Debatindlæg

Debatforum:  Snakkeforum

Gode råd søges

Written by maler 29. aug 2019 10:10

Håber der er nogle der kan komme med gode råd, da jeg ikke aner hvad ben jeg skal stå på, og hvordan jeg/vi skal komme igennem dette her.
Min kæreste igennem snart 10 år har jeg mistænkt for at have en depression. Alle de ting jeg læser om sygdommen passer på ham. Jeg tror faktisk han har haft den i lang tid, han skjuler det bare godt, men han har i rigtig lang tid ikke haft noget overskud overhovedet, og sover rigtig meget uden at blive frisk af det.

I februar opstod der mange problemer og konflikter i vores forhold, pga. problemer med hans søn. Det eskalerede en juni aften, hvor jeg i affekt fik sagt nogle ting som sårede ham. Den næste dag meldte han ud at vi ikke var kærester mere, at han ville flytte ud i den anden ende af huset. Jeg var i chok og selvfølgelig ked af det. De følgende dage fik vi snakket meget. Om de ting vi har været igennem i vores forhold, de ting vi har sagt og gjort som har såret den anden, de problemer vi har haft. Han sagde han ikke kunne være kæreste med mig mere, da han i et stykke tid ikke længere kunne føle at han elskede mig. At jeg betyder uendelig meget for ham, men at han var trist og ked af det. At han føler sig tom indeni. At han var deprimeret over sit job, at han ikke var det sted i hans liv han følte han skulle være, at han ikke kunne mærke følelser for sine børn, at han altid var træt, at han aldrig fik udrettet noget.
Samtidig sagde han dog at han konstant havde lyst til sex med mig, og jeg tænkte at det måske kunne vække nogle følelser igen, så vi indleder et seksuelt forhold. Jeg kan mærke det gør mig trist at vi kun har sex, men derudover ingen kys og kram. Vi snakker om det, og han siger at hvis jeg har lyst til at kysse ham, skal jeg bare gøre det. At jeg bare skal være mig, det var jo mig han forelskede sig i, i sin tid.
Så fra midten af juli og indtil nu, har vi nærmest haft det bedste forhold vi har haft i lang tid. Vi har kysset, krammet, elsket, snakket og hygget meget mere sammen end vi har gjort i rigtig lang tid. Han nyder det, og jeg nyder det. Jeg får troen på det nok skal lykkes. Samtidig virker han mere glad og smilende, han får mere overskud og jeg tror fuldt og fast på vores fremtid. Han siger han mener det er tid der skal til, og at han er glad for jeg vil give ham den tid. At det er mig han kæmper for. Han er meget ærlig om hvad han føler og tænker når jeg spørger ham, men han siger ikke noget af sig selv.
For 3 dage siden spørger jeg så om han har lyst til at være kærester igen, han siger om jeg ikke syntes det er godt som det er lige nu, for han kan ikke være kæreste med mig. Han har stadig ikke kæreste følelser for mig.
Jeg blev faktisk lidt chokeret, for jeg havde en klar fornemmelse af både kærlighed og omsorg fra hans side, både når han kiggede på mig og når vi kysser, krammer og elsker. Han tog selv initiativ til det, det var ikke kun under pres fra mig.
I affekt fik jeg sagt at jeg følte mig udnyttet, og ikke ville bruges til noget bedre dukker op, så det herfra var slut med kys, kram og elskov.
Det gjorde ham ked af det, og følte jeg tvang ham ud i en beslutning om, om det skule være os fremadrettet eller ej. Jeg sårede ham med den besked, og nu siger han at den besked gjorde at han nu har mistet lysten til mig og han er pludselig meget i tvivl om, om hans følelser for mig kommer igen, når nu de ikke er kommet efter alt det gode vi har haft i 1,5 måned. Han fortæller at intet er anderledes siden for 2,5 måned siden. Han er stadig tom og trist, og som han siger ” jeg kan ikke give dig mig, når jeg ikke har mig selv”
Han tænker og analyserer meget hans følelser og væremåde, og tænker meget over hvad det er der gør ham trist og hvordan han skal komme videre.
Jeg har flere gange foreslået ham at gå til lægen, men det vil han ikke. Han mener han nok selv skal klare der. Han siger han ikke kan love mig noget, at han jo ikke aner om hans følelser kommer igen, og han tænker i, om det er sådan han skal have det resten af livet?
Jeg føler det er min

fortsættelse

Written by maler 29. aug 2019 10:50

skyld han har det sådan. At det er vores problemer i forholdet der er skyld i det hele.

