Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Perikum og andre naturlige midler

Written by ønskeomhåb 29. mar 2013 07:49

Hej alle sammen. Jeg er 38 år, har lidt af angst i forskellige former i 20 år med depressive perioder. Jeg hàr været flere år i medicinsk behandling med Seroxat, med flere bivirkninger som følge. Derfor vil jeg SÅ gerne, at jeg kan finde en mere naturlig vej igennem denne periode med angst og underliggende depression - igen... Er startet med Perikum (Modigen) for 4 dage siden, er oppe på 3 piller kombineret med Bachs nødhjælpsdråber og Baldrian til søvnen. Er der nogle herinde som ved hvor længe der skal gå før man mærker en virkning? Er det normalt med tilbagefald? Og er det ok, at jeg tager de 3 piller fordelt over dagen istedet for sammen? Jeg vil sætte stor pris på at der er nogen som vil dele deres råd og erfaringer med mig :) Solskin og tanker fra mig

Svar

Written by irsten 30. mar 2013 17:09

Kære ”Ønske om håb”

Jeg vil meget gerne prøve at besvare dine spørgsmål.

Hvad varighed angår, inden der indtræder en positiv virkning, tror jeg ikke, at der er den store forskel på perikum og de lægeordinerede antidepressiver.

Hos mig gik der præcis fire uger, da jeg i sin tid begyndte på Modigen, før jeg mærkede, at jeg blev mig selv igen.

Andre mærker en positiv virkning hurtigere. Og så er der desværre nogle, der ikke mærker en positiv virkning.

Jeg tog Modigen næsten konstant gennem ca. 10 år. I de ti år havde jeg to gange noget, der kunne minde om depression, men var anderledes end den form for depression, jeg kender. Jeg tror, at tilstanden var forårsaget af kaliummangel, men den gik ikke over, selv om mit kalium-niveau igen blev normalt. Den mærkelige tilstand forsvandt, da jeg øgede min perikon-dosis i nogle uger.

Så ja, jeg tror godt, der kan komme tilbagefald, men det afhænger jo også af, hvad man bliver udsat for af belastninger. For mig er kalium-mangel en hård belastning.

Jeg tager ikke længere Modigen, fordi jeg ifølge lægerne er nødt til at tage den blodpropforebyggende medicin Marevan, og perikon og Marevan kan ikke forenes.

Jeg klarede mig herefter i næsten et år uden et antidepressivt middel, men så fik jeg desværre en depression igen, og nu er jeg begyndt at tage MIrtazapin, med forholdsvis god virkning, men desværre også med voldsomme bivirkninger. Øv.

Til dit sidste spørgsmål vil jeg svare, at man kan tage kapslerne på én gang eller spredt over dagen, som man vil. Dog vil jeg tro, at det til at begynde med er bedst at tage dem fordelt på flere gange, sådan som du gør. Senere – når kroppen har vænnet sig til perikon – er det lige meget.

Held og lykke og god påske!

Irsten

Tak for svar :)

Written by ønskeomhåb 30. mar 2013 21:52

Kære Irsten. Tusind tak fordi du har taget dig tid til at svare, det er bare så 'givende' at høre om andres erfaringer - især hvad angår 'forsøg' på bedring i alle afskygninger :)

Kan godt forstå det er super træls med de voldsomme bivirkninger som du oplever med Mirtazapin - netop derfor jeg sådan ønsker, at Modigen kan komme til at gøre en stor nok forskel, så jeg undgår det. Og så synes jeg jo, at det er hélt fantastisk hvis et naturligt udvundet middel kan hjælpe lige så godt som de syntetiske - det føles bare mere 'trygt'...

Det er til stor hjælp at høre din historie, det sætter jeg meget pris på. Du skal vide, at det er med til at give næring til håbet :)

Jeg håber dine bivirkninger vil være forbigående - og så håber jeg snart, at du får det rigtig godt igen, ude på den anden side af depressionen. Jeg sender dig mange tanker og masser af varme.

Mange hilsner og rigtig god påske til dig også :)

Hvor lang tid inden perikum er ude af kroppen?

