepsi-midler, hvoraf det mest kendte nok er Lamotrigin. Hun tager det vistnok ikke mere, men desværre ved jeg ikke hvorfor. Hun er ikke så glad for at tale om sine helbredsproblemer. Hun har prøvet utallige former for medicin og har taget en del på. Desværre ved jeg ikke noget om, hvorvidt Lamotrigin har ansvar for vægtøgningen.

Mange hilsner

Irsten

Godt svar

Written by jenschr 24. jun 2011 10:13

Hejsa.. Jeg synes det var et meget fint svar du skrev Irsten.. Jeg havde slet ikke tænkt på litium, som jo i virkeligheden er det måske mest afprøvede stof ift stemnings stabilisering. Mange af os med dep. etc. får efterhånden en lille dosis anti psykotisk medicin.. Jeg har lidt på fornemmelsen at læger/psykiatere efterhånden er begyndt at give en lille dosis antipsykotika i stedet for litium.. Jeg ved slet ikke hvorfor??? Men du har ret i at litium er et gammelt og anerkendt stof ifm. behov for stemningsstabilisering.
I modsætning til "normal" medicin er litium et naturligt stof.. Og det er 100% rigtigt at der løbende blodprøver hvis man tager stoffet..
Det er også rigtigt af visse typer medicin mod epilepsi kan virke stemningsstabiliserennde..
Jens