Debatindlæg

Debatforum:  Pårørende og venner

Bekymret for partner

Written by Johnny123 10. maj 2020 20:36

Hej,
Jeg skriver fordi jeg er meget bekymret for at min ekskæreste muligvis har en depression og det har fået hende helt der ud hvor hun har stoppet vores forhold.
Vi har været sammen i 6,5 år og vi har altid haft en stor gensidig kærlighed til hinanden, den har dog været mindre det sidste halve år, hvor hun da også har gået mange ting igennem stress sygemeldning og mistet job deraf, og andre store udefra kommende ting...
Før og også efter hun valgte at flytte har hun været svær at komme ind til, hun har været meget isoleret og når jeg har snakket med hende, har hun sagt hun ved hun elsker mig men hun kan ikke mærke sin følelser, hun har også fortalt hun til tider har tankemyldre og andre gange er helt tom og generelt ikke har ro/styr på sine tanker, hun siger også at på ydersiden virker hun til at ha det fint, men hun har svært ved at fokusere, selvom det til tider for mig virker som om at hun er meget målrettet, om at nu skal hun flytte,
Selvom hun gerne stadig vil se mig og beholde minder og kæreste ting vi har sammen. Så hun virker uafklaret på end måde?

Hun føler ikke hun har overskud, og hun finder ikke den samme glæde i at lave ting hun ellers var glad for.
Men indimellem virker det til det bare er mig hun ikke kan håndtere, og at andre i hendes familie kan hun godt være sammen med, så der altså ikke alle tætte realtioner hun ikke kan knytte sig til. Selvom hun fortæller at hun også kan være trist når hun er sammen med dem.
Der er mange ting og symptomer der stikker i retning af en depression, også nogle der ikke gør?
Jeg ved ikke hvordan jeg skal trænge ind til hende og fortælle hende jeg er bekymret for at hun har det og hvordan jeg bedst kan hjælpe?

Man kan komme sig helt af en depression

Written by irsten 11. maj 2020 08:42

Hej Johnny

Det kunne faktisk godt se ud til, at din kæreste har en depression.

Jeg synes, at det, du skriver om hendes symptomer, alt sammen tyder på det. Det er helt almindeligt – i hvert fald ved en særlig slags depressioner – at man ikke kan mærke sine følelser og snarere føler tomhed end tristhed, og den tilstand kan være meget pinefuld, især når man ikke kan mærke de stærke følelser, som man plejer at have i nære relationer.

Det er så pinefuldt, at man bare tænker på at komme væk. Det er det, din kæreste har taget konsekvensen af. Men sådan som jeg har forstået det, så er der stadig håb for, at I kan være sammen igen, når hun bliver rask. Det kan vel bare være en midlertidig flytning, ikke? Et af de vigtigste råd til depressive er, at man ALDRIG skal træffe vigtige beslutninger under en depression. De kan nemlig vise sig at være forkerte.

Du skriver, at der er ting, der ikke taler for, at det skulle være en depression. Sådan som jeg forstår dig, er det f.eks. at hun godt kan klare at være sammen med visse andre personer. Men det er vel blot, fordi hun ikke normalt har så stærke følelser for dem, sådan at tomhedsfølelsen ikke virker så pinagtig, som når hun er sammen med dig.

I øvrigt er det sådan med depressive, at kræfterne varierer, så man nogle gange godt kan klare mere end andre gange. Men kan bare slet ikke klare alt det, man plejer. Ved visse depressioner kan man nogle gange have det næsten normalt om aftenen, men totalt forfærdeligt om morgenen. Så derfor dur det ikke, når pårørende begynder at stille spørgsmål som: Hvorfor kan du ikke klare det og det, når du kan klare disse andre ting?

Det vigtigste er, at din kæreste får kyndig hjælp til at blive rask. Du skriver slet ikke noget om, hvilken hjælp, hun får. Hvis hun endnu ikke har været ved læge, så er det vigtigt, at hun gør det nu. Jo før hun får lægehjælp, jo hurtigere bliver hun rask.

På Netdoktor lå der engang 13 råd til depressive og deres pårørende. De var gode, og det er en skam, at jeg ikke skrev dem af. Men jeg ved, at råd nr. 2 var: Husk, at man kan komme sig helt af en depression! Og et andet lød: Træf ALDRIG vigtige beslutninger under en depression! Råd nr. 13 lød: Læs råd nr. 2 igen!

Jeg vel ønske jer begge alt mulig held med at komme gennem denne krise.

Mange hilsner

irsten

Tak irsten

Written by Johnny123 11. maj 2020 20:44

Ja det tyder også sådan, føler hun er begyndt at åbne lidt mere op, og kan også give mig ret i ting når jeg nævner tomhed og andre symptomer.

Desværre har hun ikke fået noget hjælp, siden stress sygemeldning men der var depression nok ikke på tale, og desværre vil hun ikke tage imod hjælp før hun har overtaget sin nye bolig og kommet på plads ellers er der for meget om ørene. Jeg kan jo kunne prøve at tale til hendes sunde fornuft, og sige jo før du kommer afsted jo hurtig for du det bedre?

Hvad gør man så nå en vigtig beslutning er truffet jeg kan jo ikke tvinge den om, og hun kan nok heller ikke se er det en mulighed at lave den om nu, selvom hun måske godt til tider kan se det er depression eller ander der spiller ind? Men nå hun føler at det er det hun er nød til at gøre for at få det bedre med sig selv.

Jeg vil ikke presse hende, og føler jeg er nød til på en måde at bakke op om hendes valg - og gi hende ro og plads som hun 'beder' om, selvom jeg synes det forkert og svært?