Debatindlæg

Debatforum:  Snakkeforum

Fanget af mig selv

Written by Hvordan 18. maj 2015 23:43

Jeg er en 25-årig kvinde, og er ny herinde. I de sidste par år har jeg haft op- og nedture, men har lidt af en overvældende træthed, svimmelhed, hovepine og koncentrationsbesvær, som jeg gentagne gange har søgt lægehjælp til, uden at der kom noget ud af det. Jeg har ofte mistænkt at det kunne være relateret til min mors lupus, men har fundet ud af at det også kan være relateret til mit PCO. Jeg får følelsesmæssige sammenbrud med jævne mellemrum, og har mine gode tider, men går i en generel følelse af utilstrækkelighed og mangel på lyst/begejstring over ting. Jeg er ikke diagnosticeret, og har svært ved at tage mig sammen til at gå til lægen for at få hjælp. Hver gang jeg beslutter mig for at søge hjælp, vågner jeg op dagen efter og mener, at det er at overreagere, og at jeg sagtens kan klare det selv, og så har jeg som regel en periode hvor jeg tvinger mig selv til at se lysere på tingene, for så at bryde sammen igen. Jeg ved at jeg burde søge læge, men det skræmmer mig meget, og er bange for at blive sendt hjem med beskeden om, at jeg bare er følsom eller pyldret, eller at ende med at bruge al min SU på en psykolog som fortæller mig, at jeg bare skal tage mig sammen (i øvrigt min læges råd, første gang jeg søgte hjælp for trætheden og de andre symptomer).

Skift læge!

Written by irsten 20. maj 2015 08:52

Hej Hvordan

Er det rigtigt forstået, at du gentagne gange har søgt lægehjælp til problemer som træthed, svimmelhed og koncentrationsbesvær, uden at lægen har gjort noget som helst, og at lægen faktisk har sagt, at du skulle tage dig sammen?

Har lægen slet ikke undersøgt dig? Har du slet ikke fået taget blodprøver?

Hvis det faktisk er sådan det forholder sig, ville jeg – hvis jeg var dig – skifte læge så hurtigt som muligt!

Det er meget vigtigt, at du får taget blodprøver. Dine symptomer er typiske tegn på en mangeltilstand eller på lavt stofskifte. Begge dele kan billigt og nemt tjekkes via en blodprøve. Der er altså ikke nogen gyldig grund for en læge til at lade være med at tjekke dig!

Hvis det faktisk er jernmangel, du lider af – og masser af kvinder mangler jern på grund af menstruationen – så kan du altså ikke gøre noget for at tage dig sammen. En psykolog kan heller ikke kurere problemet, ligegyldig hvor dygtig psykologen er. Symptomer på jernmangel er træthed, svimmelhed, koncentrationsbesvær, humørsvingninger m.m. Jernmangel kan ligefrem være årsag til depression.

Du skriver, at du lider af PCO. Men du skriver også, at du ikke er diagnosticeret. Jeg kender ikke til PCO, ud over at jeg engang har læst en bog om, hvordan man kunne spise på en bestemt måde, der ville gavne ens helbred, hvis man har PCO. Den er skrevet af Mia Damhus og hedder ”Harmoniske hormoner”.

Jeg tror, at du er ramt af tidsåndens tendens til at individualisere problemer og gøre den enkelte ansvarlig for alting i livet. Man kan snart ikke åbne en avis uden at få at vide, at man selv er skyld i de dårligdomme, der rammer én, og selv TV-avisen havde i går et indslag om, hvordan man kan gøre sit liv bedre med positiv tænkning!

Men blodprøver kan man altså ikke selv tage. Der må en læge på banen.

Mange hilsner og god bedring

Irsten

Tak!

Written by Hvordan 20. maj 2015 09:31

Hej Irsten

Tusind tak for dit svar!
Jeg har måske ikke været klar nok, jeg har skam fået taget blodprøver, og er blevet diagnosticeret med PCO, men ikke med noget andet, der forklarer mine symptomer eller sindstilstand udover det, mine tal på jern, c-vitamin, b-vitamin etc. så fine ud. Jeg tror det har en tæt relation til PCO'en, da den åbenbart er kendt for disse symptomer såvel som tendens til depression. Jeg ved at mange får det nemmere via kosten, men mine problemer påvirker mig så meget at jeg ikke kan overskue det. Jeg er begyndt at ændre kosten et par gange, for så at give op igen kort efter. Jeg vil forsøge mig med en tid hos en PCO-specialist, det kan også være at det kan give mig noget ro i hovedet, og en bekræftelse af at jeg ikke bare er doven, dum og uduelig.