Debatindlæg

Debatforum:  Pårørende og venner

Brug for svar

Written by johnnyderp 29. feb 2016 13:53

Hej alle.

For noget tid siden startede jeg med at date den her pige. Vi fandt sammen men fandt hurtigt ud af, at hun ikke var klar til at indgå et forhold pga. mild depression. Så langt så godt. Hun fortalte mig at hun mente at jeg kunne være fyren der ville være rigtigt god for hende og at hun følte sig tryggere end nogensinde hos mig.

Ganske få uger efter tager det hele et dyk og jeg får den kolde skulder. Der går nogle uger med det før hun fortæller mig, at presset fra at vi havde noget on and off var for stort så jeg lavede et kompromis med hende at det altså ikke var os to. Vi måtte se hvad tiden bringer os men hun skulle ikke have det pres længere så vi droppede alt der hed søde tekster, fysisk kontakt og hvad der ellers hører med.

Det gik godt en periode men nu er det dykket endnu længere ned. Alene det jeg skriver til hende at hun læser min besked gør hende negativ og stresset og kan ikke overskue det. Jeg har prøvet at fortælle hende at jeg gerne vil give hende ro og jeg har prøvet at spørge ind til om det skal være mere eller mindre permanent i en periode eller om hun vil have jeg tjekker ind engang imellem for at høre hvordan det går med hende. Det kan jeg ikke rigtigt få at vide så jeg er overladt til at skulle gætte mig til hvad hun gerne vil have.

samme tid siger hun at hun slet ikke kan mærke følelser for mig hun mærker ikke hun savner mig og det er efterhånden lige meget om jeg er i hendes liv eller ej og samtidig stoler hun ikke på at hun faktisk gør noget godt for mig.

Jeg har læst rigtigt meget på det her for jeg ville helst gerne gå gennem det hele med hende og forstå hvad depression, stress og angst er. Jeg har lært at jeg ikke kan sætte mig ind i det da det er umuligt hvis ikke man selv har været der og der er mange ting jeg ikke forstår, men jeg føler mig alligevel rig på viden om emnet og har samtidig også læst en masse patienter og pårørendes indslag.

Jeg ved følelser kan forsvinde og jeg ved selv den mindste ting kan blive for meget, men jeg sidder og er bange for én bestemt ting. Det virker som om at hun kun kan se det negative i mig pt og jeg ved med sikkerhed at hun har haft det rigtigt godt med mig og der er langt flere positive ting end negative da vi aldrig har skændtes, diskuteret eller noget som helst i den stil. Jeg har skrevet lidt til hende hvilket hun synes har været for meget og når jeg så har skrevet igen om jeg kan få et vink om hvad hun har brug for, om jeg skal lade hende helt være eller hvad end hun har brug for, så har det været over hendes grænser fordi jeg ikke bare lukkede helt af da hun sagde hun havde brug for ro.

I mit hoved så når hun siger at det er mig der stresser hende, så kan jeg ikke lade være med at tænke at hun siger det om alt at hun ingen energi eller overskud har og selv de mindste ting kan få hende til at panikke. Men hun kan finde på at sige at det er mig. Så jeg tænker at det er nemt at skubbe de tætteste væk, at det er nemmere at blive sur eller give skylden til en der betyder noget fremfor opvasken der måske ikke lige er blevet taget. At det måske er nemmere at finde en nem måde at ligge skylden så man ikke behøver tænke så meget over hvor det opstår og hvad der sker... Eller er jeg helt gal på den?

Så mit spørgsmål er: er det her normalt? Jeg er bange for at hvis hun får det bedre at hun kun husker og ser negativt på mig. Jeg behøver ikke vide om det en dag bliver os to selvom det er det jeg ønsker, jeg er bare skide bange for at sådanne følelser hun har lige nu hænger ved og brænder sig fast og jeg på sin vis uanset status er 'dødsdømt' og om jeg skal lade hende være eller kæmpe for hendes skyld.

