Debatindlæg

Debatforum:  Snakkeforum

Råd og hjælp

Written by Nannakw 6. aug 2018 16:14

Baggrund:
I foråret begyndte jeg at blive syg og få influenzasymptomer, der kom og gik, uden at jeg følte mig rigtigt syg. Havde bare hovedpine og vejrtræknings besvær og var så svimmel at jeg ikke kunne køre bil. Desuden var jeg så sindsygt træt. Det gik op og ned med gode dage uden symptomer og dårlige dage med symptomer som beskrevet ovenfor. Alt i alt blev det bare værre og værre. Lige efter jeg havde fået taget blodprøver, var det rigtig slemt og jeg var sikker på at det var en nyresygdom, så jeg fastede i to dage.

Blodprøverne viste at der ikke er noget galt der. Hverken lever, bugspytkirtel, blodprocent, vitaminer etc. Mit lægehus er ikke meget bevendt. De er fuldstændigt overbelagt og hvis man ikke er akut dødeligt syg, men bare er en ung kvinde i 20'erne, der fejler "noget psykisk", så kan de åbenbart ikke hjælpe.

Det egentlige spørgsmål:
Jeg er ikke trist eller nedtrykt, men ad omveje har jeg fundet noget der hedder en maskeret depression, så det kan muligvis godt være det jeg fejler. Problemet er bare, at jeg jo ikke føler mig særligt deprimeret eller trist (bare ligeglad og de-motiveret) så hvordan og hvor skal jeg søge behandling?

Jeg tør næsten ikke at skifte læge. Er bange for at få en der er værre og der få steder, hvor de tager nye patienter her i København.

Hmm

Written by Frederik40 15. aug 2018 22:25

Mener at Atypisk depression skal tages alvorligt.
Nogle af symptomer du nævner er jo ret voldsomme. F.eks at du er eller var for svimmel til at orienterede dig og ikke i stand til at fører bil. Selvom alle dine -tal - er i orden. Det kan bringe dig Selv og andre i farer
Træthed. Influenza symptomer osv.

Vil opfordrer dig til at kontakte nærmeste dpc. Distrikt psykiatrisk center. Eller akut modtagelsen psykiatrisk hospital. Du kan også bede egen læge om henvisning til speciallæge. Psykiater.

De bedste ønsker. ...

Måske somatisering

Written by Anonym 15. aug 2018 23:26

Somatisering er en tilstand, hvor fysiske symptomer hænger sammen med psykologiske problemer.

Jeg skal ikke kunne sige om du er somatiseret, men du kan læse om det her.

www.sundhedslex.dk/somatisering.htm


Mit råd

Written by irsten 16. aug 2018 09:39

Hej Nanna kw

Hvis jeg var dig, ville jeg sørge for at blive MEGET grundigt undersøgt for fysisk sygdom, inden tanken om maskeret depression accepteres.

Der er masser af fagfolk, der står parate med at finde på indbildte diagnoser på psykisk sygdom. Pas især på dem, der vil kalde din tilstand for en funktionel lidelse eller somatisering.

Jeg taler af erfaring. Jeg havde selv voldsomme problemer med træthed for 15-18 år siden. Jeg kunne ikke få nogen hjælp hos min læge, som mente, at jeg havde en depression. Årsagen til den opfattelse var, at jeg tidligere havde haft en række alvorlige depressioner.

Men man kan jo godt blive fysisk syg – selv om man tidligere har lidt af depression.

Min læge tog en række blodprøver – især for at finde ud af, om jeg måske var kommet i overgangsalderen. Det viste blodprøverne, at jeg ikke var. Ellers foretog han sig intet.

Jeg valgte da at gå til en kostvejleder. Hun prøvede selvfølgelig at vejlede mig til at spise en bedre kost, men det viste sig, at jeg i forvejen spiste sundt. Derefter tog kostvejlederen et ark papir og opstillede et antal mulige diagnoser, som det ville være vigtigt at blive tjekket for.

Første punkt var jernmangel, som min læge ikke havde tænkt på at undersøge mig for. Andet punkt var søvnapnø, og tredje punkt var vistnok cøliaki. Jeg husker ikke resten.

Med lidt besvær fik jeg overtalt min læge til at tage en blodprøve for jernmangel. Bingo! Det viste sig, at jeg havde meget alvorlig jernmangel, som jeg så kompenserede for. Men det hjalp ikke tilstrækkeligt. Jeg gav mig til at læse om diagnosen ”søvnapnø”, altså en tilstand, hvor man ikke trækker vejret tilstrækkeligt under søvn. Jeg kunne ikke genkende mig selv i de beskrivelser af obstruktiv søvnapnø, som fandtes. Og trætheden blev så slem, at jeg kom på førtidspension med et uhyggeligt antal konstruerede psykiske diagnoser!

Ved et tilfælde blev det flere år senere opdaget, at jeg faktisk har søvnapnø, men en mere sjælden art, som ikke stod beskrevet i de almindelige vejledninger.

Så nu ved jeg, hvad jeg fejler. Men det har været et meget langt og hårdt forløb.

Nu er din situation jo ikke mage til min. Men mit råd til dig er følgende:

Find en fornuftig sundhedsuddannet person og få vedkommende til at hjælpe dig med at opstille en liste over mulige diagnoser. Lige nu har jeg ikke tid til at undersøge emnet, men cøliaki kunne godt være et bud blandt mange andre. Tjek så hvert enkelt punkt omhyggeligt, indtil du finder svaret!

Mange hilsner og god bedring

Irsten