Written by ønskeomhåb 2. apr 2013 06:33

Kære Irsten - igen. Ved du lige ledes hvor lang tid det tager før perikum er ude af kroppen ved ophør? Det er bare fordi HVIS det nu viser sig at det ikke er nok imod mine symptomer, og jeg skal på anden medicin, så skal perikum jo være ude af kroppen først. Det skræmmer mig, at jeg ikke har muligheden for fx at tage en alopam såfremt panikken bliver hélt slem... Er der mon andet beroligende som man i nødstilfælde må tage samtidig med perikum? Og kan ikke finde oplysninger nogen steder om, hvornår det er ude af kroppen ved ophør?
På forhånd tusind tak for svar :)

Svar

Written by irsten 2. apr 2013 08:40

Hej Ønske om håb

Jeg kan godt forstå, at du føler dig mest tryg ved at skaffe så mange oplysninger som muligt.

Men har du oplevet en forværring?

Jeg kender desværre ikke til beroligende midler – ud over kamillete − som kan bruges. Jeg er faktisk ikke engang klar over, om baldrian og perikon kan forenes.

Men jeg ved, at man bliver rådet til at trappe ud af perikon, hvis man skal opereres. Og det råd, der gives, er, at man skal være helt ude af perikon ca. 5-7 dage forud for operationen. I løbet af disse 5-7 dage skulle perikon være helt ude af organismen, så det ikke kan gribe ind i anden medicin.

Oplysningen stammer fra Kræftens Bekæmpelse og fra lægen Jerk. W. Langer.

Jeg ønsker dig alt muligt held med behandlingen

Irsten

Hej

Written by Isoperla 3. apr 2013 11:24

Du skal sige til lægen at du tager perikon. Lægen kan så tage stilling til hvor mange dage du skal være ud af medicinen før du kan begynde på noget andet. Ved f.eks. MAO-hæmmer står der 14 dage før behandling med noget som det interagere med.

Du kan undersøge hvilke præparater som interagerer med perikum i Sundhedsstyrelsens database Medicinkombination.dk. Du skriver 'perikon' i søgefeltet.

Jeg sammenlignede:
1. Naturlægemiddel perikon
2. Præparat: alopam - Aktivt indholdsstof: oxazepam

Din søgning gav intet resultat.
På nuværende tidspunkt kender man ikke til, at de præparater og / eller indholdsstoffer, du har søgt på, reagerer uventet ved samtidig brug.


På http://apoteket.dk/Laegemidle står der:

Perikon
Et af de naturlægemidler, der har været mest omtalt på grund af interaktioner, er perikon (perikum). Et eller flere af indholdsstofferne i perikon aktiverer en bestemt type leverenzymer som er involveret i omdannelsen af mange lægemidler. Det drejer sig blandt andet om digoxin, der anvendes af patienter med hjertesygdom, cyclosporin, der anvendes hos transplanterede patienter, theophyllin, der er et astmamiddel, Forskellige blodfortyndende præparater, P-piller og forskellige virushæmmende midler der bruges til behandling af patienter med HIV-infektion.

Hvis man tager et naturlægemiddel, der indeholder perikon samtidig med at man tager et af disse lægemidler, opstår der i sjældne tilfælde en nedsat virkning af lægemidlerne.

Skal man undgå at bruge perikon, hvis man tager andre lægemidler?
Når man skal afgøre, hvilke råd der skal gives med hensyn til samtidig anvendelse af et naturlægemiddel og et lægemiddel, må man se på, hvor stor hyppigheden af interaktioner er i forhold til, hvor mange der bruger naturlægemidlet.

Der findes ikke opgørelser på verdensplan over forbruget af perikon. Man vurderer at alene i Tyskland er over 8 millioner patienter blevet behandlet med perikon i tidsrummet 1991 til 2000. Heraf har 53 oplevet symptomgivende interaktioner medens ca. 60 yderligere har fået konstateret interaktion, der dog ikke har været symptomgivende. Et forsvindende antal i betragtning af det meget store forbrug af perikon-præparater.

Der er derfor ingen grund til at forvente alvorlige interaktioner, hvis man bruger perikon sammen med andre lægemidler. Alligevel er det fornuftigt at rådføre sig med apotek og læge, inden man eventuelt begynder at eksperimentere med selvbehandling med naturlægemidler, specielt hvis man er i behandling med et af de lægemidler, hvor man ved, der kan opstå interaktioner.