Jeg vil gerne være der for hende, hellere end gerne. Jeg vil også gerne lade hende være hvis det er hvad hun har brug for. Ja hun er en af de bedste venner jeg har og ja jeg er også forelsket i hende, men intet af det betyder mere for mig end at hun får det godt igen. Brænder de negative tanker fast? Skal jeg kæmpe eller er hun i stand ti

svar

Written by PernilleH 8. apr 2016 10:09

Hej JohnnyDerp,

Det er ikke ens for alle at have depression, men jeg kan fortælle hvordan det er for mig i forbindelse med forhold.

Det er virkelig flot af dig, at du gerne vil hjælpe hende. Jeg håber at du stadig er ved godt mod og at i stadig ses. Det kan være rigtig svært at være pårørende og jeg har respekt for at du virkelig prøver.

Når jeg har nedtur/tilbagefald, har jeg svært ved at mærke noget som helst andet end smerte indeni.

Du skriver, at du prøver at spørge hende hvad hun har brug for. Det gør du helt sikkert for at hjælpe, men hvis hun har det ligesom mig, aner hun ikke hvad hun har brug for og derfor kan hun ikke fortælle dig det. Hun kan ikke tage nogle beslutninger, for selv det at finde ud af om man skal stå ud af sengen, kan føles helt uoverkommeligt og som en beslutning der kan kræve mere mod og energi end man har. Derfor ville jeg enten give hende endnu mere plads, eller også skrive til hende uden at stille spørgsmål. Fortæl om din dag, sig til hende at du er hjemme hvis hun har lyst til at ses, eller hvis i kender hinanden rigtig godt så tag en lille beslutning for hende og tag hende med ud og gå en tur. Når jeg er nede, kan jeg ikke holde ud og ligge og kramme eller se tv, for jeg er så rastløs og man ligger alt for meget i sengen i forvejen. Så jeg har brug for at der er en, der tager fat i mig og sørger for at jeg går en lille tur eller laver en eller anden aktivitet der kan få tanker lidt over på noget andet, uden det føles for voldsomt.

Du skriver også at hun kun kan se det negative i dig. Det er ikke dig det handler om. Det er fordi man har så ondt indeni, at man ikke kan holde ud at være i sig selv. Det kam være svært at tage imod nærhed og intimitet når man ikke kan holde sig selv ud og derfor kan man nemt komme til at se det negative i andre, fordi så har man en undskyldning for at de ikke skal komme tæt på. Det er lidt et paradoks, for det man har allermest brug for er jo egentlig et kæmpe kram og at få at vide at man er god nok som man er.

Du har delvis ret i, at det kan være rart at give noget andet skylden. Men mest af alt, så er det nok fordi hun har svært ved at forklare hvordan hun har det og hvad der skal til for at hun får det bedre. Hun giver nok mest sig selv skylden og kan derfor ikke have dig i nærheden. Det hjælper rigtig meget at snakke med nogen om det, som acceptere uden at stille spørgsmål og som bare er der til at hjælpe en igang med aktivitet igen. Det kan være hun er bange for at vise hvor sårbar hun er, og derfor ikke bruger dig til de helt små ting, fordi i endnu ikke har datet så længe.

Hendes raktioner er normale for en med depression. Hvorvidt hendes følelser for dig bliver ved med at være negative, afhænger af mange ting. For mig handler det meget om, hvordan folk de er mens det står på. Jeg har selv datet en, jeg var nødt til at slutte det med, fordi hans måde at hjælpe mig på, overhovedet ikke hjalp, fordi han slet ikke kunne forstå hvad jeg havde brug for. Han lagde beslutninger om madlavning og hvilke film vi skulle se over på mig, for at være venlig, men jeg havde brug for at han tog beslutningen for mig. Desuden hjalp han ikke med at flytte fokus væk fra depression, men lod mig svælge i det, ved at ligge og holde om mig i flere timer uden at få mig ud af sengen.
Jeg har derimod veninder, som tager mig ud og gå eller laver mad til mig og lader mig overnatte og som bare pusler lidt om mig uden at jeg skal forholde mig til noget. De ser ikke anderledes på mig når jeg er syg, men de er der bare.

Jeg håber du kan bruge mit svar.

VH

Pernille