Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Erfaringer med vågenterapi?

Written by Jacob30 15. nov 2015 14:01

Hej

Jeg er interesseret i at høre om der er nogle af jer derude der har prøvet søvn/vågenterapi?

Ideen er at man igennem en uge holder sig vågen i tre døgn, ikke i træk, men fordelt over ugen.

For over 50% betyder det et ophør af depression.
Det er en gammel terapiform, der nu er blevet "genopdaget", bla. med forsøg i København, læs mere i nedenstående link.

http://videnskab.dk/krop-sundhed/tre-dogn-uden-sovn-fjerner-depression

Hvis der er nogen der har prøvet det, kunne det være interessant at høre om jeres erfaringer.

jeg vil gerne prøve vågenterapi

Written by IdunV 30. dec 2015 21:10

hej Jacob,
jeg vil gerne prøve vågenterapi her i det nye år, på egen hånd. Jeg er nervøs for om jeg kan klare at gennemføre det, men jeg vil gøre et forsøg. Jeg kan jo vende tilbage med en rapport, hvis det lykkes.

Pas På!

Written by Findesigge 1. jan 2016 02:09

Det er ikke noget, man bare kan eksperimentere med selv. Det skal gøres på en bestemt måde og man skal helst have kontrolpersoner til at holde øje med sig. Jeg mener, det er på rigshospitalet, man har lavet de seneste forsøg med det. Prøv eventuelt at kontakte dem om retningslinjer.
Mvh.

Ja Pas På !

Written by Skumfidus 7. feb 2016 07:44

Jeg har læst at det i længden ikke virker. At man kan muligvis falder tilbage i depressionen.
Men rådfør dig med eksperter og høre om erfaringer og gør det IKKE på egen hånd.

Hvorfor ikke?

Written by Sreddy100 14. feb 2016 13:48

Hvorfor skulle det være så farligt at teste vågenterapi?

Selvfølgelig kan jeg ikke svare på alle depressionsramtes vejen, men hvis du tog en ikke-depressionsramt, ville man jo i hvert fald ikke vurdere noget farligt i at vedkommende var vågen i mange timer.

Selvfølgelig skal man være varsom med alt hvad man gør, hvis man lider af en depression hvor man kan være akut selvmordstruet, men hvis ikke, kan jeg ikke se man kan gøre mere skade end gavn ved at lave om på søvnen, som formentlig er i stykker som følge af depression.

Medicin skal man aldrig rode med på egen hånd, men at holde sig vågen i lang tid... Det er altså svært at se at det skulle være noget meget farligt at gøre på egen hånd, selvom vi er vant til altid at mane til meget forsigtighed med alt der har med depression at gøre.

Jeg ser det i kategori med lysterapi. Måske virker det, måske virker det ikke, men ligefrem at påføre skade at bruge det? Næppe!

"Det kan forværre sygdommen". Næppe. At sove ekstremt meget forværre depression, ved man. At sove meget lidt gør næppe. Det er selve søvnen(døgnrytmen) som giver depressionen, i hvert fald for mange.

Jeg vil næsten slå hovedet på blokken på at det er langt farligere at sove 16 timer i træk end at være vågen i 36.

Ja, hvorfor egentlig ikke...

Written by Steinar 19. jun 2016 11:40

Jeg har en uge her i sommer hvor min kæreste og datter ikke er hjemme, og der har jeg tænkt mig at lave dette eksperiment.
Jeg kan ikke se hvordan det skal kunne lade sig gøre med en 6-årig i huset, så derfor er uge 27 det rigtige for mig...

Hvis nogen vil være med, kunne jeg sikkert godt bruge noget sparring i de vågne nætter. Jeg vil være vågen tirsdag, torsdag og lørdag nat.
Jeg er så heldig at jeg selv planlægger mine arbejdsopgaver, at jobbet tillader at jeg ikke arbejder på fuld styrke den uge hvor projektet kører.

Jeg forstår ikke rigtig jer som advarer mod dette eksperiment.
Ja, måske holder det ikke evigt og selvfølgelig er det hårdt mens det står på. Men hvis en eller to uger om året i zombie-tilstand kan holde mig eller nogen andre fri fra medicin der gør mænd impotente og gud ved hvad andet, så er det i mine øjne indsatsen værd.
Og jeg kan ikke se at det er farligt, udover det oplagte ved bilkørsel osv når man ikke har sovet i over et døgn.
Skulle det ikke forløbe helt perfekt, har jeg i hvert fald gjort en indsats for at få mit liv til at fungere bedre...

Jeg bliver meget påvirket af for lidt søvn

Written by Isoperla 20. jun 2016 01:20

Manglende søvn, eller for lidt søvn kan jeg ikke tåle.
Det er i hvert fald blevet konklusion mellem mig og min psykiater, efter at jeg igen igen måtte skrabes op fra under gulvtæppet.

Det starter næsten hver gang med at min hjerne bliver stresset og heraf mindre søvn. Nu snakker vi ikke uger mere, men dage eller måske bare en nat og mine tanker og handlinger bliver lynhurtig irationelle. Får jeg det ikke stoppet her, kan jeg ikke selv stoppe, men bliver depressiv i mine tanker i første omgang og gal på mig selv herefter. Mister ligesom forbindelsen tli andres virkelighed og føler mig uønsket, mistroisk og bagtalt. Mister lysten til at sove eller spise. Realitetssans bliver påvirket og jeg mis-tolker små ord og hentydninger, overbevist om at alle tænker dårligt om mig.

Jeg er faktisk godt på vej lige nu med 1. Step, for jeg sover ikke og det skulle jeg have gjort siden kl. 23:30/23:45. Jeg har prøvet men 1/4 sovepille kl. 23:15, men uden virkning i aften.
Endnu kan jeg få kontakt med fornuften og giver det et forsøg mere.

Vil bare bede jer om at have sikkerhedsnettet / sikkerhedslinenedslinen med.

Held og lykke og god bedring
Kvinde 42

Isoperla

Written by JonasGJensen 27. jul 2016 04:30

Nej det er da godt med den selvindsigt, at det måske ikke er noget for dig, når du bliver så påvirket.

Du skriver du går til psykiater, det betyder jo du sikkert får giftig medicin. Kunne det tænkes at du er en der nemt bliver påvirket af medicin?

Vågenterapi er nok noget med at stresse nervesystemet, det er selvfølgelig ikke holdbart, da der jo er mange andre kilder til depressive tanker.

Faktisk tror jeg ikke depressive tanker altid er dårligt, kun hvis det tager virkelig overhånd, så er det jo nok en god idé at bryde retningen.

Så vågenterapi på oplevelsesplan er måske mere rettet til at bryde korte depressivetilstanden.

Vi er jo alle forskellige, der findes ikke nogen der er normale som sådan. Måske kunne du jo bryde ud af den psykiatriske diagnosering, og finde andre veje frem. Psykiatri er ikke naturvidenskab, og det er jo bare en måde at se livet på.