Brevkassesvar

Emne: behandling af søvnløshed og angst

Spørgsmål indsendt 8. januar 2012

Hej,

Jeg er en pige på 28 år. For to år siden i november fik jeg pludselig fra den ene dag til den anden meget svært ved at falde i søvn. Siden da har jeg haft mange søvnproblemer som betyder, at jeg simpelthen ikke falder i søvn. Jeg fik angst og jeg fik en depression - det er ikke til at vide hvad der kom først, men jeg tror at det er søvnløsheden som sætter angsten i gang.
Efter næsten et år hvor jeg havde kæmpet med angst startede jeg på Sertralin 50mg og tog det i et år. I den tid havde jeg stadig indimellem svært ved at sove (og må tage en sovepille), men jeg oplevede ikke angsten i samme grad. Jeg havde det godt, men jeg ved ikke om det var medicinen som hjalp mig, eller om det var andre ting.
Jeg var færdig med at trappe ud af Sertralin omkring midt i oktober. Jeg mærkede intet til nedtrapningen, det føltes rigtigt og jeg trappede ned over to måneder. Jeg følte mig rigtig glad og havde ikke mærket noget til angsten meget længe. Sidst i november fik jeg igen svært ved at sove. Mine søvnproblemer er altid meget centreret omkring min menstruation, og det plejer at gå i sig selv igen, ofte ved hjælp af akupunktur. Men denne gang gik det bare ikke rigtig i sig selv. De første uger var det bare lidt irriterende, men nu har det bare sat sig i min krop og jeg har fået rigtig meget angst igen og kan slet ikke finde ro. Jeg må tage en sovepille hver nat, og når den er ude af kroppen vågner jeg, og har lige så meget uro, som da jeg lå og kæmpede med at falde i søvn. Jeg får også angst i løbet af dagen. Min læge mener, at jeg måske lider af tilbagevendende vinterdepression, da det hele startede om vinteren, det kan måske være derfor, at jeg sover dårligt.
Nu er jeg startet på Sertralin igen. Jeg vil virkelig gerne være på det i så kort tid som muligt, da jeg min kæreste og jeg prøver at få børn. Jeg føler at mine problemer er centreret omkring søvnen - det kan godt være at jeg ikke kan sove fordi jeg er meget påvirket af vinteren - men i hvert fald er min angst forbundet med søvnløshed og omvendt (!).
Men kan angsten også være forbundet med at jeg måske er blevet afhængig af sovemedicin?
Jeg startede med Sertralin i går, men jeg er stadig i tvivl om det er det rigtige at gøre. Min læge siger, at jeg skal tage dem i tre måneder, til det bliver forår. Men jeg er bange for, at det bare kommer igen når jeg stopper. En anden ting er, at jeg ikke kan overskue den forværring af angst som jeg oplevede, da jeg startede på dem sidst.
Tror du min krop kan "genkende" Sertralin sådan at de virker hurtigere på mig denne gang?
Hvor længe vil du anbefale mig at tage dem denne gang (kan jeg eks. tage de 50 mg. i to måneder og så gå ned til 25mg.)?
og hvad hvis jeg bliver gravid inden jeg er trappet ud af dem igen?

Jeg har fået en henvisning til en psykolog, men der er simpelthen så lang ventetid alle steder.

Håber du kan give mig et par gode råd med på vejen.

Mange hilsner
Sofie

Svar fra DepNet

Svaret blev lagt på DepNet 10. januar 2012

Kære Sofie

Det er en meget svær situation, du står i. Sertralin vil vi kun give til gravide efter grundige overvejelser af fordele og ulemper. Det kan også være svært at være gravid og angst/deprimeret, og det har fosteret måske heller ikke godt af!! Vi anbefaler derfor, at problematikken bliver diskuteret med en psykiater, hvis der skulle være behov for behandling med Sertralin eller lignende medicin under graviditet og amning.

Jeg kan ikke afgøre, om du lider af angst alene, eller om du har en depression med en samtidig angstproblematik.

Din angst er næppe forbundet med, at du er blevet afhængig af sovemedicin. I så fald skulle du kun være angst, når du ikke tager sovemedicin. Jeg tror ikke, at din krop kan genkende Sertralin, så de virker hurtigere denne gang, men du kender stoffet, så du ved, hvad du kan forvente dig af både positive og negative ting. Vi anbefaler som regel, at man tager Sertralin i mindst 6 mdr. efter at man har fået det godt.

Mht vinterdepression er der nogen, som har glæde af lysbehandling. Man kan leje specielle lamper med 10.000 lux, som du skal bruge hver dag i feks 1 time. Det kan du forsøge.

Mit bedste bud er, at du skal se at få en tid hos psykolog. Du er i en aldersgruppe, hvor du kan få tilskud. Ring evt rundt til forskellige psykologer eller søg på nettet for at finde en psykolog med relativt kort ventetid. Vi ved at kognitiv terapi mod angst virker mindst ligeså godt som medicin og virker bedre mod tilbagefald.

Du kan også selv forsøge at tænke rationelt, når du har dine "katastrofetanker"/angst. Prøv at regne på/tænke over hvor stor den reelle risiko er for, at du bliver syg, skal dø, eller hvad din katastrofetanker går på.

Held og lykke

Niels Damsbo, praktiserende læge.