Kan jeg få ham til at søge hjælp? Hvordan får jeg ham til at indse han har en depression? Hvordan kan jeg bedst hjælpe ham? Hvordan overlever jeg selv i det her, hvor jeg konstant er usikker på vores fremtid?

Undskyld det lange indlæg, det er kopi fra et word dokument, så kunne ikke se hvor meget det fyldte :-)

Kompliceret

Written by Skovtrolden 30. aug 2019 16:58

Den er svær.
Jeg TROR – at grunden til han ikke vil være kærester igen (ligenu), er at han ikke har overskud til at føle sig bundet og blive stillet krav til.

Omvendt forstår jeg godt din frustration og at der kan poppe følelser op omkring bare at blive udnyttet.

Han vil klare det selv, ja men det er da også stærkt og flot, men det går udover dig, så spørgsmålet er hvad det er han klarer selv.

Det fornuftige svar vil være, stop med at have intime ting sammen, det er for kompliceret følelsesmæssigt for dig og du er ikke tjent med det.
Det følelsesmæssige svar er muligvis et andet.

Mon der ville være noget i vejen for at i ”nøjedes” med at være venner, og brugte krudtet på at være noget for hinanden, uden de ting man normalt opfatter som kæreste-agtige?
Hermed ville I i det mindste stå mere ”lige” i det tænker jeg?

Det kan også være at det er bedre som det er nu, at det giver en glæde til jer begge som i det store hele er berigende, men så må du nok leve med at han ikke (foreløbig) vil indgå i noget der går under betegnelsen kærester, forpligtelser og krav.

At han ligenu har trukket sig helt skyldes nok at han blev såret over at få at vide at den måde I har været sammen på mht. at du afgav alle fremadrettede tanker og han fik dejlig 6 uden nogle problemer, også havde en bagside for dig.
Men det må han jo lære at erkende, at dækning af hans behov ikke nødvendigvis også dækker den andens – uanset om man er kærester eller ej.

Bortset fra det tror jeg at par-terapi ville kunne hjælpe jer, man kan gå i par-terapi på mange måder, man kan bruge det til at finde sammen igen, eller til at gå fra hinanden på en ordentlig måde, eller til at finde nye måder at være sammen på og få snakket tingene ordentligt ud uden at det får lov at løbe af sporet eller køre ind i faste riller.

Du har nogle muligheder fx
1. Acceptere at I har det godt og intimt og sjovt sammen, men at han ikke vil binde sig.
2. Sige nej tak til de intime ting og nøjes med at være venner indtil han måske bliver mere afklaret.
3. Sætte som præmis for fortsat intimt samvær, at I går i par-terapi sammen for at blive bedre til at være sammen uden at den ene eller begge bliver såret.
I behøver ikke se jer selv som ”kærester” for at gå i par-terapi, I kan fx komme som ”tidligere kærester der har uafklarede ting vi gerne vil blive klogere på for at komme videre hver især og måske sammen”.

Hvorvidt han har en depression eller ej er ikke det eneste vigtige spørgsmål, det vigtige er også hvordan I får tingene til at fungere som de nu engang er.
Og så er det vigtigt at begrebet ”skyld” bliver taget ud af jeres forhold, det kan aldrig blive din skyld at han evt. har fået en depression.
Det kan godt være at I har haft nogle konflikter der har bidraget til at han har fået det svært, men det kan aldrig gøre det til din skyld, han har selv valgt at I har været/er sammen, og sandsynligvis har han andre ting med i bagagen som gør at disse svære ting kommer op.

Tak

Written by maler 30. aug 2019 20:42

Det er et super godt og nuanceret svar.

Og faktisk alt sammen noget jeg selv tænker mange gange om dagen.

Min største udfordring er jo faktisk bare at jeg elsker ham så højt. Ville så gerne ønske at jeg bare kunne være hans bedste ven i alt det her, sætte alle mine følelser til side og bare være der for ham.