Reaktion på Isoperlas indlæg

Written by irsten 3. apr 2013 19:35

Hej Ønske om håb og Isoperla

For en ordens skyld vil jeg gerne sige følgende:

Når jeg plejer at skrive, at perikon og benzodiazepiner (altså lægeordineret beroligende medicin af stesolidtypen, f.eks. Alopam) er en dårlig kombination, så er det ikke noget, jeg har fra fagfolk. Også jeg har prøvet at slå efter på www.medicinkombination.dk, hvor man – som du, Isoperla, skriver − ikke kender til interaktioner mellem de to ting.

Nej, det er fordi benzodiazepiner nedbrydes i leveren af det leverenzym, som perikon sætter ekstra fut i, nemlig det enzym, der har navnet CYP 3 A4.

Det betyder, at den beroligende pille er ude af organismen hurtigere, end hvis man ikke tog perikon. Det gør måske ikke så meget, hvis det bare er en enkelt pille, man tager i en nødsituation. Men hvis man har et egentligt forbrug af benzodiazepiner, så er jeg sikker på, at man hurtigt vil komme i problemer, fordi man vil få ABSTINENSER meget hurtigere end ellers, og så eskalerer forbruget nemt.

Jeg vil i hvert fald anbefale, at man IKKE kombinerer perikon med hverken beroligende medicin eller med sovepiller.

Mange hilsner

Irsten

ok ;-)

Written by Isoperla 3. apr 2013 20:09

Jeg er ikke helt dus med benzoer. Har kun i kortvarige perioder fået nogle lignende som insovningspiller (imozop) og det var sammen med Cipralex som vist også nedbrydes af samme leverenzym, hvis jeg husker korrekt. Jeg ville dog fortælle den læge som ville udskrive beroligende medicin til mig at jeg tog perikum hvis jeg var "ønske". Så kan lægen måske finde noget andet der går sammen. Jeg får egentlig en lidt underlig behandling, hvor jeg i dagtimerne får ritalin som øger dopamin og til sengetid seroquel som nedsætter dopamin.

Til "ønske" så går seroquel (antipsykotika) sammen med Cipralex (antidepressiv) og måske også med perikum. I lille dosis (25 MG)virker det beroligende og søvndyssende. Jeg får det i stedet for sovepiller da det ikke skaber samme afhængighed som benzoer. Jeg sover heller ikke så tungt og vågner fint om natten, hvis børnene kalder.
Til behandling af psykose og skizofreni er det noget med 300 til 800 MG.

Tag IKKE Seroquel og perikon samtidig!

Written by irsten 4. apr 2013 10:20

Hej Isoperla

Sådan som jeg har forstået Ønskeomhåb, så er det hendes ønske at undgå lægeordineret medicin, hvis det er muligt (Se første indlæg i denne tråd: ”Derfor vil jeg SÅ gerne, at der findes en mere naturlig vej…”)

Men Ønskeomhåb vil gerne vide så meget som muligt om perikon, og hvor hurtigt det er ude af kroppen, HVIS hun en dag alligevel er nødt til at bede om noget lægeordineret medicin, sådan at hun kan sørge for at trappe ud, inden hun eventuelt begynder på noget andet.

Du fortæller, Isoperla, om den lægeordinerede antipsykotiske medicin Seroquel (som i små doser ofte benyttes som beroligende middel), at det går sammen med Cipralex og ”måske også med perikum.”

Jeg vil skynde mig at skrive, at perikum og Seroquel er en DÅRLIG kombination, eftersom Seroquel nedbrydes af det leverenzym, som perikon sætter ekstra fut i.

Egentlig behøver det ikke altid at være et problem med den slags sammenfald. Så kan lægen bare indrette dosis derefter.

Når det er et problem i forbindelse med perikon, så skyldes det:

1. Perikon er en meget stærk ”fremskynder” af dette enzym, altså CYP 3 A4

2. Lægerne har normalt ikke erfaring med det.


I sin tid, da jeg efter lægernes råd skulle begynde at tage blodpropforebyggende medicin (Marevan), sagde jeg til lægerne, at jeg tog perikon, og at jeg vidste, at perikon og Marevan ikke kunne forenes.

