Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Sertralin og stive ben

Written by miffi 28. jul 2014 13:39

Hej
Jeg har nu fået Sertralin Activas 50 mg dagl. i små 3 måneder og har oplevet rigtig mange bivirkninger. Døjer stadigvæk med stivhed i benene. Er der nogen af jer, der har oplevet det?, og forsvinder det over tid? Jeg er også forfærdentlig træt. Er det normalt ved depression/angst?

Har du fået taget blodprøver?

Written by irsten 29. jul 2014 07:40

Hej Miffi

Ja, det er irriterende, at der er bivirkninger ved medicin. Men er du sikker på, at det er bivirkninger? Det kunne jo også være symptomer på en mangeltilstand, så derfor spørger jeg dig:

Har du fået taget blodprøver til undersøgelse af, om du har lavt stofskifte eller mangeltilstande? Den slags kan jo være (medvirkende) årsag til depression og desuden være årsag til træthed. Og D-vitaminmangel er kendt for at give problemer med benene.

Når der stilles diagnose på depression, hører det med til almindelig god lægegerning, at der skal tages den slags blodprøver. Så det kan være, at din læge har gjort det, og at alt var normalt og i den skønneste orden. Men nogle læger gør det faktisk ikke, så derfor spørger jeg ;-)

Mange hilsner

Irsten

Sertralin og stive ben

Written by miffi 1. aug 2014 10:21

Hej Irsten

Tak for dit svar. Jeg har fået taget blodprøver, så det skulle være i orden. Min læge siger, at de stive muskler også kan skyldes selve depressionen, da jeg også døjer med muskelspændinger i halsen. Har du hørt om det?

Mange hilner

Miffi

Forslag: Tag kosttilskud!

Written by irsten 3. aug 2014 08:11

Hej Miffi

Nej, jeg har aldrig hørt om, at stive muskler eller muskelspændinger kunne skyldes depression. Er det stress, der er skyld i din depression? Hvis man har voldsomt stress, kan man jo godt have masser af myoser og muskelspændinger.

Men i de tilfælde, hvor voldsom stress var (medvirkende) årsag til mine depressioner, forsvandt spændingerne, når jeg opgav at kæmpe. Når jeg indså, at det ikke kunne nytte noget, lige meget hvad jeg gjorde for at undgå depressionen, ja så holdt spændingerne op.

At give op behøver ikke at være forkert. At give op kan betyde, at man overlader det til organismen at komme sig – med lidt hjælp fra sund kost, medicin og psykolog.

Hvis jeg var dig, ville jeg tage nogle af den slags kosttilskud, der plejer at være gode for musklerne – også selv om du ikke direkte har fået påvist mangler. Det er jo ikke alle slags vitaminer og mineraler, der bliver kontrolleret for ved almindelige blodprøver. Du kan stadig mangle f.eks. magnesium, Q10 eller visse B-vitaminer. Videnskabelige undersøgelser har påvist, at mange slags medicin uddriver vigtige næringsstoffer fra organismen.

Nu har jeg ikke nogen viden om, hvorvidt Sertralin uddriver vigtige næringsstoffer. Men de gammeldags tricykliske antidepressiver er kendt for at uddrive i hvert fald B2-vitaminer og det meget vigtige stof Q10. Q10 er livsvigtigt for produktionen af energi i cellerne og af stor betydning for musklernes funktion, herunder hjertet, som jo også er en muskel.

For at mindske træthed og forbedre musklernes tilstand ville jeg – hvis jeg var dig – tage følgende tilskud:

• En vitamin- og mineralpille af god kvalitet dagligt

• Ekstra magnesium (ikke Magnesia, som er et afføringsmiddel)

• Ekstra B-vitaminer (Man skal tage alle B-vitaminerne, da de er afhængige af hinanden for at virke optimalt)

• Helst 100 mg Q10 dagligt, gerne 200 mg

• Fiskeolie af god kvalitet

Du synes sikkert, at det er mange tilskud, og de fleste læger vil sikkert mene, at tilskud er overflødige, men andre mener noget andet! Der sker jo ikke noget ved at prøve.

Hvis din træthed og dine muskelproblemer skyldes mangel på Q10, B-vitamin eller på magnesium, skulle trætheden og muskelproblemerne jo forsvinde efter nogen tid.

I øvrigt anbefaler den kendte og respekterede psykiater Poul Videbech fiskeolie som tilskud til den øvrige depressionsbehandling. Det siger jo sig selv: Når hjernen består af to tredjedele fedtstof, hvoraf en stor del faktisk er den type fedt, som man finder i fisk – ja, så behøver hjernen omega 3- fedtstoffer for at kunne komme sig.

Mange hilsner

irsten

Sertralin og stive ben

Written by miffi 10. aug 2014 10:13

Hej Irsten
Tak for de gode råd. Jeg er nu begyndt at trappe ud af Sertralinen. Er på 5. dag. Har været hos psykolog, og håber, at klare det med hendes hjælp. Du ved jo en masse om depression og medicin, så jeg vil gerne spørge dig, om du kender eksempler på muskelsvaghed i benene af Sertralin? Ja, nu synes jeg, at mine ben er svage. Det er bare så nyt og skræmmende for mig alt sammen.
Tak, fordi du tager dig tid til mig.
De bedste hilsener
Miffi

Sertralin

Written by KiaGee 10. aug 2014 23:58

Jeg spænder utrolig meget i mine muskler efter jeg er startet på sertralin og siden venlafaxin. Især min kæbe er altid hårdt spændt og jeg er nødsaget til at massere det let flere gange dagligt.