Men mine tanker kredser konstant om ham. Min krop og sjæl skriger efter fysisk kontakt med ham, og de dage vi ikke har "kontakt" er jeg helt nede i kulkælderen. Ved jo godt det er en kærestesorg jeg er igennem, på de tidspunkter, at jeg føler han glider fra mig.

Inde i mit hoved kan jeg bare ikke få det til at passe. At han ikke har følelser for mig, men at han kysse, kramme og elske med den samme inderlighed som før. At han kalder mig skat og nusser mig.

Jeg vil så inderligt gerne tro vi har en chance for at komme igennem dette, men ved jo godt det også kan gå den modsatte vej, og det gør mig jo så trist. især hvis det er depression der skal være skyld i det.

Og det smerter mig hver eneste dag, at vide at han lider, at han konstant putter sit glade ansigt på når han er sammen med os herhjemme, for at skjule hvor trist han er. At jeg ved han ikke har nogle at snakke med det om, og tænker det bare er en fase han skal igennem.

Har printet papirer til ham der omhandler depression, i håbet om at åbne hans øjne. Vil så gerne han får hjælp.

Han siger han kan genkende det sted han er lige nu, at han har været der før, bare ikke så voldsomt :-(

Selv tak :)

Written by Skovtrolden 6. sep 2019 00:02

Selv tak :)
Altså ja jeg tror jo stadig ikke han vil vælge at evt. afslutte forholdet pga. depression, men måske kan han finde på at afslutte det pga. krav og pres han ikke magter at leve op til pga. depression.

Hvis han ikke kan lide sit arbejde heller, er det vel sådan omtrent en stensikker måde at blive ved at have det dårligt på.
Omvendt er det måske også skræmmende at fx blive sygemeldt og risikere bare at synke endnu mere ned derhjemme.

At han ikke ønsker hjælp er måske fordi han ikke tror på at hjælp kan hjælpe, og så frygter han måske bare endnu et nederlag eller endnu nogle ting han ikke levede op til – mht. at få det bedre.
Det er jo desværre ikke sådan at samtaler og evt. medicin nødvendigvis hjælper ret meget.
Psykiske ting er jo ofte en proces der kan tage lang tid at arbejder sig videre ud fra.

Men uanset hvad, tror jeg det er godt at du presser på for at han får en eller anden form for hjælp, det er jo tydeligt at han har det dårligt og at han ikke selv opsøger hjælp.
Det kan også være svært selv at tro på man bør have hjælp, når man mangler overskud og bruger al den sparsomme energi på at klare dagene, og her er det godt hvis pårørende kan skubbe på, - selvom det selvfølgelig kræver at vedkommende aller indest inde ønsker hjælp.

Aaaarrrrhhhhh

Written by maler 8. sep 2019 12:32

Har lige snakket med ham i dag, da jeg følte vi gled længere og længere fra hinanden. Han syntes vi mangler nærhed, at det har vi ikke haft i 2 uger, han føler også vi glider fra hinanden, og er meget i tvivl om, om det er pga. depression han mangler følelser for mig. Om det ikke bare er fordi de er væk for altid. Tror han mener de var væk i forvejen, at han syntes det er lang tid siden han har følt kæreste følelser for mig. Jeg spurgte om det kun var mig hans følelser var væk for, eller det også gælder børnene. Det kunne han ikke helt finde ud af.
Har sagt jeg gerne vil arbejde på at komme tilbage til den nærhed vi havde for 2 uger siden, men han siger at det ved han ikke om han har lyst til.
Det tager jeg som et "jeg orker ikke at kæmpe for det vi har". Det er da dybt frustrerende at vi begge føler vi glider fra hinanden, at vi savner den nærhed der var, at det får ham til at tvivle endnu mere, men at han ikke ved om han har lyst til at arbejde på det???

Hvad fanden stiller man så op????

Én ting

Written by Skovtrolden 8. sep 2019 17:23

Èn ting er i hvert fald sikkert, og det er at ingen kan kæmpe for et forhold - eller en anden persons trivsel - alene, uanset om den anden part har en psykisk lidelse, en depression, et misbrug, whatever - der er nødt til at være en vilje et eller andet sted.
Er der slet ikke dette, så pas på dig selv i det.

