Debatindlæg

Debatforum:  Snakkeforum

Når alt bliver glemt

Written by Mauser 20. jan 2012 22:07

Jeg var for snart 5 år siden igennem en rigtig svær depression og er stadig i behandling med Efexor 75 mg.
Mit største problem p.t er, at jeg simpelthen ikke kan huske noget som helst ! Jeg hører hvad der bliver sagt, 2 min. efter er det væk. Jeg prøver på alle måder at skjule det på mit arbejde og det går også rimelig godt, men nu kan ikke engang jeg selv lave sjov med det mere. Min mand og to piger er ved at blive vanvittige af at jeg glemmer alting og det er jeg jo også selv.

Bortset fra det, synes jeg at jeg har det godt og min dagligdag fungerer fint. Jeg har let ved at blive stresset, men er blevet meget bedre til at sige fra.

Jeg har 3 gange forsøgt at trappe ud af Efexor, men bliver vanvittig dårlig hver gang, både psykisk - men mest fysisk, og så tør jeg ikke andet end at starte op igen.

Det er flere år siden at jeg stoppede hos min psykiater, da han ikke mente at han kunne gøre mere, så jeg har været henvist til egen (meget søde) læge, som bare skriver nye recepter ud når jeg beder om det - men jeg føler mig lidt alene i verden med det......

Har I andre haft problemer med hukommelsen så længe efter en depression, tror I at det er medicinen der er skyld i det ??

Mange hilsner
Mauser

Kære Mauser

Written by Anonym 20. jan 2012 23:50

Det kan skyldes mange ting - alt fra begyndende Alzheimer, demens eller stress.

Det vil lægen kunne hjælpe dig med at finde ud, så jeg håber du aflægger lægen et besøg. Hellere et besøg for meget.

Stress

Written by kasperpilso 21. jan 2012 11:23

Jeg har tidligere fået at vide at det skyldes stress som AnnaMay siger. Men ja besøg en læge

Medicin kan give underskud af livsvigtige stoffer!

Written by irsten 21. jan 2012 16:20

Hej Mauser

Jeg kender også til problemer med hukommelsen, men jeg er formodentlig ældre end dig, og jeg har haft mange depressioner, så min hjerne er nok blevet lidt skrøbelig.

Sådan som jeg forstår på dig, så har du haft en enkelt depression, om end af svær art, og den er helt overstået, så vidt jeg forstår.

Derfor synes jeg godt, at vi kan udelukke, at dit hukommelsesproblem har med depression at gøre.

Men så er der medicinen.

Hvis jeg var dig, ville jeg bruge søgefunktionen her på Depnet. Du kan prøve at skrive begge ord, altså både ”Efexor” og ”hukommelse” i søgefeltet. Jeg har prøvet, og der kommer faktisk nogle hits.

Du kan også prøve at søge på www.google.dk. Det har jeg også prøvet, og igen kommer der flere hits, hvoraf nogle på engelsk, som du kan få google til at oversætte. Som du vil se, er der faktisk mennesker, der oplever hukommelsesproblemer ved Efexor.

Når jeg skriver dette indlæg, så er det imidlertid, fordi jeg i årens løb er blevet overbevist om, at nogle af bivirkningerne ved medicin skyldes, at visse typer af medicin giver mangel på visse næringsstoffer.

Når jeg kigger på produktresuméet for Efexor, så kan jeg se, at det kan give mangel på natrium. Natrium er jo det stof, man får fra køkkensalt, og normalt får vi at vide, at man helst ikke skal have for meget natrium.

Men mangel på natrium, hvilket i medicinsk sprogbrug hedder hyponatriæmi, er også galt. Og jeg har faktisk tjekket det og fundet, at et af symptomerne ved mild hyponatriæmi er dårlig hukommelse:

http://www.otsuka.dk/therapeutic-area/samsca/hyponatremi.asp

(Desværre er det vanskeligt at bringe aktive links her på Depnet, så det forsøger jeg ikke!)

Så derfor vil jeg også anbefale dig at gå til læge. Og jeg vil anbefale dig at bede lægen tage blodprøver, så det kan blive undersøgt, om du mangler livsvigtige næringsstoffer, blandt andet natrium.

Af alle B-vitaminerne kan lægen – så vidt jeg ved – kun tjekke for B12 og folinsyre.

Jeg kan læse mig til, at det er kendt blandt læger, at antidepressive midler kan give natriummangel. Mindre kendt er det nok, at de gammeldags antidepressiver, altså dem man kalder de tricykliske, kan give mangel på B2-vitaminer og det livsvigtige stof Q10. Det er en oplysning, jeg har fra denne Internetside:

http://www.cetcenter.dk/pdf-filer/artikellaegemidler.pdf

Nu forholder det sig sådan, at ovenstående link ikke indeholder oplysninger om Efexor, og Efexor tilhører jo ikke gruppen af tricykliske antidepressiver. Men Efexor ligner de tricykliske antidepressiver ved, at det også påvirker to signalstoffer, nemlig serotonin og noradrenalin. Det er da absolut muligt, at Efexor også kan give en mangel på B2 og Q10. Mangel på B-vitaminer og Q10 kan nemlig også føre til hukommelsesproblemer!

