Debatindlæg

Debatforum:  Fokus på depression

Depression og personlighedsforstyrrelser

Written by Mosterdot 25. sep 2014 16:39

Jeg er ny herinde og håber at I kan hjælpe mig :)

Jeg fik min første depressions-diagnose i 08 og har flere gange siden taget BDI-tests, der har vist minimum moderat depression.
Jeg fik tilbudt et forløb i psykiatrien i mit område og sagde ja tak. Der fik jeg så to diagnoser: Usepciferet personlighedsforstyrrelse og langvarig depression.

Men jeg fandt så ud af at "længerevarende" ikke kunne være i mere end to år, så jeg bad om en ny diagnose.
Derfor fik jeg lavet en SCID-test, der nu har givet migfølgende diagnoser: depressiv personlighedsforstyrrelse (Dystymi) og passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse (+ to hvor jeg ligger lige under grænsen til at jeg får diagnosen -tvangspræget og evasiv).

Det jeg ikke forstår er, at jeg synes at kunne læse at man ikke kan have en personlighedsforstyrrelse når man har en depression? Eller i hvert fald ikke den passiv-aggressive form? Er der nogen der ved om det er rigtigt?

Derudover undrer det mig at jeg har fået dystymi-diagnosen, når jeg kan se at den defineres af at man har let til moderat depression -min har som sagt altid været mindst moderat og oftere svær (scorede henholdsvis 41 og 31 i de to sidste BDI-tests).
+ at der også står at man ikke må have haft desideret depression hvis man får den diagnose.

Har jeg igen fået forkerte diagnoser? Eller er det mig, der hænger mig i detaljer?

Håber der er nogen, der ved lidt om sagerne :D

Psykiatri er ikke en eksakt videnskab

Written by irsten 26. sep 2014 08:58

Hej Mosterdot

Jeg ved sikkert ikke nok om emnet. Men jeg har altid fået at vide, at det er lægefagligt forkert at stille diagnoser på personlighedsforstyrrelser på folk, der har en depression. Årsagen er, at de træk, der tyder på forskellige personlighedsforstyrrelser, lige så godt kan skyldes depressionen. Og en depression går normalt over, hvorimod personlighedsforstyrrelser er træk ved selve personligheden og derfor svære at komme af med.

Nu ved jeg godt, at du har en depression, som tilsyneladende har været meget langvarig. Men normalt går en depression altså over.

Hvis jeg var dig, ville jeg ikke gå alt for meget op i disse diagnoser. Psykiatri er ikke en eksakt videnskab, og det er ganske almindeligt at folk får forkerte diagnoser.

Personligt har jeg fået et hav af diagnoser – også på personlighedsforstyrrelser. De viste sig alle at være fejlagtige. Årsagen til, at jeg ikke magtede så meget som andre, og derfor var alvorligt stresset på grund af min arbejdsmæssige og økonomiske situation, var, at jeg havde alvorlig jernmangel!

Men hvis læger og psykiatere leder efter en psykiatrisk diagnose, så finder de én! Det behøver ikke nødvendig at betyde, at man er psykisk syg eller forstyrret.

Mange hilsner

Irsten