Debatindlæg

Debatforum:  Snakkeforum

Frustreret, fornuftig og bange

Written by Rabbit 27. apr 2018 09:09

Jeg er alt for fornuftig. SÅ fornuftig at jeg ikke skærer i mig selv, banker mit hoved ind i væggen eller andet selvdestruktivt. SÅ fornuftig at jeg hverken drikker, ryger eller tager stoffer for at dulme smerten. SÅ SÅ fornuftig at jeg heller ikke drukner smerten i mad eller omvendt sulter mig selv. SÅ fornuftig, at jeg ikke kan gøre alvor af mine selvmordstanker, selvom de fylder ubeskriveligt meget.

Og nu er jeg slet ikke så sikker på at det handler om fornuft. Jeg er bange for at gøre nogle af ovenstående ting. Jeg er bange for at jeg ikke kan gøre det ”rigtigt”. Bange for at blive opdaget og beskyldt for at være opmærksomhedskrævende. Bange for at forsøge selvmord, fejle, og derefter leve med skam og skyldfølelse.

Jeg havde ret (tror jeg). Det handlede ikke om fornuft. Jeg var bange. Men jeg er blevet modigere (eller mindre fornuftig?). Jeg har nu prøvet at skære i mig selv. Jeg gjorde det i frustration. Frustration over at jeg ikke bare kan komme væk herfra.

Jeg snittede mig selv et par gange i armen og i låret, det var fint, det blødte og det lettede. Følte også skam og skyld. Men jeg har lyst til at gøre det igen.

Alternative strategier

Written by Anonym 27. apr 2018 22:43

Hej Rabbit

Jeg kender til lidt af dine tanker ang de her ting. Jeg har selv indlagt mig selv flere gange i frustration over lyster jeg ikke turde handle på. Og det er jeg egentlig glad for jeg gjorde, set i bakspejlet.

Jeg vil kraftigt advare mod at skære i sig selv. Ikke alene er det en smule tåbeligt i øjeblikket men du risikerer ar og andet skidt der absolut ikke er behjælpelige når man helst ikke vil gå og skamme sig hele tiden over at andre kan se konsekvenser af ens handlinger i et "svagt" (i mangel af bedre ord) øjeblik.

Der findes andre muligheder der giver den samme forløsning og ikke er skadelige. Gå en tur i rask tempo, løb eventuelt hvis du kan lide det. Put et par ørebøffer på ørene og få raset igennem med noget bragende højt musik (ja, det "udmatter" og giver faktisk også en form for forløsning). Og som sidste udvej, tag kontakt til psykiatrisk ambulatorium eller få ringet til en telefon-linje der kan hjælpe dig.

Det var bare lige et par forslag. Jeg håber du har det godt og husker at passe på dig selv.

Fornuft og følelser

Written by Skovtrolden 27. apr 2018 23:35

Fornuft kan være fint som hjælp til at fx bryde dårlige vaner, uhensigtsmæssige handlemønstrer osv.
Men fornuft ændrer ikke på bagvedliggende følelser, så hvis man fx er frustreret og bange, og bruger sin fornuft til at undlade at gøre nogle ting der fornuftigt set er dumme og ikke-konstruktive, så er det vigtigt at man finder noget at sætte i stedet for, for ellers vedbliver man bare at være i de dårlige følelser, nu bare uden mulighed for at undslippe dem, og så ender man med at blive godt træt af at være fornuftig, fordi følelserne sulter, det er sådan jeg selv oplever det i hvert fald.
Håber det kan bruges, fornuft er fint nok, men kan ikke stå alene.

Tak

Written by Rabbit 28. apr 2018 10:11

Tak for svarene. Jeg har en terapeut jeg snakker med en gang om måneden ca. og hun har sagt præcis det samme. At jeg skal få min frustration ud på en anden måde. Jeg forstår det godt og kan godt se, at det er mere hensigtsmæssigt at løbe eller kaste med sten eller noget i den stil. Det er bare som om jeg har lidt svært ved at tage det ind - de gode råd altså. Jeg har svært ved at få gjort alvor af det, selvom jeg hele tiden tænker over det.

Men måske er det bare et spørgsmål om, at finde det der fungerer for mig? Jeg skal måske bare prøve nogle ting af. For jeg ønsker slet ikke at begynder at skære i mig selv. Jeg har kun gjort det to gange, og sidst jeg fik lyst lagde jeg mig til at sove i stedet.

Jeg plejer at tegne og male, hvis jeg vil væk fra nogle dårlige tanker, men det er som om jeg har brug for at gøre noget mere aggressivt. Jeg tror det var derfor jeg prøvede at skære, men jeg blev også lidt bange for mig selv da jeg fik den lyst.

Igen tak for svar.