Debatindlæg

Debatforum:  Snakkeforum

råd søges

Written by enigma2012 15. apr 2014 18:36

jeg er meget i tvivl om jeg kæmper med en depression ..siden 2008 har jeg følt mig utrolig træt og trist. har kunnet sove 16 timer i døgnet uden problemer og stadigvæk været træt. føler mig apatisk og ligeglad og at mine følelser er bedøvet. min sexuel følelse har også været fuldstændig død i de 6 år kan intet mærke overhovedt.

jeg har i denne periode tage zoloft som tager det værste af trætheden men syntes ikke det hjælper på at man føler sig "levende" igen. føler mig stadig apatisk..

generalt når jeg læser om depression så lyder det til at vare ca 1 års tid og nu er jeg snart på 6 år med det her skidt...

jeg er virkelig træt af min situation og ville rigtig gerne vide om det overhovedt er en depression jeg kæmper med når det skal tage så forbandet lang tid.

Kræv bedre hjælp af din læge!

Written by irsten 15. apr 2014 20:50

Hej Enigma

Min holdning er, at hvis antidepressiv medicin ikke hjælper, så skal man ikke gå og tage det. Så vil det være en god ide at trappe ganske langsomt og forsigtigt ud af det og se, hvordan du så har det.

Du skriver, at du har haft det skidt siden 2008. Så vidt jeg forstår, har du også taget Zoloft i al den tid. Men du må jo have en behandler, der skriver medicinen ud til dig. Er det en psykiater eller er det din praktiserende læge? Jeg forstår slet ikke, at vedkommende læge ikke har gjort noget, når medicinen ikke hjælper.

Der er mange muligheder:

1. Måske har du slet ikke en depression. Forsøg har vist, at hvis antidepressiv medicin gives til en person, der ikke har en depression, så kan virkningen være, at denne person faktisk får symptomer på depression. Om det er sådan det forholder sig, kan findes ud af ved en gradvis udtrapning.

2. Måske har du en depression, men den dosis, du får, er bare forkert – enten for lille eller for stor. Hvad mange ikke ved, er, at virkningen ved en for stor dosis ofte ikke er til at skelne fra de symptomer, som medicinen skulle kurere!

3. Måske har du en depression, som ikke påvirkes af den type antidepressiv medicin, der kaldes SSRI (altså medicin, der øger virkningen af signalstoffet serotonin. Zoloft er en SSRI). Jeg har det selv sådan, at SSRI’er ikke hjælper mig. Jeg er nødt til at have antidepressiv medicin af den type, som også påvirker signalstoffet noradrenalin.

Jeg synes, at du skulle tale med den behandlende læge og foreslå, at det bliver fundet ud af, hvorfor medicinen ikke virker. Jeg fatter slet ikke, at din behandler ikke gør noget, når du har det så skidt. Hvis det var mig, havde jeg givet Zoloft max. 6 uger til at bevise sin virkning. Men du har givet Zoloft 6 år!

Og så taler du om træthed. Er du blevet undersøgt for mangeltilstande? Det er meget vigtigt, at du bliver tjekket for lavt stofskifte, jernmangel, D-vitaminmangel og andre mangler. Det er ikke nok, at du blev tjekket i 2008. Der kan være sket mange ændringer siden den tid.

Træthed kan skyldes lavt stofskifte, D-vitaminmangel, lav blodprocent, der igen kan skyldes mangel på jern, B12-vitamin og folinsyre. De mangler, der giver træthed, kan som regel også give depression.

Træthed kan også skyldes søvnapnø, altså at du under søvnen indimellem ikke trækker vejret. Prøv at google søvnapnø og læs om symptomerne, og se om du passer til dem. Bed evt. lægen om at blive tjekket for iltmangel under søvnen ved hjælp af et pulsoximeter, som du kan låne med hjem og sove med om natten.

Depression kommer ofte som en følgevirkning af søvnapnø.

Der er ingen grund til at finde sig i at have det, som du har det. Din behandler burde have hjulpet dig for mange år siden! Hvis ikke du kan få hjælp, så skift behandler!

God bedring!

Irsten

tak for svar

Written by enigma2012 15. apr 2014 22:34

lykkepiller virker på min træthed og humøret.. MEn fikser ikke problemet..

det er derfor jeg er så utroligt meget i tvivl.. det hjælper men løser det ikke..

min psykiater har talt om dystymi som skulle kunne varer i årevis.
men syntes det umuligt at blive klog på når man ikke rigtig kan måle depression i en blodprøve

Vær ikke tilfreds med så lidt!

Written by irsten 16. apr 2014 09:07

Hej igen, Enigma

Sådan som jeg forstår dig, så er den eneste antidepressive medicin, du har prøvet, den, du får nu, altså Zoloft.

Jeg forstod godt, at du mener, at Zoloft hjælper lidt, men når du skal sove 16 timer i døgnet og alligevel er træt og trist, så er Zoloft altså ikke den optimale løsning.

Hvis du havde afprøvet 7 forskellige slags uden held, og psykiateren derefter sagde, at det nok ikke kunne lade sig gøre at finde noget, der hjælper, og at der måske var tale om distymi – så kunne jeg måske forstå det!

Men at give op efter at have afprøvet kun én slags – det er altså ikke godt nok, efter min mening!

Jeg gik hos en psykiater for mange år siden, også med en depression. Psykiateren gav mig Cipramil i 10 uger, og da det ikke hjalp, gav han mig Zoloft i 6 uger, også uden virkning. Så mente jeg, at disse to slags var afprøvet, og at der skulle ske noget andet. Men psykiateren var ikke villig til at foreslå noget andet. Så droppede jeg den psykiater, som jo ikke var villig til at hjælpe mig.

Jeg trappede ud af medicinen i løbet af en uge, og derefter var jeg rask!

Jeg siger ikke, at det går dig på samme måde, og hvis du trapper ud, så skal det ske meget langsommere end en uge, når du har taget Zoloft i så mange år. Du skal nok bruge et par måneder og helst i samarbejde med din psykiater. Hvis psykiateren ikke er villig til at lave ændringer, så skift psykiater!

Og sørg for at få taget blodprøver, inden du foretager dig andet. Det er vigtigt!

Mange hilsner

Irsten

Og hvordan iøvrigt med dit liv?

Written by Cosey 26. apr 2014 19:35

Hej enigma
Jeg kom til at tænke på hvordan dit liv ellers er. Er du i et forhold og er du tilfreds med det i så fald? Man kan godt gå og snyde sig selv lidt i forhold og fortælle sig selv at det går da egentlig nogenlunde. Og så murer tingene alligevel under overfladen og man går og bliver trist og tror det er en selv det er galt med. Vender tingene indad. Går du på arbejde eller i skole? Har du det godt der ?
Venner og veninder?
Ku der være noget der gør at du skal sove så meget?

Mh Cosey