Debatindlæg

Debatforum:  Snakkeforum

Er han narcissist?

Written by Rabbit 28. maj 2018 19:26

Det her bliver måske en lidt lang historie. Det er en historie om, hvordan jeg mødte en mand, vi har haft et on and off venskab, og nu har jeg fået en mistanke om, om han måske er narcissist.

Vi mødte hinanden i et aktiveringstilbud, jeg var kommet på kontakthjælp efter at have stoppet på min uddannelse pga. depression. Han havde været på aktiveringsstedet før, men var stoppet på hf, så han kom tilbage til aktiveringen. Jeg tror vi er et lidt umage ”par”. Vi er hinandens diametrale modsætninger. Han er snakkesalig, udadreagerende, slet ikke tilbageholden og meget selvsikker og så har han været stofmisbruger og røget hash. Jeg er genert, og nok det folk vil kalde en ”pæn pige”, jeg er pligtopfyldende (dengse) og har ofte svært ved at tro på mig selv, og jeg har aldrig røget hash eller taget stoffer, jeg drikker knap nok. Vi er dog begge interesserede i at tegne og male, og det var nok den interesse der var grundlag or venskabet.

Vi begyndte at se hinanden da vi begge gik på aktiveringstilbuddet. Vi gik ture, så film og hyggede. Pludselig så vi ikke hinanden så meget – og jeg ved ikke helt hvorfor. Han fik pludselig et raserianfald i aktivering og blev smidt ud. Nogle sagde at han var begyndt på stoffer igen.

Ca. et år efter det så vi hinanden igen, bare en gåtur. Her var han begyndt at lave noget vikararbejde. Men efter det så vi ikke hinanden mere.

Efter et års tid igen, som så er i dag, er vi begyndt at snakke sammen igen. Han skrev en lang besked til mig, hvor han forklarede at han følte skyld og følte, at han havde behandlet mig dårligt. Han skrev også hvor smuk og hvor god en person jeg var. Jeg sagde ja til at mødes og vi har nu set hinanden to gange indenfor kort tid. Han virker meget begejstret, han vil pludselig en masse ting sammen med mig. Jeg har dog sagt, at jeg lige har brug for at være mig selv, da jeg skriver bachelor. Han accepterede, men jeg kunne godt mærke at han blev lidt irriteret over at mit energiniveau ikke er lig hans (det er måske også bare noget jeg tror, jeg fornemmer, jeg ved det jo ikke med sikkerhed)


Han er god til at være charmerende ved at skrive poetiske beskeder og sige til mig, at jeg er smuk osv.. Det er lidt overvældende nogle gange. Han takker mig tit, og siger at jeg har en god beroligende effekt på ham. Desuden roder hans lejlighed ofte, og her takker han mig også, fordi jeg får ham til at rydde op. Han vil gerne rydde op for mig men ikke forandre, siger han. Men han er også god til at rose sig selv og tale meget pænt om sig selv. Nu vil jeg ikke lyde som en fortaler for janteloven, men jeg synes hans begejstring over sig selv nogle gange er for meget.

Det er som om, at tingene helst skal gå efter hans hoved. Jeg kan mærke på ham, at han bliver irriteret, hvis tingene ikke går som han vil. Hvis tingene går efter hans hoved bliver han meget begejstret, hvis jeg fx siger ja til at spise sammen med ham. Det er også som om, at alt er positiv, verden er hele tiden positiv og hvis man ikke er glad, skal man bare tage sig sammen. Jeg ved at han har haft nogle svære perioder, og at alt ikke altid har været positivt.

Han snakker rigtig meget, hele tiden faktisk. Han spørger kun meget lidt ind. Det er meget svært at afbryde fordi det hele kommer i en lind strøm af ord. Nok er jeg også genert, så jeg har generelt svært ved at bryde ind i samtaler, men det her er ekstremt. Jeg bliver faktisk nødt til at lukke af nogle gange, fordi han snakker så meget.

