Brevkassesvar

Emne: Kan man få en depression mens man er i behandling?

Spørgsmål indsendt 4. november 2013

Hej Brevkasse
Jeg er i behandling med Citalopram for min 2. depression - jeg har fået medicin i snart et år. Første depression blev også medicinsk behandlet, men med Cipralex - den gang var jeg i medicinsk behandling i knap tre år. Der gik ca. 2 år fra ophør af Cipralex til ny depression. Begge depressioner er kommet mens jeg har været arbejdsløs.

Jeg har ikke overvejet at stoppe med antidepressiv medicin, da det fungerer fint for mig; Jeg har ingen bivirkninger - og angsten for at få en ny depression sidder i mig.

Der er nu desværre sket det, at jeg er blevet opsagt pga. manglende omsætning i virksomheden. Hvis jeg ikke finder et nyt job, har jeg knap to mdr. tilbage. De sidste tre uger har jeg vågnet kl 2 om natten og har lagt vågen længe - i nat faldt jeg slet ikke i søvn igen inden jeg skulle op på arbejde.... Jeg synes ikke, jeg spekulerer på noget bestemt mens jeg er vågen om natten, men selvfølgelig ligger det nok i baghovedet og ulmer at jeg ikke rigtig ved, hvad der skal ske, hvis jeg ikke finder et nyt job (det skal siges, at jeg ikke har været her længe nok til at optjene en ny dagpengeperiode. Min kæreste er også på kontanthjælp, så det bliver stramt)

Nu til det egentlige spørgsmål... Kan man få en depression mens man er i medicinsk behandling med antidepressiv? Eller skal jeg acceptere, at min manglende og dårlige søvn skyldes stress over arbejdssituation, og IKKE skal ses som et advarselstegn? (selvfølgelig kan jeg ikke køre på næsten ingen søvn ret meget mere....). Som følge af mangel på søvn, er det naturligvis også svært at få noget fra hånden i dagligdagen, og det hele bliver svært og uoverskueligt - hverdagens gøremål er noget, jeg skal tage mig sammen til....

Måske ser jeg spøgelser, og måske handler det hele bare om, at min krop og hjerne er stresset over snart at være arbejdsløs. men stress kan jo også fremkalde depression. Og jeg vil virkeligt ikke helt ned igen!

Overfortolker jeg advarselstegnene eller kan man få en depression mens man får medicin? Havde det helt fint i forår/sommeren

Svar fra DepNet

Svaret blev lagt på DepNet 9. december 2013
Kære brevskriver


Ja, man kan godt få depression, selv om man er i behandling med
antidepressiv medicin. Medicinen beskytter ikke fuldstændigt, specielt ikke,
hvis man udsættes for nye belastende forhold. Som du skriver, kan stress
femkalde depression. Og der er en glidende overgang mellem stress og
depression, navnlig hos personer, der tidligere har lidt af depression. Det kan
derfor være svært at skelne mellem stress og depression. Så, uden at jeg vil se
spøgelser, skal jeg klart anbefale dig at kontakte den læge, der har ordineret
medicinen til dig, for at få en grundig samtale om dine nuværende symptomer.
Hvis du er på vej til at udvikle eller allerede har udviklet depression, kan
det være nødvendigt at ændre behandlingen.


Venlig hilsen


 


Jesper Karle