Debatindlæg

Debatforum:  Snakkeforum

Hvad virker

Written by SBH 13. apr 2020 01:21

Kære venner.

Jeg har depression og haft det 2 gange tidligere. Behandlingen har stortset kun været medicinsk.

Jeg vil spørge Jer om, hvilken behandling bortset fra medicin som har været en hjælp til Jer.
Hvad virker?

Det er individuelt!

Written by irsten 14. apr 2020 07:49

Hej SBH

Man kan desværre ikke sige noget generelt om, hvad der virker. Hvad der virker for nogle, virker måske ikke for andre.

Sådan som jeg opfatter det, så er diagnosen depression en slags samlebetegnelse for en hel masse tilstande, som har visse fællestræk, men alligevel er meget forskelligartede – både hvad angår årsag og symptomer. Jeg vil tro, at det er derfor, at man ikke kan finde nogen behandlingsform, der virker på alle.

Personligt har jeg haft en lang række alvorlige depressioner, og de første blev behandlet med de gammeldags tricykliske antidepressiver. Jeg kom mig fint hver gang.

Men efterfølgende prøvede jeg mange forskellige former for psykoterapi, healing og akupunktur, fordi jeg ønskede at finde årsagen til mine depressioner og gøre noget ved dem.

Jeg er undervejs i forløbet blevet klogere på mig selv, og det er jo en god ting ;-). Jeg ved en hel del om, hvad der er årsagen til, at jeg har denne tendens til at få alvorlige depressioner. Men desværre er jeg alligevel nødt til at tage antidepressiv medicin for at forebygge nye depressioner.

Så jeg kan altså ikke undvære medicin. Selv i gruppen af antidepressiver er der forskel på, hvad der virker for mig. Medicin af typen SSRI virker ikke på mig. Det skal være noget medicin, der også påvirker signalstoffet noradrenalin.

Så når du spørger til erfaringer med medicinfri behandling, er jeg nødt til at sige, at den slags ikke kunne forhindre mine depressioner. Men derfor kan man alligevel godt have glæde af det. Og mine erfaringer gælder kun mig. Andre kan have andre erfaringer.

Til sidst vil jeg gerne bringe et citat, som faktisk er titlen på en bog; ”En flod skal være i bevægelse” Bogen er skrevet af Anne Lise Marstrand Jørgensen. Desværre kan jeg ikke anbefale bogen, men titlen rummer et guldkorn af mening. Depression – i hvert fald den form, som jeg kender til – er på en måde fastfrossen eller stivnet energi. Først når denne energi igen flyder frit som en flod, kommer der en bedring. Hvordan denne bedring kommer i stand, kan der ikke siges noget generelt om, så vidt jeg ved.

Mange hilsner og god bedring
Irsten

P.S. Hvis jeg skulle anbefale en form for psykoterapi, vil jeg pege på kropsorienteret psykoterapi – netop fordi det er vigtigt at inddrage det kropslige, for at få energien til at flyde.