Det er som om han prøver at imponere mig ved at gøre som jeg gør. Jeg er vegetar og han er lige begyndt at spise vegetarisk. Han bliver ved med at takke mig for at have åbnet hans øjne for vegetarverdenen. Og jeg har jo egentlig ikke hjulpet ham med noget som helst, altså jeg har ikke prøvet at overtale ham eller prøvet at omvende ham. Han bliver ved med at fortælle alt muligt om, hvor nemt det er at være vegetar, og han fortæller alle mulige facts om soya, græskarkerner osv. Altså, som om han pludselig er ekspe

fortsat...

Written by Rabbit 28. maj 2018 19:27

Altså, som om han pludselig er ekspert i vegetarisk kost.

Han har altid en løsning på problemer, altså han siger ”hvis vi bare gjorde ”dette” og ”dette”, så ville ”dette” slet ikke være et problem” (og med ”vi” mener jeg verden/samfundet). Som om han har knækket koden til verdens problemer.

Han snakker meget om dyre ting han gerne vil have, fx en blender til 6000 kr. Og den han kan jo sagtens få råd til, for han har planer om at arbejde sig til toppen af arbejdsmarkedet. Dette bringer mig videre til det næste, for han snakker meget om arbejde og penge, fremtid og mål. Han har ingen uddannelse, selvom han har påbegyndt flere, men han er ikke dum. Jeg tror måske bare, det er hans misbrug, der før har stået i vejen. Han har fortalt, at han har en gæld på omkring 50. 000, hvortil han siger, at det er jo ingenting, han skal bare arbejde et par måneder og så er den gæld væk. Han blev helt forbavset da jeg sagde, at jeg ikke havde gæld. Det var som om, at han gik ud fra, at det har alle da.

I øvrigt snakker han også tit om sit tidligere stofmisbrug og om stoffer generelt. Sidst fortalte han mig noget (jeg kan ikke huske hvad fordi han siger så meget), hvortil han sagde ”jeg fortæller dig det her så du ikke dømmer mig”. Jeg tror måske han føler at jeg dømmer ham, men det gør jeg ikke, jeg synes at alle skal have en chance selvom de har lavet nogle dumme ting. Måske snakker han så meget om det for at retfærdiggøre sig selv på en eller anden måde?

Lige nu har han ikke har fast arbejde, men skal i gang med noget oplæring som måske ender med noget fast. Det håber jeg for ham. Han har været misbruger og skiftevis haft noget vikararbejde og ellers været i aktivering. Han siger, at han ikke ryger hash længere, men jeg er ikke sikker. Han fortæller for fantastisk det er ikke at ryge mere, han har tid og overskud til alt muligt. Jeg må indrømme, at han faktisk virker friskere og mere klar end han tidligere har virket, men jeg ved ikke helt hvad jeg skal tro og om jeg kan stole på ham.

Jeg ved ikke om nogle af ovenstående træk kan være narcissistiske? Eller er det udtryk for noget andet? Måske har han bare selvtillid? Måske er jeg bare lidt skeptisk?

Jeg føler dog, at der ligger en usikkerhed bag den selvsikre facade, for han taler aldrig om, at han fx har haft en dårlig dag eller noget i den stil. Livet er bare fantastisk, alt er fantastisk. Men måske er det virkelig bare sådan han har det, måske er han bare en stor optimist.

Jeg ved heller ikke om jeg skal blive ved med at se ham. På den ene side vil jeg gerne se ham fordi vi har samme interesse for kunst, og det er rart med en at spare med. På den anden side dræner han mig for energi fordi han er så udadvendt, og fordi han vil så meget. Han er flink og sød, og jeg synes han skal have en chance på en måde, jeg er bare ved at dø af udmattelse når jeg har været sammen med ham.

Måske er der nogle der kender til lignende situation, eller måske til narcissisme? Eller til at være dårlig til at sige nej og sætte grænser… for det er jeg nok heller ikke så god til. Jeg tror måske jeg bliver ved med at se ham fordi jeg gerne vil hjælpe og fordi han jo er et godt menneske, men jeg kan også mærke at det dræner mig lidt…

Svært lige at sige men...

Written by Skovtrolden 30. maj 2018 00:22

Narcissisme kunne han vel godt lide af i et eller andet omfang.
Men uanset hvad, så lyder det ikke som et givende venskab.

