kognitiv terapi

Spørgsmål: Psykoanalyse eller kognitiv terapi
Jeg er efter gentagne anfald af depression blevet henvist til en psykiater. Jeg har været til en forundersøgelse, men der er 1½ års ventetid på en egentlig behandling. Ved forundersøgelsen fortæller psykiateren, at hun ikke bruger kognitiv terapi, men psykoanalyse.

Jeg har hørt, at kognitiv terapi skulle være det bedste mod depression. Er det korrekt? - og vil I anbefale, at jeg skifter psykiater? Mine anfald kommer om vinteren eller ved nedtrapning af remeron. Jeg har ellers et godt liv og kan ikke umiddelbart se årsager til mine anfald.

Svar: Kære depnetspørger.
Mange tak for dit brev. Regulær psykoanalyse er sædvanligvis ikke noget, en praktiserende psykiater tilbyder, og jeg vil umiddelbart skønne, at det nok heller ikke var det, du primært skulle tilbydes. Kognitiv terapi er jo på mode i øjeblikket, og er også en god terapiform, kortere og mere støttende end psykoanalyse som ikke almindeligvis foreslås i en depressiv behandling.

Der findes også andre måder at samtale på, og som udmærket kan gå sammen med medicin, der sædvanligvis gives i en akut fase. At vente 1½ år på behandling lyder helt urimeligt, når det skal være gængs antidepressiv behandling, men dette bør din læge også kunne vejlede om. Men ellers er det en god ide at lade sin aftrapning af medicin følge af en psykiater, der også tilbyder samtaleterapi, evt. egen læge. Der er som regel en årsag til psykiske problemer, som ledsagende terapeut så kunne hjælpe at gribe fat om. Held og lykke med din fremtidige behandling, en anden mulighed må kunne findes.

Venlig hilsen
Hanne Calberg speciallæge i psykiatri


Spørgsmål:
Hvad kan en psykiater hjælpe mig med?
Jeg har stiftet bekendtskab med to psykiatere i forbindelse med mine depressioner. Min erfaring herfra siger, at de har lyttet til mig, har nikket eller rystet på hovedet, har foretaget notater, har udskrevet recepter for sidst givet mig en ny tid. Det var så det. Jeg har efter hvert besøg følt, at mit besøg var tidsspilde. Dette er naturligvis groft skitseret, men er under alle omstændigheder er det essensen af mine 'samtaler' med de to psykiatere. Jeg har f.eks. savnet kognitiv terapi.

Svar: Kære brevskribent,
Jeg synes, at det er vigtigt, at alle patienter, som har noget på hjertet, formidler det til de læger, som de kommer i kontakt med. Det gælder ikke kun, men måske lidt mere, psykiatri. Kommunikation mellem lægen og patienten er essensen i behandlingen. Er man utilfreds (men vel også hvis man er glad !) skal man sige det til lægen. Det er ærgerligt, at du ikke har haft mulighed for at drøfte kognitiv terapi med de to psykiatere du er kommet i kontakt med. Du kan spørge din læge, om han/hun har kendskab til en psykiater som praktiserer kognitiv terapi.

Alternativt kan du kontakte en privat praktiserende kognitiv terapeut (som oftest er en psykolog men kan også være en anden faggruppe). Du kan få mere informatiom herom bl.a. på www.sakt.dk.

God bedring.
Shashi Kant Jha, Praktiserende psykiater


Spørgsmål: Kognitiv terapi
Jeg er 30 år og i behandling med Efexor mod en depression. Jeg lider meget af bivirkningerne og ønsker en anden udvej. Ville kognitiv terapi kunne hjælpe mig? Jeg har mange negative tanker om mig selv og manglende selvtillid, der gør hverdagen meget svær, og det mørke hul bliver meget dybere.

Svar: Kære Spørger
En række videnskabelige undersøgelser de sidste 30 år har vist, at kognitiv terapi har god effekt på depressioner og også virker forebyggende mod tilbagefald. Jeg kan selvfølgelig ikke svare på, om det også vil kunne hjælpe dig - ingen behandling virker på alle - men chancerne er gode.

Det er imidlertid vigtigt at finde en behandler - psykolog eller psykiater - der har lært metoden ordentligt. Du kan finde en liste med uddannede behandlere hos Selskab for Adfærds og Kognitiv Terapi www.sakt.dk. Er der ikke en i nærheden af, hvor du bor, er jeg sikker på, at man i SAKT også gerne vil hjælpe dig med yderligere navne.

Med venlig hilsen
Lennart Holm klinikchef, cand.psych.


Spørgsmål: Hvor længe?
Hvor længe varer en kognitiv terapi generelt mod gentagne depressioner? Har haft dep. siden jeg var barn og her været i med. beh. nu gennem de sidste 5 år.

Svar: Kære DepNetspørger.
Ja, det er et godt spørgsmål, hvor længe varer terapi. Medicinsk behandling mod depression er sjældent nok, som du formentligt nu har oplevet, idet der jo som regel altid er en forklaring på, hvorfor man er blevet deprimeret. Og det er denne årsag, man prøver at finde frem til og derpå bearbejde, som vi kalder det, når en mulig forklaring er afdækket. Hvor lang tid kognitiv eller anden psykoterapi varer er ret forskellig, afhængig af hvor mange udløsende faktorer eller tidligere traumer, det handler om.

Psykoterapi indebærer en slags adfærdsændring, og det er også forskelligt fra person til person, hvor længe man er om at skifte holdning til problemerne, eller med andre ord, lære at tackle sit liv på en bedre måde for sig selv. Men generelt er det en god ide at få psykoterapi samtidigt med den medicinske behandling, der jo helst heller ikke skal vare livet ud. Så held og lykke, og tag den tid, du skal bruge for at få det bedre.

Venlig hilsen
Hanne Calberg speciallæge i psykiatri


Spørgsmål: Bøger om kognitiv terapi
Jeg er på dette site blevet opfordret til at søge hjælp ved en kognitiv terapeut. Men da jeg ikke har råd til et modtage terapi, vil jeg høre om I kan anbefale nogle specielt gode bøger om emnet 'Kognitiv Terapi'?

Svar: Kære brevskriver
Der er en ny selvhjælpsbog på vej: Selvværd og nye færdigheder (forfatter: undertegnede), som kommer snart på Psykologisk Forlag. Ellers kan du måske have glæde af at læse min Tankens Kraft også Psykologisk forlag og Melanie Fennells Kognitiv adfærdsterapi ved behandling af depression. Kan også bestilles hos Psykologisk Forlag: 35 38 16 55. Der er en del, som har fået bevilling til privat behandling hos deres socialrådgiver i socialforvaltningen, så måske skulle du tage en samtale med din kommune.

Mange venlige hilsener
Irene Oestrich psykolog, Ph.D.

Sidst opdateret:: 14. juni 2011