Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Perikon+rosenrod

Written by annm144 27. jan 2012 12:43

Hej
Jeg er for små 2 uger siden startet på modigen 3 kaspler dagligt,men har lige læst i forum om folk der ligeledes har god erfaring med at kombinere modigen(perikon) og rosenrod, jeg kunne godt tænke mig råd og erfaring med dosis og virkning

Jeg har en moderat/svær depression og har pga af tidligere erfaringer med traditionel medicin, valgt at sige nej tak til det.
Har istedet valgt at afprøve perikon gode egenskaber sideløbende med hjælp fra en psykolog.

Håber nogen vil hjælpe...

Jeg kan ikke anbefale den kombination!

Written by irsten 28. jan 2012 08:16

Hej anm

Du skriver, at du har læst om folk, der har gode erfaringer med at kombinere perikon og rosenrod. Jeg forstår det sådan, at det er noget, du har læst her i Depnets debatter.

Jeg kan godt huske, at der var flere, der tog rosenrod, og at der faktisk var nogle, der kombinerede perikon og rosenrod. Selv har jeg altid været betænkelig ved at blande for meget sammen. Jeg afprøvede også rosenrod, men det var i en periode, hvor jeg midlertidigt var trappet ud af perikon.

Jeg husker det sådan, at alle opgav rosenrod efter et stykke tid. Fremgår det ikke af debatten? Sagen er, at flere − også jeg – oplevede, at virkningen af rosenrod var som at drikke alt for meget stærk kaffe. Man blev simpelthen overgearet og kunne ikke sove om natten!

Jeg kan altså ikke anbefale dig at tage rosenrod – og slet ikke sammen med perikon!

Jeg har haft en lang række depressioner, hvoraf de fleste har været af svær art. Jeg har også en del erfaringer med lægeordineret antidepressiv medicin. De seneste 10 år har jeg − med kun få og korte pauser om sommeren − taget perikon, hvilket jeg har haft gode erfaringer med.

Virkningen af perikon har hos mig svaret til virkningen af de tricykliske antidepressiver, som man bruger ved svær depression, men heldigvis helt uden de bivirkninger, der var ved Saroten eller Anafranil, som jeg fik for mange år siden.

Problemet er doseringen, som man jo ikke kan få hjælp til i det etablerede sundhedssystem. Du skriver, at du tager tre kapsler Modigen dagligt, og det svarer også til den dosis, der anbefales på den meget brugbare, engelsksprogede Internetside www.sjwinfo.org

Men jeg tror, at man skal betragte den anbefaling som blot vejledende. Den effektive dosis afhænger også af depressionens sværhedsgrad. I visse perioder, hvor jeg har været udsat for depressionsfremkaldende faktorer, har jeg været nødt til at tage mere! I andre perioder – især om sommeren kan jeg heldigvis trappe ned eller helt ud.

Jeg kan desværre ikke sige noget om, hvor stor den effektive dosis skal være i dit tilfælde. Jeg håber, at du får held med behandlingen

Mange hilsner

Irsten

Tak Irsten

Written by annm144 28. jan 2012 11:10

Ok så må jeg have misforstået noget, da jeg nemlig selv tidligere før min depression afprøvede rosenrod og havde samme oplevelse som du, at jeg følte mig total speeded og kunne ikke helt finde ro. Også derfor jeres snak overraskede mig..

Ja jeg har læst på den engelske side og tænkte jeg kunne starte med 3 og hvis jeg ikke oplevede noget effekt eller kun mild, kunne jeg forhøje til 4.

Hvad startede du ud med i tidernes morgen? Hvordan oplevede du at de begyndte at virke?

På forhånd tak

Svar til annm

Written by irsten 29. jan 2012 08:21

Hej Annm

Det kan godt være, at man skal studere flere debattråde, og i alt fald læse slutningen af de enkelte debattråde, før man finder ud af, at forsøget med rosenrod for de flestes vedkommende faldt uheldigt ud!

