Debatindlæg

Debatforum:  Snakkeforum

Skal, skal ikke.

Written by Sabi88 4. aug 2017 08:35


Hej alle.
Har fået uddelt setralin piller af min læge da jeg har svinget meget psykisk de sidste par år. Og kan ikke rigtigt komme 100 procent ovenpå igen. Lige nu har jeg en depression. Jeg kan godt arbejde mm. Men er meget ked og kan ikke overskue de samme ting mere. Har en datter på 5 som jeg har så dårlig samvidighed over ikke at kunne være der 100 procent for hende. Når jeg læser folks historier her inde om piller syntes jeg bare ikke at folk snakker godt om dem. Og det har gjort at jeg ikke rigtigt tør at tage dem. Men vil for alt i verden bare gerne snart have det godt igen. Magter ikke kampene inde i mit hovede mere og man er bange for aldrig at blive rask igen ! Kan pillerne få en til at få det bedre eller skal jeg holde mig fra dem så længe jeg kan klare en hverdag. Jeg går til psykolog men er ikke så god til at arbejde med mig selv. Eller jeg syntes hvertfald ikke at der sker så meget med mig !

Der sker ikke noget slemt ved at prøve!

Written by irsten 4. aug 2017 10:03

Hej Sabi

Jeg kan godt forstå, at du er i tvivl, for man hører jo så meget.

Men sagen er, at de dårligere erfaringer, som nogle mennesker har med antidepressiv medicin, ikke behøver at gælde for dig.

Depressioner er forskellige, og der er mange forskellige typer af medicin. Jeg kan overhovedet ikke sige noget om, hvorvidt den type depression, du har, vil reagere på Sertralin eller ikke.

Det er muligt, at du vil blive rask i løbet af kort tid, hvis du tager medicinen. Men det er også muligt, at netop du behøver en anden type antidepressiv medicin. Det kan man ikke vide noget om. Heller ikke læger kan forudsige den slags med bestemthed, så derfor vælger de gerne medicin af typen SSRI, (som Sertralin tilhører), som førstevalg.

Det er også muligt, at du har en type depression, som bedst behandles med psykoterapi. Under alle omstændigheder er det en god ide at få psykoterapi også, og det får du jo, men du skriver jo, at der ikke sker det helt store ved det, så set fra min side er der en reel chance for, at du har en type depression, der vil reagere godt på antidepressiv medicin.

Du skal nok være forberedt på, at der vil være bivirkninger. Men bortset fra, at bivirkninger nogle gange godt kan være ubehagelige, især til at begynde med, kan det absolut ikke skade at afprøve Sertralin og se, om der ikke kommer noget positivt ud af det.

Hvis det i løbet af nogle uger viser sig, at det ikke har hjulpet, kan du jo bare trappe ud af det igen, og der er ingen skade sket.

Men det kan også være, at du i løbet af få uger vil føle dig helt rask. Held og lykke med det.

Irsten

Medicin

Written by Rabina 4. aug 2017 14:12

Jeg er selv skeptisk i forhold til medicin, men har lige som dig børn og bare været desperat for at få det bedre. Jeg har ocd og har ikke mærket en kæmpe ændring af at få medicin, men fik det bedre over et år hvor jeg også gik til psykolog og kunne trappe ud igen. Men jeg kender flere med depression der har haft stor glæde af medicin og som kort tid efter de er begyndt at tage dem har fået det meget bedre.

Det med psykoterapi tager bare tid, men syntes også man skal være kritisk i forhold til psykologer og om lige netop den valgte
kan hjælpe, jeg har skiftet et par gange og nogle af dem har været spild af tid og penge.

Håber du finder noget der virkelig hjælper og du får det godt igen.

Egentlig er det meget enkelt!

Written by irsten 6. aug 2017 09:01

Hej alle sammen

Du skriver, Rabina, og jeg citerer:

”Jeg er selv skeptisk i forhold til medicin…”

Jeg tror, at det ville være en god ide at undersøge, hvad en sådan skepsis skyldes, og om den er berettiget. For jeg har virkelig mange gange mødt denne skepsis, og jeg har selv følt modvilje mod antidepressiv medicin for meget længe siden.

Lige nu orker jeg dog ikke helt at opregne de ganske givet mange berettigede og uberettigede forklaringer på denne skepsis.

For sagen i en nøddeskal er: Enten virker (en bestemt type) antidepressiv medicin på din depression, eller også gør den ikke!

Jeg foreslår, at den, der er skeptisk, men faktisk er meget plaget af depression, lægger sin skepsis til side og afprøver det præparat, som lægen vil udskrive.