Træf ikke vigtige beslutninger under en depression

Written by irsten 9. sep 2019 09:32

Hej Maler

Jeg vil også gerne komme med en kommentar. Jeg har bare haft lidt problemer med at læse den meget kompakte tekst. Lidt flere mellemrum mellem afsnittene ville have hjulpet på det ;-)

For mig at se er der ingen tvivl om, at din kæreste har en depression. Han er jo meget godt til at beskrive, hvordan han har det: tom indeni og uden følelser.

Du kan jo ikke tvinge ham til at gå til læge og ikke tvinge ham til at gå i behandling, selv om det helt sikkert ville være en god ide, hvis han gjorde det. Hvis han ikke selv ønsker at få hjælp, er det jo hans valg.

Min erfaring er, at depressioner – selv alvorlige depressioner – går over af sig selv. Men det kan godt tage lang tid, og det er ikke al den lidelse værd at vente på, at en depression skal gå over af sig selv.

For resten vil jeg gerne spørge: Sørger han for at spise ordentligt og få motion? At sørge for det kan medvirke til en naturlig bedring. Depressioner kan godt starte med en mangeltilstand. Mange mennesker mangler D-vitamin, især om vinteren. Hvis jeg var din kæreste, ville jeg tage en kvalitets-vitamintablet hver dag, samt ekstra D-vitamin og desuden fiskeolie, som i videnskabelige forsøg har vist sig at være gavnligt. Jeg ville sørge for at komme ud i dagslys hver dag og røre mig.

På Netdoktor var der engang en liste med 13 gode råd til folk med depression og deres pårørende. Rådene blev givet af den kendte psykiater Poul Videbech. Et af rådene lød:

Træf aldrig vigtige beslutninger under en depression!

Efter min mening er det et meget vigtigt råd. En beslutning, der er truffet under en depression, kan bagefter vise sig at være forkert.

Når jeg husker tilbage på mine egne depressioner, så husker jeg tomheden og manglen på følelser som meget pinefuld. Og at det på en måde var lettere at afskære kontakten til andre mennesker, for samvær føltes aldrig som ægte kontakt, når jeg kun følte tomhed indeni.

Hvis du derfor presser din kæreste til at tale om fremtiden, vil han nok nemt reagere ved at gøre det forbi!

Jeg kan godt se, at det er en umulig situation for dig at leve med. Men jo mere du presser for at få en afklaring, jo mere vil han gå i baglås.

Hvis jeg var dig, ville jeg derfor prøve at være tålmodig og afventende. Det er vigtigt, at du har nogen at tale med, for det er ikke nemt at være pårørende til en, der har en depression. Sørg for at komme ud og få andre indtryk. Det hjælper ikke at spekulere over situationen, for den vil først løses, når din kærestes depression går over.

Jeg husker, at Poul Videbechs råd nr. 3 lød: Husk, at en depression kan gå over. Og hans råd nr. 13 lød: Læs råd nr. 3 igen!

Mange hilsner

Irsten

Tak for svar

Written by maler 9. sep 2019 10:15

Det giver så meget mening det du skriver.

Det er bare så forvirrende, og jeg har svært ved at tolke hvad han tænker og tror. Og ved jo egentlig godt han selv er forvirret.

Samtidig med han ikke vil love noget, så taler han om det vi skal have lavet i huset....
samtidig med han siger han mangler det nærvær vi lige har haft, så ved han ikke om han har lyst til at oparbejde det igen....

Jeg aner jo ikke hvad ben jeg skal stå på efterhånden. Det ene øjeblik tror jeg på vi har en chance, det næste forbereder jeg mig på at skulle sige farvel til manden i mit liv.

Efter vi igår fik snakket, og jeg fik sagt at jeg gerne ville tilbage til det dejlige vi lige har haft, og han ikke vidste om han ville det, har han dog taget initiativ til knus og kram, og i nat elskede vi igen, lige så dejligt som det plejer, og sov i hinandens arme.

Og det hele er så dobbelt, jeg nød det, men samtidig ved jeg at han måske bare gør det for min skyld, og ikke fordi han har lyst. Og syntes jo heller ikke han skal hvis ikke han har lyst, for jeg kan godt sætte mig ind i den følelse det må være at elske, kysse og kramme med en hvor man ikke kan mærke følelser. Hvor falsk man må føle sig.

Vi vil jo egentlig bare hinanden det bedste :-/