Debatindlæg

Debatforum:  Snakkeforum

Ugidelighed & Ensomhed

Written by Hortensia 9. mar 2013 14:45

Hej, jeg er en ung mand på 20 år, der går og roder med nogle personlige problemer, som jeg ikke ved, hvordan jeg skal komme af med. Der følger en lidt længere baggrundshistorie.

Jeg er vokset op i en familie, hvor jeg har været 10 år yngre end de fleste andre børn/unge, så jeg har altid været lidt anderledes end min sociale omgangskreds i skolesystemet. Som teenager brugte jeg derfor meget af min tid på mit værelse foran en computerskærm, frem for at deltage i det sociale med mine skolekammerater, og det var i og for sig ikke noget problemet. Jeg rodede med noget lav selvtillid, men jeg havde gode støtter i hjemmet og trods alt også venner, jeg så en gang i mellem fra skolen.
I 8. klasse flyttede jeg imidlertid til en privatskole, hvor alting gik nedad bakke. Jeg lukkede mig mere og mere ind i mig selv, havde færre venner. Jeg døjede med meget lavt selvværd og havde ingen kontakt (og har det stadig ikke) til 95% af mine klasse/skolekammerater. Mit sociale liv var ikke-eksisterende, og det påvirkede mig meget, og jeg sad ofte og græd for mig selv, når jeg var alene om aftenen. Jeg fik aldrig talt problemerne ud med nogen, til trods for en god og støttende familie. I slutningen af 9. klasse kulminerede det dog, da jeg efter at have indtaget en god portion alkohol til vores afskedsfest blev aggressiv og til sidst truede med selvmord. Jeg blev talt ned af nogle af de voksne ved afskedsfesten og blev hentet af mine forældre, som næste dag tog en snak med mig. Det var dog begrænset til, at vi kun snakkede om dette ene udbrud, og jeg fik ikke ordentlig forløsning for de problemer, jeg havde.

Da jeg kom i gymnasiet året efter tog jeg et valg om ikke at fortælle mine nye klassekammerater om min fritidsinteresse foran computeren, til trods for det stadig optog en størstedel af min fritid. Jeg mente, at det var nørd-stereotypen, der havde "ødelagt" mit sociale liv, og tog derfor afstand fra den. Det var hårdt at leve på en løgn, men jeg fik det imidlertid bedre, og havde det faktisk rigtig godt i gymnasietiden, hvor jeg fik gode venner og engagerede mig i det sociale liv.

Efter tre år på gymnasiet og ét sabbat-år efterfølgende, hvor jeg havde det rigtig fint, er jeg nu starte på universitetet, hvor jeg også er kommet rigtig fint ind i det sociale samspil, men jeg må desværre konstatere, at jeg den seneste måned eller to er begyndt at føle mig meget uønsket. Når jeg deltager i sociale arrangementer føler jeg tit, at jeg er en andenprioritet, og at jeg tit sidder alene. Jeg nyder at være sammen med mine studiekammerater, men har alligevel ikke lyst til at deltage i ting. Jeg lider af ugidelighed. Jeg vil enormt gerne engagere mit i mit studie, men kan ikke tage mig sammen. Jeg vil enormt gerne engagere mig i en sundere livsstil, men kan ikke tage mig sammen.

Jeg har det ikke som sådan dårligt lige i øjeblikket, men jeg har det langt værre end jeg før har haft og mit selvværd er dalet, og jeg er bange for, at jeg er på vej ind i en emotionel rutsjebane igen, som jeg var for 4-5 år siden. Jeg har overvejet at snakke med en psykolog, men jeg er ikke sikker på, om det er nødvendigt.

Er der nogen, der kender til min situation og har en idé til, hvad der vil hjælpe?

Nogle af de samme problemer

Written by after_hours 18. mar 2013 22:55

Det lyder som om du har lidt af hvert i bagagen. Jeg har selv haft det på nogenlunde samme måde og kun nogle få tidspunkter oplevet at kunne lide at skulle møde i skole. Tror også ens lyst til at lave skole-arbejde forsvinder hvis det sociale ikke fungere så godt.

Snakker du med nogen af de andre efter skoletid?
Det er tit udenfor de officielle arrangementer og skoledage at man rigtig lære de andre at kende.

Du skriver at du ikke har det så skidt igen, men tænker det må gå dig på siden du skriver herinde.

Ihvertfald vil jeg anbefale dig at snakke med din læge og så kan han måske fornemme hvad der kan gøres? Der kan man også få en henvisning til en psykolog. Hvem ved om du måske lider af socialangst eller depression?

Held og lykke med det studiet :)

.

Written by Hortensia 23. mar 2013 15:16

Hej, tak for dit svar.

Ja, jeg indgår i og for sig fint nok i det sociale, men jeg har det bare alt for meget med at føle mig middelmådig i forhold til alle andre rent socialt og har altid set mig selv som en evig 2'er. Jeg kan således sagtens deltage i div. arrangementer og føle mig velkommen, men jeg har svært ved at deltage i mindre fora, da jeg her godt kan føle mig overflødig.

Du har ret i, det går mig på. Jeg har været nødt til at afmelde mig fra forårets eksaminer, fordi jeg simpelthen ikke har været i stand til at fokusere på min læsning, så jeg er nu håbløst bagud.

Nå ja, jeg havde slet ikke tænkt på, at min læge nok også kunne have en mening om det. Det kunne i hvert fald være en idé at prøve - mange tak. :)

.

Written by Hortensia 23. mar 2013 15:18

- et af mine store problemer (og det lyder så håbløst banalt) i hverdagen ved at møde til forelæsninger er, at jeg ikke kan forberede mig på, hvem jeg skal sidde med, fordi jeg ikke føler, jeg har fast part i en klike. Det er så åndssvagt dumt, men det går mig virkelig meget på. Jeg ved ikke, om det er en del af en eller anden diagnose, eller om det bare er en banalitet, jeg skal komme mig over.

Vær opmærksom!

Written by chenrie 6. apr 2013 01:04

jeg kan godt genkende nogen af de ting du skriver, og må sige det er vigtigt du er opmærksom på det mønster du er i gang med at aktivere. du er nemlig igang med at fortælle dig selv en masse ting som måske ikke er realiteten. når det mønster først er sat i gang kan det være ekstremt svært at bryde.

jeg siger det af erfaring. da jeg i forvejen har tendens til at lide af socialfobi skal jeg selv være opmærksom. det er nemlig ikke altid sådan tingene hænger sammen. for mig blev det på et tidspunkt så slemt, at jeg troede folk havde noget imod mig. det hele var ren indbildning, men det blev så slemt at jeg til sidst ikke mødte op mere. hvis der er tid til at standse det, så gør det. det er altid nemmere at fokusere på det negative.
held og lykke.