Ofte er det jo sådan, at man er optimistisk og begejstret i starten. Og det er jo egentlig godt sådan, for det er jo vigtigt, at man går 100 % ind for det, man afprøver. Jeg husker det også sådan, at der var flere, der i begyndelsen var meget begejstrede for rosenrod. Men det ændrede sig altså!

Og så spørger du, hvilken dosis perikon, jeg startede med, og hvordan jeg oplevede virkningen.

Jeg tager det sidste spørgsmål først:

Efter at jeg havde taget perikon i præcis 4 uger, oplevede jeg en total helbredelse stort set fra den ene dag til den anden. Virkningen kom meget pludseligt. Den ene dag havde jeg en ret svær depression, og dagen efter var depressionen forsvundet! Det var en meget forunderlig oplevelse, som jeg aldrig glemmer. Og jeg havde endda ikke rigtig troet på, at der ville komme en virkning. Efter at jeg havde prøvet så meget, var jeg blevet skeptisk.

Jeg har aldrig på disse sider skrevet, HVILKEN dosis jeg tog. Jeg har bare skrevet, at jeg var så heldig at finde den rigtige dosis fra begyndelsen af.

For sagen er, at mit tilfælde var helt atypisk – dengang. Der var intet, der virkede på mig, og jeg har senere fundet ud af, at det efter al sandsynlighed skyldes, at jeg havde en katastrofal jernmangel. At jernmangel kan være (medvirkende) årsag til depression, ved de fleste. Det er jo derfor, at læger normalt tager blodprøver ved mistanke om depression, så det kan blive undersøgt, om man mangler vigtige næringsstoffer. Det havde min læge bare ikke gjort.

Det er tilsyneladende ikke kendt, at organismen åbenbart skal bruge jern til at omsætte medicin. Og eftersom jeg manglede jern, ophobedes al medicin i blodbanerne. De lægeordinerede antidepressiver, som jeg havde afprøvet, havde gjort mig mere syg. Og pludselig kunne jeg undvære min blodtryksmedicin, som jeg ellers havde været nødt til at tage i mange år. Det skyldtes selvfølgelig, at mit blod var overfyldt med blodtryksmedicin, fordi min krop på grund af jernmanglen ikke kunne omsætte det.

Jeg var altså i en situation, hvor min krop på grund af jernmangel havde svært ved at omsætte medicin, da jeg i januar 2002 begyndte på Modigen. Jeg havde ikke andre vejledninger end varedeklarationen på pakningen, og den sagde, at man skulle tage 1-2 kapsler. Så derfor tog jeg 2 kapsler, og det var den dosis, der var den rette for mig – dengang!

Senere blev den katastrofale jernmangel opdaget! Selv om jeg ikke mere havde nogen depression, så blev jeg jo tiltagende træt og havde andre symptomer. Og til sidst lykkedes det mig at få min læge til at tage blodprøver, der viste en kolossal blodmangel, som jeg selvfølgelig kompenserede for.

Og så skulle jeg pludselig have blodtryksmedicin igen, for blodtrykket steg voldsomt, efterhånden som det normale jern-niveau gjorde kål på medicinforgiftningen.

Og hvad min perikondosis angår, ja, så var 2 kapsler Modigen ikke længere nok – i hvert fald ikke om vinteren, eller når der var bekymringer eller stress.

For tiden tager jeg 5 kapsler dagligt. Det er meget, men det er altså, hvad der for tiden er nødvendigt i min situation. Jeg magter ikke at have flere depressioner, og ifølge lægerne er det vigtigt at undgå dem, da hjernen kan tage skade af svær depression, blandt andet hukommelsen.

Det blev en lang smøre, som sikkert ikke har nogen relevans for dig. Men når du nu spurgte, så svarede jeg!

Jeg går ud fra, at du er blevet tjekket for jernmangel og andre mangler. Så derfor synes jeg, at du gør det rette, når du sigter efter at få en dosis på 3 kapsler til at virke. Men hvis virkningen skulle udeblive, så er det nok en god ide at øge din dosis. Min erfaring er, at man efterhånden bliver god til at mærke på sin krop, hvilken dosis der er passende. Men det tager lidt tid, selvfølgelig. Og

Slutningen af mit svar!

