Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Hjælper mindfulness og meditation egentlig?

Written by Laura348 19. maj 2019 14:29

Har nogen af jer gode erfaringer med mindfulness/meditation og kan anbefale bøger, podcasts andet, i så fald?

Min psykolog nævnte f.eks. Bobby Zachariaes (?) lydbøger - jeg har fundet nogle på nettet, her fx: https://www.saxo.com/dk/forfatter/bobby-zachariae_915609 - men jeg er lidt tvivlsom på om sådan noget over hovedet virker.

Har i prøvet meditation og/eller hørt gode ting om Bobby Z.?

Ja og nej ^^

Written by esben 20. maj 2019 12:32

For mig at se er mindfulness og meditation noget man skal gøre fordi man nyder netop de aktiviteter. Jeg prøvede selv meditation en periode fordi jeg troede det var noget man "skulle gøre. Det var altid en kamp for mig at være i det, da jeg ikke nød det.

Spørgsmålet om det hjælper er lidt tricky. Kan en aktivitet skabe en følelse af indre ro og velvære inde i en? Nej.

Kan folk få det bedre mens de laver en aktivitet? Ja absolut. Igen det ikke fordi det aktiviteten i sig selv, der gør det. Vi kan på, hvilket som helst tidspunkt droppe ind i en dejlig følelse af indre ro og velvære, da det altid er inde i os.

Jeg vil ikke anbefale det til folk, der har det svært og gerne vil have det bedre. Da jeg mener, at værltøjer generelt er en ringe erstatning for indsigt og forståelse af, hvordan vi mennesker skaber vores oplevelse af livet og hvordan vores sind fungerer. Det er min erfaring, at jo mere vi ser omkring, hvordan vores sind fungerer, jo bedre vil vores liv blive. Når vi ser os selv og livet på en ny måde, så vil vi ganske automatisk begynde at tænke og handle anderledes.

Jeg håber det giver mening :)

Kærlig hilsen
Esben

Ja og nej 2

Written by Jen 16. jun 2019 08:12

Hej, der findes mange forskellige meditationer og nogen er bedre at bruge for nogen og på bestemte tidspunkter / i bestemte situationer. Jeg mediterer (og underviser i meditation i en buddhistisk forening) men bruger sjældent opmærksomheds-meditationer (på fx åndedræt) alene, hvis jeg har det rigtig skidt. Så supplerer jeg med fx mettta-meditation eller Indras Net og starter bare lige et par minutter med opmærksomhed på åndedrættet.
Indras Net er en meditation, der kan justeres alt eter hvordan man har det. Som udgangspunkt forestiller du dig et net der er udspændt over hele universet, så langt øjet rækker og i hver hjørne af nettet sidder der en juvel. Hver juvel forandrer sig en lille smule hele tiden og hver juvel genspejles i alle de andre juveler. Man holder opmærksomheden et stykke tid på den ene juvel og skifter så til alle de de andre juveler, for den ene juvel genspejles også i alle de andre juveler, så langt øjet rækker, se hvor langt du kan følge aftrykket af den ene juvel ud i alle de andre juveler. Vær opmærksom på hvordan den ene juvel ændrer de andre og de andre juveler ændrer den ene. og det er så her der kan justeres alt efter om man har brug for at understøtte at man faktisk gør en forskel for sine omgivelser og/eller at man nok gør en forskel men ikke kan kontrollere alt, eller bare har brug for at se at man bliver lige så påvirket af sine omgivelser som man bliver påvirket af dem. Har jeg det rigtig skidt er jeg nok mest til det første og har mere opmærksomhed på det.
Metta-meditationen er nem at google sig til.
Jeg mener at meditation er et fantastisk redskab til at få indsigt i sindets vaner og uvaner og evt. opdrage det lidt. Det kan ikke stå i stedet for fx medicinskbehandling men kan være et godt supplement og i en rolig og stabil periode være forebygende og give en indsigt i egne vaner/uvaner og en bedre fornemmelse af hvor man er på vej hen i sine tanker og følelser. Men som sagt har man det rigtig skidt er det ikke opmærksomheds-meditation jeg ville anbefale, da man måske ikke lige har brug for al den opmærksomhed det kan give på dårlige vaner og tankespind.Så spørgsmålet er lidt hvad du kan og vil bruge det til og find en form der passer dig.