Generelt synes jeg at folk der slet ikke lytter, spørger ind eller udviser interesse for den anden part, er opslidende i længden at være sammen med, det er altså ikke meningen i et ligeværdigt forhold at man skal "kæmpe" for at blive lyttet til og det bør ikke være nødvendigt at "bryde ind" i en samtale.
Hvis man er opmærksom på den anden part holder man altså pauser og lader vedkommende komme til.
Men altså mange mennesker vil hellere høre sig selv snakke end at lytte til andre, det er da sandt nok, og lidt trist synes jeg.

Han lyder måske sådan meget sød og han giver komplimenter og har glæde af din støtte til fx oprydning osv., men omvendt så er det ham der definerer hvem der får plads og kommer til orde lader det til, og der er nogle ting der tydeligt viser at hvis du vælger jeres venskab til, så må du sørge for at det er i et omfang du kan holde til, og ikke forvente at det skal blive meget anderledes end det er nu - tror jeg.
Typer som ham er jo godt stillet sammen med folk der ikke snakker så meget og er dårlige til at sige nej og sætte grænser, for så kan de jo frit udfolde sig, og de kan også være både inspirerende og livgivende at lytte til og opleve så længe man er ok med præmisserne, - men altså hvis du "er ved at dø af udmattelse" når I har været sammen, så pas på dig selv - først og fremmest, uanset hvor godt et menneske han er og hvor meget du ønsker at hjælpe ham.

Hej Rabbit

Written by Anonym 1. jun 2018 19:19

Det er svært at sige om han er narcissist, det ved jeg for lidt om.

Men jeg har engang kendt en for 30 år siden på et kollegium. Han var naturlig charmerende. Men han drak meget og røg meget hash. Dengang var selv ung og tænkte, at det var et kollegie fænomen og at han ville blive voksen. Hans værelse lignede noget der var løgn, opvask i stabler, køkkenvask der var stoppet total rod på værelset, vasketøj blandt det nye, gamle tallerkener og tomme mælkekartoner flød overalt ram lugt af hash og snavs. Han jublede når nogle af os tøser bar over med ham og gjorde rent - og nu ville han holde det - sagde han. Men han kunne ikke. Han kunne ikke holde fokus på uddannelse, han røg og drak for meget.

Det blev aldrig til noget forhold af forskellige grunde bl.a. som ovenstående beskrevet. Men jeg fulgte ham på afstand, da en veninde fik et barn med ham. Han var nu blevet rendyrket alkoholiker og hashmisbruger. Hans hjem kom alle dage til at ligne en bombekrater. Og han var grim overfor sit barn. Barnet har som voksen brudt al kontakt med ham.

Hvis din ven er overdrevet venlig nærmest begejstret for din gøren og laden og måske ikke forstår, at du altså skal bruge tid på dine studier, håber jeg at dine alarmklokker ringer.

Han cykler rundt i at ryge i misbrug, og at komme i aktivering. Der sker så vidt jeg kan læse her ikke nogen fremskridt med ham. Jeg ville lade det ligge.

Du risikerer at ende i et forhold med misbrug og ubehagelige dårlige misstemninger. Og du ender som "medmisbruger" altså en der dækker over hans misbrug. Du kan ikke redde ham. Han kan kun redde sig selv, men jeg tror ikke han er i stand til det på nuværende tidspunkt.

Der er så mange ligheder med han jeg startede med at skrive om. Mit råd til dig, løb din vej for altid. Du er bedre værd.Hmm

Written by Frederik40 22. jun 2018 18:56

Folk der sprøjter hash er utrolige farlige.
Nej seriøst. Drop det.

...

Written by Sfisk 24. jun 2018 22:04

Jeg har heller ingen forstand på det område, men jeg tænker at han ikke nødvendigvis behøver at have narcissistisk personlighedsforstyrrelse.

Det kan skyldes indtagelse af stofferne eller en manisk periode - uden at være ekspert.

måske

Written by Thomas79 22. jul 2018 23:26

Meget enig med ovenstående svar. Han behøves ikke nødvendigvis at være det. Tror personligt mere det kan have noget med stofferne at gøre.