Debatindlæg

Debatforum:  Pårørende og venner

bekymret og forvirret

Written by Johnny123 13. maj 2020 16:46

Hej alle, håber inderligt på svar, gode råd og reflektion.

Jeg har tidligere skrevet herinde, men har nu fået tænkt og reflekteret lidt mere over det hele,
så jeg vil prøve med en lidt mere nuanceret historie også efter jeg har læst mere om depression og læst en tråd her fra der næsten minder om det jeg oplever nu: http://depnet.dk/universe5/debate/5601/default.aspx

Jeg håber det ok jeg linker... ellers undskyld.

For historie min kæreste igennem 6,5 år, som nu er blevet min eks, startede med at blive ramt af stress i oktober ca. der opsøgte hun læge og blev syge meldt fra sit arbejde hun senere blev fyret fra efter for lang tids sygeperiode, hos lægen fik hun af vide hun havde stress symptomer, og hun også havde en form for angst, og der var snak om at hun skulle i behandling hos enten psykolog eller psykiater og evt. også i medicinsk behandling, men hun var dog meget i tvivl om medicin fordi det virkede voldsomt, og den holdning delte flere i familien - så det blev til at hun kom hos nogle samtaler hos lægen 3-4 stykker som stadig anbefalde medicin og samtale behandling, men en dag efter læge besøg kom hun hjem og fortalte at hun havde været inde hos en anden læge der havde sagt at hun slet ikke kunne forstå hvor den første læge havde anbefalet medicin... og derfra blev der ikke opsøgt læge.

Tiden gik og den første tid virkede meget almindelig, dog lagde jeg mærke til lidt ændret adfærd at hun til tider var lidt reserveret/for sig selv, efter et par uger ca. medio november kom hun og fortalte at hun havde skrevet med en anden og hun var dybt ulykkelig og undskyldte og sagde hun havde stoppet det nu, og hun var bange for jeg ville smutte - i første omgang tilgav jeg det og sagde at det kan jeg godt leve med - og vi havde egentlig 3 meget tætte og god uger sammen.

Men efter de par uger blev jeg ramt af en enorm usikkerhed - og fortalte hende jeg var i tvivl om forholdet og jeg havde brug for noget plads - og jeg ikke var sikker på mine følelser mere, noget jeg sagde i afmagt og som jeg nu fortryder, men ting jeg sagde fordi jeg var blevet usikker på hendes grundlag om det var fordi hun var i tvivl. Det var en meget kortvarig tvivl jeg havde, og fortalte hende at jeg gerne ville mig og hende.

Men efter det var det ligesom hun havde ændret sig, hun fortalte hun elskede mig men var ikke i kontakt med hendes følelser, jeg tænkte at det nok var fordi vi lige havde gennemgået denne krise for jeg havde haft det lidt på samme måde da jeg var usikker.

Tiden gik og vi havde det egentlig meget normalt, dog kunne jeg godt mærke at det hele ikke var ligsom før hun tog mindre intiativ til kæreste hygge, men det variere lidt men hun søgt sjældent nærvær, jeg tænkte at det nok var vores krise og sagde til hende at det skulle vi nok komme igennem hvilket hun var enig i.

Til hvad jeg oplever nu:
De sidste ca. 6 uger har jeg fornemmet at hun begyndte at isolere sig mere og mere, vi har godt kunne sidde og se noget sammen, men hun har sjælendt haft lyst til andet end at sidde for sig selv, og ligsom historien op til har hun ikke rigtig opsøgt nærvær, det var tit mig der skulle komme og sige til hende at jeg elskede hende og så sagde hun det sammen, på nær engang kom hun og sagde det til mig uden jeg havde sagt det det er ca, 4 uger siden. Jeg kunne godt fornemme der var noget galt og når jeg spurgte hende sagde hun bare det var det hele, hendes arbejdsituation og det vi havde gået igennem og corona situation, hun blev mere og mere indelukket og svær at snakke med og hun orkede sjældent daglig dags gør mål kun i ny og næ blev hun rastløs og gik kortvarig igang med noget. Jeg undrede mig tit over at hun havde nå hun var hos besøg hos andre virkede hun mere overskud agtig - men ligeså snart hun kom hjem blev hun mere indelukket igen.

For 3 uger siden blev det hele for meget for hende hun bad om ro, og hun valgte at flytte over til sin nærmeste familie og hun fortalte hun var i tvivl om hvad hun ville men håbede på h

resten af indlægget

Written by Johnny123 13. maj 2020 21:25

For 3 uger siden blev det hele for meget for hende hun bad om ro, og hun valgte at flytte over til sin nærmeste familie og hun fortalte hun var i tvivl om hvad hun ville men håbede på hun kunne komme tilbage. For 2 uger siden valgte hun at afslutte vores forhold, fordi hun ikke følte hun ville kunne få det bedre med sig selv og hun var blevet tilbudt en ny lejlighed - og hun følte behov for at være alene - men hun ville gerne have vi kunne være en del af hinanden liv, for hun elskede mig men hun vidste ikke hvordan.

Efterfølgende er vi mødtes et par gange siden og hun giver stadig udtryk for hun ved hun elsker mig men ikke kan fornemme det - hun har været svær at snakke med og gav ingen anden grund udover det ikke var mig men hendes hoved der var fuld af tanker (tankemyldre)
Men de sidste 2 gange vi er mødtes har jeg følt hun er begyndt at åbne lidt mere op, og her slog det mig at der var mange alarm klokker der ringede på at hun skulle være ramt af en depression, hun udtrykte blandt andet at hun fornemme sine følelser især for mig, og utilstrækkelighed især over for mig men også for få andre, hun indimellem bliver rastløs og ikke glædede sig på sammen måde over ting hun plejede at være glad for, koncentration besvær og tankemyldre.