Written by irsten 29. jan 2012 08:26

Nå, mit indlæg blev lige lidt for langt! Her får du slutningen:

Men det tager lidt tid, selvfølgelig. Og hvor kunne det være rart, hvis man kunne få vejledning af erfarne behandlere :o)

Mange hilsner

Irsten

Tak for dit svar

Written by annm144 29. jan 2012 16:40

Alt hvad du har skrevet har haft stor relevans og giver mening..

Jeg får som du, blodtryksmedicin og jeg var ikke klar over at modigen(perikon) har en svag forhøjene tendens på blodtrykket og vil da tale med min læge om det, så dosis bliver justeret og alt spiller bedst muligt sammen..

Glæder mig til at virkningen også indtræffer her, selvom jeg personligt tror jeg skal højere op end 3, da jeg synes jeg har mange stressede faktorer i mit liv lige pt.

Du skal ihvertfald have tak for din hjælp indtil nu

Misforståelse!

Written by irsten 29. jan 2012 17:48

Hej Annm

Jeg er bange for, at jeg er blevet misforstået. Det var jo den risiko, der var, når jeg gav mig til at forklare om de særlige forhold, der gjorde sig gældende (jernmanglen), da jeg begyndte på perikon.

Jeg skrev IKKE, at perikon har en blodtryksforhøjende tendens.

Det var måske en dårlig ide at skrive om mit blodtryk og min blodtryksmedicin, for det havde ikke rigtig noget med sagen at gøre.

Jeg nævnte det blot for at bevise min teori om, at organismen ikke rigtig kan omsætte store doser medicin (eller naturmedicin), når man mangler jern.

Når blodtrykket pludselig steg, da mit jern-niveau igen blev normalt, så havde det ikke noget med perikon at gøre. Det var, fordi jeg var holdt op med at tage min blodtryksmedicin. Blodtryksmedicinen havde ikke været nødvendigt gennem flere måneder, fordi blodbanerne var fyldt med blodtryksmedicin, som organismen på grund af jernmanglen ikke kunne nedbryde. Jeg havde simpelthen haft en medicinforgiftning.

Jeg brugte eksemplet med blodtryksmedicinen for at sandsynliggøre, at det samme var sket, da jeg startede med Modigen: jernmanglen bevirkede, at organismen ikke kunne nedbryde Modigen så hurtigt, som den ville have kunnet, hvis jeg ikke havde haft jernmangel.

Altså kunne jeg opnå en effektiv virkning med kun to kapsler. Men det kan jeg ikke i dag, hvor jeg har normalt jern-niveau, og hvor min organisme derfor kan omsætte Modigen normalt.

Men det kan være, at du i andre af mine indlæg har læst, at jeg en overgang mente, at perikon kunne forhøje blodtrykket, når man indtager bestemte madvarer som stærk ost, rødvin, chokolade. Kelly kommer ind på emnet på sin hjemmeside www.sjwinfo.org, og han mener ikke, at der noget problem.

Og det tror jeg faktisk heller ikke længere.

Jeg håber, at jeg nu har forklaret mig, så der ikke er nogen misforståelse: Jeg mener IKKE, at perikon har en blodtryksforøgende virkning.

En anden sag er jo, at der er i hvert fald én slags blodtryksmedicin, som ikke kan forenes med perikon, nemlig typen calciumantagonist. Men det problem er du vel klar over?

Må jeg spørge, hvilken slags blodtryksmedicin du tager? Selv får jeg Atacand, som er af typen angiotensin II-antagosnist, samt 1 Centyl, som er vanddrivende medicin, og de to ting kan godt forenes med perikon.

Mange hilsner

Irsten

Blodtryksmedicin

Written by annm144 31. jan 2012 13:44

Hej Irsten

Ja beklager misforståelsen,men heldigvis ingen skade sket ved at jeg får mit blodtryk tjekket en ekstra gang..

Jeg får som du Atacand, da den udover at virke blodtryks sænkende også har positiv virkning på migræne, som jeg desværre lider af i perioder.