Brevkassesvar

Emne: Venlafaxin: Hjerterytmeforstyrrelser & svedanfald

Spørgsmål indsendt 28. oktober 2013

Hej læger/psykiatere på depnet

Jeg er netop startet på antidepressiva Venlafaxin på 37,5 mg én gang i døgnet. Min psykiater ønsker, at jeg stiger i dosis. Jeg har bidt mærke i, at der i indlægssedlen samt på netdoktor, er varslet om, at man skal kontakte sin læge, hvis man oplever hjerterytmeforstyrrelser. Det samme står skrevet under præparatet imipramin.

Jeg har i mange måneder haft en høj hvilepuls på 85 - 90 i minuttet. Det har været et længere "sygdomsforløb" uden konkrete svar på mine mange somatiske symptomer. Man regner det for at være en depression og noget angstbetonet, men stadig under udredning.

På 4. dagen under Venlafaxin oplevede jeg samtlige ekstra slag og min hjerterytme blev pludselig langsom og uregelmæssig, med sløret syn og svimmelhed. Min krop virkede mere rolig, uden hjertebanken eller dunkende puls.
Jeg oplevede endda på 5. dagen, at jeg vågnede fra min søvn med at anfald, hvor jeg kastede op, tæt på besvimelse og svedte (koldsved), men som forsvandt kun kort tid efter. Det samme oplevede jeg, da jeg afprøvede Citolapram 20 mg., dog et anfald i meget sværere grad, og jeg stoppede derfor. Efterfølgende bivirkning af venlafaxin var knaldende hovedpine med opkast deraf.

Jeg er nu på 8. dagen uden ekstra slag (kun én gang i timen) men stadig med langsom puls og kvalme, svimmelhed, kraftesløs). Jeg har været på skadestuen, som har fortaget et EKG og endda et ekkokardiogram, men uden svar på egentlig ustabil rytme.

Medicinerne på hospitalet har forslået at jeg stopper Venlafaxin, mens min psykiater mener ikke at have hørt lignende historie, og har bedt mig fortsætte.

Hvad er jeres erfaringer med Venlafaxin såvel som andre antidepressiva? Man undrer sig over, at samme varsling ikke står skrevet under andre antidepressiva som f.eks. Citalopram eller Cipramil. Hvorfor kan netop Venlafaxin ændre hjerterytmen? Er det mon farligt?

Med venlig hilsen
Lene

Svar fra DepNet

Svaret blev lagt på DepNet 29. november 2013


Kære Lene

Normalt vil det være sådan, at man kun skal stoppe eller nedsætte dosis af det antidepressive medicin, hvis der kommer nogle bestemte forandringer i ens EKG, og det har der næppe været i dit, men selvfølgelig kan bivirkningerne være så ubehagelige, at du ikke kan holde det ud. Umiddedlbart kan der også ligge noget angst i det. Ved Citalopram/Cipramil plejer man først at tage hensyn til det, hvis man skal op på 60 mg i døgnet.

Prøv at tale med din psykiater om det igen, tag evt mit svar med, så I kan drøfte, om der nogen grund til at stoppe.

Venlafaxin 37,5 mg i døgnet er stadig en lille dosis.

Mvh

Niels Damsbo, lektor, praktiserende læge