Den slags medicin plejer at virke i løbet af ca. 3 uger. Det vil sige, at du efter i hvert fald 5 uger kan afgøre, om det har hjulpet eller ikke! Hvis det ikke har hjulpet, trapper du ud af det igen, og der er ingen skade sket!

Og hvis det har virket, er det jo bare godt.

Ovenstående lyder meget enkelt, og sådan er det selvfølgelig ikke altid. Måske skal man afprøve flere forskellige præparater, før man finder frem til det rigtige. Men måske er man heldig, og finder det rigtige i første omgang.

Det, jeg vil advare imod, er de tilfælde, hvor folk går og tager antidepressiv medicin meget længe, uden at der er nogen reel positiv virkning, eller måske endda tager det, selv om der er generende bivirkninger. Det kommer der ikke noget godt ud af.

Stil krav og find dig ikke i medicin, der ikke virker!

Mange hilsner

Irsten

Irsten

Written by Sabi88 6. aug 2017 11:21

Hej irsten. Du virker som en meget viden og erfaren person inde for medicin og depression. Må jeg spørge hvordan medicinen virker på dig! Bliver man gladere af det eller kan man bare bedre overskue dagen i forhold til gøre mål eller hvordan ? Det jeg kan mærke jeg mangler er glæden inde i mig. Og jo mere jeg tænker på hva der er galt jo mere trist bliver jeg. Prøver hele tiden at finde ud af hvorfor det er kommet så vidt. Og tror det øddelægger det mere end det gavner mig ! Jeg mangler intet. Har en fantastisk datter, dejligt job, en dejlig støttende ny kæreste, en fin lejlighed mm. Jeg burde være glad. Men det er jeg bare ikke. !

Mine erfaringer

Written by irsten 6. aug 2017 13:24

Hej Sabi

Jeg har tilbøjelighed til at få den type depression, som kaldes melankoliform depression. Prøv evt. at google det, hvis du ikke lige ved, hvad det er.

Det er desuden en type depression, hvortil man skal bruge en type antidepressiv medicin, der reagerer på mere end ét signalstof, og i hvert fald signalstoffet noradrenalin.

Jeg har haft virkelig mange alvorlige depressioner, og jeg er nu i en situation, hvor jeg er nødt til at tage antidepressiv medicin resten af mit liv. Jeg er efterhånden en ældre dame, så det gør mig ikke noget. Jeg trapper lidt ned om sommeren, og trapper lidt op igen om vinteren. Men helt undvære det, kan jeg ikke. Jeg får Mirtazapin.

Men også jeg har været igennem en hel masse ubehagelige oplevelser, hvor jeg fik forkert medicin, som ikke hjalp det mindste.

Du spørger, hvordan medicinen virker på mig. Det er nemt at fortælle: Den gør mig rask! Det vil altså sige, at depressionssymptomerne forsvinder.

Og her må jeg sige, at jeg absolut ikke kender til en tilstand, hvor man er ked af det hele tiden. Under en depression har jeg ingen følelser overhovedet. Jeg føler mig som en robot med maskinskade.

Når medicinen så virker, er det som at blive sig selv igen. Jeg kan både blive glad og ked af det og mere spontan. Der er virkelig stor forskel. Det føles som at blive levende igen, hvorimod depressionen føles som en slags død i levende live!

Men jeg er godt klar over, at der findes forskellige typer af depression. Det er derfor, at man ikke altid kan bruge andres erfaringer.

Jeg håber, at det var svar på dit spørgsmål.

Mange hilsner

Irsten

Søvnløs

Written by Sabi88 9. aug 2017 03:13

Hej igen irsten.
Er nu begyndt på sertralinen. På 2 dag. Men jeg kan simpelthen ikke sove om natten. Er dette normalt i starten? Og går det væk. Tænker ikke at det er sundt i længden:( min hun prikker/stikker også meget men det er da til at overkomme :)

Et svar

Written by irsten 9. aug 2017 09:12

Hej Sabi

Ja, der er nogle bivirkninger, og de plejer at være værst i begyndelsen. De skulle gerne aftage efterhånden. Problemer med at falde i søvn kan være en bivirkning.

Sover du overhovedet ikke? Måske skal du tale med din behandler om det. Normalt er det sådan, at lægen gerne vil tjekke, hvordan det går, efter nogle dage på antidepressiv medicin.

Mange hilsner

Irsten

...

Written by Sabi88 9. aug 2017 10:23

Tror jeg faldt i søvn kl. 5 og oppe igen kl. 7 🙈 Kunne slet ikke falde i søvn og var på intet tidspunkt træt! Jeg har først en tid igen ved lægen den 21. Syntes der er lang tid at gå og vente