Dertil var svaret: ”Nå, det må vel komme an på en prøve!” Men det lykkedes aldrig at få koncentrationen af denne blodpropforebyggende medicin i blodet op i et tilstrækkeligt niveau. Perikon sørgede nemlig for at det blev nedbrudt i en fart, sådan at Marevan ikke gav nogen effektiv beskyttelse mod blodpropper.

Så derfor blev jeg til sidst nødt til at trappe ud af perikon.

Ud fra min viden om perikon vil jeg altså stærkt fraråde, at man bruger Seroquel og perikon sammen. Virkningen er totalt uoverskuelig, og lægerne har ingen erfaring med en sådan kombination.

Mange hilsner

Irsten

Tak :)

Written by ønskeomhåb 6. apr 2013 06:48

Kære Irsten og Isoperla

Mange tak for jeres meget oplysende - og interessante - indlæg. Igen, det hjælper meget, at høre om evt. erfaringer / viden, som jeg ikke er i stand til selv at finde. Havde tid ved egen læge (efter at have snakket med en vagtlæge, som sagde, at han havde en liste i egen praksis over Perikum og dennes indvirkning på anden medicin), men hun kunne IKKE finde info herom nogen steder, og ville råde mig til at prøve at ringe til det firma som distribuerer produktet. Hér vendte de tilbage med samme 'uvidenhed', men indikerede dog - som du skriver Irsten - at det evt. kunne være pga. en for hurtig nedbrydning af det beroligende stof, og at der dermed måske kunne være fare for, at man ville øge dosis - hvilket selvsagt ikke er en god idé. Jeg vil stadig rigtig gerne kende til et egentlig beroligende produkt som der ikke skulle være 'problemer' med. Men viden om, at den 'eneste' bivirkning måske 'kun' er at virkningen ikke er optimal, beroliger også en del. Jeg har i de 20 år endnu ikke haft 'hang' til at fylde mig med beroligende medicin (selvom det til tider kunne synes logisk). De alopam jeg fik udleveret under en foregående dårlig periode, er udløbet i 2009 og der er kun brugt 3... Men igen, bare det at vide, at der ér noget jeg KUNNE tage, såfremt angsten raser i timevis - det ville kunne bare i tanken gøre, at jeg ville føle mig mere 'tryg' (håber det giver mening). Tanken om at SKULLE vente i 5-6 dage, er skræmmende i sig selv! Har nu været på 3 x perikum i 9 dage, så tæller til tider timer i vedholdende håb om at optimal virkning - forhåbenligt - indtræffer. Synes at jeg kan mærke en lille bedring i form af 'humør' nu og da, har oven i også 'tvunget' mig til løbeture, havearbejde, lys og luft.
Begge jeres indlæg har givet fornyet stof til eftertanke, og jeg sætter stor pris på den tid i har brugt på at søge info om emnet OG jeres deling af erfaring...

Mange hilsner og tanker
Ønske om håb

Selv tak!

Written by irsten 6. apr 2013 09:14

Hej Håb

Nå, så du har altså Alopam i huset! Jeg går ud fra, at det bare står på hylden, nu hvor udløbsdatoen faktisk er overskredet. Men medicin, som bare står på hylden kan nok også have en funktion :- )

Du har skrevet, at du også har natur-produktet baldrian, og jeg skrev i den forbindelse, at jeg ikke engang vidste, om perikon og baldrian kan forenes. Men nu har jeg set, at der faktisk findes blandingsprodukter, der indeholder både baldrian og perikon. Så mon ikke, at kombinationen faktisk er o.k.

Har du nogen fornemmelse af, at baldrians virkning er stærk nok til at give lindring?

Ellers er der jo også varm mælk, hvis du kan lide smagen! Varm mælk kan jo berolige spædbørn, og jeg har da somme tider brugt det om natten, med ret god virkning.

Min erfaring er, at apotekspersonalet (en farmaceut) er meget bedre at spørge end lægen, fordi en uddannet farmaceut ikke bare tjekker eksisterende lister, men forstår den mekanisme, der er årsag til, at perikon kan være dårligt at kombinere med andre ting.

Og egentlig er det slet ikke så svært at forstå mekanismen bagved, men lægen skal jo overskue masser af medicintyper, og når så perikon normalt ikke bruges i deres praksis, så er det måske fristende for lægen at sige, at patienten selv må skaffe de oplysninger, der er brug for.