Når jeg er blevet opmærksom på disse ting, så er det, fordi jeg nemt kommer i underskud med mineralet kalium. Det skyldes ikke antidepressive midler, men derimod min blodtryksmedicin. Og det er meget tydeligt, at min kaliummangel giver mig hukommelsesproblemer.

Hvis jeg var dig ville jeg altså gå til lægen og blive undersøgt og få taget blodprøver. Hvis undersøgelsen ikke viser noget unormalt, ville jeg prøve at tage B-vitaminer og Q10 og desuden også fiskeolie, som kan styrke hjernen. Det er da et forsøg værd! Men salt er det ikke nogen god ide at begynde at spise mere af.

Held og lykke med det

Irsten

kære mauser.

Written by søs72mbv 23. jan 2012 11:21

det med hukommelses besvær, kan jeg godt nikke genkendene til. Så nej du er ikke alene. - jeg er også på "kopien" til efexor, velafaxin. Men depressionen kan også give hukommelses besvær.

godt at du har en sød læge, for det brtyder meget.

god bedring til dig.

Kærlig hilsen Søs72

Depression og hukommelse

Written by jenschr 27. jan 2012 10:21

Jeg er slet ikke ekspert. Men poul videbech beskriver faktisk at depression kan give problemer med hukommelsen. Det skyldes vist nok at den del af hjernen som styrer hukommelsen kan tage skade . ved depreression. Tror det hedder hipokampus. Har selv meget svært ved at huske.. Og jeg har også "kun" haft een depression som var meget svær - tillige stress i flere år forinden..
Jeg har fået tjekket alt hvad der kan tjekkes - og det hele er i orden.. Altså ud over hukommelsen + depression som nok er kronisk...
Hilsen
Jens

Hukommelsebesvær

Written by bibi 10. feb 2012 12:31

Jeg har fået fleksjob pågrund af stress som har givet min hukommelsesbesvær og jeg ikke kan overskue for mange ting. Hvis man har haft stress for lang tid, så sætter det sig til hukommelsebesvær i forskellige grader.
Jeg får aldrig min hukommelse helt tilbage, da jeg har gået med stress for lang tid, så hjernen har taget skade.

Jeg har haft det i 7 år nu.

Det er hårdt for familien, men de har lært af leve med det. Og det har jeg Næsten også.

DA jeg smed min medicin, tog jeg en kold tyrker. Jeg havde rystet ture osv i 3 md, men er glad for at have smidt dem. Det var hårdt, men fedt at kunne undvære det.

Jeg har en psykiater i Hundige som er kanon. Han prøver at få tingene klaret uden medicin, hvis det kan lade sig gøre.

Mange af ens problemer er jo ting som skal snakkes væk.. og forklares.

Hilsen B

Hukommelsesbesvær

Written by lpflyv 16. dec 2013 13:37

Kan godt se, at det er lidt lang tid siden, der har været gang i denne tråd, men skriver alligevel.

For det første har jeg i mange år lidt af noget, som jeg ikke ved, om det er en rigtig depression. Jeg har været enormt belastet af flere personlige hændelse gennem de sidste 10 år, og det har virkelig ændret min personlighed. Jeg har fuldtidsarbejde, som jeg bruger al min energi på (skjuler i hvert fald, at jeg ikke har energi), og når jeg kommer hjem, er jeg som en slatten klud. Orker ingenting overhovedet og sengen er min bedste ven fra kl. 17.00-næste morgen - det er virkelig frustrerende, når jeg altid har været enormt energisk med sport, hjemmelavede ting m.v. Jeg KAN og VIL ikke acceptere, at mit liv har ændret sig sådan, og jeg har prøvet ALT. Medicin, hypnose, psykolog, selvmordsterapeut, psykoterapeut, læge - "you name it". Det værste er den manglende energi - og så lider jeg som nogle herover skriver om, af hukommelsesbesvær og koncentrationsbesvær. Jeg har tidligere været lidt af et omvandrende leksikon forstået på den måde, at kolleger bare kunne spørge mig - jeg kunne huske alting (eller næsten alting :). Nu kan jeg som én herover også skriver ikke huske ting, jeg fik at vide for 2 minutter siden. Det er virkelig belastende og skræmmende, og jeg er alvorligt bange for, at min hjerne har taget skade. Jeg har nu bestemt mig for at gå i gang med naturproduktet Perikon for at se, om det kunne have en virkning, for der SKAL ske noget. Er der nogen, der har erfaring med det - og hjælper det på energien? Og kan en skadet hjerne helbredes med naturmedicin? Jeg vil under ingen omstændigheder have psykofarmaka, da jeg kun har dårlige erfaringer med det (vægtøgning, tørhed, andre bivirkninger), og jeg har faktisk aldrig haft en positiv effekt ud af det.
Jeg er ked af det, men jeg tror desværre ikke, at alle ens problemer (som bibi nævner), kan snakkes væk. Jeg har virkelig snakket og snakket med professionelle, men angsten kan jeg ikke slippe - og de "sår", der er tilført, springer op igen ved mindste belastning. Jeg har en sød læge - men hun er mest til at snakke lidt efter munden, så hende kan jeg ikke rigtig bruge - og orker det faktisk heller ikke.

Mange hilsener L