Debatindlæg

Debatforum:  Fokus på depression

Medfølelse

Written by rada09 1. maj 2015 13:28

Jeg har fundet denne fine artikel om hvorledes depression kan betragtes ud fra en buddhistisk livsanskuelse. Nøgleordet er medfølelse, da, og det kan selvfølgelig diskuteres, depression og selvoptagethed i en eller anden grad hænger sammen. I hvert fald mener de, at man kan genvinde sin styrke ved at være noget for andre.

Jeg blev meget inspireret:

http://viewonbuddhism.org/depression.html

Et lille citat...

Written by rada09 1. maj 2015 13:30

Her et lille citat fra teksten:

"Should you flush your Valium and Prozac down the toilet? No, not yet. Begin with small actions to help others - empty the garbage can without being asked, clean up your own mess in the kitchen, polish the shoes of others. Smile occasionally. Gradually build up the courage and determination to confront your self-cherishing mind and declare yourself a slave and friend of all living beings. Then you will extract more joy from cleaning up somebody else's mess in the kitchen than you will ever get from watching television. Not only will this lift your depression, it will place you on the path to bliss."

Åh, nej...

Written by irsten 1. maj 2015 14:54

Åh, nej endnu et af disse tilbud om løsninger, der ikke er til nogen hjælp, når man har en alvorlig sygdom. Tværtimod vil rådet medføre dårlig samvittighed og selvbebrejdelser, fordi en alvorligt depressiv person under sit sygdomsforløb ikke kan leve op til kravet om at vise medfølelse med andre og gøre dem tjenester.

Og dårlig samvittighed og selvbebrejdelser vil drive den depressive endnu længere ud mod afgrunden!

Hvordan skal den depressive kunne magte at være noget for andre, når han/hun i den tilstand ikke magter at sørge for sig selv?

Hvis man er så dårlig, at bare det at komme i bad og klæde sig på virker uoverkommeligt, hvad så? Jeg kan ikke se, hvordan vedkommende skulle kunne smile til andre, pudse deres sko og bære affald ud for dem.

Jeg forstår slet ikke, at du, Rada, kan få dig selv til at skrive den slags. Måske skyldes det, at du taler om noget andet end sygdommen depression. Det er da nok muligt, at en sådan kur ville hjælpe på et forbigående mismod. Ordet ”depression” bruges tilsyneladende om forskellige tilstande. Det er efter min opfattelse et stort problem, netop fordi man risikerer at folk bliver endnu dårligere, fordi de ikke kan leve op til den type anbefalinger.

Mange hilsner

Irsten

...

Written by rada09 1. maj 2015 16:55

Der er en som er ude med kniven i dag, hva'?

Nu findes der jo mange forskellige typer af depression. Nogle er kendetegnet ved selvbebrejdelser og at man dårligt kan holde sammen på sig selv. Andre typer depression er karakteriseret ved tomhedsfølelser og apati. Helt andre kan være vise sig i form af vrede og når man synes at det er andre, den er galt med.

Jeg ser ingen løsning i at reducere alle de slags depressioner som folk oplever til én. Jeg tror på at folk selv kan skelne imellem det de læser på nettet; at de udmærket ved, at noget ikke passer til dem og andet gør. Det behøver de ikke en mavesur moderater til at gøre for dem.

Igen (og ligesom med Tom, som du lod dine forargelser gå ud over tidligere): Det er blot et forsøg på at give indsigt fra én vinkel.


I en debat vil der være forskellige opfattelser

Written by irsten 2. maj 2015 10:05

Hej Rada

Problemet – som jeg ser det – er, at man som dybt depressiv netop ikke er i stand til at vurdere, hvad man har brug for og gavn af. Sagen er jo, at hvis man vidste det, var man aldrig endt i en depression.

Det er jo det mærkelige ved den slags depression, som jeg kender til: At man totalt kan miste evnen til at vurdere, hvad der er godt for en selv.

Og omgivelserne, som måske ikke kender depressionens natur, ser blot en inaktiv og humørforladt person. Det er fristende for dem at give den depressive råd om at tage sig sammen, smile til verden og være lidt mere aktiv – kort sagt lige præcis det, som den depressive ikke kan.

Jeg vil til enhver tid advare mod at give depressive mennesker den slags råd, som risikerer at gøre situationen værre for dem. Det kan godt være, at du opfatter mig som mavesur. Det kan jeg sagtens leve med. Jeg kan bare ikke lade den slags råd stå uimodsagt. Dette er jo en debat, som enhver kan deltage i. Derfor har jeg vel også lov til at komme med min mening!

Mange hilsner

irsten

for og imod

Written by Skovtrolden 2. maj 2015 14:07

Nu skriver de jo trods alt at det ikke gælder alvorlig depression og psykisk lidelse.
Jeg er enig i at egoisme og selvfokusering ingen relevans har mht depression og psykiske lidelser, det forholder sig oftest omvendt, har man ondt i sjælen fokuserer man selvfølgelig på det - for ikke at gå endnu mere i stykker, præcis som at man fokuserer på smerten hvis man har brækket benet, for ikke at gå det endnu mere i stykker.

Men hvis folk med lettere tungsind kan finde inspiration i at gøre noget for andre og fokusere mere på glæden, så er det jo fint nok, man skal bare være klar over at ikke alle kan dette.

Det er lidt det samme de formidler i dette link, dog uden den meget væsentlige understregning der forefindes i ovenstående link - at det kun gælder meget lette tilfælde.

Synd og skam at psykologer bruger deres proffesionsværdi på at overbevise befolkningen om noget det har taget årtier at få bare en brøkdel forståelse for.
http://viewonbuddhism.org/depression.html
Men ok det var et sidespring :-)

rettelse

Written by Skovtrolden 2. maj 2015 14:09

Linket jeg mente er dette:
http://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/psykologi.-goer-op-med-det-ekstreme-selvfokus