Det fik mig med det samme efter vores samtale til at gå hjem og læse om depressions tegn og læse indlæg herinde, og her syntes jeg der var mange ting der stemte og det hele begyndte at give mere mening, dagen efter mødtes vi igen og jeg snakkede med hende og spurgte mere ind til det: jeg spurgte at grunden til hun ikke ville være hjemme var fordi hun følte en tomhed og den nu var blevet så stor at det var det hun havde taget konsekvensen af - hvilkede hun bekræftede mig i.
Jeg for talte hende jeg tro du har en depression, jeg spurgte også ind til det med ikke at glæde sig på samme måde, og her fortalte hun om flere ting hun ellers plejede at være glad for ikke føltes så spændende mere, og hun havde svært ved at overskue at skulle se venner/veninder for hun følte ikke der var tid. Jeg spurgte også ind om der var tin hun ikke kunne overskue, og der var også en lang række ting hun var længe om og for gjort og skulle trækkes op til at gøre.

Jeg ser også en lang række fysiske symptomer på sygdom som tør hud, på hænder og fødder, og skæl.
Hvilket har stået på i mange uger nu også mens hun stadig var hjemme og tvangsvask af hænder.

Jeg sagde jeg synes hun skulle opsøge læge men det vil hun vente med til hun er kommet på plads i hendes ny bolig for lige nu kan hun ikke overskue det - og vil helst bare være alene de første 2 uger. Det bekymre mig at hun føler behov for at være helt alene, og ikke vil opsøge læge.

Jeg synes der mange ting der taler for at hun er syg, men indimellem bliver jeg selv i tvivl om det mig der overtolker det hele, så for at få det lidt mere nuanceret prøver jeg her at komme med et par bud på hvad jeg synes der taler i mod:
Hun føler ikke tomheden så stærkt, selvom hun bor hos tæt familie, hun kan godt overskue nogle dagligdags op gaver, men ikke alt hun kan også tage på ture og ligge billeder op hvor hun virker glad, og selvfølgelig vores krise.

Jeg synes jo hun skal opsøge læge men jeg kan ikke tvinge hende.

Hvordan hjælper jeg hende bedst? Jeg har sagt jeg støtter hendes behov for ro selvom jeg er mega ked af det og det virker forkert og er svært, og at jeg gerne vil tage del i det praktiske? Hvordan skal jeg forholde mig bedst muligt for at få hende til at få hjælp?

Lidt reflektioner

Written by Skovtrolden 14. maj 2020 14:01

Hvordan du hjælper hende bedst, tror jeg du selv giver svar på i det sidste afsnit, ved at støtte hendes behov for ro, og ved at være der hvis hun har brug for hjælp til det praktiske.

Hvorvidt hun har en depression er ikke lige sådan at afgøre på skrift, der er også mange grader af depression, og det kan være naturligt at opleve et dyk når livet giver ekstra udfordringer som du fx beskriver med arbejdssituation og stress.
Stress og depression går ofte hånd i hånd fordi der kommer en overbelastning og måske også en livskrise hvor man må se livet og sig selv på en ny måde, - fordi man ikke bare kan lade stå til og fortsætte som hidtil – det gav jo stress osv.

Jeg ved ikke hvordan jeres forhold er sådan generelt, men jeg læser at I er meget tætte hvilket kan være rigtig fint, men det du beskriver om dig selv virker som om du står lidt usikkert selv, - med forbehold for at jeg tager fejl, det er som sagt svært at afgøre noget på skrift.
Det er både naturligt og forståeligt det du fx gjorde mht. at udtrykke usikkerhed i forholdet pga. du følte en usikkerhed fra hende, men det er en reaktion der er med til at gøre tingene mere usikre, hun er usikker – så er du også usikker – nu er I begge usikre.

Lidt det samme mht. at hun virker til at have mere overskud når det er andre hun er sammen med, - det skyldes sandsynligvis at hun tager sig sammen ”ude i verden”, men når hun kommer hjem til den hun sandsynligvis har mest tillid til, så er hun bare sig selv – i en periode uden det store overskud, og viser derfor ikke tilsvarende energi.
Her tror jeg også du roligt kan tage tolkningen af dig og hende ud af sammenhængen, hendes svingende energi handler ikke om jer to eller dig, men om de to forskellige situationer – hvor du så får hende i den mest ærlige version.

Jeg tror ikke det er en hjælp for hende at du finder grunde til at hun skal påbegynde medicinsk behandling, hun er næppe så hårdt ramt at hun ikke selv er i stand til at have en holdning til dette.
Derudover er medicin langt fra en mirakkelkur, der er undersøgelser der viser at det kun virker på omkring 10% og der er ofte bivirkninger, så det er mere komplekst end som så.

Jeg vil personligt tænke at I kunne have glæde af parterapi eller anden form for terapi.
Jeg ved ikke om I har nogle fælles hobbyer, men jeg tror at det ville være godt at finde nogle gode ting at lave sammen og ligesom fokusere på de lidt lysere og nemmere ting i denne svære periode, og så lade de tunge ting komme på banen sådan indimellem, så det hele ikke bliver så fokuseret på løsninger der måske slet ikke er mulige lige nu, - men måske bliver det på sigt.