Mine ben var også stive og jeg havde utrolig svært ved at gå på trapper, mine muskler var ømme - jeg fik anbefalet dvitamin og det synes jeg virker. Du kan evt give det et forsøg også, de kan købes i matas og på apoteket :)

Muskelsvaghed som bivirkning ved Sertralin

Written by irsten 11. aug 2014 09:28

Hej Miffi

Ja, jeg kender en del til depression og også til medicin. Men jeg har stort set kun mine egne erfaringer, og hvad jeg kan læse mig til, at bygge min viden på. Og selv om jeg har haft mange depressioner, er det min opfattelse, at depressioner er meget forskellige, og derfor er det ikke sikkert, at mine depressionserfaringer umiddelbart er brugbare for alle.

Jeg har faktisk selv prøvet at få Zoloft, som er original-medicinen, som Sertralin er en kopi af. Men jeg havde ikke den bivirkning, du beskriver. Jeg har fundet Sundhedsstyrelsens produktresumé, og i det står der, at muskelsvaghed som bivirkning ved Sertralin er såkaldt ”ikke almindelig bivirkning”, hvilket vil sige, at det forekommer sjældnere end ved 1 ud af 100 brugere, men oftere end hos én ud af 1000 brugere.

Men denne bivirkning er altså registreret.

Jeg kan godt forstå, at du bliver urolig, når alt dette er nyt for dig. Man forventer jo at få det bedre og ikke dårligere af medicin.

De gange, hvor jeg er begyndt på antidepressiv medicin, har jeg nok været parat til at døje med ret mange bivirkninger for til gengæld at slippe for depressionen. Zoloft var ingen løsning for mig, men det var nok, fordi indholdsstoffet sertralin kun øger virkningen af ét signalstof (serotonin). Mange års erfaring siger mig, at det i mit tilfælde er nødvendigt, at øge virkningen af signalstoffet noradrenalin, og det gør sertralin ikke.

Jeg håber for dig, at du snart slipper for din depression. Hvis jeg var dig, ville jeg alligevel tage nogle kosttilskud – i hvert fald i en periode, for at få opbygget energi-niveauet og få tillid til egne kræfter igen.

Mange hilsner

Irsten

Sertralin og stive ben

Written by miffi 11. aug 2014 10:49

Kære Irsten og Kiagee
Jeg tager nu alle de kosttilskud i har anbefalet mig. Een af årsagerne til, at jeg fik Sertralinen er, at jeg har voldsomt mange spændinger i min hals, hvilket gør, at min stemme er meget påvirket. Når jeg så får yderligere spændinger af medicinen, går det helt galt. Om det er depressionen, der er årsag til mine stemmeproblemer, ved jeg ikke, men jeg synes, at jeg med rigtig mange bivirkninger i 3 måneder, har været tålmodig, og vil nu forsøge med en psykolog i stedet for medicin. Hvor lang tid tror i, at jeg skal bruge på udtrapning, får 50 mg dagl. (skal til min læge på torsdag).
Tak for hjælpen.
De bedste hilsner
Miffi

Sertralin og stive ben

Written by miffi 11. aug 2014 11:05

Kære Irsten og Kiagee
Vender tilbage for lige at sammenfatte mine bivirkninger efter 3 måneder med Sertralin: Indre uro, stive/svage ben, "indre" spændinger i hele kroppen og træthed. Hertil kommer, at jeg stadigvæk føler mig rigtig ked af det.

De bedste hilsner

Miffi

Spændinger

Written by KiaGee 11. aug 2014 23:18

Jeg oplever samme bivirkninger med venlafaxinen. Hver dag er det samme cirkus med bivirkninger og der er nogle dage hvor jeg simpelthen har det så dårligt at jeg må tage til lægen. Hader alt hvad den medicin indebærer og især hvad den gør ved kroppen fysisk. Stress og depression giver spændinger i kroppen, det kan helt sikkert også påvirke stemmebåndet hvis det er spændt nok. Jeg har daglige "kramper" i musklerne af min medicin og mit ene ribben sidder forkert pga spændinger. Der er mange ting man kan gøre bla få massage - men det er min økonomi ikke til - jeg har lært mig selv at meditere, det er meget afstressende og hjælper på spændinger. Ofte kan jeg mærke mine muskler hopper og danser rundt når jeg slapper af i hele kroppen. Måske det også kunne hjælpe på dig? Jeg hører ofte noget meditations musik og bare ligger i sengen og slapper af i alle kroppens muskler (i hvert fald så godt som jeg nu kan) - det er ikke altid det går lige godt, men du kan prøve og se om det virker for dig. Ellers er varmt vand godt - jeg var en tur i et varmtvandsbassin i svømmehallen og det nød mine muskler godt af..

Sertralin og stive ben

Written by miffi 12. aug 2014 11:21

Kære KiaGee
Jeg er bare så glad for at have mødt en, som døjer på samme måde som mig. Man føler sig jo som Palle alene i verden. Jeg har talt med min psykolog om evt. hypnose kunne hjælpe, naturligvis sammen med afslapning, som du jo også benytter dig af, og hun mener, at hypnose skal prøves. Da jeg har et dårligt ben, går jeg til fys., hvor jeg også får kraniosakralterapi. Min læge er ked af at ændre på medicinen, men jeg har valgt at forsøge at trappe ud, da jeg føler, at min livskvalitet er meget forringet netop pga. af medicinen. Men det er jo forskelligt, hvordan man føler det, det er jo som pest eller kolera. Jeg må indrømme, at jeg er nervøs for, om min beslutning giver bagslag, men så må det jo være det. Jeg tager gerne en god tudetur, for det føles godt bagefter. Hvor længe har du taget Venlafaxin?
Tak igen for dine gode råd.

Naturlige Antidepressiva

Written by betikkae2 30. nov 2022 07:52

Naturlige Antidepressiva - https://nuvialabrelax.dk Jeg modtog min bestilling til tiden og pillerne virker rigtig godt.