Men apoteket sælger jo perikon (Modigen), så derfor kan man med god samvittighed bede apotekspersonalet skaffe oplysninger.

Det lyder godt, at du mærker fremgang. Og du lyder godt, at du har kræfter til løbeture og til at være ude i lys og luft. Det trækker alt sammen i den rigtige retning :- )

God weekend

Irsten

:)

Written by ønskeomhåb 7. apr 2013 07:39

Kære Irsten

Ja, det har givet en 'tryghed' at vide at jeg bare hàr dem. De ligger i min taske som en 'sutteklud' - just in case...

Baldrian giver ikke så meget ro som ønsket. Men jeg har heller ikke været god til at tage dem løbende og stabilt inden sengetid. Jeg vågner stadig tidligt når jeg tager dem. Det som har været bedst for mig indtil nu, er mange fysiske opgaver og motionen. Men der skal en virkelig stor mængde til, før kroppen får lov til at føle lidt ro om aftenen. Mon ikke det skyldes den store mængde adrenalin som ruller i årerne efter de mange angstanfald!? Der skal VIRKELIG gås til den, før musklerne slapper af i hvert fald.
God ide at henvende sig på apoteket, det vil jeg fluks gøre i næste uge. Der sker jo ikke noget ved at spørge om ikke de kan hjælpe når nu lægen ikke kan... Har nemlig stadig brug for dén 'sutteklud' i baghovedet :/
Har stadig dage / timer hvor det er svært og hvor jeg er bange for tilbagefald. Men, trøster mig med, at virkningen af Modigen ikke er optimal endnu - så har stadig håb til dem også. Det er bare lige med at holde tungen lige i munden, når man oplever et dyk, svært ikke at blive bange for at 'nu får jeg det jo aldrig godt' når det her måske heller ikke virker - men prøver at samle mig gennem aktivitet og motion...
Har du det godt? Virker dit medicin som det skal nu?

Mange tanker og ønsker om god weekend til dig også :)

Mange hilsner fra Ønske

Hej Ønske om håb!

Written by irsten 9. apr 2013 08:42

Hej Ønske

Jo, tak, min medicin (Mirtazapin) virker vist, som den skal. Jeg har i hvert fald ikke depression. Men jeg har bivirkninger i form af træthed og en vis sløvhed. Det gjorde ikke så meget, mens det stadig var vinter. Det var rart at kunne sove meget og ellers ligge og læse ;o)

Men nu, hvor det bliver forår, er jeg ked af, at jeg behøver så meget søvn og hvile.

Jeg har været spændt på, om Mirtazapin ville give vægtøgning, for det er der jo mange, der får af antidepressiv medicin. Og jeg har set, at mange spørger, hvad det er ved antidepressiv medicin, der eventuelt giver vægtøgning.

Jeg har ikke taget på, min jeg har heller ikke spist så meget, som jeg plejer. For mig ser det ud til, at man simpelthen ikke behøver så meget mad, når man er på Mirtazapin. Hvis jeg har ret i det, og folk på Mirtazapin spiser, som de er vant til, er det jo klart, at de tager på. Nå, det var vist et sidespring i forhold til emnet om perikon. Jeg er i hvert fald ked af, at jeg måtte opgive perikon.

Ja, min erfaring er, at apotekspersonalet giver en meget god service. Dog skal man være opmærksom på, at de ikke må rådgive om dosis ved en egentlig depression, eftersom perikon I Danmark ikke er godkendt til at behandle depression – kun tristhed. Og hvis man har meget indviklede spørgsmål, skal man spørge efter en farmaceut.

Mange hilsner

Irsten

Det lyder godt :)

Written by ønskeomhåb 10. apr 2013 07:40

Kære Irsten

Det er jeg glad for at høre - at det går dig godt med de forskellige slags piller du er nødsaget til at tage, pt. :) Fantastisk, at de ikke har forårsaget vægtøgning ved dig. Det er da en solstråle-historie. Da jeg i sin tid måtte tage Seroxat, mistede jeg min naturlige mæthedsfornemmelse, og resultatet blev, at jeg 'skovlede' ind - fortrinsvis søde sager. Jeg var også meget træt, og kunne nemt sove flere gange dagligt.

Tusind tak for dine gode råd og fordi du svarer - det sætter jeg rigtig meget pris på.

Tanker og hilsner
Ønske